|

De 15 beste boeken over het creatief schrijven van content / verhalen 2024

Schrijven leer je onder andere door kilometers te maken, toch is er kennis ook een belangrijk onderdeel. Kennis over schrijven is op het internet te vinden, maar ook zeker uit boeken te halen. Er zijn vele boeken geschreven die gaan het over het schrijven.

De kwaliteit en verschillen tussen de boeken over schrijven en schrijvers vak is enorm. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 15 beste boeken over het schrijven van teksten, verhalen, boeken, scriptie, content en nog veel meer. De boeken hebben wel hetzelfde onderwerp, maar zijn heel divers en voegen allemaal iets toe.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven

Hét boek dat structuur geeft voor jouw boek! Stap in de wereld van verhaallijnen, haakjes, metaforen, rode draden, dialogen en beschrijvingen en schrijf je levensverhaal, zoals alleen jij dat kunt.

Dus jij wilt een boek schrijven over je leven? Goed idee! Maar hoe doe je dat? Waar begin je? Hoe voorkom je dat je levensverhaal een ‘en-toen-en-toen-en-toen’-boek tjokvol stamboomfeiten wordt? Je hebt tenslotte een verhaal te schrijven, geen opsomming. Misschien heb je al pogingen ondernomen, maar ontbrak het je aan een goede structuur om van je verhaal een geheel te maken. Met dit boek in handen lukt het je wel.

Brenda van Es geeft je opdrachten om stapsgewijs tot een structuur te komen voor jouw boek. Bovendien strooit ze met talloze schrijftips – en bijbehorende voor- beelden – om je levensverhaal helder, meeslepend en krachtig op papier te zetten. Stap in de wereld van verhaallijnen, haakjes, metaforen, rode draden, dialogen en beschrijvingen en schrijf je levensverhaal, zoals alleen jij dat kunt.


Hoe schrijf ik zelf een waanzinnig boek?

Word zélf een waanzinnig goede schrijver! Vraag je je soms af waar ideeën vandaan komen en hoe je een verhaal vertelt? Kriebelt het bij jou ook om zelf te schrijven of te tekenen? Wil je weten wat het verhaal is achter de boeken en de personages van Andy en Terry?

Als je antwoord bij een van deze vragen JA was, dan is dit echt een boek voor jou! Als je antwoord bij alle vragen NEE was, dan ben je NIET GOED SNIK! En dan is dit ZEKER WETEN een boek voor jou!

Neem stiften, kleurpotloden, pen en papier en verzin de gekste cartoons, de mafste wezens en de ongelooflijkste verhalen!


Durf te schrijven!

Hét boek vol tips & tricks van de bekendste kinderboekenschrijfster van Nederland!

Carry Slee, ik wil schrijver worden, kun jij me helpen?’

Deze vraag wordt ontzettend vaak aan Carry gesteld. Nu komt ze met het antwoord: in Durf te schrijven! deelt ze al haar schrijfgeheimen met jou.

Hoe je inspiratie krijgt en jezelf ertoe zet om nu écht de pen op te pakken. Hoe je ervoor zorgt dat jouw verhaal een pakkend begin heeft en dat je personages gaan leven. Op welke manier je het plot van jouw boek zo spannend, ontroerend of interessant maakt, dat niemand meer kan stoppen met lezen.

Met aansprekende opdrachten en grappige anekdotes over haar eigen schrijfervaringen loodst Carry je door het schrijfproces heen. In een toegankelijke stijl laat ze je zien dat er niets zo heerlijk is als schrijven. Aan de slag, durf te schrijven!


Succes met je boek!

Over schrijven bestaan al uitstekende gidsen.

Dit boek gaat dan ook niet in de eerste plaats over het schrijven zelf maar vooral over wat er gebeurt voor, tijdens en na het eigenlijke schrijfproces.

 • Hoe bereid je je voor?
 • Hoe maak je van een leuk idee een goed concept?
 • Wat is het geheim van een goede titel?
 • Hoe krijg je een uitgeverij zover om jouw boek te publiceren?
 • Wat is het geheim van een sterke flaptekst?
 • Hoe ga je om met kritiek, met afwijzing, met onderhandelingen?
 • Hoe bereik je je lezers?

Schrijven met impact

Hebben je teksten en adviezen niet de impact die ze verdienen? Ben je bang dat lezers buiten je vakgebied je niet of verkeerd zullen begrijpen? Dat alle nuance verdwijnt en alleen een paar foute oneliners overblijven van je jarenlange onderzoek, praktijkervaring of literatuurstudie?

Ann De Ron reikt je de tools aan om zelf het heft in handen te nemen. Dit boek bevat een helder stappenplan voor populariserend schrijven en journalistieke wetenschapscommunicatie, met handige tips en sprekende voorbeelden uit alle disciplines.

Hierna schrijf je zélf

 • dat tot nadenken stemmend artikel.
 • dat invloedrijke beleidsadvies.
 • die pakkende blog.
 • dat correct opgepikte persbericht.
 • dat scherpe maar onderbouwde opiniestuk.
 • die folder, websitetekst, mailing, boek of subsidieaanvraag.
 • dat opmerkelijke rapport.

Schrijven met impact zet je teksten op hun kop. Letterlijk: dankzij een omgekeerde tekst structuur pak je jargon aan en bereik je lezers die voordien hun schouders ophaalden.


Hoe schrijf je een bestseller?

Schrijfster Maria Genova heeft verschillende bestsellers op haar naam staan, onder andere Het Duivelskind (11e druk) en Komt een vrouw bij de h@cker (12e druk). Ze geeft al jaren schrijfworkshops aan beginnende schrijvers.

Als schrijfcoach en redacteur ziet Maria Genova zo veel fouten in manuscripten dat ze dit boek gemakkelijk 1000 fouten die je niet moet maken om een bestseller te schrijven kon noemen. Je kunt veel leren van de fouten van anderen, maar ook van de twijfels en het doorzettingsvermogen van bekende schrijvers.

Maria Genova: ‘Succes bereik je meestal niet meteen en twijfel hoort bij het schrijven. Laat je niet ontmoedigen als je een goed idee hebt voor een boek. Ongeacht hoeveel fouten je maakt of hoe langzaam je vordert, je ligt heel veel voor op schrijvers-to-be die niets doen.’ Hoe schrijf je een bestseller? gaat over de blunders van bekende schrijvers en de geheime trucs die auteurs toepassen om lezers tot diep in de nacht te laten doorlezen.

Wat zijn de meest gemaakte beginnersfouten, hoe vind je een uitgever, hoe zorg je ervoor dat je boek in de media komt en hoe bereik je een breed lezerspubliek? Dit zijn slechts enkele van de tientallen vragen die beantwoord worden.

Maria Genova (1973) werd in 2014 uitgeroepen tot Schrijfster van het Jaar. Ze schrijft naast boeken artikelen voor kranten en tijdschriften, geeft schrijfworkshops en is een veelgevraagd spreker.


Het schrijfhandboek

Saskia de Bruin geeft je in ‘Het schrijfhandboek’ alle gereedschappen om te schrijven, of het nu creatief, reflectief, expressief of therapeutisch schrijven is. Een basisboek voor iedereen!

Steeds meer mensen ontdekken de mogelijkheden en de vreugde van schrijven. We schrijven levensverhalen, dagboeken, gedichten, brieven of scheppen fictieve werkelijkheden. Schrijven bevordert de creativiteit en wordt steeds vaker ingezet in het onderwijs, tijdens therapieën en bij genezings- en verwerkingsprocessen. Iedereen kan schrijven, wat je nodig hebt zijn praktische richtlijnen, tips, aanmoediging en onderwerpen.

Dit vind je allemaal in dit handboek van Saskia de Bruin. Je ontdekt dat papier en pen een draagbare stille ruimte zijn waar alles kan en alles mag. In die ruimte kun je je uitdrukken, experimenteren, jezelf leren kennen, helen en scheppend bezig zijn. In dit handboek vind je inspiratie voor vele schrijfdoeleinden, het is een bronnenboek voor huis-, tuin- en keukengebruik, voor schrijfleraren, therapeuten, coaches en trainers die schrijven willen gebruiken als transformerend gereedschap.


Autobiografisch schrijven

Wat is het geheim van schrijven over je leven? Schrijven is magie. Je tekst is wijzer dan jijzelf. Toen Joseph Beuys in het Louvre met een klas voor de Mona Lisa stond, vroeg een van de kinderen: waarom lacht ze? Beuys: omdat zij meer weet dan Leonardo. Het schepsel weet meer dan de schepper. In de tien jaren dat zij met groepen schreef deed Willemijn Soer de ervaring op dat schrijven iets in ons voedt: met de verwondering over de eigen tekst groeit de verwondering over het eigen leven.

Dit boek laat zien hoe een autobiografie tot stand kan komen door de associatie en de inspiratie toe te laten. De auteur wijst wegen en helpt richting kiezen. Teksten van cursisten laten zien hoe het werkt. Voor leiders van schrijfgroepen is Autobiografisch schrijven een werkboek dat methodisch werken met de biografie mogelijk maakt en voorbeelden geeft van sessies en cursussen.


Creatief schrijven

In dit langverwachte boek onthult ‘8-figure’ copywriter Roy Ishak hoe je een originele en onderscheidende schrijfstijl ontwikkelt. Stap-voor-stap, met soms een grap.

Je hebt boeken over copywriting die soms een hoofdstukje wijden aan creatief schrijven. En je hebt boeken over creatief schrijven die voor iedereen zijn: auteurs, journalisten etc. Ben jij een copywriter en wil je méér variatie aanbrengen in je teksten? Writer’s blocks doorbreken? Of een schrijfstijl ontwikkelen die uitblinkt? Dan biedt de huidige vakliteratuur dus óf te weinig tips óf te veel onbruikbare tips.

Dit boek brengt hier verandering in. Dit is het eerste Nederlandstalige boek in 15 jaar dat zich 100% focust op marketingteksten: website-content, nieuwsbrieven, Facebook-berichten, you name it. Je treft hierin 57 invalshoeken, een kruiwagen vol praktische schrijftips én het (nooit eerder vertoonde) denkproces achter creatieve teksten. Hierdoor kun je alle leerstof direct toepassen in je dagelijkse werk.


Je scriptie de baas

De scriptie: het meest gevreesde onderdeel van je studie. Je moet in je eentje een onderwerp bedenken, hoofd- en deelvragen maken, theorie lezen, onderzoek doen, en al die pagina’s volschrijven. Hoe breng je je scriptie tot een goed einde? Welke valkuilen moet je vermijden?

Dit boek is een concrete handleiding voor alle studenten die een scriptie moeten schrijven.
Het boek levert geen eindeloze teksten en filosofische grondslagen, maar juist bondige uitleg met planschema’s die helpen bij het onder controle houden van je scriptieproces.


Zo schrijf je een boek!

De eenvoudigste weg naar een succesvol boek.

Jouw verhaal, idee of methode verdient het om gedeeld te worden. Iedereen kan een boek schrijven, ook jij. Het is eenvoudiger en kost minder tijd dan je denkt. Jij hebt de inspiratie, de inhoud en de kennis. Dit boek biedt je een bewezen aanpak en laat je stap voor stap zien hoe je een succesvol boek schrijft.

“Het schrijven van mijn boek was een geweldige ervaring, die ik iedereen kan aanraden. Met Esthers hulp vermijd je alle beginnersfouten en kun je je concentreren op de dingen die er écht toe doen om jouw boodschap met de wereld te delen.” – Adrian Luna

Waarom zet je jouw idee niet om in een boek? Dit No Excuses werkplan onthult:

 • Hoe je voorkomt dat je vastloopt, moet stoppen of herschrijven;
 • Het best bewaarde geheim om snel te starten: éérst je achterflap schrijven \
 • Slimme en originele schrijftips voor zowel fictie- als non-fictieboeken
 • Hoe je die achterflap als marketingmateriaal en contentstructuur gebruikt
 • Tien praktische formats voor een geslaagd non-fictieboek
 • Hoe je boek te promoten, terwijl je het nog niet hebt geschreven
 • Do’s-and-don’ts over (voor)verkopen
 • Alternatieven om het boek niet zelf te hoeven schrijven
 • Hoe je een uitgever vindt en wat zijn beslis-factoren zijn
 • Tips & tricks voor zelf uitgeven en verkopen op platforms zoals Mijnbestseller.nl, Bol.com, Managementboek.nl en Amazon.com.

Kortom: de eenvoudigste weg naar een succesvol boek.


De schrijfbibliotheek – Het grote schrijf-doe-boek

Louis Stiller was meer dan tien jaar de drijvende kracht achter Schrijven Magazine, Schrijven Online en de Schrijfbibliotheek. In dit boek verzamelde hij de schrijfoefeningen, -tips en ideeën die hij opdeed. Niet alleen als hoofdredacteur maar vooral ook als docent van de Schrijversvakschool Amsterdam, sv Groningen en de Schrijven Online Academie.

Door Het Grote Schrijf-Doe-Boek kun je je niet alleen een jaar lang laten inspireren, maar kun je ook technieken oefenen en ideeën opdoen. Alle literaire genres hebben een eigen plek: van verhalen tot essays, van gedichten tot dialogen. Tezamen vormen ze een staalkaart van de mogelijkheden die creatief schrijven biedt.


Schrijf je boek in 1 jaar

Schrijf je boek in 1 jaar Schrijf je boek in 1 jaar is de opvolger van de succesvolle Schrijfkalender. Het is jouw steun en toeverlaat wanneer je een boek aan het schrijven bent. In een jaar een boek schrijven en publiceren, kan dat? Ja, dat kan! Lente, zomer, herfst, winter: vanaf nu is elk seizoen jouw schrijfseizoen.

Begin wanneer je wilt en gebruik dit boek als leidraad en inspiratie tijdens het jaar van jouw boek. Drie schrijfprofessionals nemen jou vanuit hun eigen expertise mee in het schrijfproces. Onderhoudend, kort en krachtig komt alles aan de orde waar je als schrijver inspiratie uit haalt dan wel tegenaan loopt.

Over wat schrijven zo bijzonder maakt en wat een goed manuscript is, tot jouw rol als schrijver bij het uitgeven en de promotie van je boek. De schrijfexperts Jacqueline Zirkzee, Michelle Shanti en Jet Hoogerwaard zijn met elkaar verbonden via hun werkzaamheden voor uitgeverij Paris Books, een initiatief van bestsellerauteur Geert Kimpen.


Schrijven vanuit je hart

Meer dan een miljoen Nederlanders heeft de wens om een boek te schrijven. Maar hoe begin je hiermee? In ‘Schrijven vanuit je hart’ krijg je tips en oefeningen om je droom waar te maken. Zelf een boek schrijven is de droom van veel mensen.

Met de tips en oefeningen van Nathalie Goldberg was zelf een boek schrijven nog nooit zo makkelijk. ‘Schrijven vanuit je hart’ is een gepassioneerde oproep om je diepste gedachten onder woorden te brengen. Het boek is opgebouwd uit 64 hoofdstukken van drie pagina’s, waarin steeds een advies wordt uitgewerkt. Het zijn zonder uitzondering inspirerende teksten die tot de verbeelding spreken en de lezer stimuleren om te schrijven vanuit zijn of haar hart.


Er was eens…een verhaal

De openingszin “Er was eens…” is kenmerkend voor een kort verhaal. Dit cursusboek behandelt alle aspecten van het schrijven van een kort verhaal. Dankzij beknopte maar heldere theorie en inspirerende schrijfopdrachten schrijf je binnen de kortste keren zelf de mooiste verhalen. Beginnen met schrijven voelt overweldigend en lijkt in eerste instantie als een sprong in het diepe.

Dit cursusboek geeft voldoende houvast om zelfverzekerd die sprong te maken. Jeroen Cornelis Muts (1983) is auteur van diverse werken. Van theaterstukken, gedichten in boekvorm tot een sprookjesachtig kinderboek. Daarnaast is hij commercieel tekstschrijver. “Het leven is op momenten verbijsterend zwaar, verwonderend mooi, sprankelend zoet en geweldig bitter. Deze momenten probeer ik vast te leggen en te delen in mijn schrijfwerk.”


Vergelijkbare berichten