| |

De boeken over honden geschreven door Martin Gaus 2024

Martin Gaus is Nederlands bekendste hondentrainer. In mijn jeugd keken wij altijd naar dierenmanieren en de natte neuzen show, deze tv programma’s werden door Martin gepresenteerd.

In dierenmanieren liet Martin het gedrag van honden en katten zien en vertelde hij hoe je je huisdieren kon verzorgen en opvoeden. Later kwamen er meer dieren bij zoals paarden, schapen en slangen.

De natte neuzen show was een behendigheid- en gehoorzaamheid spel voor honden. De honden moesten spelletjes en behendigheidsoefeningen doen en de familie van de hond moest vragen beantwoorden.

Deze programma’s werden in de jaren 80 en 90 uitgezonden, maar wat doet Martin Gaus tegenwoordig? Deze vraag en nog veel meer informatie over Martin Gaus, zijn bedrijven en familie lees je in deze blog.

Martin Gaus.

Martin Gaus is op eerste kerstdag 1944 geboren in Amsterdam. In de jonge jaren was Martin een getalenteerd honkballer, hij speelde in de hoofdklasse en speelde ook voor het Nederlandse honkbalteam. Waarmee hij tijdens de Europese kampioenschappen in 1962 uitkwam in 2 wedstrijden. Martin is ook nog honkbal coach geweest bij de Falcons in Lelystad.

In 1974 zocht Martin voor zijn 2 Duitse doggen een vakantieadres, maar kon geen verantwoordelijke opvang vinden. Daarom besloot Martin Gaus in 1975 een Dierenpension te bouwen in Lelystad. Geen gewoon pension voor dieren, maar een pension die dieren op een professionele manier verzorgt en de dieren een veilige plek biedt. Martin noemde zijn bedrijf “hotel”. De reden hiervoor was dat hij overtuigd was van de kwaliteit van de verzorging en klantengerichte service.

Het Dierenhotel was mede door de bekendheid gelijk een groot succes. 8 jaar na de opening is het dierenhotel enorm gegroeid en was de eerste Nederlandse professionele hondenschool een feit.

Vanaf 1981 presenteerde Martin Gaus bij de TROS het programma “Dierenmanieren”. Daarnaast presenteerde hij van 1989 tot 1996 ook de hondenshow de “Natte neuzen”.

Door de televisie programma’s werd het opvoeden van je hond niet alleen een must voor hondensportliefhebbers, maar ook voor de (gewone) eigenaren van honden. Het dierenhotel werd een opvoedingscentrum, waar niet alleen (probleem)honden werden opgevoed. Want op het complex werd er ook door afstuderende dierenartsen stage gelopen. De school voor trainers werd veelvuldig bezocht door mensen die van hun hobby hun beroep wilden maken. De instructeurscursussen waren zo’n groot succes dat ze ver van tevoren al volgeboekt waren.

In 1990 startte Martin met de tijdschriften Hondenmanieren en Kattenmanieren. Zijn dochter Sacha werd van de hondenversie in september 2007 de hoofdredacteur.

In 1994 is Martin gestart met een franchise formule voor Martin Gaus Hondenscholen. De constante en verplichte bijscholing bij Martin Gaus zorgt er voor dat de kwaliteit hoog is van de hondenscholen die onder die naam opereerde.

In 1998 werd er weer uitgebouwd, naast het dierenhotel is er een gedragscentrum gebouwd.

Hoewel Martin Gaus is begonnen met het Dierenhotel is het bedrijf een echt familie bedrijf geworden. Martins Gaus zijn Dochter Sacha en zoon Serge en schoondochter Tamara zijn ook actief binnen de holding. In 2001 heeft Martin Gaus het bedrijf overgedragen aan zijn kinderen.

Naast de kinderen van Martin Gaus bestaat het team ook uit dierverzorgers, instructeurs, kynologisch gedragstherapeuten en personeel.

Naast het bedrijf en de televisie optredens in de jaren 80 en 90 heeft Martin Gaus nog veel meer gedaan, hieronder vind je een vind je een klein overzicht.

  • Gast optredens bij de wereld van K3.
  • Als dierendeskundige in een radioprogramma van omroep Flevoland.
  • Stond op de verkiezingslijst voor de partij van de dieren bij de Europese verkiezingen van 2004 en de tweede Kamerverkiezingen van 2006.

In 2014 werd Martin Gaus onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Hieronder een filmpje van de natte neuzen show.


Sascha en Serge Gaus

Sacha Gaus is geboren in 1968 en de dochter van Helly en Martin Gaus. Haar fascinatie voor hondengedrag is als het ware met de paplepel ingegoten. Sinds 1994 is ze actief in het bedrijf van haar ouders. Serge is 4 jaar later begonnen bij het familie bedrijf in 1998.

In 2001 werd Sacha eigenaar van het Martin Gus gedragscentra en namen Serge en zijn vrouw Tamara het dierenhotel, asiel en geleidehondenschool over.

Serge en Tamara Gaus zijn sinds 2002 eigenaar van de Gaus Assistentiehonden. Naast het trainen van geleidehonden heeft hij het bedrijf in 2002 uitgebreid met combinatiehonden.  In 2006 is de levering van hulphonden begonnen.

Gaus Assistentiehonden, ooit opgericht door Serge en Tamara Gaus, is inmiddels uitgegroeid tot een zeer professionele school met een persoonlijke aanpak.

In 2007 was er een wissel van de wacht. De hondenscholen en het trainings- adviescentrum werden door Serge en Tamara overgenomen. Sacha ging zich specialiseren als opleidingsinstituut. De Marin Gaus Academie is toen opgericht. De Martin Gaus Academie voorziet in workshops, instructeurscursussen en beroepsopleidingen, gericht op de (semi-)professional. Daarnaast verzorgt de Academie presentaties, lezingen en publicaties.

In 2005 presenteerde Sacha samen met dr. Margit Price-Bossard het tv-programma “Opvoedpolitie voor dieren”. Dit programma is uitgezonden op SBS 6. Naast dat Sacha hoofdredacteur van het tijdschrift Hondenmanieren was had ze ook nog 4 jaar lang samen met Judith Lissenberg het maandblad Hondenleven.

Sinds november 2013 was Sacha weer verantwoordelijk voor de Martin Gaus Hondenscholen, een franchiseorganisatie van hondenscholen.

In 2019 heeft Sacha de Martin Gaus Academie verkocht aan Prins Petfoods en is zij lid van de Raad van Advies. In 2020 zijn ook naastgelegen dierenhotel en het dierenasiel verkocht aan het familie bedrijf Prins Petsfood.


De Boeken van Martin Gaus en Sacha Gaus

Martin Gaus heeft zelf diverse boeken geschreven, maar ook samen met zijn dochter Sacha zijn er diverse hondenboeken geschreven. Hieronder vind je een groot aantal van de boeken van de Familie Gaus.

De 3 beste boeken van Martin Gaus worden uitgebreid beschreven, de andere boeken die minstens zo interessant kunnen zijn worden gepresenteerd met een link van Bol.com. De link van Bol.com geeft extra informatie over het boek waaronder de waardering en de recensies van de lezers.

Puppymanieren – Hét opvoedboek voor puppy’s

Sacha en Martin Gaus’ Puppymanieren is hét opvoedboek voor puppy’s (en baasjes).

Een pup in huis zet de boel flink op zijn kop! Wat moet je doen en laten om te zorgen dat de hond niet het heft in eigen pootjes neemt? Sacha en Martin Gaus laten zien hoe leerprocessen werken en hoe je die kunt aansturen als een hond tussen de zeven en twaalf weken oud is. Hiervoor schreven zij een programma dat loopt van week tot week, waarin de hond spelenderwijs kan leren, zonder dat baasjes hoeven te mopperen of te straffen


Een puppy in huis – De eerste maanden!

Martin en Sacha Gaus laten in Een puppy in huis zien hoe je ervoor zorgt dat een puppy opgroeit tot een leuke, betrouwbare hond. Hoe leer je een puppy om buiten te plassen of om alleen thuis te blijven? En hoe kunnen kinderen veilig met de hond spelen? In dit boek staat alles wat ieder hondenbaasje moet weten over de opvoeding van een hond. Achtste druk van een standaardwerk in puppyland.


Hondentaal is lichaamstaal – Leer honden beter begrijpen

Hondentaal is lichaamstaal van Martin en Sacha Gaus is een praktisch boek bij de opvoeding van honden en het oplossen van mogelijke gedragsproblemen. Honden spreken met hun lichaam. Kleine veranderingen in mimiek en houding kunnen voor de goede verstaander duidelijke taal zijn. In dit boek laten Martin en Sacha met vele foto’s en heldere uitleg zien wat honden in de omgang met soortgenoten of mensen bedoelen. Leer je hond beter begrijpenVergelijkbare berichten