|

De top 7 van de beste boeken over Frida Kahlo 2024

Frida Kahlo, een beroemde Mexicaanse kunstenaar, had een leven vol beproevingen en complexe ervaringen die haar kunst enorm beïnvloedden. Kahlo, geboren in 1907, liep op zesjarige leeftijd polio op, wat resulteerde in een levenslange strijd met lichamelijke aandoeningen en onzekerheden .

Haar familieachtergrond was een mix van Europese en Mexicaanse invloeden, die een belangrijke rol speelden bij het vormgeven van haar artistieke stijl en thema’s. Ondanks de uitdagingen waar ze voor stond, leefde Kahlo haar leven met passie en een enthousiasme voor creativiteit.

Kahlo’s artistieke stijl werd gekenmerkt door levendige kleuren en een unieke mix van surrealisme en Mexicaanse volkskunst. Beïnvloed door haar inheemse cultuur, verwerkte ze gedurfde en levendige tinten in haar schilderijen, waardoor ze visueel opvallende en emotioneel suggestieve werken creëerde. Zelfportretten waren een terugkerend thema in Kahlo’s kunst, waardoor ze haar identiteit en erfgoed kon verkennen.

Meer over Frida Kahlo en haar kunstwerken vind je in de boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina. Om je een goed beeld te geven van de top 7 heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek en via de link kun jij het boek eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Frida Kahlo en de kleuren van het leven

Mexico, 1925. De achttienjarige Frida Kahlo wil dokter worden, maar een noodlottig ongeval maakt aan die droom een einde. Ze vecht zich terug het leven in, wordt verliefd op de grote kunstenaar Diego Rivera en ontdekt aan zijn zijde de kunstwereld. Diego moedigt Frida aan om haar talenten te ontwikkelen. Als hij haar bedriegt treft haar dat weliswaar diep, maar wetende dat geluk maar tijdelijk is, stort ze zich vol overgave in het leven.

De Parijse surrealisten liggen aan haar voeten, net als Picasso en Trotski. Ze boekt successen met haar werk, maar moet ook pijnlijke miskramen te boven komen. Frida gaat haar eigen weg, zelfs wanneer ze voor een beslissing komt te staan die alles waarin ze tot dat moment heeft geloofd aan het wankelen brengt.

‘EEN LIEFDESVERKLARING AAN DE KUNST, AAN VROUWELIJKHEID, AAN DE VRIJHEID EN DE MOED DIE ELKE DAG OPNIEUW TE BEVECHTEN. EEN EVEN TEDER EN LIEFDEVOL ALS KRACHTIG VERHAAL.’ – Nina George, auteur van De boekenapotheek aan de Seine


Van klein tot groots – Frida Kahlo

Van klein tot groots Dit boek is onderdeel van de serie ‘Van klein tot groots’, waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw met grootse ideeën.

(Coyoacóan, 6 juli 1907 – Coyoacóan 13 juli 1954) Frida Kahlo was een Mexicaanse kunstschilderes die uitgroeide tot een van de grootste kunsticonen van de 20e eeuw. Ze had een zeer persoonlijke en vrouwelijke schilderstijl en was daarnaast een bijzondere vrouw met een rebelse persoonlijkheid en een drang naar onafhankelijkheid.

Ze wist tegenslagen als ziekte en een zwaar ongeluk de baas te worden en is daarmee ook vandaag de dag voor miljoenen vrouwen een voorbeeld van doorzettingsvermogen en moed.


Frida Kahlo, 1907-1954

De Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907-1954) is een van de belangrijkste schilders van de 20e eeuw, en een van de weinige Latijns-Amerikaanse kunstenaars die wereldwijde faam verwierven._Kahlo«s pakkende schilderijen, meestal zelfportretten op klein formaat, laten de last zien die op haar ziel drukte; haar ondraaglijke fysieke pijn, het leed dat haar echtgenoot, de beroemde kunstenaar Diego Rivera, haar aandeed met zijn affaires, het verdriet om haar kinderloosheid, haar heimwee en haar eenzaamheid. Maar ze tonen ook haar gepassioneerde liefde voor haar man, haar uitgesproken sensualiteit en haar niet aflatende overlevingsinstinct.


Vrouwen met lef 2 – Frida Kahlo

Welkom in de wereld van één van de beroemdste kunstenaars en feministische iconen: Frida Kahlo. Deze kleurrijk geïllustreerde minibiografie toont het leven van deze bijzondere vrouw – van haar jeugddroom om arts te worden en het ongeluk dat haar leven overhoop gooide, tot haar relatie met Diego Rivera en verhoudingen met andere beroemde kunstenaars. Fragmenten uit Frida Kahlo’s privécorrespondentie en dagboeken schetsen een beeld van het bewogen leven van deze alom geliefde Mexicaanse kunstenaar, die altijd haar eigen pad volgde.


Viva la Frida!

Een kleurrijk en aantrekkelijk boek, vormgegeven in de geest van Frida Kahlo. Circa 500 afbeeldingen in kleur en zwart-wit

De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is zonder twijfel een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Door haar indrukwekkende kunstwerken, opvallende verschijning, roerige leven en bijzondere levensstijl is zij een wereldwijd icoon geworden. Frida Kahlo heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten met haar gedurfde gevoel voor schoonheid en haar idealen over gelijkheid voor iedereen. Hoewel haar leven grotendeels bepaald werd door tegenslag, wist ze haar pijn en emotionele strijd om te zetten in buitengewone kunstwerken.

Overal ter wereld halen jong en oud nog altijd veel kracht en inspiratie uit haar kunst en levensverhaal. Het boek Viva la Frida! Life and art of Frida Kahlo, dat verschijnt bij de gelijknamig tentoonstelling in het Drents Museum, werpt licht op de wereld van Frida Kahlo en de manier waarop cultuur, politiek, gender, handicap en nationale identiteit haar leven, haar stijl en haar gedurfde en taboedoorbrekende kunst hebben beïnvloed.

Voor de eerste keer zijn de wereldberoemde collecties van schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo en de persoonlijke bezittingen als kleding, korsetten en sieraden uit de collectie van Museo Frida Kahlo samen te zien. De samenwerking met de twee toonaangevende Mexicaanse musea biedt het Drents Museum de unieke kans om het complete Frida-verhaal te vertellen.


Frida

In de biografie ‘Frida’, geschreven door Hayden Herrera, wordt kunstenares Frida Kahlo in al haar originaliteit en levenskracht getoond. Kahlo is een van de meest uitzonderlijke en inspirerende vrouwen van de twintigste eeuw. Ze groeide op nabij Mexico-Stad ten tijde van de Mexicaanse Revolutie en kreeg op achttienjarige leeftijd een verwoestend ongeluk waardoor ze een leven lang pijn zou lijden en geen kinderen kon krijgen.

Kahlo had een onstuimig huwelijk met muralist Diego Rivera en liefdesaffaires met mannen en vrouwen. Ze hield hartstochtelijk van de Mexicaanse folklore en cultuur. ‘Ik schilder mijn eigen werkelijkheid,’ zei ze. ‘Ik schilder omdat ik het nodig heb en ik schilder altijd wat er in mijn hoofd omgaat.’ Ze verbeeldde zichzelf bloedend, huilend en opengebarsten. Met een opmerkelijke openheid, verzacht door humor en fantasie, transformeerde ze haar pijn tot kunst.


Mijn Gouden Boekje over Frida Kahlo

Een Gouden Boekje over de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Als jong meisje overleefde ze een ernstige ziekte en een zwaar ongeluk. Toen ze maandenlang in bed moest liggen om te herstellen, begon ze zichzelf te schilderen. Uiteindelijk werd ze wereldberoemd met haar prachtige schilderijen die tegenwoordig in musea over de hele wereld te zien zijn. In dit boekje, met kleurrijke tekeningen in de stijl van Frida, lees je het inspirerende verhaal van deze bijzondere vrouw.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *