|

De top 20 van de leukste stripfiguren van vroeger! 2024

Hallo stripfanaten en liefhebbers van nostalgie! Vandaag neem ik jullie mee op een betoverende reis terug in de tijd, naar de dagen van kleurrijke stripboeken, ondeugende avonturen en de geliefde personages die ons jeugdige lezend hart hebben veroverd. Of je nu een kind van de jaren ´70 ’80, ’90 of andere een tijdperk bent, deze blog is een liefdevolle omhelzing van de leukste stripfiguren en boeken die vroeger onze verbeelding domineerden.

Herinner je je nog die momenten waarop je jezelf verloor in de avonturen van Suske en Wiske, Asterix en Obelix, of Kuifje? De kleurrijke pagina’s en levendige verhalen lieten een onuitwisbare indruk achter, en vandaag nemen we een stap terug om deze tijdloze schatten opnieuw te ontdekken.

In deze blog verkennen we niet alleen de iconische stripfiguren zelf, naast informatie over de stripheld vind je hier ook een link van Bol.com met de leukste stripboeken over het stripfiguur

Spiderman artikelen

Douwe Dabbert

Douwe Dabbert is een dwerg met een magische knapzak. Deze dwerg maakt bijzondere avonturen mee onderweg, waar hij vaak bovennatuurlijke wezens tegenkomt.

Onderweg kan Douwe Dabbert gelukkig vertrouwen op zijn knapzak. Hij haalt hier uit wat hij onderweg nodig heeft. In welke historische periode de verhalen zich precies afspelen is niet altijd even duidelijk. In de meeste verhalen lijkt het de 17e of 18e eeuw te zijn, maar soms ook de middeleeuwen.

Je kunt Douwe Dabbert kennen uit de Donald Ducks. In de weekbladeren heeft Douwe Dabbert jaren lang gestaan met vervolg verhalen. In totaal zijn er 23 Albums uitgebracht van deze Nederlandse strip, geschreven door Pieter Wijn.


Michel Vailliant

Michel Vailliant is de beroemdste autocoureur uit de stripwereld. In 1957 verscheen Michel Vaillant het eerste korte verhaal in het stripweekblad Kuifje. In 1959 verscheen het eerste volledige album.

De strip is realistisch getekend, in de strip komen ook bestaande personen die te maken hebben met de racesport. Denk hierbij aan Anton Senna, Jacques Villeneuve, Michael Schumacher en nog veer meer. De verhalen zijn een combinatie van de realiteit in de racesport en de fictie buiten de racesport.

In 2012 is er een nieuwe reeks uitgebracht door Philippe Graton. De personages zijn er nog steeds. De inhoud en de tekenstijl is wel erg veranderd ten opzichte van de eerste uitgebrachte stripboeken.

De Michel Vailliant stripboeken worden vooral gelezen door liefhebbers van de autosport en realistische strips. Tegenwoordig lees ik geen Michel Vailliant, vroeger heb ik ze wel eens gelezen een leuke strip met veel bekende coureurs.


Sjors en Sjimmie

Sjors en Sjimmie is een langlopende in Nederland uitgegeven strip. De strips van Sjors en Sjimmie hebben in de loop van de jaren verschillende tekenaars gehad.

In de strip verhalen staan Sjors en Sjimmie centraal. De 2 onafscheidelijke vrienden halen veel kattenkwaad uit in hun spannende avonturen.

De verhalen bestaand uit één pagina strips, maar ook uit langere vervolg verhalen waarin ze grote avonturen beleven.

Vroeger was ik wel een liefhebber van Sjors en Sjimmie vooral het verhaal met de bestuurbare voetbal herinner ik me nog goed.


Kuifje

Kuifje is één van de bekendste strips zowel geliefd door kinderen als volwassenen. De avonturen van Kuifje gaan over de fictieve reporter Kuifje. Kuifje beleeft samen met zijn hondje Bobbie de meest bijzondere verhalen.

De verslaggever is slim en vecht tegen onrecht. Kuifje kan autorijden, vliegtuigen, tanks, een duikboot en een maanraket besturen, kortegolfzenders bedienen en ondanks zijn leeftijd en tengere gestalte kan hij vechten als de beste. Beter kun je Kuifje ook geen vuurwapen geven. Kortom Kuifje kan eigenlijk alles.

Heb vroeger de meeste Kuifje strips wel gelezen, welke mij het meest bij gebleven is:


Donald Duck

Donald Duck strips kent eigenlijk iedereen wel. De weekbladeren zijn nog steeds op markt. Maar wist je dat Donald Duck een combinatie is van alle mensen waaraan Walt Disney zelf een grote hekel had. Waar de meeste andere Disneyfiguren zoetsappig, vriendelijk en goedaardig zijn, is Donald Duck driftig en opvliegend.

In de verhalen van Donald Duck komen ook diverse andere Disney figuren voor zoals Katrien Duck en de neefjes Kwik, Kwek en Kwak.

Het karakter van Donald kenmerkt zich in veel verhalen door enerzijds veel temperament en anderzijds een grote onhandigheid, waarmee hij zichzelf geregeld flink in de problemen brengt.

Voor veel kinderen is Donald Duck de eerste strip waar ze mee in aanraking komen. Deze strips zijn laag drempelig, eenvoudig te lezen en de strips hebben bovendien veel humor.

Af en toe lees ik nog steeds Donald Ducks mijn voorkeur gaat uit naar de Donald Duck als… Met nog steeds als favoriet:


Asterix en Obelix

Asterix en Obelix is voor het eerst verschenen in 1959 en verschijnt nog steeds regelmatig.

De strips spelen zich af rond het jaar 50 voor Christus, in een klein dorpje in Gallië. Het dorp van Asterix en Obelix is het enige dorp dat de invasie van de Romeinen onder aanvoering van Julies Ceaser heeft weerstaan. Dit is door behulp van het toverdrankje wat de Galliërs oersterk maakt. Het dorpje en de bewoners zijn een echte nachtmerrie voor de Romeinen.

De 2 hoofdrol spelers zij Asterix en Obelix. Asterix is een klein maar een zeer slimme Gallier. Zijn vriend Obelix is als kind in een ketel met toverdrank gevallen en is beresterk en is ook nog eens groot gebouwd.

De strips hebben veel humor met veel historie. Al worden niet alle historische gebeurtenissen realistisch weergegeven, maar dit doet niets af aan de kwaliteit van de strips. Het wordt er niet minder leuk van. Naast culturele en historische gebeurtenissen komen er ook veel bekende personen in voor althans ieder geval een verwijzing. Bijvoorbeeld: Silvio Berlusconi, The Beatles, Eddy Merckx en Napoleon Bonaparte.

Vroeger las ik al regelmatig Asterix en Obelix en nu eigenlijk nog steeds. De leukste strips vind ik toch de strips die in de eerste jaren zijn uitgegeven.


Jan, Jans en de Kinderen

Eind 1970 verscheen in de eerste strip van de familie Tromp in de Libelle. In dit blad maakte Jan Kruis elke week een prachtige één pagina strip.

Het verhaal gaat over de dagelijkse belevenissen in de fictieve Nederlandse familie en hun huisdieren. Dat de strips zo in trek zijn heeft mede te maken dat het gezin zo doodgewoon en typisch Nederlands is (middenklasse).

Het gezin bestond oorspronkelijk uit vader Jan, moeder Jans en de dochter Karlijn en Catootje. In 1993 kwam er nog een nakomertje Gertje. In het huis loopt er ook een rode kater en een teckel rond. Later komt er nog een pony en een siamese poes bij. Ook maakt het gezin verschillende verhuizingen mee. De verhalen hebben veel vergelijken met het leven van Jan Kruis. (de tekenaar)

Jan Jans en de kinderen is een leuke strip die je makkelijk pakt en het hele gezin eigenlijk wel leuk vind.


Tom Poes

Tom poes verscheen voor het eerst in de Telegraaf. Dit werd al snel een groot succes. Tom poes is een een witte kat die in eerste instantie alleen de hoofdrol had in de strips. Later speelde zijn vriend de heer bommel een steeds grotere rol en waren ze op laatste beide de hoofdrolspelers.

De strip is bedacht door Marten Toonder en is de strip is inmiddels in meer dan 30 talen uitgebracht.

Tom poes is een kleine witte kat die rechtop loopt. De heer Bommel is een beer en nam vanaf de 3de strip zijn intrede. In de eerste strips had hij nog geen hoofdrol, maar was wel een vast personage. Andere belangrijke personages in de strips zijn Hocus Pas, de zwarte zwadderneel en Bul Super en Hier Hieper.

De verhalen kenmerken zich door de voordurende interactie tussen de heer Bommel en Tom Poes. De kat is slim, betweterig, de beer is dommige, naïef en goedbedoelend.

Tom Poes en overal de heer Bommel was ik dol op. Dit kwam mede door de film “als je begrijp wat ik bedoel” ik heb niet alle strip gelezen maar wel veel van tom poes.


Suske en Wiske

Suske en Wiske werd in 1944/1945 bedacht door Willy van der Steen en wordt tot op heden nog steeds uitgebracht.

De verhalen zijn altijd in de eerste plaats humoristisch van aard, met daarnaast vaak een moraliserende ondertoon. Soms staat er min of meer een actueel maatschappelijk thema centraal. Daarnaast vormen allerlei elementen uit de (Vlaamse en later ook de Nederlandse) folklore, bekende sprookjes, volksverhalen, de geschiedenis en de mythologie vaak het uitgangspunt van een avontuur.

Naast de genummerde serie, tegenwoordig vanaf nummer 67, zijn er ook veel speciale versies uitgebracht. Zoals beginnend leren lezen en veel reclame uitvoeringen.

Vroeger heb ik wel eens Suske en Wiske boeken gelezen maar het is niet mijn favoriet. Kan me ook niet zo snel een boek herinneren. Vandaar dat ik een recente uitvoering geselecteerd heb.


Lucky Luke

Lucky Luke is een cowboy die de spannendste avonturen beleeft in het wilde westen. De cowboy beleeft de avonturen samen met zijn trouwe paard Jolly Jumper.

Luky Luke zwerft rond door het wilde westen en helpt om onrecht en misdaad te bestrijden. Hij staat bekend om het feit dat hij sneller schiet dan zijn schaduw. Veel voorkomende personages zijn de Daltons een boevenbende en de domste hond ter wereld Rataplan.

De verhalen spelen zich af in de 19de eeuw. Lucky luke ontmoet ook regelmatig beroemde historische figuren zoals Billy the Kid en Calamity Jane. Ook is lucky luke betrokken bij historische gebeurtenissen zoals de eerste telegraafverbinding of de Pony Express.

De verhalen zijn leuk getekend, spannend en bevatten veel humor. Daarom zijn de verhalen zowel erg geschikt voor kinderen als voor volwassenen. Het is ook een leuke strip om mee te beginnen.

Pas geleden alle strips van de eerste 2 uitgevers opnieuw gelezen. Vind de humor in de Lucky Luke boeken erg leuk. Qua Lucky Luke strips heb ik 1 favoriet:


Urbanus.

Urbanus kennen de meeste mensen wel van de films en of cabaret. Niet iedereen is op de hoogte dat er ook een stripserie is gemaakt van Urbanus, genaamd De Avonturen Van Urbanus.

De strips gaan over de fictieve jeugd van de Vlaamse komiek Urbanus van Anus. De strip is gemaakt voor Willy Linthout en Urbanus zelf. Het eerste stripalbum “Het Fritkotmysterie” werd alleen gemaakt voor Linthout met goedkeuring van Urbanus. Vanaf het tweede album werkt Urbanus zelf ook mee aan de strips.

Het draait om het jongetje Urbanus (met baard) en zijn ouders Cesar en Eufrazie, ook wel de huisdieren Amedee een vliegen de een tweedelige hond Nabuko Donosor een rol in de strips. De verhalen spelen zich af in Tollembeek waar Ubanus in het echte leven ook woont. In de strips worden Vlaamse uitdrukkingen gebruikt.

Zelf ben ik niet de grootste fan van de strip. Daarin tegen vind ik de liedjes wel geweldig van Urbanus. De leukste strip vond ik in combinatie met de kiekboe.


Robbedoes en Kwabbernoot

Robbedoes en Kwabbernoot bestaat al z’n 75 jaar. Het is een Belgische stripreeks met de twee gelijknamige hoofdpersonen. Robbedoes en Piet Kwabbernoot.

Het zijn 2 reporters die samen met hun eekhoorn Spip de meeste gekke avonturen beleven. Ze gaan in de meeste gevallen de strijd aan met verschillende misdadigers. In de avonturen krijgen ze regelmatig hulp van Marsupilami een geel zwart beestje die uit het regenwoud komt. Veel verhalen spelen zich af in de fictieve plaats Rommelgem.

Robbedoes is een leuk strip om te lezen regelmatig pak ik nog wel eens een boekje. De leukste verhalen vind ik met Marsupilami.


Buck Danny

Buck Danny is een piloot die samen met zijn bemanning van avontuur naar avontuur gaat. De verhalen gaan over de Amerikaanse- en de Wereldgeschiedenis.

Buck Danny is een realistisch getekende strip. Het hoofdpersonage Buck Danny is een kolonel van de Amerikaanse luchtmacht. Zijn kompanen zijn Jerry Tumbler en Sonny Tuckson. De kompanen komen pas in beeld vanaf het derde album.

Op een paar schoonheidfoutjes na is er veel gelinkt aan historische gebeurtenissen en waargebeurde evenementen of gebasseerd op een situatie.

Over strips van Buck Danny kan ik weinig meer vertellen, één van de weinig strips die ik nooit echt gelezen heb.


Spiderman.

Spiderman alias Peter Benjamin Parker is een superheld uit de gelijknamige comicserie van Marvel Comics. De bedenkers en geestesvader is Stan Lee en Steve Ditko en deed zijn intrede in het blad Amazing Fantasy #15 in 1962.

In de verhalen gaat Peter Benjamin Parker als Spiderman het gevecht aan met de schurken en onrecht. Spiderman heeft verschillende speciale krachten zoals: Toegenomen kracht en uithoudingsvermogen, geneest snel van zijn verwondingen, kan extra ver springen en op korte afstanden met hoge snelheid rennen.

Andere krachten die Spiderman heeft zijn: Snelle reflexen, leningheid, een extra zintuig waarmee hij gevaar aan ziet komen. Spiderman kan ook spinnenwebben maken, en kan via deze web lijnen ook ontsnappen. En als laatste kan hij ook tegen muren en plafonds aan kruipen.

Spiderman is in vele soorten en maten uitgebracht en komt ook veel voor in andere Marvel Comics. Jaren terug was Spiderman favoriet bij vele kinderen en jeugd en dat is nu nog steeds en niet alleen maar kinderen ook vele volwassenen.


Natasja

De hoofdrol in de strips van Natasja worden ingenomen door Natasja zelf. Natasja is een knap, blonde, intelligent en vindingrijke meid. Ze is wel koppig maar heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel.

Natasja is een stewardess van beroep en valt nog al op door haar ronde vormen. Het personage is ontstaan in 1967 door Walthery. Pas in 1970 kwam er voor het eerst een publicatie in het stripblad Robbedoes. Ze vonden in die jaren Natasja een te gewaagde strip voor het blad.

Als jonge jongen vond ik Natasja wel een leuke strip nu ik ouder ben heb ik eigenlijk geen strip van Natasja meer gelezen.


De Rode Ridder

Rode Ridder heeft dezelfde geestesvader dan Suske en Wiske. De verhalen van de rode ridder spelen zich af in de middeleeuwen. De hoofdrol is heel verrassend voor de Rode Ridder.

Het is een belgische strip van de hand van Willy van der Steen. Het eerste deel verscheen in 1959. De verhalen zijn gebaseerd op Johan de Rode Ridder een karakter uit de gelijknamige Jeugdboeken van Leopold Vermeiren.

De verhalen beginnen in de middeleeuwse ridderwereld, naarmate de strip zich verder ontwikkeld wordt er een beetje afstand genomen van de middeleeuwen. Johan de Rode Ridder komt ook regelmatig voor in andere strips zoals in Fanny van de Kiekeboes en in Sukse en Wiske.

Vroeger heb ik naar mijn weten nooit Rode ridders gelezen, laatst ben ik begonnen met een paar stripboeken het zal alleen nooit mijn favoriet worden, toch mag deze stripheld niet ontbreken in de 20 leukste.


Garfield

Garfield is een lui en geniepige kat die vele liefhebbers heeft zowel jong als oud. Garfield is de hoofdpersonage maar beleeft al zijn verhalen samen met zijn vriendelijke baasje Jon en de naïeve hond Odie.

De personage Garfield is gecreëerd door Jim Davis. Garfield heeft zelf de guinness Book of records gehaald met de titel meest verspreide strip ter wereld.

De strip van Garfield gaan voornamelijk om eten.De kat heeft een enorme eetlust. Zijn voedsel bestaand uit vetrijke maaltijden en Italiaanse gerechten. Lasagne is echt zijn favoriet.

Hoewel eten zijn favoriete hobby is is hij toch kieskeurig. Hij haat groenten, gezonde producten en muizen. Door zijn ongezonde eetgewoontes moet Garfield vaak op dieet. Hier probeert hij altijd onderuit te komen.

Naast het eten gebeurd er nog veel meer in de strips ook Garfield veranderd in de loop van de strips eerst liep Garfield namelijk op 4 poten. Uiteraard heb ik vroeger ook veel Garfield gelezen en tegenwoordig kijk ik regelmatig met mijn dochtertje filmpjes over Garfield.


Guust (Guust Flater).

Guust is een strip rond het stripfiguur Guust Flater. De bedenker en tekenaar is André Franquin en bestaat als sinds 1957.

De strip speelt zich op de redactie van het stripblad Robbedoes. Guust is daar werkzaam als postsorteerder. Hij neemt het werk niet serieus en slaapt zelfs een groot deel van zijn werkdag. Als Guust wakker is zet hij vaak de boel op stelten met gekke experimenten. Dit leidt vaak tot een complete chaos.

Zijn baas Kwabbernoot, later vervangen door Pruimpit, heeft veel te stellen met Guus Flater. Hij probeert ook op allerlei manieren Guus aan het werk te krijgen maar dit lukt eigenlijk nooit.

Guust is een leuke strip als je een makkelijk en grappig verhaal wil lezen. Zelf ben ik weer begonnen om alle boeken te gaan lezen ben nog niet op de helft.


Kiekeboe / Kiekeboes

 Een van mijn favoriete strips is Kiekeboes. De eerste jaren heette de strip Kiekeboes vanaf mei 2010 wordt de strip Kiekeboe genoemd.

De Vlaamse strip is ontstaan in 1977 en wordt geschreven en getekend door Merho. Als er een strip uitkomt van Kiekeboe wordt deze op een zaterdag uitgebracht.

Kiekeboes is een strip over een typisch Vlaamse familie. De personages zijn eigenlijk Anti Helden. De strip is gericht op een volwassen publiek. De onderwerpen van de stripverhalen zijn vaak verwijzingen na maatschappelijke theamś of actuele begrippen. Enkel voorbeelden hiervan zijn: Hormonenzwendel, Witwasserij etc.

In de begin tijd van de strips hadden de verhalen een hoog science fiction gehalte en leken ze op andere strips zoals Suske en Wiske. Daar is nu gelukkig niets meer van terug te zien. Dit komt mede door de sterke personages in de strip zoals de dochter Fanny.

Heb nog niet alle verhalen gelezen van de kiekeboe maar één van mijn favoriete albums is toch wel:


Storm

Storm in een sciencefiction. Hoe wel de strip zich in de toekomst afspeelt is dit niet altijd terug te lezen in de strips. Ze bevatten veel verhalen en fantasy-componenten.

Storm is een astronaut die in begin van 21ste eeuw een reis maakt van de rode vlek van Jupiter. Storm verdwijnt in de rode vlek tijdens een expeditie. Bij de terugkeer op aarde blijkt hij in de toekomst te zijn verplaatst. De aarde blijktbarbaars en de oceanen zijn weg wat is er allemaal gebeurd?


Bronvermelding: Veel informatie vooral jaartalen en weetjes zijn afkomstig Wikipedia

Spiderman artikelen

Vergelijkbare berichten