De top 5 van de beste boeken en verfilmingen van Carry Slee 2023

Carolina Sofia (Carry) Slee is geboren op 1 juli 1949 te Amsterdam. Ze is een Nederland Kinderboekenschrijfster, maar schrijft ook boeken voor volwassenen.

De boeken zijn van Carry Slee zijn gebaseerd op tieners of kleuters. De tieners hebben problemen met hun omgeving en werken zichzelf steeds dieper in de nesten. De kleuters daartegenin begrijpen een aantal dingen, bijvoorbeeld dat mama zich anders gedraagt en haar buik ineens zo dik en rond wordt. Maar ook problemen van 9 jarigen passeren de revue in de boeken van Carry.

Veel inspiratie haalt ze uit het leven van haar eigen dochters en verhalen die ze hoort, zoals het verhaal van een jongen die vertelt over zijn buurmeisje. Het buurmeisje werd zo gepest dat ze voor een trein is gesprongen. Carry was zo geraakt door het verhaal dat ze het boek spijt schrijft. Het boek spijt is uitgekomen in 1996 en won de prijs van de Jonge Jury.

De jeugd van Carry Slee

De jeugd was lastig voor Carry, haar moeder was namelijk verstandelijk gehandicapt. Het leven draaide om de moeder van Carry terwijl haar vader zich stortte op zijn werk. Op jonge leeftijd moest Carry al veel verantwoordelijkheden dragen. Om aan de werkelijkheid te ontsnappen hielp het schrijven en fantaseren haar. Toen ze heel jong was schreef ze al korte verhaaltjes.

Carry denkt zelf dat haar jeugd heeft bij gedragen en de kiem heeft gelegd voor haar schrijverschap. Na haar middelbare school ging Carry naar de Academie van Expressie door woord en gebaar. In 1975 slaagde ze voor de opleiding. Na de opleiding ging ze aan het werk als dramadocent in het middelbaar onderwijs. Ze bedacht samen met haar leerlingen verhaallijnen die ze later als toneel stuk uitvoerden.

Voor haar dochter vertelde ze verhaaltjes waarin Keetje Karnemelk de hoofdrol speelde. Haar dochters waren dol op de verhalen en Carry besloot ze op te sturen naar de Bobo. Ze werden geaccepteerd en verscheen in de tweewekelijkse uitgaven van de Bobo.

Boeken

De doorbraak kwam met het eerste boek Rik en Roosje (1989). Hierin verteld ze belevenissen van een tweeling. De tweeling werd vergeleken met Jip en Janneke. Het grote verschil is dat de moeder van Rik en Roosje samen woont met een vriendin. Carry Slee kreeg in 1992 de kinderjury prijs met het boek “Verdriet met mayonaise

Carry schrijft het liefst voor kinderen, ze gaf ooit als reden “volwassen luisteren toch niet naar je”. Toch is ze ook voor volwassenen gaan schrijven. In 2001 verscheen de roman Moederkruid een autobiografisch boek dat genomineerd werd voor de Nederlandse Publieksprijs. Het boek Ooggetuigen uit 2007 was een totaal ander boek. Ooggetuigen heeft vele thriller elementen met 5 hoofdpersonen. In 2010 verscheen er weer een autobiografisch boek dit keer met de titel. Mam, je wordt oma! Na dit boek kwam in 2013 Strijken uit met een mannelijke schrijver als hoofdpersoon.

Op 2 oktober 2010 werd Carry Slee benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor haar bijdrage aan de Nederlandse Literatuur. Carry won 2x de rembrandt Award voor de films Razend (2012) en voor Spijt (2014). In 2014 wordt Carry bekroond tot populairste auteur van Nederland.

Dit was nog niet alles qua prijzen ze won ook nog diverse keren de Prijs van de Jonge Jury, de Prijs van de Nederlandse Kinderjury en Pluim van de maand.

De 5 beste films van Carry Slee (verfilmingen)

Er zijn in totaal 8 boeken verfilmd de 5 beste films staan hieronder beschreven. Onder de beschrijving heb ik de via een link van Bol.com de film en het boek geselecteerd.

Afblijven 

Melissa heeft als droom beroemd worden. Dit komt uit als ze mag dansen in de videoclip van een bekende rapper. Maar het gaat als snel de verkeerde kant op. Melissa komt in aanraking met drugs en dan heb je ook nog haar beste vriend Jordi en 2 strenge ouders. Deze combinatie maakt het tot een zeer spannende film.

Afblijven is een verfilming van het boek afblijven, maar is volledig herschreven voor de film, zodat de verhaallijnen afgestemd zijn op de film. Zowel het boek als de film is een aanrader, het werd ook niet voor niets bekroond door de Nederlandse Kinderjury en de Jonge Jury.

Radeloos de film

Radeloos gaat over Paco en Yara. Paco verliest plotseling zijn vader. Hierdoor staat zijn leven helemaal op de kop. Hij denkt zelfs dat het zijn schuld is. Naast dit verlies laat zijn vriend Floor hem ook nog eens zitten, hierdoor gaat het alleen maar slechter met Paco. Over probleem gesproken is het niet de enige.

Zijn klasgenote Yara kan hier over meepraten. Yara wil graag naar de kunstacademie, maar haar moeder wil graag dat ze model wordt. Yara voelt zich dik tussen de broodmagere modellen en doet er alles aan om dunner te worden en haar onzekerheid te verbergen. Als jij wil weten of Paco en Yara elkaar kunnen steunen en helpen dat moet je echt de film kijken of het boek gaan lezen.

Spijt! 

Jochem zit in de tweede klas en is het mikpunt van pesten. David doet hier niet aan mee, durft ook niet op te treden. Ook de klassenleraar grijpt niet in, want hij heeft zelf een hekel aan Jochem. Het pesten wat elke dag erger wordt lijkt Jochem niets te doen. Toch op een ochtend blijkt dat Jochem niet terug is gekomen van een klassenavond. David voelt zich schuldig waarom hij niet heeft opgetreden. Samen met een vriendin gaat David Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Maar zijn ze niet te laat, want ze vinden namelijk de tas van Jochem in het meer.

Zowel het boek als de verfilming is een heftig verhaal die jong en oud aangrijpt en waar ook zeker woede kan opborrelen bij het kijken of lezen van Spijt.

Lover of Loser

In Lover of Loser gaat het om de 15-jargie Eva. Het leven zit haar niet mee, ze kan niet opschieten met haar stiefvader. Eva is verliefd op Mees een leuke jongen die werkt bij een printshop. Maar ze denkt dat hij al een vriendin heeft maar dit is door een misverstand ontstaan. Haar beste vriendin heeft geen tijd meer voor jaar door haar nieuwe vriendin. Bij een optreden komt ze de knappe Ricardo tegen die wel alle aandacht voor haar heeft. Ze is al snel helemaal verloren. Mees vind dit maar helemaal niks. Hoe gaat dit aflopen?

Lover of Loser is verkrijgbaar in een boekvorm en op dvd als boekverfilming.

Razend

Razend gaat over Sven en Roosmarijn die beide grote problemen hebben zowel thuis als op school.

Sven wordt thuis mishandeld door zijn drankzuchtige vader, zijn broer daarentegen is geliefd door zijn vader. Sven is bezig met een film te maken waar Roosmarijn in de hoofdrol speelt. Roosmarijn wordt seksueel geïntimideerd door de wiskundeleraar Bob. Als ze dit verteld wordt ze door niemand geloofd. De twee krijgen een vriendschap maar door de externe factoren wordt deze waar op de proef gesteld.

Zowel het boek als de film is een aanrader. Het voordeel van de film is dat je kunt gaan genieten van de hobby van Sven namelijk free running. Dit is erg mooi vast gelegd in de films.

De 5 Beste boeken van Carry Slee.

De 5 beste boeken selecteren was er lastig Carry heeft namelijk ruim 60 boeken geschreven. Van de boeken Iris & Michiel, De kinderen van de Grote Beer, Juf Braaksel en Timboektoe zijn er serie van uitgebracht.

De 5 beste verfilmingen hadden ook in de top 5 van beste boeken kunnen staan maar heb ook gekozen voor een paar andere titels die ook deze positie verdienen.

Alle kleuters!

De leukste kleuter verhalen van Carry Slee zijn nu gebundeld in ééndikke omnibus met nieuwe illustraties!

Wie kent ze niet de bekende verhalen van: Iris en Michiel, Mark en Eefje, Bram en Ollie, Rik en Roosje en de kleuters van de Grote Beer. Carry Slee schreef in haar carrière met grote regelmatig grappige, ontroerende en spannende verhalen voor kleuters.

Deze zijn nu gebundeld, deze omnibus is voorzien van veel nieuwe illustraties van Eefje Kuijl!

Paniek

Sasja voelt zich niet meer veilig thuis. Op een ochtend heeft ze het gevoel dat er naar haar wordt gekeken. Ze geeft de verhuizing de schuld, want ze woont nog maar net in het nieuwe huis. Als ze voor de spiegel staan schrikt ze. Haar stiefbroer broer Felix staat in haar kamer. Sasja durft er met niemand over te praten ze schaamt zich. Niemand mag het weten en vooral Jorrit niet.

Als Jorrit per ongeluk het grote geheim van zijn beste vriend Ruben ontdekt, belooft hij dit aan niemand te vertellen. Maar hij is zo kwaad en geschrokken dat hij zijn mond voorbij praat. En dan gaat alles pas echt goed fout…

#Laatste Vlog

Gijs en Noud trainen voor de marathon in New York. Als Noud zijn vriend in een noodsituatie laat vallen zegt Gijs de vriendschap op. Niet alleen Gijs, maar de hele klas maakt Noud uit voor lafaard. Dit geld niet voor Roos die stiekem verliefd is op Noud. Om te bewijzen dat hij geen watje is gaat Noud met hulp van Roos vloggen. Tijdens de vlogs haalt Noud extreme stunts uit. Tegelijkertijd ziet Roos haar fijne leventje veranderen wanneer de dochter van haar stiefvader bij hen komt wonen. Waarom doet die ineens zo bitchy en wil ze steeds geld lenen?

Roos en Noud komen erachter dat ze verstrikt is geraakt in enge praktijken. Er is maar een manier om alles te bewijzen: het maken van een laatste vlog die de wereld zal veranderen…

Meester Paardenpoep

Abdoul heeft helemaal geen zin om met Pleun mee te gaan naar de manege. Hij vind het paardengedoe iets voor meisje en heel stom. Maar als de lievelings-pony van Pleun, weg moet, bedenkt Abdoul een supergoed plan om haar te redden.

Dit boek van Carry Slee heeft tekeningen van Saskia Halfmouw.

Verdacht

Rachel, Tess, Victor en Brahim zijn een hecht vriendenclubje. Tess en Victor zijn smoor verliefd op elkaar. Als ze voor een school project filmen, filmen ze ook toevallig een overal op een juwelier. De juwelier is de vader van een mede scholier. Daders zijn nog niet opgepakt en iedereen praat erover. Als Tess de opnames terug kijkt doet ze een belangrijke ontdekking. Ze gaat met het video materiaal naar de politie. Vanaf dit moment verandert haar leven compleet.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *