|

De top 10 van de beste boeken over zingen & de zangtechniek 2024

Alle zangprogramma´s op de televisie en de vele zang apps hebben ervoor gezorgd dat we meer aan het zingen zijn. Veel mensen zingen voor het plezier of alleen onder de douche. Er is ook een categorie dat graag beter wil worden en zich verder wil ontwikkelen.

Je kunt bijvoorbeeld op zangles gaan, maar dit is vaak erg kostbaar. Een andere alternatief zijn de boeken over het zingen en de zangtechnieken. Er zijn vele boeken geschreven die jou zang kwaliteiten kunnen verhogen. Om je een beetje te helpen met de beste boeken over zingen en de zangtechniek heb ik de beste boeken voor je op een rij gezet.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

Professioneel zingen voor iedereen

Alles over zangtechniek, studeren, optredens en audities

‘Professioneel zingen voor iedereen’ behandelt alles over zangtechniek, studeren, optredens en audities in de genres pop, jazz, (hard)rock, r&b, country, folk, musical, reggae, ska, en dergelijke. Het is een duidelijk en prettig leesbaar handboek voor zowel de beginnende als gevorderde zanger(es); boordevol oefeningen, waardevolle tips en glasheldere uitleg. Dit maakt het boek ook zeer geschikt als lesmateriaal voor zangdocenten.

 • • Leer je eigen stem kennen
 • • Word bewust van je ademhaling
 • • Werk aan je zangtechniek
 • • Stel je eigen repertoire samen
 • • Lees waarom en hoe je moet studeren
 • • Haal de essentie uit de muziektheorie
 • • Raak bedreven in improviseren en variëren
 • • Leer je microfoon optimaal te gebruiken
 • • Maak indruk bij audities
 • • Overwin je podiumangst
 • • Kleed en presenteer je goed
 • • Leer hoe je ook in een studio of tijdens een sessie goed voor de dag komt
 • • Haal het beste uit jezelf tijdens een optreden
 • • Leer met missers om te gaan
 • • Houd je stem in topconditie

Met een voorwoord van Trijntje Oosterhuis: Een soort Lonely Planet-gids, maar dan voor zangers!’

Bulletin Nederlandse Vereniging voor Zangpedagogen: Ik durf met zekerheid te zeggen dat dit het eerste Nederlandstalige zangboek voor pop- en jazz-zangers is dat zo compleet is!’

Over Ineke van Doorn: De auteur, Ineke van Doorn, geniet in de wereld van de muziek al jaren internationale bekendheid en is een grote autoriteit als zangeres en docente. Haar cd Love is a golden glue werd bekroond met een Edison.


Complete Zangtechniek

Een herziene Nederlandse editie (november 2008) van Complete Zangtechniek, een bijzonder uitgebreid, helder en compleet handboek op het gebied van de zang. De laatste inzichten van de gerenommeerde zangpedagoge Cathrine Sadolin zijn hierin verwerkt! …


Voor Dummies – Zingen voor dummies

Zingen voor Dummies maakt het makkelijker om je zangdromen waar te maken. Deze praktische gids zit boordevol stap-voor-stapinstucties, tips, hints, stemoefeningen en geheugensteuntjes voor zowel mannen als vrouwen.

Leer meer over zangtechnieken, ontdek je eigen zangstem, weet hoe je je stem gezond houdt en hoe je optreedt als een pro. Deze nieuwe editie bevat extra stemoefeningen, nieuwe liedjes en alles wat je moet weten over de nieuwste technologieën en opnameapparatuur. Met Zingen voor Dummies heb je alle in handen om je vocale vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Pamelia S. Phillips heeft lesgegeven aan de Arizona State University en het Wagner College en is zangeres. Haar optredens variëren van moderne premières van de American Opera tot gastoptredens met grote symfonieorkesten.


Tipboek zang

Herziene editie, compleet geactualiseerd.

ALLE ZANGERS, ALLE STIJLEN
Tipboek Zang vertelt je alles over het meest persoonlijke muziekinstrument: je stem. Als je weet hoe je stem werkt, wordt zingen makkelijk – van zuiver zingen tot luid zingen, samen zingen en hard zingen zonder hees te worden. Tipboek Zang biedt je de gebundelde kennis van meer dan dertig zangers en zangdocenten, van pop en jazz tot klassiek. In glasheldere taal, zonder dat het een biologieboek wordt, of je nu rapt, rockt of in een kerkkoor zingt.

TIPS, TIPS, TIPS
Tipboek Zang besteed aandacht aan alles wat met zingen te maken heeft. Van een goede uitspraak en onderhoudstips voor je stem tot het leren van teksten, en voor zangers die versterkt zingen is er zelfs een hoofdstuk met kooptips over microfoons. Verder lees je alles over oude en nieuwe zangmethodes, van Belcanto tot de Complete Vocal Technique, EVTS en Speech Level Singing. Een uitgebreide woordenlijst en een index ontbreken natuurlijk niet, en met de interactieve Tipcodes kun je zelfs horen wat je leest!

PERSQUOTES en AANBEVELINGEN
Er is bijna niets zo persoonlijk als zingen en dit Tipboek helpt je je eigen stem te vinden. (Karin Bloemen)

Een gouden Tipboek: informatief en makkelijk leesbaar. (Muziek & Onderwijs)

Een must. Ik ken geen enkele zangleraar of zanglerares die zo’n moeilijk instrument zo toegankelijk maakt. (Signs)

Het is verfrissend om “moeilijke” onderwerpen als registers, formanten en adem zo besproken te zien dat iedereen er iets (goeds) mee kan. Een aanrader! (Magazine voor zangpedagogen)

Heel veel serieuze informatie, waardoor je alleen maar beter leert zingen. (GitaarPlus)


Grip op je stem

Veel stemgebruikers krijgen vroeg of laat problemen met hun stem. Heesheid, verminderde stemmogelijkheden, last of vermoeidheid bij en na het spreken en zingen: het zijn klachten die vaak verholpen kunnen worden.Want stemgeven berust op spierwerking, en spieren kun je trainen. Hoe werkt de stem? Waarmee houd je rekening als je je stem op een gezonde manier wil gebruiken? Hoe laat je je zangstem mooi klinken? En welke ‘stemveilige’ instructies kun je als logopedist, zangopleider of koordirigent geven aan de cliënten, cursisten, solo- of koorzangers die je begeleidt?

Op zoek naar antwoorden werkte Michel de Kort een stevige theoretische basis uit in het 3-Zones Stemmodel. Dit model benadert stemtherapie en -training op een multidisciplinaire manier. Het hanteert een aantal relatief eenvoudige, technische uitgangspunten, waardoor cliënten met stemproblemen, studenten, sprekers en zangers snel weer ‘grip’ krijgen op hun stem.

Grip op je stem is een uiterst bruikbaar houvast in de opleiding en in de praktijk: het 3-Zones Stemmodel vindt een concrete vertaling in meteen bruikbare tips en toepasbare voorbeelden uit de stemtherapie- en training, logopedie, zangpedagogiek en koordirectie. Op die manier draagt Grip op je stem bij aan een beter stemgedrag en dus ook meer stemcomfort voor wie als professional of amateur het woord voert of zingt.


De Stemsportschool – training voor basale zangtechniek

De Stemsportschool is een korte, eenvoudige training in boekvorm, waarmee je je stembanden binnen no-time in topconditie krijgt en houdt. Handig voor zangers die zangles een brug te ver vinden, maar die wel hun stem op een goede manier willen gebruiken.

De Stemsportschool is een bundeling van de 12 meest essentiële basisoefeningen, die thuishoren in het repertoire van elke zanger. Of je nu in een band, zanggroep of koor zingt: met hulp van namen als ‘de pauw’ of ‘de olifantenpoot’ en de stap-voor-stap-illustraties ontstaat een stevige afdruk in je brein. Zodat je direct begrijpt wat de bedoeling is.

Het boek is onderverdeeld in vier delen: warming-up, conditietraining, krachttraining en cooling down. De peptalk geeft handige tips die je helpen om goed voor je stem te zorgen. Denk aan items die in je stemsporttas thuishoren, tips om blessures te vermijden en trucs om met spanning voor de wedstrijd om te gaan.

Auteur Jennemieke Snijders werkt als zangcoach, dirigent en ideeënmaker. Het boek kwam in samenwerking met logopediste Rianne Eilers tot stand.


Zingen is geluk

Wat gebeurt er als je zingt? Waarom doen de meesten van ons het zo graag, luidkeels onder de douche of stilletjes in hun hoofd? Neurologen ontdekken steeds meer de wetmatige reacties die onze emoties verklaren. Als we zingen lijkt het wel feest in onze hersenen. Misschien is het evolutionaire belang van zang gering en kan een mens best zonder. Maar wat wel van belang is: zingen is geluk.

Wie zingt wordt groter. Zingen vervult, zingen is fitness voor de ziel. Op 4 mei of bij sportevenementen zingen we onze rituele zang, het Wilhelmus. Met Sinterklaas zingen we sinterklaasliedjes, en op kerstavond staan de kerstliedjes op het program. En je fietst en wandelt en kookt zoveel prettiger als je erbij zingt. Een dag zonder dat er ergens in je hersens een lied opklinkt, lijkt meteen een sombere dag.

Op lichte toon schrijft Barber van de Pol over iets wat vanzelfsprekend is en bij iedereen bekend, terwijl er weinig over wordt geschreven. Haar boek tintelt, het is vrolijk als een kind, het zingt zelf.


Zing!

Kan ik wel zingen? Ben ik niet te oud? Zing ik niet vals? Honderden excuses kun je verzinnen om iets niet te doen, er niet voor te gaan. Ik zie dagelijks mensen die willen zingen: sommigen met al heel veel ervaring en anderen die nog nooit hebben gezongen. Wil je zingen, ga dan zingen! Zo simpel is het. Hoe oud je ook bent, van welke muziek je ook houdt: iedereen heeft een stem. Je hoeft geen Pavarotti of Whitney Houston te zijn om jezelf te laten horen.

Zangeres en zangcoach Babette Labeij groeide op in de jaren tachtig met muziek van grootheden als Bryan Ferry, Duran Duran en Kate Bush. In de roaring nineties stortte ze zich vol overgave in de Amsterdamse muziekscene, zong met o.a. Herman Brood, Loïs Lane en Trijntje Oosterhuis en stond op elk podium in Nederland met haar eigen band.

Als zangcoach begeleidde ze o.a. Hennie Vrienten en de Dolly Dots, ze was jarenlang zangcoach van The voice of Holland en The Voice Kids en ze runt haar eigen zangschool in Amsterdam en Rotterdam.

In ZING! wil Babette iedereen laten ervaren hoe bevrijdend zingen is – of je nu houdt van klassieke muziek, smartlappen, popsongs of schlagers. Mond open en zingen maar!


Zing! – tips en tricks om je stem juist te gebruiken

Hou je van zingen, maar schiet je stem soms nog alle kanten op? Zit je tijdens het zingen met je ademhaling in de knoop? Heb je na een aantal liedjes last van een pijnlijke keel? Of zing je vaak en wil je je stem blijven ontwikkelen?

Dan heb je met dit boek een goede gids gevonden (die je van deze problemen afhelpt)! Goed en juist zingen is in de eerste plaats een kwestie van techniek en training. In dit boek geeft zangeres en actrice Ann Van den Broeck je een sterke basis om met je stem aan de slag te gaan. Van het ontdekken van je zangstem tot het toonvast zingen, van leuke opwarmingsoefeningen tot het overwinnen van plankenkoorts. Of je nu droomt van een carrière als professionele zanger(es) of je het liever houdt op zingen onder de douche:

Zing! zet je op weg om je stem juist te gebruiken. En voor je `t weet zing je zonder enige moeite de pannen van het dak! Ann Van den Broeck staat al 20 jaar als zangeres op de planken en voor de camera. Haar stem is haar instrument. In dit boek deelt ze alle technieken en tips die ze al die jaren heeft geleerd en zelf dagelijks toepast.


Zingen als vanzelf

40 inzingers en canons voor uitgebalanceerde inzingprogramma’s- speels, effectief en uitdagend- met didactische en vocale aanwijzingen- naast Nederlandse oefeningen een Engelstalig alternatief- zowel klassieke- als lichtemuziekstijlen- voor jeugdkoor, schoolkoor, kamerkoor, popkoor, vocal group etc.- voor zangers, muziekdocenten, zangpedagogen, dirigenten


Vergelijkbare berichten