| |

De top 10 van de beste boeken over kruiden 2024

Kruiden kun je op verschillende manier gebruiken, denk aan geneeskrachtige kruiden, je kunt er mee koken, maar ook voor je thee bijvoorbeeld. Kruiden kun je kopen in de winkel of op de markt, maar ook zelf kweken.

Voor deze blog ben ik op zoek gegaan naar de 10 beste boeken die met kruiden te maken hebben. Dit gaat zowel over de geneeskracht, kruiden als specerijen, maar ook het kweken en nog veel meer. De boeken hebben één overeenkomst, ze gaan direct of indirect over kruiden en specerijen.

De boeken worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven om de boeken, heb ik een link van Bol.com aan de beschrijving toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie over de boeken zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Spice Wise

Puur naturel en barstensvol smaak

Sensationeel koken is vooral ‘op smaak maken’. En dat zout daarbij allesbehalve onmisbaar is, bewijzen de recepten in dit boek. Stap voor stap leer je zelf de lekkerste kruiden- en specerijenmengsels maken en gebruiken. Van de spannende Maleisische currykruiden en chermoula uit Marrakech tot de traditionele gehaktkruiden uit oma’s keuken. Met de juiste mix van kruiden en specerijen kun je toveren: je kunt smaken versterken, verfrissen of juist contrast aanbrengen. Zo verandert een alledaags gerecht in iets waar je je vrienden over vertelt.

Met meer dan zeventig mixen en sauzen, tientallen gerechten en honderden tips en variaties is dit niet alleen een kookboek, maar ook een praktisch werkboek. De toegankelijke, herkenbare recepten van SVH-meesterkok Michel Hanssen en de prachtige fotografie van Bart Nijs vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie. Voor iedereen die bewuster met zout wil omgaan en houdt van verrassende, pure smaken. Dit boek gaat over genieten, ontdekken en spelen met smaak. De mogelijkheden zijn eindeloos – en iedereen kan het leren.


De natuur als medicijn – botanisch medisch handboek

De natuur als medicijn’ biedt een inkijkje in de fascinerende wereld van geneeskrachtige kruiden, van alant bij astma tot zwarte bes tegen eczeem. Auteur Creosa Govaers bouwde haar uitgebreide kennis van medicinale planten op toen ze zelf pijnpatiënt was. In dit boek beschrijft ze in toegankelijke taal de toepassing van plantaardige producten bij specifieke aandoeningen. Ze geeft volop tips voor bereidingswijze en toediening, en beschrijft van een tiental kruiden hoe je ze zelf kunt kweken.

Het boek is laagdrempelig en biedt voor elk wat wils, van de doorgewinterde liefhebber tot beginners in de kruidenleer. – Niets is zo fijn als bij een opkomend kwaaltje alles bij de hand te hebben – Gemakkelijke, veilige en doeltreffende kruidenremedies – Overzichtelijk gerangschikt naar lichaamsdeel – Voor iedereen die geïnteresseerd is in natuurlijk genezen.

Creosa Govaers is kruidenkenner en aromatherapeute. Ze organiseert workshops, lezingen en creatieve kruidenwandelingen. Bedrijven doen beroep op haar expertise bij het ontwikkelen van natuurlijke producten. Eerder schreef ze Koken met kruiden en Creatief met kruiden en essentiële oliën.


Moestuin planner

Verzamel alle informatie over je groenten, fruit en kruiden om elk jaar weer van een weelderige oogst te kunnen genieten! In dit handige notitieboek kun je alle informatie over je moestuin verzamelen en bewaren.

Vul de handige to do-lijsten aan met wat er maand na maand in jouw tuin moet gebeuren en maak een plan van waar je welke groenten, fruit of kruiden wilt zetten. Houd voor alle planten bij welke variëteit je gekozen hebt, waar je ze hebt gekocht en hoeveel je er geplant of gezaaid hebt.

Maak ten slotte aantekeningen over de ideale standplaats, verzorging en oogst, en over het snoeien, opbinden en toppen. Zo bereik je keer op keer het beste resultaat!


Praktische raadgever – Eetbare wilde kruiden en planten

De vele goede eigenschappen van wilde kruiden, planten en vruchten worden maar al te vaak over het hoofd gezien. In dit boek worden de meest voorkomende wilde planten uitvoerig beschreven door een ervaren kruidendeskundige. Ze geeft tips voor het oogsten in de natuur en het verbouwen in de eigen tuin en ze gaat dieper in op de geneeskrachtige eigenschappen van de planten.

De talrijke recepten voor thee, gelei, salades, brood, likeur enzovoort laten je proeven van de veelzijdigheid die de paardenbloem, de hondsroos, de brandnetel, de sleedoorn en nog veel andere soorten je te bieden hebben. De prachtige foto’s maken het determineren van de planten bovendien heel gemakkelijk.


Ayurvedisch kruidenboek

Deepak Chopra laat in het Ayurvedisch kruidenboek zien hoe we op natuurlijke wijze een hogere weerstand en meer energie kunnen krijgen. Het boek geeft een beschrijving van de veertig meest gebruikte kruiden uit de Ayurvedische keuken. Van ieder kruid zijn bovendien de botanische kenmerken opgenomen, en ook worden instructies gegeven voor het gebruik in de Ayurvedische keuken. Daarnaast vindt men een lijst van klachten die met het gebruik van deze kruiden kunnen worden verminderd.


Wereldse smaakmakers

Koken is niet gebaseerd op strenge spelregels. Natuurlijk heb je altijd een basisrecept, maar je kunt er vervolgens geheel je eigen draai aan geven. Je bepaalt zelf hoe zilt, zoet, pittig of fris je je gerecht wilt maken. In Wereldse smaakmakers neemt Pascal Jalhay je mee in de wereld van de smaak.

Tijdens de vele reizen die hij in zijn leven maakte – van India tot Indonesië en van Peru tot Portugal – heeft hij een breed scala aan kruiden, sauzen, boemboes en condimenten verzameld. Pascal laat zien hoe je verschillende basissmaakmakers maakt, zoals Argentijnse wet en dry rubs, Peruaanse leche de tigre, Vietnamese nuoc nam (gefermenteerde vissaus), verschillende Indonesische boemboes, oer-Hollands ‘rommelkruid’, piri piri en za’atar.

Daarnaast geeft hij je ook uiteenlopende suggesties voor condimenten die je gerecht naar een hoger niveau zullen tillen, zoals salsa’s, sambals, chaat, mosterd, rouille, harissa, compotes en pickles.

De smaakmakers zijn voorzien van een ‘smaakkompas’ waarin je precies kunt zien welke smaakcombinaties werken.


Zelfgemaakte bereidingen met geneeskrachtige kruiden

Met dit boek maak je van uw tuin, terras of vensterbank een instant medicijnkastje! Je leest hoe je gezondheidsklachten en kwaaltjes kunt behandelen met 35 eenvoudige recepten voor natuurlijke remedies. Hebt je last van spierpijn? Dan biedt een massageolie met rozemarijn en kamille verlichting.

Een verkoudheid kun je bestrijden met hete drankjes op basis van munt en honing, de pijn van een wespensteek verzacht je met azijn en een stomend kruidenvoetbad doet wonderen bij griep. Je leert verschillende remedies te bereiden, waaronder crèmes, oliën, tonics, tincturen, sappen, thee en kompressen.

Elk stapsgewijs recept wordt aangevuld met extra informatie over welke kruiden je precies moet kweken en hoeveel. De uitgebreide planten- en kruidenwijzer achter in het boek geeft bovendien een gedetailleerde beschrijving van meer dan 50 verschillende kruiden en hun toepassingen.

Kortom, dit boek is het ultieme naslagwerk om zelf thuis natuurlijke remedies te bereiden! Anne McIntyre is lid van het Britse National Institute of Medical Herbalists en beoefent al meer dan 30 jaar de kruidengeneeskunde. Ze geeft regelmatig lezingen over kruidengeneeskunde en ayurveda in Europa en de Verenigde Staten.


Pocket kruidenboek

Rozemarijn, basilicum en tijm. Kruiden geven niet alleen smaak, geur en kleur aan eten, sommige hebben ook helende krachten. Dit Pocket Kruidenboek vertelt je de geheimen en hoe je de kruiden kunt gebruiken.

Met prachtige illustraties van Maartje van den Noort.


Geneeskrachtige planten- & kruidengids

Al eeuwenlang weet men dat planten medicinale eigenschappen hebben. Behalve de laatste 500 jaar heeft de mensheid altijd alleen maar planten gehad om zich te verzorgen. De fytotherapie, die natuurlijke remedies biedt en goed wordt verdragen door ons organisme, kent momenteel een enorme wederopbloei in Europa. Gezond, natuurlijk leven wordt steeds belangrijker en deze Geneeskrachtige planten- en kruidengids helpt je hierbij.

  • Ontdek de kracht van alsem, brandnetel, berk, hondsroos, hop, prei, rozemarijn, sleedoorn, verbena, waterkers en 90 andere medicinale planten.
  • Leer deze planten herkennen dankzij de uitzonderlijk mooie, gedetailleerde botanische platen.
  • Lees over hun geschiedenis en hun weldaden.
  • Bereid kruidenremedies – infusies, decocten, maceraten en zo meer – om je kwaaltjes te verlichten.
  • Met tips om op een ecovriendelijke manier wilde kruiden en planten te plukken en te conserveren.
  • Eeuwenoude herboristenkennis verzameld in dit prachtige naslagwerk.

Kruiden

  • Een boek dat verder gaat dan de doorsnee kruidenboeken, met diepgaande uitleg over werkzame stoffen en alle soorten bereidingen
  • Voor mensen die bewust contact zoeken met de natuur en haar geneeskracht
  • Voor zowel de prille kruidenamateur als de vakbekwame herborist

Er is zoveel te leren over de geneeskracht van planten. De alternatieven voor het helen en verzachten van lichamelijke kwalen liggen letterlijk voor het oprapen. Dit boek schenkt aandacht aan natuurlijke kennis, methodes en recepten die jou verder op pad helpen om je de kracht van je favoriete kruiden eigen te maken.

Gedistilleerd uit jarenlang persoonlijk onderzoek als meesterherboriste en enthousiaste onderwijzer van kruidenbereidingen, geeft Joke met plezier wetenschappelijk gestaafde uitleg bij de wonderlijke heilzame eigenschappen van de natuur.

Met bereidingen op basis van water, azijn, alcohol en olie ga je lekker en eigenwijs aan de slag. Van zalfjes, lotions en tincturen tot simpele lekkernijen voor tussendoor. Ook werpt ze een licht op een greep krachtige kruiden en planten voor zowel de beginnende als de gevorderde kruidenliefhebber die graag zijn eigen recepten samenstelt.


Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Vergelijkbare berichten