|

De top 3 van beste boeken over slakken 2023

Slakken ook wel buikpotige genoemd zijn weekdieren. De naam buikpotige verwijst naar de gespierde onderzijde van het langwerpige lichaam van de slak. Hiermee verplaatsen de slakken zich ook mee. Slakken worden meestal als plaag gezien als ze in de tuin aanwezig zijn.

Maar de slak is juist heel nuttig, slakken zijn echt opruimers en eten bijna alles van dood organisch materialen, overlevende planten (winterbloeiers) tot kleine diertjes. Meer over de slakken lees je in de 3 prachtige boeken die ik voor deze pagina voor je op een rij heb gezet.

De 3 boeken worden uitgebreid beschreven en als extra heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft extra informatie over het boek, via de link kun je het boek over slakken eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken
De 3 beste boeken over slakken

Basisgids Slakken

Ruim 100 soorten landslakken – huisjes- en naaktslakken – gemakkelijk herkennen met deze praktische fotogids. ‘Basisgids slakken’ is gericht op identificatie in het veld. Een handige ‘soortenwijzer’ en ‘matenwijzer’ zetten je meteen op het goede spoor en voorkomen onnodig bladeren.

Boordevol handige tips voor waarneming en determinatie. – Gericht op determinatie in het veld, met toegankelijke determinatietabel – Talloze kleurenfoto’s en schematische illustraties – Informatie over kleur, grootte en vorm, habitat, voorkomen, verspreiding en ecologie Basisgids Slakken: een handige gids voor beginners en gevorderden.

Bert Jansen verzamelt al vanaf zijn veertiende slakken en schelpen – inmiddels enkele tienduizenden exemplaren. Hij is actief bij de Nederlandse Malacologische Vereniging en publiceerde eerder Kruipende huisjes en de Veldgids slakken en mossels.


Slakken

Hun huisvesting wordt bewonderd om zijn spiraalvorm, hun traag kruipen beschimpt, hun slijmerig lichaam weerzinwekkend bevonden, maar genuttigd met kruidenboter doen we er ineens niet moeilijk over.

Onze relatie met de slak is bijzonder ambivalent. Hoog tijd om dit schitterende dier met de nodige omzichtigheid te benaderen. Florian Werner heeft het culturele en historische slakkenspoor gevolgd en raakte zo onder meer verzeild bij the World Snail Racing Competition in Engeland, bij een biologische slakkenboerderij in Frankrijk, en hij belicht de virtuositeit van ‒ wonderlijk aantrekkelijk beschreven ‒ slakkenseks.

Niet alleen komt in dit rijk geïllustreerde boek de opwindende bijdrage van de schroefvorm aan de architectonische en filmgeschiedenis ter sprake, maar ook haar rol in de ontwikkeling van het monetaire systeem en zekere blaasinstrumenten. En wat blijkt: in ons gehaaste leven is de slak met haar beheerste rust en haar stille doorzettingsvermogen uiteindelijk een leerzaam voorbeelddier geworden. Wat wij van slakken leren kunnen.


Buitenbeestjes

Nick Baker laat in Buitenbeestjes zien dat “enge’ dieren zoals insecten, spinnen, wormen en slakken hartstikke interessant zijn. Nick Baker, in Engeland net zo beroemd als Freek Vonk, leert kinderen en volwassenen anders kijken naar deze beestjes die we in de tuin en in huis tegenkomen. Hij geeft allerlei tips om ze op te sporen, te observeren en te onderzoeken. De boeiende informatie en de schitterende macrofotografie maken dit boek uiterst leuk en leerzaam voor jong en oud.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *