|

De top 10 van de beste boeken over trainingen geven 2024

Coachen, trainingen, meeting, en webinars geven lijken wel de nieuwe mode, niet alleen fysiek maar ook online is het aantal snel gestegen. Met de digitale middelen is het eenvoudig een training te geven, naast een laptop, internetverbinding, kennis / vaardigheden en publiek heb je niet veel nodig. Toch kan het lastig zijn om een goede training te geven, echt iets toe te voegen, de mensen iets te geven en boeiend blijven tot het laatste moment.

De boeken op deze pagina kunnen je hier bij helpen. De boeken gaan over het geven van trainingen en zijn ondanks hetzelfde onderwerp zijn de boeken heel verschillend. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.

De link van Bol.com vertelt je meer over de auteur en het boek, denk hierbij aan o.a. de waarderingen en de recensies van de lezers van het boek. Via de link kun je het boek over trainingen eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

HOE-boek voor de trainer

Trainen is een fantastisch vak. Het is altijd anders en dat maakt het boeiend. Maar dat altijd anders zijn, maakt ok dat het niet zomaar vanzelf gaat. Dat je scherp moet blijven en jezelf moet blijven ontwikkelen. Dit Hoe-boek voor de trainer helpt je daarbij.

In deze herziene versie besteedt Marcolien meer aandacht aan online trainen. Welke tools zijn er? Wat maakt online leren en trainen anders en hoe zorg je voor een impactvol leertraject? Het Hoe-boek voor de trainer is een professioneel handboek voor trainers, boordevol theorie en uitleg over het trainersvak.

Bijzonder bruikbaar bij het ontwikkelen, voorbereiden en uitvoeren van een (online) training. Het boek gaat over jou als trainer: wat jou verbindt met het trainersvak, welke kwaliteiten jij inzet en hoe jij je als trainer ontwikkelt. Want het belangrijkste instrument, dat ben jij zelf.


NLP voor coaches en trainers

NLP (neurolinguïstisch programmeren) gaat ervan uit dat we ons gedrag kunnen beïnvloeden, dat we succes kunnen leren en dat alles al in ons aanwezig is. Het is een prachtig instrument voor coaches en trainers: of je nu losse elementen uit NLP gebruikt of helemaal volgens NLP werkt.

Je bestudeert de bewuste en onderbewuste binnenwereld van mensen en hun gedrag. Het gaat over ‘hoe’ we de dingen doen die we doen. Hoe reageren we, ook in ons gedrag, op datgene wat we waarnemen? Als je als coach of trainer met NLP werkt, heb je een verzameling mentale technieken tot je beschikking. Enerzijds gebruik je die om problemen uit het verleden op te lossen en anderzijds om doelen in de toekomst makkelijker te bereiken.

In dit boek vind je een selectie van de allerbeste NLP-technieken. Het brengt theorie en praktijk bij elkaar. Je leert NLP toe te passen op jezelf waardoor je effectiever communiceert. Zo zit je makkelijker op één golflengte met anderen en kun je cliënten beter en sneller helpen.

Roderik Kelderman is internationaal erkend NLP-Master, trainer, arbeids- & organisatiepsycholoog en oprichter van Het NLP Instituut.


Trainen

In Trainen – Een praktijkgids geeft Karin de Galan een helder en toegankelijk overzicht van alle aspecten van het trainersvak. Effectieve trainingen ontwerpen, trainersvaardigheden, rollenspellen begeleiden en omgaan met lastige situaties in de groep, het komt allemaal aan de orde. Karin combineert wetenschappelijke inzichten met haar eigen ervaring. Dankzij een duidelijke uitleg en een schat aan praktijkvoorbeelden is het boek een feest voor startende én ervaren trainers.

Van voorgaande edities van Trainen – Een praktijkgids zijn ruim 38.000 exemplaren verkocht. Het is het meest verkochte handboek voor trainers in Nederland. Karin de Galan is dé specialist in het trainen van trainers. Haar bureau, karin de galan school voor training, is al jarenlang marktleider op dit gebied. In 2020 heeft de Nederlandse Orde van Beroepstrainers Karin de Galan uitgeroepen tot Trainer van het jaar.


Impact als trainer

Hoe zorg je ervoor dat deelnemers van een training enthousiast naar huis gaan? Hoe raak je ze? En wanneer gaan ze daadwerkelijk in de praktijk met hun inzichten aan de slag?

Impact als trainer focust op de kernthema’s in het vakmanschap en de persoonlijke ontwikkeling van de trainer, die wezenlijke invloed hebben op de impact die je hebt op het leerproces van deelnemers. Het is een inspirerende zoektocht naar hoe je als trainer het verschil kunt maken, je deelnemers raakt en begeleidt daadwerkelijke gedragsverandering.

Je neemt niet alleen je persoonlijk leiderschap bij veranderingsprocessen onder de loep, maar ook de diepere patronen die je interventies als trainer in sterke mate beïnvloeden. Je krijgt vele inzichten en praktische handvatten in trainerscompetenties als coachend trainen, veranderingsprocessen begeleiden, interveniëren in groepsdynamica en trainen in het hier en nu.

Impact als trainer is geschreven voor trainers op gebieden als managementvaardigheden, persoonlijke effectiviteit en leiderschaps- en teamontwikkeling. Silvia Blankestijn is eigenaar-directeur van opleidingsbureau Blankestijn & Partners en heeft ruim 25 jaar ervaring als trainer, coach en opleider.


Trainingen ontwerpen

Een geslaagde training begint met een goed programma. Wilt u lekker trainen, met gemotiveerde deelnemers en zichtbaar resultaat? In dit boek ontdekt u hoe u een training ontwerpt die werkt.

 • Nooit meer piekeren over werkvormen.
 • Van weerstand naar leerstand met ‘de glijbaan’.
 • De juiste vragen stellen bij de intake.
 • Resultaat bereiken met spannende kernoefeningen en creatieve tussenoefeningen.

Met veel voorbeelden en 21 checklisten die u direct kunt toepassen, is deze tweede editie nog praktischer dan de eerste. De bijgevoegde poster maakt het heel gemakkelijk om trainingsonderdelen te ontwerpen en werkvormen te kiezen. Karin de Galan biedt startende en ervaren trainers al jaren houvast!


Online trainen

Kan ik online echt contact maken met mijn deelnemers? Heeft online trainen voldoende impact? Kan ik wel zorgen voor goede interactie? Wordt trainen met zo’n scherm ertussen überhaupt ooit leuk? Hoe houd ik mijn deelnemers betrokken? Online trainen of lesgeven is een extra uitdaging.

Maar het kan net zo leerzaam, inspirerend, interactief en leuk zijn als een bijeenkomst op locatie. Want ook online kun je effectief contact maken met je deelnemers, ze raken en laten leren. In dit praktische boek deelt Karin de Galan, dé train-de-trainer van Nederland, al haar inzichten en ervaringen, zodat ook jouw online training een succes wordt.

Met: • Een heldere didactische structuur, waarmee je deelnemers motiveert en stap voor stap naar succes leidt. • 14 uitgebreide online werkvormen en meer dan 30 varianten, voor een afwisselend en doelgericht programma. • Plus de beste tips voor lastige momenten online: start, nabesprekingen en overgangen.

Gebruikers van de proefversie van Online trainen zeiden erover: ‘Heldere stap voor stap uitleg van wat belangrijk is om met plezier en effect te trainen. Direct toepasbaar voor iedere trainer die een verschil wil maken en het (online) hart bij de deelnemers heeft!’ – Yvon Jansma ‘Effectief online trainen onmogelijk? Niet als je de kennis uit dit boek leest en toepast! Met humor, plezier, veel praktijkvoorbeelden en gebaseerd op wetenschappelijke inzichten.’ – Cindy Bakker – de Leeuw van Weenen ‘Vooral bij het geven van vaardigheidstrainingen helpt de gestructureerde werkwijze van Karin je om grip en plezier bij het online trainen te ervaren. Zeker lezen en aan de slag ermee!’- Ellen Steffens


Het geheim van de trainer

Overzichtelijk, praktisch en compleet. Dat is Het geheim van de trainer, hét handboek voor de beginnende en ervaren trainer. Deze tweede editie is volledig geactualiseerd, aangevuld met nieuwe inzichten en voorzien van nog meer voorbeelden. De auteurs nemen de hoofdingrediënten van succesvolle trainingen uitgebreid onder de loep: leerdoelen, deelnemers, didactische werkvormen, hulpmiddelen en randvoorwaarden, en natuurlijk de persoon van de trainer zelf.

Bovendien is deze editie uitgebreid met een nieuw hoofdstuk over de kunst van het in-company trainen: het creëren van effecten ‘in de company’ oftewel op de werkplek en in de organisatie. Ook voor opdrachtgevers bevat dit boek een schat aan informatie over het samenwerken met (in-company) trainers en trainingsbureaus. Het geheim van de trainer geeft duidelijke handreikingen voor het opzetten, uitvoeren en evalueren van in-company trainingen.

Een kleine greep:

 • Hoe stel ik een boeiend en afwisselend trainingsprogramma samen?
 • Hoe kies ik geschikte en aantrekkelijke werkvormen?
 • Hoe werk ik succesvol met een opdrachtgever aan een trainingstraject?
 • Hoe hanteer ik gedrag van lastige deelnemers?
 • Hoe ontwikkel ik mezelf als trainer?
 • Als je dit boek hebt gelezen, bevat het trainingsvak geen geheimen meer voor je.

Over de auteurs
Lianne Kaufman en Janneke Ploegmakers hebben beiden vele jaren ervaring in het opzetten en (laten) uitvoeren van in-company trainingen, waaronder veel train-de-trainerprogramma’s. Hun knowhow is in de weerbarstige trainerspraktijk gestaag gegroeid en uitgekristalliseerd tot bruikbare concepten. Met dit boek willen ze je niet alleen laten delen in hun kennis en ervaring, maar ook in hun liefde voor het vak.


Tools voor trainers – Spelen met talenten

 • ‘Wat kan ik?’
 • ‘Wat wil ik?’
 • ‘Wat is de volgende stap in mijn loopbaan?’

Spelen met talenten is ontwikkeld voor begeleiders – (loopbaan)coaches, trainers, personeelsmanagers en leidinggevenden – als tool om het beste uit anderen te halen, hen te inspireren en te stimuleren. Door de originele en speelse vragen kun je samen met je medewerkers, cliënten of studenten duidelijkheid krijgen over waar hun sterke kanten liggen en hoe ze daarmee concreet aan de slag kunnen gaan.

Met loopbaanvragen als:
‘Met wie van je vrienden zou je een maand lang van baan willen ruilen?’ ‘Wat beschouw jij als je grootste succes op werkgebied?’ ‘Welke kennis of persoonlijke inzichten zou je willen doorgeven aan anderen?’

Dit spel helpt mensen te ontdekken waar ze goed in zijn, wat ze leuk en belangrijk vinden. Die inzichten helpen hen hun doelen helder te krijgen, waarna ze actie kunnen ondernemen om ze te verwezenlijken.


De reis van de trainer

Beter trainen, beter coachen met de reis van de held De reis van de trainer maakt het model van de reis van de held praktisch toepasbaar voor trainers en coaches die werken met persoonlijke ontwikkeling, leiderschapsontwikkeling en teamcoaching. Je neemt ook jezelf op een spannende wijze onder de loep, vanuit de gedachte dat voortdurende ontwikkeling van je zelfkennis cruciaal is voor het professioneel uitoefenen van het trainersvak.

Het boek bevat meer dan honderd concrete werkvormen en reflectieopdrachten die goed bruikbaar zijn in de praktijk van trainers en coaches. De werkvormen zijn ingedeeld in de zeven niveaus van Double Healix:

 • 1) kennen van je basale behoeften,
 • 2) begrijpen van je persoonlijkheid en drijfveren,
 • 3) ontwikkelen van vaardigheden,
 • 4) functioneren in team en relaties,
 • 5) invloed hebben op je organisatie,
 • 6) betekenis geven aan je leven en
 • 7) het vermogen om los te laten.

Verder leer je hoe je film- en documentairefragmenten kunt gebruiken in alle fasen van de reis van de held. Zo verlevendig en verdiep je je training. Marcel Karreman begeleidt organisaties en teams in hun zoektocht naar optimaal leiderschap en waardevolle samenwerking en hij coacht mensen die vastlopen in hun werk. Eerder publiceerde hij Warming ups & Energizers.


Van deskundige naar trainer

Geef je trainingen over je vak en wil je meer resultaat bereiken, meer interactie krijgen en er meer plezier aan beleven? In dit boek leer je op een aansprekende en praktische manier hoe je een training resultaatgericht kunt ontwerpen en krachtig kunt begeleiden.
Een greep uit de inhoud:

 • Je training scherp krijgen door een praktische diagnose te stellen.
 • Ontwerpen vanuit de praktijk.
 • Variatie aanbrengen door activerende werkvormen.
 • Slim omgaan met weerstand door uitdagende stellingen en confronterende cases te gebruiken, advocaat van de duivel te spelen en andere gespreksvaardigheden toe te passen.
 • Omgaan met emoties van de groep en van jezelf.

De pers over Trainingen ontwerpen
‘Het is verleidelijk om veel uit het boek te citeren, omdat De Galan zowel deskundig, stimulerend als plezierig schrijft.’ – Manager & Literatuur

‘Wat een heerlijk boek!’ – Nederlands Tijdschrift voor Coaching

Karin de Galan, oprichter van de galan school voor training, is specialist in het trainen van trainers. Haar ervaring spat van het papier af. Ze geeft concrete voorbeelden en maakt trainen simpel. In dit boek introduceert ze een praktisch ontwerpmodel waarmee elke training een succes kan worden.
Eerder verschenen van haar Trainen, een praktijkgids en Trainingen ontwerpen.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten