|

De top 10 van beste Fantasy boeken voor 2023

Fantasy boeken zijn perfect om een andere wereld mee te bezoeken en onze eigen hectische leven even met rust te laten. Bij fantasy boeken wordt er gelijk gedacht aan Lord of The Rings of Harry Potter, maar er zijn zoveel meer goede fantasy boeken uitgebracht.

Om je te helpen om de mooiste fantasy boeken te lezen heb ik voor jou een top 10 gemaakt van de beste fantasy boeken die je in 2023 gelezen moet hebben. Deze boeken die ik geselecteerd heb zijn heel divers en komen ook uit de verschillende subgenres van de fantasy boeken. Denk hier bij aan epische fantasy, detective, obscure, oude klassiekers tot de recent uit gebrachte boeken. Het idee er achter is om je kennis te laten maken met al het moois wat er op het gebied van fantasy boeken te lezen is.

De boeken die ik geselecteerd heb zijn voorzien van een uitgebreide boekomschrijving, een foto en een link van Bol.com. Deze link geeft extra informatie over het boek. Als je op de link klinkt vind je meer informatie over het boek, de auteur maar ook de recensie van de lezers. (niet onbelangrijk). Dit alles zorgt er voor dat je een goed beeld krijgt van het boek.


Game of Thrones 1 – Het spel der tronen – van George R. R. Martin.

Deze topper mag niet ontbreken in de lijst van beste fantasy boeken. Het Spel der Tronen is het eerste boek uit George R.R. Martins Game of Thrones. (in vertaling Het Lied van IJs en Vuur). Van de serie is wereldwijd inmiddels ruim 75 miljoen boeken verkocht. Ook de tv-serie Game of Thrones is immens populair.

Het spel der Tronen verhaalt van de liefdes, de levens en de ambities van de Baratheons, de Lannisters, de Starks en al die andere grote families van de Zeven Koninkrijken. Het begint allemaal in het zuiden, aan het hof, waar de Lannisters sterke spelers zijn. De macht van de koning is tanende. Zijn Hand is onder verdachte omstandigheden om het leven gekomen. Velen zijn uit op eigen gewin. Als de koning Eddard Stark tegen diens zin benoemt tot zijn nieuwe Hand, wordt zowel hij als zijn familie betrokken bij de meest omvattende machtsstrijd ooit, het levensgevaarlijke spel der tronen. Een schaakspel waar ook de belangrijkste karakter niet ongeschonden uitkomen. Ondanks de twist blijft het spannend tot het laatste.


Lord of the Ring – In de Ban van de Ring – van J. R. R. Tolkien

Eigenlijk heeft dit boek geen uitleg nodig. Het behoort inmiddels tot de klassiekers als het gaat om fantasy. Zowel de boeken als de films mag je niet missen als je van deze genre houdt.

In een rustig dorpje in de Gouw krijgt de jonge hobbit Frodo een zeer gevaarlijke uitdagende taak. Hij moet een gevaarlijke reis ondernemen, namelijk door Midden-aarde naar de Doemberg om daar de Ene Ring te vernietigen. Alleen op deze manier kan hij voorkomen dat Sauron de Zwarte met zijn heerschappij de hele wereld zal overnemen en gaan heersen. Frodo kan dit niet alleen dus……

Als je het boek nog niet gelezen hebt wordt het tijd om er aan te beginnen.


Hex – van Thomas Olde Heuvelt

Briljant en volstrekt origineel’ noemde Stephen King HEX van Thomas Olde Heuvelt. HEX is een razend spannende thriller die een internationale bestseller werd. Maar ook zeker thuis hoort bij de fantasy boeken.

Beek het pittoreske dorpje is in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks. Wylerheks die met haar dichtgenaaide ogen en mond de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Haar aanwezigheid was een lang een zeer goed bewaard geheim. Totdat een groep jongeren viral besluit te gaan, laat de heks de gemeenschap afglijden naar middeleeuwse praktijken.

Het boek is vanaf de eerste bladzijde boeiend en spannend tot het laatste woord zit je er midden in. Een prachtig boek dit niet voor niets in deze top 10 hoort.


Het Laatste Rijk – Brandon Sanderson

Het laatste rijk is het eerste deel van Sandersons trilogie over de geheimzinnige Nevelaars. (Mistborn #1)

Al 1000 jaar regent het as uit de hemel , groeien bloemen niet meer. Al 1000 jaar leven het volk de Skaa in angst en Ellende. De Skaa leeft al 1000 jaar als slaaf ze worden onderdrukt door de onsterfelijke Opperheer “Splinter der Oneindigheid”, die met ijzeren vuist en absolute macht regeert. Hier begint het unieke verhaal die een zeer spannende verhaallijn heeft.


De Naam van de Wind – Deel 1 van De Kronieken van Kvothe
– van Patrick Rothfuss

Het boek gaat over het levensverhaal van de charismatische Magiër Kvothe. Een beruchte meestermusicus, dief en moordenaar. Zijn levensverhaal neemt je mee naar zijn jeugd met een groep muzikanten, zijn lever als een bedelaar en de periode waarin hij een leerling was aan de befaamde Universiteit voor Magiërs en Alchemisten. Je maakt kennis met het leven achter de legende. Een verhaal dat je vanaf de eerst zin in de greep heeft en je niet meer loslaat.

De Naam van de Wind is een debuut waar jij je vingers bij af likt en maar zelden ziet in de epische fantasy. Rothfuss vertelt het verhaal van Kvothe in de beeldende stijl en met het gevoel voor detail die doet denken aan Tolkien en Robin Hobb, en met de verhalende kracht van Robert Jordan.

Een echte aanrader waar je nog lang over nadenkt!


Orakel -van Thomas oude heuvelt

In Orakel is de markante personage uit HEX ook aanwezig. Dit boek je nog maar kort verschenen en wordt nu al de hemel in geprezen zelfs door meester schrijvers zoals Stephen King.

Tijdens een mistige winter ochtend zien Luca en Emma een achttiende-eeuws zeilschip in een bollenveld bij de duinen liggen. Orakel, staat op het zeilschip. Het ligt er verkeerd. Emma kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat gaat naar binnen toe. Niemand ziet haar nog terug. Luca blijft verbijsterd achter: hij wilde wel naar haar toe, maar iets hield hem tegen. De uitdrukking op haar gezicht toen ze door het luik ging, maakt hem bang…

Niet veel later verdwijnen er elf mensen. Luca en zijn moeder worden afgeschermd van de wereld vastgehouden. De geheime diensten staan voor een raadsel. Alles moet uit de kast worden gehaald om de mediastorm te voorkomen. Maar als men graaft in een ver verleden om het mysterie van de Orakel te ontrafelen, blijkt het schip een voorbode te zijn van iets onheilspellends.


De beproeving – van Stephen King

De Beproeving (The Stand) is een mix van fantasy, thriller en horror. Dit boek wordt vaak als King’s beste werk beschouwd en is meeslepend verhaal met complexe karakters, liefde, heldendom, vriendschap en verraad.

Na de grote een uitbraak van een virus, zijn er maar een aantal overlevenden op de aarde. Zij moeten zien te overleven in een grotendeels lege wereld, en krijgen de keuze te kiezen tussen goed en kwaad, tussen Mother Abagail en Randall Flagg. Zowel Mother Abagail als Randall Flagg hebben zo hun eigen manieren om overledenen te benaderen en te overtuigen dat hun kant de beste keuze is. Uiteindelijk iedereen hun keuze maken en kan de eindstrijd beginnen.

De Beproeving (The Stand) is ook verfilmd


Het Oog van de Wereld – van Robert Jordan

Het Oog van de Wereld is het eerste boek uit de fantasy serie Rad des Tijds. In totaal zijn er 14 delen uitgebracht die miljoenen lezers over de wereld heeft bereikt.

In het ooit zo vredige Emondsveld breken roerige tijden aan. Grote gebeurtenissen in de buitenwereld, eerder slechts verre geruchten, werpen hun donkere schaduw over het dorpje. En daar blijft het niet bij. De komst van onbekende vreemdelingen brengt grote veranderingen met zich mee, veranderingen die niet zijn terug te draaien en die voorgoed het leven van alle betrokkenen zullen veranderen.

Het gevolg is dat vijf jonge Emondsvelders van huis en haard vertrekken en zo het middelpunt worden van een vernietigende reeks gebeurtenissen die de wereld in heftige beroering zullen brengen.


De Glazen Troon – van Sarah J. Maas

Celaena wordt voor de keuze gesteld: haar leven slijten in de gevangenis, óf deelnemen aan een toernooi waarvan de winnaar de nieuwe kampioen van de koning wordt. Een voor een worden de deelnemers van het toernooi echter op gruwelijke wijze vermoord. Hierdoor vecht Celaena niet alleen voor haar vrijheid, maar ook voor haar leven.

Dit is het eerste boek van de serie De Glazen Troon. De serie is gericht op jongeren, maar spreekt ook zeker ouderen aan door de stoere vrouwelijk hoofdpersonage Celaena. Wat deze dame is een sluipmoordenaar en niet een standaard held, maar juist een personage die zint op wraak.


In de Schaduw van de Raaf 1 – Vaelin Al Sorna – van Anthony Ryan

Anthony Ryan (1970) schreef met zijn debuut, In de Schaduw van de Raaf, een onverbiddelijke internetbestseller die vrijwel tegelijk in tien Europese landen verschijnt.

Hoewel hij nog geen dertig was, hadden zijn krijgsverrichtingen hem vele bijnamen opgeleverd. Voor de Waanzinnige Koning was hij het Zwaard van het Rijk, voor de mannen die hem volgden in de strijd was hij de Jonge Havik. Bij zijn Cumbraelijnse vijanden stond hij bekend als het Zwarte Lemmet, maar daar kwam ik pas veel later achter, voor de raadselachtige stammen van het Grote Noordwoud was hij Beral Shak Ur, de Schaduw van de Raaf.’

Zijn echte naam is Vaelin Al Sorna. Als dit verhaal begint, wacht hij in gevangenschap het duel in de arena af dat hem de volgende dag vrijwel zeker het leven zal kosten. Hij kijkt terug op zijn leven, door vele vragen gekweld.
Waarom liet zijn vader hem op tienjarige leeftijd achter bij de Zesde Orde?
Wat was de ware toedracht van het lot dat zijn ouders trof?
Wie is de geheimzinnige Ene Die Wacht?
En, vooral, zal Vaelin Al Sorna de arena overleven?

Zo, vol beloften van actie en avontuur, begint de aangrijpende saga In de Schaduw van de Raaf.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *