|

De top 7 van de beste boeken over Rembrandt van Rijn 2024

Rembrandt Harmenszoon van Rijn  geboren in leiden op 15 juli 1606 en is overleden in Amsterdam op 4 oktober 1669. Van Rijn was een Nederlandse kunstschilder, etser en tekenaar. Rembrandt van Rijn wordt gezien als één van de grootste schilders en etsers in de Europese kunst, ook wordt hij gezien als belangrijkste Hollandse Meester.

Het werk van Rembrandt van Rijn bestaat uit ongeveer 300 schilderijen, 300 etsen en 2000 tekeningen. Het bekendste werk van Rembrandt van Rijn is het nachtwacht. De nachtwacht is gemaakt tussen rond 1640 en 1642.

Meer over de Nachtwacht en Rembrandt van Rijn lees je in de boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina. De 7 top boeken over Rembrandt van Rijn worden uitgebreid beschreven. Naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst.

BoekenBoeken

Rembrandt Tekeningen Van Rembrandt En Zijn Leerlingen

Eerste volume in een nieuwe reeks publicaties over de collectie tekeningen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België?. Dit eerste volume behandelt de de onmiskenbare grootmeester van de tekenkunst: Rembrandt Harmensz. van Rijn.nnIn 2006 zal het vierhonderdste verjaardag van de geboorte van Rembrandt Harmensz. van Rijn (1606-1669) overal in de wereld herdacht worden. Als prelude presenteren de Koninklijke Musea van Belgi? reeds nu hun weinig bekende schat aan tekeningen van deze 17de-eeuwse topkunstenaar.

De tijd leek rijp om het Brussels bestand aan een kritische blik te onderwerpen. Welke tekeningen zijn echt van Rembrandts hand? Waarom trok hij zoveel leerlingen aan? Hoe ging het er in Rembrandts atelier aan toe? Waarom lijken de leerling-tekeningen zo sterk op die van de meester? Waarom werden zoveel Bijbelse voorstellingen en landschappen geproduceerd? Op al deze vragen poogt deze publicatie een antwoord te formuleren met de hulp van gerenommeerde Rembrandt-kenners zoals Stefaan Hautekeete, Peter Schatborn, Martin Royalton-Kisch en Holm Bevers.


Rembrandt – De schilder van licht en schaduw

‘Rembrandt is zo diep mysterieus dat hij dingen zegt waarvoor geen woorden in welke taal dan ook zijn.’ Vincent van Gogh

In Rembrandt neemt de bekende kunsthistoricus Nils Büttner de lezer mee naar de Gouden Eeuw. Büttner presenteert aan de hand van bronnen uit Rembrandts tijd een genuanceerde kijk op diens leven en op de betekenis van zijn werk. Naast het fascinerende levensverhaal legt Büttner ook perfect uit wat het effect is van het bijzondere licht in Rembrandts schilderijen.

Hij laat bijvoorbeeld zien dat de kijker door het licht geattendeerd wordt op bepaalde emoties van afgebeelde personen. Ook misverstanden over Rembrandts leven die door de jaren heen hebben postgevat, worden door Büttner rechtgezet. Zo was Rembrandt aan het einde van zijn leven helemaal niet zo armlastig als vaak wordt beweerd.

Rembrandt, de schilder van licht en schaduw is een vlot leesbaar en fascinerend levensverhaal van een wereldberoemd kunstenaar. Het geeft de lezer een inzicht in het leven en werk van Rembrandt.

De pers over de boeken van Nils Büttner

‘Buitengewoon informatief. Ik heb veel van dit boek geleerd.’ Cees Nooteboom

‘Bravo! Wat een fantastisch goed, leesbaar boek is hier op een zeer doordachte wijze geschreven.’ Kleio-Historia

‘Een heel prettige, goed leesbare introductie.’ Reformatorisch Dagblad


Het grote Rembrandt voorleesboek

Matthijs van Nieuwkerk ‘een schitterend boek, prachtig werk, schrijvers fantaseren erop los!’

Voor het Rembrandtjaar 2019 schreven zeven geweldige kinderboekenschrijvers 24 verhalen bij de mooiste meesterwerken van onze grootste kunstenaars aller tijden. Natuurlijk is er bij elk schilderij een officieel,kunsthistorisch verhaal. Maar bij de beste kunst ga je zelf kijken en maak je je eigen associaties. Hij laat ons onze eigen verhalen verzinnen bij zijn werk. Inspirerend voor kinderen en zeker ook voor volwassenen. Volgens Rembrandt moest je zijn schilderijen in het felle zonlicht en van afstand bekijken. De schrijvers van dit boek zetten 25 schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt in een nieuw, fel licht en nemen een gepaste afstand om sprankelende verhalen te schrijven. In samenwerking met het Rijksmuseum.


Rembrandt van Rijn – de mooiste gedichten over de schilder en zijn werk

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1609-1669) wist zijn tijdgenoten al te inspireren met zijn werk, maar is ook nu nog een grote inspiratiebron voor veel dichters. Victor Schiferli maakte voor deze bundel een keuze uit het grote aantal gedichten dat aan Rembrandt is gewijd.

Tezamen geven ze een rijk geschakeerd beeld van het leven en werk van de kunstenaar. Deze bloemlezing bevat gedichten van o.a. Joost van den Vondel, Rainer Maria Rilke, Anna Enquist, Rutger Kopland, Ida Gerhardt, Simon Vestdijk en Maria Barnas.


Het grote Rembrandt boek

Alle 684 schilderijen


De jonge Rembrandt

Een prachtig portret van de kunstenaar als jonge man

Van Rembrandts jeugd weten we weinig tot niets. Het intiemste wat we van hem hebben is zijn werk, dat ook in die vroege jaren al verbluft door de experimentele stijl, de intellectuele diepgang en, vooral, de menselijkheid. Voor zijn portret van de kunstenaar als jonge man heeft Onno Blom, gelauwerd biograaf en zelf een echte Leidenaar, zich verdiept in de wereld, het land, de stad, de steeg en het huis waarin Rembrandt in 1606 werd geboren en de eerste vijfentwintig jaar van zijn leven doorbracht.

Leiden, met haar jonge universiteit, immigrantenstroom en bloeiende lakenhandel, bood Rembrandt de kans om zichzelf uit te vinden. Hoe deed hij dat? Werd hij een geniale kunstenaar door de genius loci, de geest van Leiden, zijn familie, zijn leermeesters, opdrachtgevers, concurrenten, collega’s en vrienden? Of was zijn ontwikkeling als kunstenaar een hoogstpersoonlijk, eigenzinnig avontuur? Hoe werd Rembrandt Rembrandt?


Rembrandt. Alle schilderijen

Rembrandt is nooit in de vergetelheid geraakt. Dat onderscheidt hem van vele andere kunstenaars uit zijn tijd, wiens roem relatief snel na hun dood verbleekte. Hiertoe horen ook zijn Nederlandse tijdgenoten Frans Hals en Johannes Vermeer, de beide andere grote kunstschilders van de gouden eeuw.

Zij werden pas in de loop van de 19e eeuw herontdekt. Rembrandt echter werd reeds tijdens zijn leven geroemd door andere schilders en kunstliefhebbers en waren zijn werken al zeer gewild bij verzamelaars in binnen – en buitenland.

Deze unieke uitgave in XXL formaat bevat al zijn 330 schilderijen in prachtige reproducties en is tot stand gekomen na een jarenlange samenwerking tussen de auteurs Volker Manuth, Marieke de Winkel en Rudie van Leeuwen, autoriteiten op het gebied van Rembrandt.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten