|

De top 10 van de beste boeken over wijn 2024

Wijn is een zeer populaire drank, zowel onder de mannen als onder de vrouwen. Wijn wordt nog wel meer door vrouwen gedronken al scheelt het niet veel meer (58% om 38%) Daarentegen wordt er weer whiskey en bier door mannen gedronken.

Veel wijnliefhebbers willen graag meer te weten komen over wijn, dit je zie je ook terug aan de vele wijnproeverijen die gegeven worden. Maar er wordt ook veel gelezen over wijn, de verschillen maar ook welke gerechten je bij welke wijn het beste kunt combineren. Ook de wijnroute boeken worden steeds populairder.

De laatste jaren zijn er dan ook veel boeken bij gekomen die over wijn gaat. Om te zorgen dat jij de goede boeken gaat lezen heb ik de 10 beste en leukste boeken over wijn voor je geselecteerd. De boeken gaan allemaal over wijn maar zijn wel heel divers. (over wijn proeven, wijnen voor beginners, de mooiste wijnroutes, etc.) Zodat er voor iedere wijnliefhebber een geschikt boek tussen zit. Deze boeken zijn ook erg leuk om cadeau te geven aan een wijnliefhebber.

De boeken worden uitgebreid beschreven, om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik er een link van Bol.com aan toegevoegd. Deze link geeft o.a. de waardering van de lezers weer. Als je benieuwd bent naar de recensie kun je het best op de link klikken. De link geeft ook nog eens extra informatie en je kunt via de link eenvoudig het boek bestellen.

Wist je dat er ook een leuke online wijn cursus is voor Italiaanse wijnen. Je kunt via deze link een gratis proefles volgen!

Wijnkenner word je zo

Je staat bij de slijterij of supermarkt en je weet je geen raad welke wijn je wel of niet moet kiezen. In een restaurant zie je door de bomen het bos niet meer als de wijnkaart aan je gegeven wordt.

Je houdt wel van een wijntje, maar je weet er eigenlijk onvoldoende van. Is dit herkenbaar? Het boek “Wijnkenner wordt je zo” geeft de (beginnende) wijnliefhebber een schat aan informatie, snijdt vele thema’s aan, is praktisch en onmisbaar.

Ontdek je favoriete wijn. Krijg ervaring met aroma’s en leer veel meer over druivensoorten. Waarom schenk je een bordeaux in een ander glas dan een bourgogne? Wat is dat eigenlijk: decanteren? Welke rode wijnen kun je gekoeld serveren en waarom mag je witte wijn niet te koud koelen?

Daarnaast geeft Wijnkenner word je zo praktische informatie over wijnstreken en (nieuwe wijn) landen: van de bekende Franse en andere Europese wijnstreken tot landen als Nederland, Marokko, Chili, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

Met Wijnkenner word je zo, spijker jij je wijnkennis direct bij en schenk je met flair de juiste wijn bij de juiste gelegenheid.


Wine Folly – hét cursusboek voor iedere toekomstige vinoloog en wijnliefhebber

Een essentiële, hippe gids voor een nieuwe generatie wijndrinkers en -liefhebbers, van de makers van de award-winning website WineFolly.com

Rood of wit? Cabernet of Merlot? Licht of vet? Welke wijn te combineren met welk gerecht? Het drinken van goede wijn is niet moeilijk, maar het vinden van goede wijn vereist een dieper begrip van de fundamentals

Wine Folly – Hét curusboek voor iedere toekomstige vinoloog zal je helpen orde in de chaos van dit alles te scheppen in een uniek, visueel wijnboek, vol kleurrijke infographics, handige verwijzingen en tabellen.

Wine Folly geeft antwoord op vragen als:

 • Gedetailleerde smaakprofielen van populaire en onder-de-radar-wijnen
 • Methoden voor het proeven van wijn en het identificeren van smaken
 • Een wijn-regio-sectie met gedetailleerde kaarten
 • Praktische tips en trucs voor het serveren van wijn
 • Een handleiding voor het combineren van eten en wijn.

Boordevol informatie en aanmoediging zal Wine Folly je wijnen leren herkennen, selecteren en waarderen.


Structuurjunkie 5 – WijnnotitiesHet notitieboek voor de gestructureerde wijnproever

Wijnproeven is een grote hobby van Cynthia Schultz.

Binnen korte tijd haalde ze twee van de vier WSET-levels, interviewde ze diverse wijngrootheden als Thérèse Boer, Harold Hamersma en Jan van Lissum.

Ze maakt diverse (pers)trips naar wijnstreken en wijnhuizen en heeft een enorme kennis over wijnproeven opgebouwd.

Er was echter steeds iets dat Cynthia miste: een notitieboek waarin je op een gemakkelijke, gestructureerde manier proefnotities kunt maken. Daarom schreef ze er zelf een.

In Structuurjunkie wijnnotities zit een korte uitleg over de tien meest geschonken wijnen, een korte introductie op het wijnproeven en vooral heel veel pagina’s om je eigen proefnotities op te schrijven.

Achterin het boek zit een aromawiel gekleefd.


De wijn-spijsbijbel

Een onmisbaar standaardwerk voor iedereen die graag wijn en eten combineert, met bonushoofdstuk over Nederlandse wijnen.

Met “De wijn-spijsbijbel’ van Victoria Moore vind je de ultieme wijn bij je gerecht en andersom. Iedere (thuis)kok en wijnliefhebber weet namelijk dat een goede wijn-spijscombinatie een diner kan maken of breken.

Maar hoe kies je de ultieme wijn bij het eten, of het perfecte eten bij je wijn? Voor Moore, vinologe en smaakexpert, is het combineren van eten en wijn een creatieve ontdekkingstocht. Op sprankelende wijze gidst ze je door de wondere wijnwereld en vertelt ze welke combinaties goed werken én waarom.

Welke wijn drink je bij pure chocolade, waarom past witte wijn vaak beter bij de kaasplank dan rode en waarom zijn chili, knoflook en citroen “gamechangers’?

“De wijn-spijsbijbel” staat boordevol informatie en inspiratie. Het daagt je uit om nieuwe combinaties uit te proberen en is een onmisbaar standaardwerk voor iedereen die graag wijn en eten combineert. Met een extra hoofdstuk over de wijnen van de Lage Landen door Niek Beute.


Proeven als een Pro

‘Het ultieme boek over wijn proeven’ – Onno Klein

Geniet je ook zo van wijn?

Met dit boek wordt het nog veel leuker! Proeven als een Pro leert je proeven met de methode waarmee Cees van Casteren zijn Master of Wine examen haalde. Met de zes stappen van de Karaatmethode wordt wijnproeven voor iedereen kinderspel.

Cees van Casteren is Master of Wine, Vinoloog van het Jaar, WSET® Educator, winnaar van diverse wijnproefwedstrijden, jurylid van internationale competities en voorzitter van de Verenigde Vinologen.


Welke wijn waarbij – tips voor wijn-spijscombinaties

Welke wijn waarbij’ van Hubrecht Duijker is al twintig jaar lang hét handboek over het combineren van wijnen en gerechten.

Superseller op het gebied van wijn-spijs: nu met een prachtig nieuwe vormgeving, helemaal herzien.

‘Als wijnen en gerechten goed worden gecombineerd, ontstaat een geheel dat meer is dan de som der delen. De wijn én het gerecht komen beter tot hun recht’.

 • 10 chefs over hun menukaart: dit is ons ideale wijn-spijsmenu. Uiteraard wordt ook uitgelegd waarom…
 • Waardevolle toegiften van het Nederlandse Gilde van Sommeliers
 • De leukste quotes over wijn
 • Alom geprezen wijn-spijsuitgave in een nieuw jasje
 • Praktische tips, regels en honderden gerechten met passende wijnsuggesties.
 • Handzame indeling en een uitstekende register:
 • op wij én op gerecht.

Welke wijn waarbij is een uitgave die inspireert, een gids voor smakelijke ontdekkingen!

Hubrecht Duijker ontving in September 2008 de oevre-award van het Productschap Wijn.


Lonely planet – Wijnroutes – Ontdek de mooiste wijnstreken ter wereld

Lonely Planet Wijnroutes bevat 52 gedetailleerde routes door de interessantste wijnstreken ter wereld.

Deze gids voert je naar geheime pareltjes in bekende regio’s als Toscane en de Bourgogne, maar ook naar wijngaarden in bij voorbeeld Georgië en Griekenland.

Met beoordelingen van wijnexperts en praktische informatie over waar te verblijven in de streek kan je reis niet mislukken. De indrukwekkende foto’s maken het boek compleet.

Hét cadeau voor de wijnliefhebber die van reizen houdt.


World Atlas of Wine 8th Edition

Dit is een Engelstalig boek. Normaal gesproken selecteer ik alleen Nederlandstalige boeken maar dit boek hoort in de boekenkast van de Wijnliefhebber.

De twee beste wijnschrijvers hebben hun kennis gebundeld in een ware wijnatlas / naslagwerk. Met mooie illustratie, goed leesbaar en zeer gedetailleerde kaarten van de belangrijkste wijngebieden.

Dit boek met 416 pagina’s mag niet ontbreken bij de wijnliefhebber, verkoper, sommelier en wijnprofessional.

De eerste editie van de wijnatlas kwam uit in 1971. Deze editie is de 8ste en helemaal up-to-date.

Een beter boek en naslagwerk over wijn is er op dit moment niet uitgebracht tot die tijd ben je haast verplicht om het met deze topper te doen.


Wijnboek – Wijn en Spijs – Basis voor de Sommelier

Een prachtig compleet wijnboek over Wijn & Spijs, voor beginners en professionals.

Het eerste deel gaat over wijnproeven met behulp van de aromacirkel. Daarna volgt de Gastronomische Proefmethode, waarmee je snel een wijn kunt kiezen bij een gerecht, of kunt ‘koken naar de wijn’. Menuleer, de spanningsboog, smaakverzadiging, allerlei dingen die je in de paktijk tegenkomt worden behandeld.

De Chefmodule gaat over kooktechnieken zoals snijtechnieken en kleuren in een gerecht, en hun invloed op de wijn. In de sommeliersmodule leer je hoe je een wijn kunt aanpassen aan een gerecht, met behulp van temperatuur, glaswerk en zuurstof.

Aperitief, kaas en wijn, en dessertwijnen hebben een eigen plek gekregen. In het hoofdstuk cultuur komen de belangrijke keukens voorbij, en de wijnen die daarbij horen. Zelfs Chinees en wijn, met verassende combinaties!

Er is veel aandacht voor productkennis: vis, vlees, paddenstoelen, fruit, noten, chocolade en meer, en de mogelijkheden met wijn. Groenten zijn ingedeeld naar families, waardoor je een logische wijnkeuze kunt maken.

Ook de combinaties van gerechten met andere dranken komt aan bod, zoals bier, sake, gedestilleerd, koffie en thee.

Tenslotte is er voor wie snel wil kiezen achter in het boek een overzicht van bekende producten en gerechten, met telkens 3 bijbehorende wijnadviezen en nu ook een aantal gedestilleerd-voorbeelden.

De auteur heeft jarenlange ervaring als chef-kok en de internationale wijnopleiding afgerond, dat heeft de basis gelegd voor een praktische aanpak, waar je direct mee aan de slag kunt. De heldere indeling en het lettertype zorgen ervoor dat het vlot leesbaar is, en de mooie en strakke vormgeving maken het een leuk cadeau.


Het eenvoudigste wijnboek ter wereld

Wijnboeken of -gidsen waarin gegoocheld wordt met termen als bouquet, primaire, secundaire of tertiaire aroma’s en coulure zijn niet aan Bruno Vanspauwen besteed.

Deze culinair journalist en wijnkenner zag het als een uitdaging om zijn expertise over wijn te bundelen op een voor iedereen vatbare manier. Zijn reis door de wondere wereld van de edelste drank begint in het glas. Daar stelt hij de meest relevante en nuttige vragen:

Waaraan herken je een goed glas wijn? Welke wijn past bij welk gerecht? Wat zijn de musthaves van elk wijnland? Hoe kan je optimaal genieten van je fles wijn?

Bruno Vanspauwen: ‘Het opzet van dit boek is nu net om wijnkennis heel toegankelijk te maken. En ik ben ervan overtuigd dat ook kenners er nog iets van kunnen opsteken.

Sommigen beschikken immers over een zodanig grote hoeveelheid kennis, verspreid en gefragmenteerd, dat zij door de bomen het bos niet meer zien.’


Vergelijkbare berichten