|

De 10 beste boeken over het Koninklijk huis en Royalty 2024

Over het Nederlands Koninklijk huis en de royalty word al jaren lang veel geschreven. Voor velen een geliefd onderwerp die zie je ook wel terug in de televisie programma’s en de nieuws berichten. Het aantal boeken is enorm die over het koninklijk huis, de koninklijke familie en alles wat er mee te maken heeft.

Voor deze pagina ben ik het kaf van het koren aan het scheiden geweest en een top 10 samen gesteld van boeken over het Koninklijk huis, onze Koning en zijn familie. Je vind hier boeken uit het heden maar ook historische boeken over het verleden van het Koninklijk huis. De boeken zijn zeer divers en worden uitgebreid beschreven.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

BoekenBoeken

Geschiedenis van Oranje

In Geschiedenis van Oranje komen alle markante telgen van het geslacht Oranje-Nassau en hun partners aan de orde, geplaatst in de tijd waarin ze leefden. Stadhouders en koningen, avonturiers, vrijheidsstrijders en ware staatslieden. Maar ook klungelaars en geldverspillers, intriganten en schuinsmarcheerders. Zij bepaalden de geschiedenis van ons land ¿ en vaak ook van heel Europa ¿ in tijden van oorlog en vrede, welvaart en crisis.

Koning Willem II en zijn vrouw Anna Pavlona zagen door hun spilziekte hun enorme vermogen verdwijnen. Ook Willem van Oranje, ooit de rijkste edelman van de Lage Landen, liet bij zijn dood louter schulden na, maar híj besteedde alles aan pogingen om ons land te bevrijden. De stadhouders Maurits, Frederik Hendrik en Willem II pleegden ieder op hun eigen wijze min of meer een staatsgreep. Stadhouder Willem III was bezeten van de strijd tegen Lodewijk XIV. En als koning Willem I verstandiger was geweest zouden België en Nederland misschien nog steeds één staat vormen.

Steekpenningen, hofintriges en hele bastaardgezinnen. Kortom, een boeiende reis door de tijd aan de hand van meer dan 50 historische royalty-portretten. Van de ouders van Willem van Oranje tot en met Amalia, de oudste dochter van Willem Alexander en Máxima. Een boek dat geen enkele Oranjefan mag missen!


Amalia

Ons eerste echte gesprek voeren we in de werkkamer van haar moeder. Zij op de donkerblauwe bank, ik in een dito fauteuil, onhandig krabbelend in het opschrijfboekje op mijn schoot. Het is een nieuwe Leuchtturm, zo’n chique met lijntjes en paginanummering, door deze schrijfwarenfetisjist speciaal voor dit doel aangeschaft. De bladzijden leeg, het omslag geel. ‘Waarom niet oranje?’ vraagt Amalia. Pas als ik haar aankijk, zie ik haar spottende blik.

Met ‘Amalia‘ zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag. De prinses heeft Claudia de Breij meegenomen naar plekken die voor haar belangrijk zijn, waaronder de Koninklijke Stallen, het strand en haar school.

Ze hebben gesprekken gevoerd over haar motivatie om af te zien van haar toelage, over zingen voor jezelf, cocktails maken, over hoe paardrijden helpt je hoofd leeg te maken en over de voor- en nadelen van sociale media. Ook kwam aan de orde wat het koningschap en haar toekomstige rol momenteel voor haar betekenen. Het boek laat zien wie Amalia nu is door de ogen van Claudia de Breij. Het boek bevat foto’s uit het privéarchief van de prinses.


Oranje Zwartboek

Waarom is ons koningshuis zo populair? Niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Waarom genieten de Oranjes de status van popsterren? Waaraan hebben ze die verering verdiend? Ligt het aan hun prestaties? Hun capaciteiten? De verdiensten van de koningen en keizers die in de mist van de geschiedenis zijn verdwenen, werden ooit hemelhoog geprezen. Anno nu zijn er in Europa nog maar enige koninkrijken over. Ze houden slechts stand in Scandinavië, Groot-Brittannië, België, Spanje en Nederland.

In ons land is het Huis van Oranje de uitverkoren familie die, uitsluitend op grond van geboorte, de bijzondere plaats krijgt toebedeeld die het in het Nederlandse bestel inneemt. Zo is het in onze Grondwet geregeld. Er is tot dusver nooit een Oranje geweest die de troon heeft geweigerd. Het koningschap is dan ook een luizenbaantje, al moet je er wel trek in hebben.

Het wordt riant betaald en de secundaire voorwaarden zijn benijdenswaardig: gratis wonen (op diverse schitterende locaties in prachtige paleizen), gratis reizen in alle denkbare soorten van (eigen) vervoer, een belastingvrije uitkering (zoals het salaris van de koning eufemistisch heet) en vrijstelling van erfbelasting. Ook de sterrenstatus van de leden van het koninklijk huis is een wonderlijk fenomeen.

De Oranjegezinde pers werkt onder het wakend oog van de Rijksvoorlichtingsdienst actief mee aan het drogbeeld dat de monarchie de verbindende factor zou zijn die het Nederlandse volk tot elkaar brengt en verenigt.

In dit boek onderzoekt historicus Gerard Aalders de wijdverbreide adoratie voor onze koningen: Willem I, II en III, onze koninginnen (Wilhelmina, Juliana en Beatrix) en tenslotte Willem-Alexander. Ook de echtgenoten en echtgenotes van ons staatshoofd krijgen de nodige aandacht. Want zonder partner geen kroonopvolger en dat zou het einde van de monarchie betekenen: de nachtmerrie van iedere dynastie. Aalders vraagt zich af welke redenen er zijn om de monarchie te continueren.

Strikt gemeten naar haar verdiensten en ontdaan van alle franje. Hij duikt daarvoor in de roerige geschiedenis van ons koningshuis, doet bijzondere ontdekkingen en komt tot opvallende conclusies. ‘Juist uit de erfelijkheid van de koningsfunctie blijkt de volstrekte onbelangrijkheid: het doet er niet toe wie koning is, laten we dus afspreken het oudste kind van de vorige koning te nemen. Koning-zijn is de enige maatschappelijke functie waarvan grondwettelijk vaststaat dat iedereen, zelfs de domste mens, haar op zich kan nemen’ – Hugo Brandt Corstius


Haagse huizen van Oranje

De Oranjepaleizen vormen al meer dan vierhonderd jaar het decor voor het vorstelijk leven. Ze zijn symbool van stadhouderlijke en later koninklijke macht. Paleis Noordeinde en Huis ten Bosch kennen wij als de functionele paleizen, maar vanaf het moment dat in 1585 de eerste Oranjestadhouder besloot op het Binnenhof te gaan wonen, liep het aantal vorstelijke woningen op tot in de tientallen.

Van monumentale paleizen tot landelijke villa’s en zelfs een ‘gewoon’ rijtjeshuis. Het heeft Den Haag gemaakt tot de elegante hofstad die het nog altijd is. In ‘Haagse huizen van Oranje’ vertelt Paul Rem over de roemrijke geschiedenis van de vorstelijke verblijven en hun bewoners.


De Oranjes

De CANON van ons koninklijk huis komen alle markante telgen van het geslacht Oranje-Nassau en hun partners aan de orde, geplaatst in de tijd waarin ze leefden. Stadhouders en koningen, avonturiers, vrijheidsstrijders en ware staatslieden. Maar ook geldverspillers, intriganten en schuinsmarcheerders. Zij bepaalden de geschiedenis van ons land – en vaak ook van heel Europa – in tijden van oorlog en vrede, welvaart en crisis.

Willem van Oranje, ooit de rijkste edelman van de Lage Landen, liet bij zijn dood louter schulden na, maar híj besteedde alles aan pogingen om ons land te bevrijden. De stadhouders Maurits en Willem II pleegden ieder op hun eigen wijze min of meer een staatsgreep. Stadhouder Willem III was voortdurend in strijd met Lodewijk XIV. En als koning Willem I minder besluiteloos was geweest zouden België en Nederland misschien nog steeds één staat vormen.

Koning Willem II had voortdurend financiële problemen, maar bezat wel een kostbare schilderijencollectie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liet koningin Wilhelmina haar onverzettelijke karakter zien. Mislukte huwelijken, hofintriges, complotten en hele bastaardgezinnen.

Kortom, een boeiende reis door de tijd aan de hand van meer dan 50 historische royalty-portretten. Van de ouders van Willem van Oranje tot en met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun dochters. Een boek voor liefhebbers van ons Koninklijk Huis dat geen enkele Oranjefan mag missen!


Bernhard

Bernhard Alles was anders Gerard Aalders Gerard Aalders beschrijft ‘de ontnuchterende werkelijkheid’ van de Schavuit van Oranje, een man die in de eerste plaats zijn eigen belangen najoeg, ongeacht wat daarvan de consequenties waren voor Nederland en de monarchie.

Prins Bernhard (1911 – 2004) had een buitengewoon hoge dunk van zichzelf. Hij slaagde er meesterlijk in ons in zijn verzetsavonturen, wonderbaarlijke werken en nobele daden te doen geloven. In 1936 werd Bernhard von Lippe-Biesterfeld, de Duitse verloofde van prinses Juliana, binnengehaald als een godenzoon.

De mythevorming rond deze ‘bespiegelende, sportieve en in cultuur geïnteresseerde’ prins begon direct. Maar van bespiegelingen hield hij niet, in sport was hij altijd slecht geweest en zijn belangstelling voor cultuur beperkte zich tot feestvieren. De Tweede Wereldoorlog bracht Bernhard nieuwe faam en maakte hem ook onaantastbaar. Na de oorlog, zo is ons altijd voorgehouden, betrad de prins het toneel van de internationale politiek en global business. Overal ter wereld haastten staatshoofden zich tijd vrij te maken om Bernhard te ontvangen.

Het voorzitterschap van de schimmige Bilderbergconferenties zou de statuur van de prins – eigenlijk té groot voor Nederland – nog eens extra onderstrepen. Ook Bernhards voorzitterschap van het Wereld Natuur Fonds was opmerkelijk. Het gaf hem het imago van een natuurbeschermer, al was hij dol op het ‘afknallen’ van beschermde dieren. Weinig wat ons is verteld over de prins der Nederlanden klopt. Het meeste is bij elkaar gefantaseerd, gesuggereerd of gewoon gelogen.

In Bernhard, alles was anders – niets was immers wat het leek – ontrafelt historicus Gerard Aalders de fabels van weleer en staat hij stil bij de levenslange strapatsen van de prins. Historicus en Oranje-deskundige Gerard Aalders was onderzoeker bij het NIOD. Hij schreef boeken over kartels, de Bilderbergconferenties, inlichtingendiensten en het koninklijk huis. Diverse titels zijn vertaald.


Van Hortense tot Amalia

‘Van Hortense tot Amalia’ van Arnout van Cruyningen biedt een overzicht van alle koninginnen die Nederland tot nu toe gekend heeft.

Arnout van Cruyningen laat in ‘Van Hortense tot Amalia’ zien welke vorstinnen het Koninkrijk der Nederlanden in de afgelopen twee eeuwen gekend heeft. Nu Amalia, de Prinses van Oranje, achttien jaar is kan zij de tiende vrouw worden die in Nederland de titel van koningin zal voeren. Zes vorstinnen hebben die titel tot nu toe gedragen als echtgenote van de regerende koning, waaronder koningin Máxima.

De eerste was de enige vrouw die geen Oranje trouwde: Hortense de Beauharnais. Zij werd in 1806 tegen wil en dank ‘Koningin van Holland’ aan de zijde van Lodewijk Bonaparte, een broer Napoleon. In de twintigste eeuw regeerden de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix als staatshoofd. Arnout van Cruyningen beschrijft de geschiedenissen van deze vrouwen 


Maxima

Al jarenlang is koningin Máxima het populairste lid van het Nederlandse koningshuis. Maar hoe goed kennen we de koningin nu echt? Royaltyjournalist Rick Evers volgde haar een jaar lang van heel nabij en biedt in Máxima. Meer dan Majesteit een unieke blik achter de paleisdeuren, die normaal hermetisch gesloten blijven.

Ook als de camera’s uit zijn, ziet hij hoe Máxima zich met hart en ziel inzet voor onder meer de Verenigde Naties, het Oranje Fonds en als erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas. Wat maakt haar zo succesvol en zo mateloos populair?

Op basis van exclusieve gesprekken met de koningin en de mensen om haar heen schetst Rick Evers een onthullend portret. Máxima blijkt een workaholic die met haar werk zo veel mogelijk mensen wil bereiken, inspireren en motiveren. Tegelijkertijd is ze betrokken bij de grote lijnen én de kleinste details van het koningschap van haar man. Voortdurend balanceert ze tussen haar werk als koningin en haar taken als moeder van drie dochters. Zó dicht bij Máxima kwamen we nog nooit.

‘Bijzondere en tot nu onbekende wetenswaardigheden […] Máxima, Meer dan Majesteit is een standaardwerk over het werk en leven van onze koningin. Het gunt ons een blik achter de paleismuren en laat ons zien hoe de koninklijke wereld er werkelijk uitziet.’ Jeroen Snel, Blauw Bloed

‘Een echte aanrader en een verrijking. Dit boek is een must read voor iedereen die meer wil weten over koningin Máxima.’ Justine Marcella, Vorsten en RTL Boulevard


Vorsten van Nederland

Een unieke, beknopte en gezaghebbende geschiedenis van de vorsten en Machthebbers van Nederland

Met meer dan 400 schilderijen, foto”s, kaarten en stambomen
Beginnend in de Romeinse tijd met Julius Caesar en de keizers die hem opvolgen beschrijft Van Cruyningen de levensverhalen van de vorsten van Nederland. De belangrijkste historische gebeurtenissen passeren de revue, de intriges, complotten en machtsgrepen. De partners en de kinderen, de opstandelingen en regenten die een rol speelden in het ontstaan van Nederland. Zo vormt zich een boeiende overzicht van de geschiedenis van ons land. Meer dan 400 schilderijen, foto”s, tekeningen, gravures en beelden illustreren hoe deze machthebbers door de eeuwen heen gezien werden. Kaarten, stambomen en kaderteksten verduidelijken de belangrijkste feiten uit iedere periode.

Drs. Arnout van Cruyningen is hoofdredacteur van het tijdschrift Koninklijke Hoogheid en als freelance auteur gespecialiseerd in het Koninklijk Huis. Hij publiceerde eerder bij Omniboek Vorstelijk¿Veertig (2007). Bij uitgeverij Kok en Ten Have verschenen van zijn hand o.a. Trouwen met Oranje. Verloving en huwelijk in het het Koninklijk Huis (2001) en Oranje in beroering (2004).


De nieuwe mode van Oranje

Royalty is hot news. Koningin Máxima zit na een werkbezoek nog niet in de auto of de hele wereld weet wat ze draagt, wie het heeft gemaakt en wat het heeft gekost. De afgelopen tien jaar is de wereld door de komst van internet in duizelingwekkend tempo veranderd. Net als iedereen kreeg het Koninklijk Huis met de enorme impact van de nieuwe media te maken.

Doordat foto’s en bewegend beeld zo belangrijk zijn geworden, gaat de aandacht nog meer dan voorheen uit naar de kleding en de juwelen van het koningspaar en de prinsessen. Ondanks al die informatie worden de grote lijnen van het koninklijke kledinggedrag echter zelden of nooit beschreven. In De nieuwe mode van Oranje gebeurt dit wel.

Bovendien geeft een groot aantal designers van koninklijke kleding een inkijkje in hun wereld, waarin ze zelf soms supersterren zijn. Exclusieve archiefstukken, verhalen over inspiratiebronnen en schitterende foto’s maken van De nieuwe mode van Oranje een bron van nieuwe informatie. De huidige koninklijke familie staat in dit boek centraal, maar er zijn ook verwijzingen naar de kleding en de juwelen van vorige generaties.

Koninklijke kleding is de moeite waard om van dichtbij te bekijken. Detailfoto’s en stofstaaltjes leveren een nieuw en vaak ontroerend beeld van het exquise handwerk van de ontwerpers. De nieuwe mode van Oranje is het vervolg op het succesvolle Ontwerpers van Oranje dat Els Smit in 2008 schreef.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten