|

De top 7 van de beste boeken hoe je strips tekent 2024

Strips lezen is leuk, maar misschien strips en cartoon tekenen nog wel leuker. In 2019 heeft mijn dochter een tijdens een festival een workshop stripfiguren tekenen gevolgd. Hoewel ze toen nog iets te jong was vond ze het wel erg leuk.

In hoeverre ze er iets van geleerd heeft is moeilijk in te schatten, maar het tekenen van stripfiguren doet ze nog steeds met grote regelmaat. Zelf vind ik het ook leuk om stripfiguren te tekenen, vooral omdat het eigenlijk helemaal niet zo lastig is als het lijkt.

Een goed voorbeeld is hierbij wel aanbevolen. Op het internet staan wel wat voorbeelden, maar zeer beperkt, gelukkig zijn er wel boeken met genoeg voorbeelden, instructies en inspiratie. Voor deze blog heb ik de 5 beste boeken geselecteerd die jou leren cartoons en stripfiguren te maken.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

Spiderman artikelen

Striptekenen! – 1001 Handige trucs om een fantastische striptekenaar te worden

Het voordeel van striptekenen is dat jij je fantasie de vrije loop kan laten. In strips is namelijk alles mogelijk.

In dit boek over striptekenen leer je alles over:

 • Het tekenen van gezichten
 • Het tekenen van lichaamsdelen
 • Schetsen van dieren
 • Complete decors ontwerpen
 • Scenario’s schrijven
 • Uitdrukking, geluiden, tekstballen en lettertypes gebruiken.

Uiteraard is dit nog niet alles. Na de 1001 tips kun jij striptekenaar worden.


Deltas Cartoons tekenen – Het ultieme handboek.

Dit boek wordt gezien als het ultieme handboek om de mooiste cartoons te maken. Er staan vele voorbeelden in die je eenvoudig kunt natekenen. Het handige aan dit boek is dat alles zeer uitgebreid en makkelijk wordt uitgelegd stap voor stap zodat je het ook gelijk in praktijk kunt brengen.

De schrijfstijl is vlot en bevat veel humor. Het boek werkt veel met basisvormen dat maakt het niet alleen makkelijk maar ook leuk.

Als jij cartoons wil tekenen is dit boek een echt aanrader voor jong en oud.


Stripfiguren tekenen.

Dit een praktisch instructieboek die je stap voor stap de kunst van striptekenen leert. Dit boek is voor de beginner als voor de gevorderden zeer geschikt. Er wordt gewerkt met eenvoudige basisvormen die ook door iedereen getekend kunnen worden, door jong en oud.

De auteur leert je naast de figuren ook hoe een echt stripfiguur ontstaat met zijn eigen houding, emoties, karakter etc. De basis wordt je verteld, maar ook de kleinste details die het figuur levend maakt. Zoals hoe je de details bij bewegingen, slapen, spelen, huilen etc aanbrengt. Dit zeer uitgebreide boek heeft aan alles gedacht als het om striptekenen gaat.


Kiekeboes: striptekenen 01. leer striptekenen met de kiekeboes.

Dit boek is echt geschikt voor de Kiekeboe fan, Een echte Must-have. De waardevolle tips die je krijgt van Merho zorgen er voor dat jij stap voor stap de personage van de familie kiekeboe leert tekenen.

Hij begeleid je vanaf de eerste potloodlijn tot de laatste details. Je kunt op deze manier je favoriete familieleden nieuwe outfits geven of juist iets speciaals laten doen. Dit boek is niet alleen erg leuk maar ook nog eens erg leerzaam.


Cartoons tekenen – Gezichten

Dit boek is gericht op het tekenen van gezichten. Via het boek leer je duizenden, grappige, opvallende cartoongezichten te tekenen.

Via de vele tips kun jij de skills ontwikkelen en verbeteren. Door middel van eenvoudige vormen maak jij na het lezen van dit boek de mooiste en aansprekende cartoon gezichten.


Schrijf en teken je eigen strips

Heb je ook altijd al een strip willen maken maar wist je niet hoe te beginnen? Dit boek kan je helpen. Het staat vol ideeën – van avonturen met superhelden tot dierenverhalen – en er is veel ruimte om zelf te tekenen. Schrijf- en tekentips helpen je door het hele boek heen op weg.


Stripfiguren tekenen

ak deze geweldige deal met meer dan 200 afbeeldingen in één boek!

Dit actietekeningenboek helpt je om het skelet onder de huid te vinden, de basisvorm achter de details, de kennis voordat je ingewikkelde dingen leert. Ik zal je laten zien hoe je basiselementen kopieert van perfecte, ontzagwekkende actiefiguren en die te gebruiken voor je eigen, persoonlijke personages en scènes. Je gaat onder andere ontdekken:

 • Het vrouwelijk lichaam
 • De anatomie van een stripfiguur
 • Vechters en vreemde houdingen
 • Hoe aantrekkelijke vrouwen te tekenen
 • Krachtige mannen tekenen uit voorbeelden van actiefiguren
 • Vormen met wapens zoals geweren en zwaarden
 • Romantische houdingen
 • Monsters en gespierde mannen
 • Basale schetstechnieken waarmee je actiefiguren kunt tekenen
 • En nog veel meer!

Spiderman artikelen

Vergelijkbare berichten