|

De top 10 van de beste boeken over kunstenaars 2023

Er is geen kunst zonder kunstenaar. Je hebt vele soorten kunst, denk bijvoorbeeld aan muziek, podiumkunst etc. Voor deze blog ben ik op zoek gegaan naar de kunstenaars die je bezig hielden met de beeldende kunst.

De grote en bekende kunstenaars zoals Rembrandt van Rijn, Pablo Piccaso, Leonardo Da Vinci, Vincent van Gogh, Salvador Dali etc. van de bekende en ook de minder bekende kunstenaars zijn vele boeken geschreven, soms door de kunstenaars en ook door bewonderaars.

De boeken kunnen gaan over het leven van de kunstenaars, maar ook over het werk, bijvoorbeeld de schetsen etc. De lijst is een top 10 van de allerbeste boeken over de kunstenaars.

De boeken worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven, heb ik er een link van Bol.com en een foto aan toegevoegd. De link geeft extra informatie weer, zoals de waardering van de lezers. Als je op de link klikt vind je onder andere de recensie van de lezers. Uiteraard kun je ook eenvoudig de boeken van de kunstenaars bestellen via Bol.com.

Muurteksten - niet alleen muurteksten

Rembrandt alle tekeningen en etsen – Alle tekeningen en etsen

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) is zonder twijfel de veelzijdigste Nederlandse tekenaar van de 17e eeuw.

Met behulp van een grote verscheidenheid aan materialen en de meest uiteenlopende technieken, bracht hij met zijn tekeningen vrijwel alles in beeld wat er op dat moment speelde.

Doordat zijn zeer persoonlijke tekenstijl voortdurend veranderde in de 40 jaar van zijn artistieke activiteit, wordt zijn oeuvre gekenmerkt door een grote diversiteit.

Deze schitterende uitgave in XXL formaat van al zijn werken op papier, bevat maar liefst 708 tekeningen en 314 etsen.


Van Gogh – Alle schilderijen (bu-NL)

Het verhaal van Vincent van Gogh is een van de meest iconische kunstenaars in de kunstgeschiedenis.

Deze uitvoerige studie van Vincent van Gogh (1853-1890) is een bijzonderheid in de kunstgeschiedenis: een gedetailleerde monografie over zijn leven en werk, met alle schilderijen afgebeeld.


Kunstprentenboeken – In de tuin van Monet

Kunstprentenboek in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag over kunstenaar Monet.

Water. Licht. Kleur.
Zoveel inspiratie voor een leven lang schilderen.
Monet legt er een tuin voor aan.
Zijn tuin wordt zijn leven.

Claude Monet (1840–1926) was verliefd op zijn tuin. Van zijn waterlelies schilderde hij meer dan tweehonderd doeken. Zo spiegelt de blauwe regen voor altijd in zijn vijver.

Vanaf het begin van zijn carrière schilderde Monet het liefst buiten. In 1883 verhuisde hij met zijn familie naar het kleine dorp Giverny. Hij genoot van het leven in de natuur.

Beïnvloed door wat hij zag op zijn reizen – van de kleurvlakken van de Hollandse bollenvelden tot de romantische weelderigheid van de Italiaanse bloemenriviera – beplantte hij zijn tuin voor een overweldigende bloei van voorjaar tot herfst.

In goede en moeilijke tijden was dit stuk grond zijn anker. Hij vond er vrede en zo werd de tuin een spiegel van zijn eigen ziel.


Leonardo da Vinci – De biografie

De geheimen van de grootste genie uit de geschiedenis

‘Verslavend.’ Trouw

‘Een bron van verbazing en verwondering.’ **** de Volkskrant

‘Een schitterende zoektocht naar de man die geen verschil maakte tussen kunst en wetenschap.’ ***** Het Parool

‘Monumentale, prachtig geïllustreerde biografie.’ Historisch Nieuwsblad

Leonardo da Vinci wordt gezien als het meest creatieve genie ooit. Naast zijn wereldberoemde werk als schilder was hij ook uitvinder, schrijver, architect, beeldhouwer, componist, anatomist, filosoof, natuurkundige, scheikundige en ingenieur.

Op basis van duizenden pagina’s van Da Vinci’s aantekenboeken en nieuwe ontdekkingen over zijn leven en werk vertelt Isaacson een prachtig verhaal over hoe Da Vinci’s kunst verweven is met de wetenschap.

Hij laat zien hoe Da Vinci’s genialiteit gebaseerd was op vaardigheden die we in de hand hebben, zoals zijn onstilbare nieuwsgierigheid, zorgvuldige observatie en verbeeldingskracht die grenst aan fantasie.

Walter Isaacson is auteur van talloze biografieën die alom worden geprezen, waaronder Steve Jobs, Einstein, en Benjamin Franklin. Hij is CEO van het Aspen Institute en voorheen voorzitter van CNN en hoofdredacteur van Time Magazine.


De grote Rubens atlas – Gunter Hauspie

eter Paul Rubens leefde in een spannende tijd. Denk maar aan de belangrijke artistieke uitwisseling met Italië, de godsdienststrijd, de rol van mecenassen… En Rubens profileerde zich als man van de wereld: een succesvol kunstenaar, maar ook een gerespecteerd diplomaat en polyglot.

In De Grote Rubens Atlas volgen we de levensweg van de meester die begint in Duitsland en vervolgens voert naar Italië, Spanje, Engeland en vooral Antwerpen waar hij het grootste deel van zijn leven doorbrengt.

We zien de wereld waarin hij woonde, werkte en zich ontplooide en ontdekken op een originele manier de plekken waar deze kunstenaar van wereldfaam zich liet inspireren. Uiteraard wordt deze atlas rijkelijk geïllustreerd met werk van de meester zelf.


Reis mee met Rubens door Europa, langs alle plaatsen waar hij zijn voetafdruk achterliet.


Corneille, zijn wereld

De kunst van Corneille (1922–2010) kent vele gezichten. Corneille, zijn wereld toont dit.

Net als zijn inspiratiebronnen, de invloed van andere kunstenaars, zijn passie voor verre reizen en zijn liefde voor Afrikaanse etnografica.

In de Cobra-periode maakt hij expressieve en spontane tekeningen en schilderijen met voorstellingen waaruit een sterke levensvreugde en vrijheidsdrang naar voren komt.

Na 1953 wordt die stijl vervangen door meer geabstraheerde en lyrische landschappen. In zijn late, meer figuratieve werk toont hij paradijselijke scènes waarin de relatie van mens met de natuur centraal staat.

Vrouwen worden omringd door vogels temidden van een kleurrijke vegetatie. In dit boek worden alle aspecten van zijn werk en relevante invloeden op zijn artistieke ontwikkeling belicht.

Het laat zien hoe fris en onweerstaanbaar het werk van Corneille – een van de oprichters van Cobra – nog altijd is.


Piet Mondriaan – een nieuwe kunst voor een ongekend leven / een biografie

Deze meeslepende biografie werpt nieuw licht op leven en werk van een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw. In Piet Mondriaan brengt Hans Janssen de man en de schilder op meesterlijke wijze tot leven.

Aan de hand van een nauwgezette reconstructie van de werkelijke gebeurtenissen, wordt Mondriaan gevolgd als de man die Nederland ontvluchtte en het moderne leven voluit omarmde, die beschouwend de schilderkunst en het leven liefhad, met alles wat daaraan vast zat, die conservatisme en nazi-terreur trotseerde en die zo de moderniteit waarin wij nu leven verregaand hielp formuleren.

Piet Mondriaan is een soms ontroerend boek over een kunstenaar die gek was van jazz en boogiewoogie, die open opvattingen had over liefde en huwelijk, vele vrouwen begeerde en liefdesaffaires kende, maar die uiteindelijk maar één echte passie had: het schilderen.

Deze biografie is de vrucht van een diepe fascinatie en bewondering voor het werk van een van onze allerbeste schilders. Janssen beziet deze buitengewone schilder vanuit het werk en niet vanuit onnavolgbare theorieën.

Hij plaatst de handeling en de techniek van het schilderen in relatie tot de spirituele, dromerig verhalende betekenissen die in Mondriaans werken schuilgaan, en laat zien hoe die relatie betekenis geeft aan de uitzonderlijke wendingen in het leven en de kunst van deze bijzondere man.


Banksy – kunstenaar, vandaal, enigma

Banksy. Deze Britse kunstenaar is een van de meest populaire grafisch artiesten van dit moment, maar hult zich al tientallen jaren in nevelen. In dit luxe boek dompelen we onszelf onder in de mythe van Banksy.

Een man die al decennialang ongrijpbaar is kunnen we niet vangen in een boek, maar we volgen zijn voetspoor en bekijken veel van zijn kunst om ons te verwonderen over de wereld die Banksy creëert. We beginnen in Bristol in de jaren ’80.

In de smeltkroes van culturen in de Engelse havenstad ontstond een subcultuur die met een eigen muziekstijl – triphop – en de graffitikunst manieren vond om op een vreugdevolle, melancholische manier uiting te geven aan politiek activisme. Een van de artiesten die in die golf van ideologische, artistieke dadendrang opstond is Banksy.

We zijn erbij als Banksy samen met vrienden uit Bristol zijn eerste graffititekening op de muur spuit, waarna hij moet rennen om niet door de politie opgepakt te worden. We zien Banksy langzaam uitgroeien tot een wereldberoemd artiest, die mensen overal ter wereld aan het denken zet met zijn werk.

Banksy choqueert, schuurt en laat je lachen, maar tegelijkertijd is geen centimeter van zijn werk zonder doel. Achter alles wat hij op muren, deuren, ramen en canvas maakt zit een idee. Een gedachte. Een boodschap. We gaan op zoek naar het verhaal achter zijn werk en we onthullen zijn bijzonder geraffineerde manier van werken.

Stapje voor stapje komen we dichter bij hetgeen er achter de artiestennaam Banksy verscholen zit. Wie is/ zijn het? Wat beweegt hem/hen?

In dit uitgebreide boek vol kunstwerken van Banksy maken we uiteraard kennis met zijn meest beroemde werken: Het meisje met de ballon, de Britse parlementariërs als apen, de Queen als lesbienne. Werken die wereldwijd het nieuws haalden, Werken die duizenden jongeren over de hele wereld inspireerden. Werken die diepe indruk maken en grote invloed hebben op moderne kunst, cultuur en ideologie.


Frida – Een biografie van Frida Kahlo

In de biografie ‘Frida’, geschreven door Hayden Herrera, wordt kunstenares Frida Kahlo in al haar originaliteit en levenskracht getoond. Kahlo is een van de meest uitzonderlijke en inspirerende vrouwen van de twintigste eeuw.

Ze groeide op nabij Mexico-Stad ten tijde van de Mexicaanse Revolutie en kreeg op achttienjarige leeftijd een verwoestend ongeluk waardoor ze een leven lang pijn zou lijden en geen kinderen kon krijgen.

Kahlo had een onstuimig huwelijk met muralist Diego Rivera en liefdesaffaires met mannen en vrouwen. Ze hield hartstochtelijk van de Mexicaanse folklore en cultuur.

‘Ik schilder mijn eigen werkelijkheid,’ zei ze. ‘Ik schilder omdat ik het nodig heb en ik schilder altijd wat er in mijn hoofd omgaat.’ Ze verbeeldde zichzelf bloedend, huilend en opengebarsten.

Met een opmerkelijke openheid, verzacht door humor en fantasie, transformeerde ze haar pijn tot kunst.


Ontbijten met Lucian. Een portret van een kunstenaar – Lucian Freud

Lucian Freud behoort tot de belangrijkste en beroemdste schilders van zijn tijd. Maar zijn hartstochtelijke leven als kunstenaar en zijn kleurrijke privéleven hield hij graag achter een muur van geheimzinnigheid verborgen. In dit opmerkelijke boek wordt die muur voor het eerst geslecht.

Tien jaar lang behoorde Geordie Greig tot een select groepje vrienden dat geregeld met Lucian Freud ontbeet bij Clarke’s in Londen. Een ouderwetse salon, met Freud als middelpunt.
Voor het eerst vertelt Freud vrijmoedig over kunst en over zijn persoonlijk leven. Over hoe hij David Hockney schilderde, met paarden sliep, hoe hij ontkwam aan de gangstertweeling Kray en hoe hij koningin Elizabeth portretteerde.

Over zijn controversiële rol als vader, zijn geliefden, zijn vele kinderen, zijn vijanden en zijn goklust.

Freud houdt de lezer in zijn greep met onverbloemde verhalen over zijn wilde nachten, over hoe hij danste met Garbo en een naaktportret schilderde van Kate Moss. Hij praat ook vrijuit over zijn kunst, over de totstandkoming van zijn oeuvre, en over waarom Velázquez de grootste schilder aller tijden was.

Niet alleen Freud zelf komt aan het woord. Na decennia zwijgen en geheimhouding vertellen intimi eindelijk openhartig over hun omgang met de grootste figuratieve portretschilder van de twintigste eeuw. Zo is Ontbijten met Lucian, drie jaar na zijn dood, een pregnant intiem portret geworden van de kunstenaar als jonge en als ouder wordende man

‘Greig heeft met dit uitstekend geschreven boek veel prijsgegeven aan de openbaarheid die Freud en diens machtige familie en netwerk altijd hebben geschuwd.’ – NRC Handelsblad

‘Een meesterlijk boek. Het geeft een lucide beeld van een leven dat in menig opzicht een zootje was, maar waaruit de grootste schilder van de laatste honderd jaar is voortgekomen.’ -Tom Wolfe


Muurteksten - niet alleen muurteksten

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *