|

De top 10 van de beste boeken over de Achterhoek 2023

De Achterhoek is een prachtige regio in de provincie Gelderland, de Achterhoek is het meest Oostelijke deel van de provincie en ligt tegen de Duitse grens aan. De grootste plaatsen in de Achterhoek zijn Zutphen, Doetinchem en Winterswijk. In de provincie zijn diverse bezienswaardigheden en leent zich ook erg goed voor fietstochten en wandelingen.

Meer over de Achterhoek lees je in de boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina. De boeken zijn heel divers, van fiets- en wandelroutes tot de rijke geschiedenis en de tradities. Om je een goed beeld te geven heb ik naast een link van Bol.com ook een uitgebreide boekomschrijving geplaatst.

Oud-Achterhoeks dorpsleven in beeld

Na het enorme succes van ‘Oud-Achterhoeks Boerenleven in Beeld’ is dit unieke fotoboek uitgebracht over het dorpsleven aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

In dit boek is het de eerste keer dat het Achterhoekse dorpsleven van zo’n 100 jaar geleden in beeld is gebracht. Dit leven is zo boeiend omdat de dorpen juist in die periode geconfronteerd worden met de eerste -voor die tijd- revolutionaire ontwikkelingen.

Hoewel het dorpsleven centraal staat, worden landstadjes en buurtschappen niet uitgesloten. Er wordt aandacht besteed aan de huizen, de dorpelingen en hun werkzaamheden, de gemeenschappelijke voorzieningen en het werken in het dorp.

Een waardevolle verzameling foto’s die een fantastisch beeld geven over het dorpsleven in de Achterhoek zo’n 100 jaar geleden.


Kookboek van de Achterhoek

Het Kookboek van de Achterhoek geeft een inkijkje in de culinaire geschiedenis van de streek en is een uniek cadeau voor liefhebbers van de Achterhoek.


Thuis In De Achterhoek

Landgoederen, kastelen, fraaie kerkdorpen, sfeervolle binnensteden en veel, heel veel natuurschoon – dat is karakteristiek voor de prachtige Achterhoek, het meest oostelijke deel van Gelderland. Een prachtplek om te wonen en om met vakantie te gaan. Thuis in de Achterhoek neemt u mee op een zwerftocht door het heden en verleden van deze markante regio. Van Aalten tot Zutphen, van mosterdmuseum tot Maristenklooster, van witte wieven tot Wielewaalpad, alles komt aan bod. Thuis in de Achterhoek laat zien waarom zoveel mensen zeggen: ‘Ik voel mij thuis in de Achterhoek.’


Wandelen in de Achterhoek

Met Wandelen in de Achterhoek gaat Truus Wijnen over de grens. De Twentse wandelkoningin woonde jaren in Twente tegen de Achterhoek aan. Met deze wandelgids stuurt ze haar wandelaars langs beken en kastelen. Over landgoederen en langs watermolens langs de Berkel. Natuurlijk vergeet ze ook de inwendige mens niet. Truus kent de leukste eetgelegenheden langs haar routes. Met bijvoorbeeld heerlijke gehaktballen op het menu. In Zieuwent en Ulft maakte ze routes die ook met de scootmobiel te doen zijn. De korte rondjes zijn vaak in een dagdeel te maken en op lange zwoele zomeravonden zijn ze zelfs tussen het avondeten en zonsondergang goed te doen. Met deze gids leer je de Achterhoek in al zijn facetten kennen. Geniet ervan!


Achterhoekse wijsheden

Een verzameling Achterhoekse wijsheden voorzien van fraaie illustraties. Van hunde en blagen, wordt völle verdragen. Van honden en kleine kinderen wordt veel verdragen. I’j mot neet aller eier onder ene henne leggen. Je moet niet alle eieren onder één hen leggen.


Alle fietsroutes In de regio Achterhoek

Een complete fietsgids voor tochten in de achterhoek. Met uitgebreide beschrijving van 25 fietstochten, een compleet overzicht van alle gepubliceerde fietsgidsen in de omgeving (ook op internet) en een knooppuntenkaart.


Achterhoek en Liemers

Ontdek de Achterhoek en de Liemers! Dit is de eerste complete gids over de natuur en landschap van deze regio. Deze natuurgids combineert praktische informatie als routes en vindplaatsen van flora en fauna, met achtergronden over het landschap en zijn ontstaansgeschiedenis. Ideaal voor fiets- en wandelliefhebbers.

Deze complete natuurgids over de Achterhoek en de Liemers bevat routes, achtergronden over landschap, flora en fauna, en tips om planten en dieren te vinden.

  • De 26 beste wandel- en fietsroutes
  • Tips om vogels, planten, vlinders, libellen, reptielen en amfibieën te vinden
  • Natuur beleven met kinderen
  • Uitgebreide informatie over landschap, geschiedenis, geologie, flora en fauna
  • De beste plekken in ieder jaargetijde
  • Met een te downloaden handige route-app Het boek wordt begeleid door een route-app, die te downloaden is in appstore en playstore (zoek op crossbill).

Dichter in de Achterhoek

Dichter in de Achterhoek bestaat uit zes beeldverhalen van gedichten en liedteksten waarin de Achterhoek wordt bezongen : Willem Sluiter is de eerste dichter die de naam Achterhoek bezigt.

Zijn beroemde dichtregels Waer iemant duisent vreugden soek, Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek. werden in 1668 gepubliceerd. Herdenking, van A.C.W. Staring ( 1767-1840 ), is een gedicht over natuur en ontluikende verliefdheid uit de Romantiek.

Ik heb van de natuur nog nooit genoten / Als hier op Hoonte in de Achterhoek. Deze regel komt uit het gedicht Hoonte ( 1949 ) van Gerrit Achterberg dat hij schreef tijdens zijn verblijf in Neede. Het dialect-lied Oerend hard ( 1976 ) van Normaal geeft een heel herkenbaar Achterhoekgevoel; de beleving van de kameraadschap, de boeren ( sub ) cultuur en de no-nonsens mentaliteit.

Vrouw Begeerdink ( 1992 ) is een humoristisch lied van de Achterhoekse dialect-band Boh Foi Toch. Het is geschreven door Hans Keuper, zanger en tekstdichter. Eensklaps roeken ( 2013 ) van H.C. ten Berge, speelt zich af op de verkeersbrug over de IJssel bij Zutphen.

De brug vormt de entree tot de Achterhoek, zoals op een bord langs de weg staat te lezen.


Parels van de Achterhoek

Achterhoekers zijn doorgaans bescheiden. Zelfs als ze uitzonderlijke prestaties leveren en succesvol zijn.

In dit boek twintig indringende levensverhalen van Achterhoekers die het ultieme hebben bereikt in hun vak. Zij hebben of hadden een succesvolle carrière in onder andere politiek, zakenleven, cultuur en wetenschap. Mooie, persoonlijke verhalen van Achterhoekers die nationaal of internationaal furore hebben gemaakt, zoals Bert Wagendorp, Guus Hiddink, Bennie Jolink, Nout Wellink, Gijs Jolink, Lonneke Sloetjes en Aanemarie Jorritsma.

Maar ook verrassende verhalen van een adviseur van het Witte Huis, de ambassadeur van Japan, een nanotechnoloog en een weergaloze jazzpianist. De gesprekken met Erik Hagelstein zijn gevoerd en de foto’s van Jessica de Lepper zijn gemaakt op een plek naar keuze van de prominenten. Vaak thuis, soms op het werk, een enkele keer in een etablissement.

De twintig Parels van de Achterhoek vormen het levende bewijs dat je met talent en doorzettingsvermogen ver kunt komen. Ook en misschien wel vooral als je uit de Achterhoek komt.


Wandelen over ongebaande paden in de Achterhoek

Waer iemant duisent vreugden soek Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek Deze zinnen uit een gedicht van Dominee Willem Sluyter stammen uit het midden van de 17e eeuw. Volgens diverse bronnen noemt hij de naam Achterhoek als eerste. Willem Sluyter werd geboren in Neede, studeerde theologie in Utrecht en was daarna twintig jaar dominee in Eibergen. Hij kon het weten dus. Rob Wolfs kent de Achterhoek als zijn broekzak en is het roerend met Willem Sluyter eens. Deze wandelgids is dan ook één grote lofzang op de Achterhoek.

In het voorwoord verklaart Rob Wolfs zijn liefde aan de Achterhoek en legt hij uit waarom hij juist van deze streek houdt. Daarna volgen in zijn lofzang achttien coupletten in de vorm van prachtige en afwisselende wandelingen. Wie deze gids doorbladert krijgt al een goede indruk van het rijke cultuurlandschap, dat kenmerkend is voor de Achterhoek. Maar wie echt verliefd wil worden op de Achterhoek trekt zijn wandelschoenen aan en begint aan deze fantastische reeks wandelingen.

Rob Wolfs (1951) is als ‘promenoloog’ doorlopend bezig met het zoeken van mooie nieuwe routes voor de wandelaar. Hij was voor Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig auteur van de succesvolle gids ‘De mooiste bergwandelingen van Nederland’ en werkte o.a. mee aan vele LAW-gidsen voor het Wandelplatform


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *