|

De top 12 van de beste boeken over bier 2024 (drinken en brouwen)

Bier de favoriete drank van veel mannen. Ook steeds meer het zelf brouwen hebben liefhebbers ontdekt. Dit komt mede door de verschillende varianten zoals radler bier, rosé en wit bier. In Nederland wordt er gemiddeld 68,6 liter bier per jaar gedronken (2021). Bron: Bier.amsterdam

Naast dat er veel bier gedronken wordt, maken ook steeds meer mensen zelf bier. Sinds 2007 zijn het aantal kleine bierbrouwerijen verzesvoudigd. Naast brouwerijen hebben ook veel mensen als hobby bierbrouwen.

Naast het brouwen en bier drinken wordt bier ook regelmatig gebruikt als ingrediënt tijdens het koken. Kortom bier is meer dan een drank alleen. Over alle drie elementen wordt veel geschreven zowel op het internet als in boeken. Op het internet staat veel informatie over bier maar het is wel vaak een zoekplaatje voor dat je de juiste informatie hebt gevonden. Daarom pak ik zelf er graag een goed boek bij voor informatie over bepaalde onderwerpen. Daarom heb ik voor het bier ook de 11 beste boeken voor je geselecteerd.

De boeken gaan over het brouwen, het bier zelf, maar ook over koken met bier. een top 12 met veel diversiteit. Bij de boeken heb ik een beschrijving toegevoegd en een link van Bol.com. De link geeft de prijs en waardering weer. Als je op de link klikt krijg je nog meer informatie over het boek, waaronder de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

Bier-feestartikelen.nl

Barbecue & bier

Barbecue en bier een perfect combinatie. Het boek heeft 70 barbecuerecepten inclusief bieradvies. De recepten uit het boek bestaan voornamelijk uit vleesrecepten maar je vind er ook recepten met vis, vegetarisch en zoete gerechten. De recepten zijn eenvoudig en makkelijk uit te voeren waar je geen uren voorbereiding voor nodig hebt.

Naast de recepten is er ook veel aandacht voor de basisinformatie als het gaat om barbecueën. Denk hierbij aan het soort barbecue en handig gereedschap. Het bieradvies bestaat uit een informerende tekst over speciaalbier gevolgd door een overzicht van de verschillende stijlen bier. Bij de recepten staat ook het aanbevolen biertje. Het boek heeft niet alle waardevolle informatie, lekkere gerechten maar ook nog eens prachtige foto’s die het doorbladeren alleen al leuk maakt.


Verander water in bier

In het boek verander water in bier leer jij hoe je zelf het lekkerste bier kunt brouwen. Naarmate het leerproces vordert kom je als brouwer voor steeds meer vragen te staan. Gelukkig worden deze en nog veel meer vragen beantwoordt in dit boek. Het boek geeft je moderne inzichten hoe je thuis het beste bier kunt maken. Naar inzichten krijg je ook goede recepten voor een heerlijk biertje.

De schrijver van het boek Adrie Otte brouwt al jaren zijn eigen bier en niet zonder succes. Hij heeft namelijk al diverse prijzen gewonnen met zijn eigen gebrouwen bier. Adrie is begonnen in zijn eigen keuken en nu brouwt hij met zijn zelfgebouwde installatie. Adrie is ook de oprichter van het brouwersgilde “De Roode Toren” en geeft hij regelmatig brouw cursussen en lezingen hier over.

Als je alles over brouwen van bier wilt leren dan is het boek van Adrie het juist boek.


Wat je als bierliefhebber moet weten

Bierdrinken is verheven tot kunst. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt als het om bier gaat. Kijk alleen maar naar de bierstijlen, merken en brouwmethodes. Het boek geeft je een inzicht in de wereld van het bier en verteld je aan de hand van vragen vele antwoorden. Het boek is zeer geschikt voor de moderne bierdrinker.


Ontdek de smaak van bier

Waar komt bitterheid in bier vandaan? Waar het fruitige, zoete karakter? Wat maakt een bier uniek in smaak? Ontdek de oorsprong van de smaak van bier en weet straks wat jij wel en niet lekker vindt.

Dit boek leert je alles over de smaak van bier op een laagdrempelige, toegankelijke en smakelijke wijze. Na het lezen van het boek kun jij met de brouwers en kenners mee praten over bier. Dit is ook erg makkelijk bij het bestellen van het bier, zodat je precies het biertje krijgt wat je lekker vind.

Fiona de Lange is professioneel en gediplomeerd biersommelier en zytholoog (bierkundige). Ze adviseert horecagelegenheden over de juiste bier & spijs-combinaties en geeft masterclasses aan bierliefhebbers en personeel van bierbrouwers over de smaak van bier. Ze begeleidt bierliefhebbers (en ook niet-bierliefhebbers) in de zoektocht naar de favoriete biersmaak. Er is voor iedereen een bier dat hij of zij lekker vindt. Door barrières te doorbreken en bier te laten beleven zijn al duizenden mensen door haar enthousiast geraakt over de wereld van bier. Stap in dit boek en beleef en proef het ook!


Thuis bier brouwen

Ontdek nu zelf hoe je allerlei lekkere soort bier kunt brouwen. Denk hierbij aan pils, bovengistend bier, tarwebier, bijzondere met fruit, specerijen en kruiden. Dit boek bevat honderd bierrecepten uit vele windstreken. Naast recepten vind je ook veel brouwtips en duidelijke foto’s van het eind resultaat. De duidelijk en gedetailleerde stap-voor-stapfoto’s laten duidelijk zien wat je moet doen tijdens elke fase van het brouwproces, of je nu een beginnende brouwer bent of een oude rot.In Thuis bier brouwen vindt je alles wat je nodig heeft om het volmaakte biertje te brouwen.


Alcoholvrij bier in de Lage Landen

Alcoholvrij bier zit enorm in de lift en is inmiddels gewoon een stoer drankje geworden! Voor brouwers is een alcoholvrij bier brouwen dat voldoet aan de verwachtingen die bierdrinkers hebben van ‘lekker’ bier het moeilijkste dat er is. En allicht is voor liefhebbers 0.0 ook het moeilijkste bier om te drinken. Zijn er fans van 0.0? Wie op zoek gaat naar het verhaal achter alcoholvrij bier, stuit op grote tegenstellingen en diepe emotie: grondstoffen voor een boeiend verhaal.

Dat verhaal vertelt het boek 0.0 – alcoholvrij bier in de Lage Landen. Als lezer kom je meer te weten over het ontstaan en het brouwen van bier zonder alcohol. Je leest waar brouwers in de praktijk tegenaan lopen als ze beginnen aan het waagstuk van alcoholvrij bier.

Daarnaast maakt het boek de liefhebber ook wegwijs in het sterk gegroeide aanbod van alcoholvrij bier. Welke 0.0 is de moeite waard en welke kun je beter links laten liggen? Van een groot aantal alcoholvrije bieren verkrijgbaar in België en Nederland zijn korte proefnotities van een internationaal biersommelier opgenomen Kortom: alles wat je als liefhebber wilt weten over de lekkerste alcoholvrije bieren verkrijgbaar in de Lage Landen.


Zelf bier brouwen

Van lagerbier tot lambiek, van porter tot pilsener, bokbier, bitter, stout en seizoensbier: er is een heerlijk bier naar ieders smaak. Bier varieert van licht en mild tot donker en sterk. Met dit boek kun jij vanaf nu je eigen favoriete bier maken. Aan de hand van dit boek leer je hoe eenvoudig en gemakkelijk bier brouwen eigenlijk is. Of je nu een voorraad bier wil hebben staan of een speciaal biertje na het lezen van het boek kun jij het maken.

Het boek heeft duidelijke instructies, deskundige uitleg en tips. De prachtige illustraties helpen je om een uitstekende bierbrouwer te worden.


Verloren bieren van Nederland

In juli 2013 kwam Roel Mulder, op zoek naar totaal andere dingen een krantenadvertentie van een bierhandelaar uit 1893 tegen, die een princessebier aanbood. En minnebier. En dubbel gerstebier. Hij zat daar voor zijn beeldscherm en dacht: wat was dit in hemelsnaam voor bier? En zo startte zijn zoektocht naar de ‘verloren bieren’ van Nederland.

In het boek Verloren bieren van Nederland vertelt Roel met humor en heel veel prachtige verhalen alles over de verrassende bieren die Nederland ooit had. Over hoe en waarom de smaak van Nederlands bier de afgelopen eeuwen steeds weer veranderde.

Naast het plaatsen van de verschillende bieren in hun historische context geeft Roel daarbij 40 bijzondere oude bierrecepten, die je zelf thuis na kunt maken. Iedereen kan nu zelf aan de slag met de historie van Nederlands bier.

Geen zin om zelf te brouwen? Lees dit boek dan simpelweg voor een goed verhaal bij je glas IPA, bock, stout of pils.


500 bieren

Dit boek is een feest rondom het alom geliefde bier – de verscheidenheid in smaak, geur en kleur. Aan het einde van dit boek – na een deskundige rondleiding door de wereld van het bier – bent u een allround bierkenner. Geniet van deze reis; neem een biertje.

Zak Avery is bierkenner en journalist. Doordat hij jarenlang als specialist in de verkoop van bieren werkzaam is geweest, heeft hij een ereplaats verworven onder de meest vooraanstaande auteurs op het gebied van bier. Hij is lid van het comité van het British Guild of Beer Writers en in 2008 kreeg hij de hoogste onderscheiding: Beer Writer of the Year.

Wat voor de meeste mensen een droombaan zou zijn, is voor hem realiteit; hij wordt geregeld gevraagd als jurylid bij bierproeverijen, waaronder de befaamde International Beer Challenge, een wedstrijd waarbij jaarlijks de vijftig beste bieren ter wereld worden gekozen.


Bier & Foodcombinaties

Bier en eten voor de liefhebber die geen genoeg kan krjigen van bier, maar ook voor iedereen die lekker wil eten. Bier wordt al duizenden jaren bij het eten gedronken, maar wordt pas nu gezien als de perfecte partner als het om het koken gaat. Bier is ideaal bij hoofdgerechten, subliem bij desserts en een uitstekende combinatie met kaas.

Het boek legt uit welke bieren bij welk eten past. Enkele voorbeelden hiervan zijn tarwebieren & zeevruchten of barley wine & chocoladetruffels tot boks & varkensgerechten of haverstout & brie. Dit boek presenteert bier- & foodpersoonlijkheden, van chef-koks en bierbeïnvloeders tot bar- en restauranteigenaren uit de hele wereld, plus hun favoriete bier- & foodlocaties. bevat meer dan 20 recepten en bier- & foodcombinaties die inzicht geven in de kunst van het combineren van de schijnbaar eindeloze hoeveelheid smaken van bier en eten. bier- & foodcombinatieoverzichten geven aanbevelingen voor meer dan 100 perfecte combinaties.


Het Grote Nederlandse Bierwandelboek

30 wandelroutes door heel Nederland, circa 5 tot 15 kilometer lang, die allemaal eindigen bij een gelegenheid waar je een lokaal of regionaal speciaalbier kunt drinken. Bij elke wandelroute kun je lezen wat er onderweg zoal te zien is en staat informatie over de brouwerij en het speciaalbier dat bij de wandeling hoort. De populariteit van speciaalbier (of craft beer, zoals het vaak wordt genoemd) is de laatste jaren naar ongekende hoogten gestegen.

Nederland telt inmiddels bijna 1000 brouwerijen van speciaalbier, na Duitsland het grootste aantal van Europa. Tegelijkertijd trekken steeds meer mensen de wandelschoenen aan om van de natuur of van een interessante stedelijke omgeving te genieten, of om gewoon een stevig stuk te lopen. Dit bierwandelboek combineert beide trends. Een speciaalbier smaakt namelijk nóg lekkerder als je het lichaam eerst aan het werk hebt gezet, en een wandeltocht is nóg leuker als je weet dat je aan het einde een bijzonder bier te wachten staat. HOP, WE GAAN WANDELEN!

Het bockbierboek

Er gaat een hele wereld schuil achter de rijke Nederlandse traditie van het bockbier.

Wanneer de bladeren vallen komt het bockbier in de schappen. De etiketten van de brouwers, groot en klein, variëren met de beeltenis van een bok en in elke streek vindt wel een bockbierfestival plaats. Maar wat is bockbier eigenlijk? Wanneer is dit bier ontstaan? Hoe is een bier dat zijn oorsprong vindt in het Duitse Einbeck uitgegroeid tot een klassieke Nederlandse bierstijl? Wie kennisneemt van de rijke historie van het bockbier – en dus van het verhaal van bier door de eeuwen heen – zal er voortaan met nog meer aandacht, wijsheid en smaak van genieten. In dit kleine maar veelzijdige boek wordt het roodbruine bier van alle kanten in het najaarszonnetje gezet.


Bier-feestartikelen.nl

Vergelijkbare berichten