|

De top 7 van de beste boeken over Geert Wilders en de PVV 2023

Geert Wilders één van de meest uitgesproken politieke leiders van de afgelopen jaren. Ooit tweede kamerlid geweest van de VVD en sinds 2004 in de kamer eerst onder de naam Groep Wilders, na een breuk met de VVD en sinds 2006 met zijn eigen partij PVV in de Tweede Kamer.

Geert Wilders staat bekend als een felle criticus van de islam en van immigratie en dit schuift hij zeker niet onder de stoelen en banken. Dit onderwerp komt ook regelmatig voor in de boeken die over Geert Wilders zijn geschreven. De 7 beste boeken over Geert Wilders en zijn partij de PVV heb ik voor deze pagina voor je op een rij gezet.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een uitgebreide boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek over Geert Wilders en de PVV eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Geert Wilders

Toen politicoloog Meindert Fennema in 2009 bezig was zijn Wildersbiografie te schrijven zeiden zijn collega’s aan de Universiteit van Amsterdam: ‘Tegen de tijd dat je die af hebt weet niemand meer wie Wilders is.’ Toen het boek in augustus 2010 uitkwam, was Rutte bezig samen met Verhage en Wilders zijn gedoogkabinet te formeren.

Nog geen twee jaar later, in april 2012, trok Wilders zijn steun aan het kabinet Rutte I in. Hij zou er electoraal een zware prijs voor betalen, want bij de verkiezingen in september van dat jaar ging hij van 24 naar 15 zetels. Opnieuw meenden veel deskundigen dat Geert Wilders over zijn electorale hoogtepunt heen was. Inmiddels is de PVV in alle peilingen veruit de grootste partij van Nederland.

Wat maakt dat deze Houdini van het Binnenhof, op wie niemand vat lijkt te hebben, zo’n succesvol politicus? Wat vindt men in zijn directe omgeving van zijn optreden? Hoe houdt hij zich de dissidenten binnen de fractie van het lijf? En zal het tweede Wildersproces hem schade berokkenen?

In deze nieuwe editie van zijn zeer succesvolle Wildersbiografie schetst Fennema de ontwikkelingen van de laatste zes jaar in het licht van de gebeurtenissen in Europa, de verdergaande maatschappelijke tweedeling en de vluchtelingencrisis. Is Nederland op weg naar een nationalistische revolutie?

Meindert Fennema was hoogleraar Politieke Theorie aan de Universiteit van Amsterdam. Van de eerste editie van Geert Wilders. Tovenaarsleerling (2010) werden meer dan 10.000 exemplaren verkocht. Deze nieuwe editie bevat drie nieuwe hoofdstukken.


Undercover bij de PVV

Vier maanden lang liep journaliste Karen Geurtsen stage bij de partij van Geert Wilders, zonder dat de PVV doorhad dat zij undercover was voor HP|De Tijd. Naast het feit dat ze op deze manier aantoonde dat de beveiliging van Geert Wilders zo lek was als een mandje, hield ze ook een dagboek bij van al haar ervaringen achter de schermen bij deze politieke partij.

In Undercover bij de PVV geven Karen Geurtsen en co-auteur Boudewijn Geels een kijkje in de keuken van de meest controversiële politieke partij van Nederland. Haar verhaal geeft een ontluisterend beeld van het amateurisme en de willekeur van argumenten die de medewerkers van deze partij gebruiken. Ons uitgangspunt is simpel: de islam is slecht, de regering is slecht, andere partijen zijn slecht. En de PVV is natuurlijk goed.

Delen uit het dagboek waren eerder te lezen in HP/De Tijd. Undercover bij de PVV geeft het volledige verslag van de stage van Karen Geurtsen. Daarnaast bevat het diverse extras: o.a. analyse van Wilders’ opkomst, portretten van de PVV-Kamerleden en reacties van PVV-medewerkers.

Karen Geurtsen (1983) is sinds 2009 redacteur bij HP/De Tijd. Haar eerste klus in loondienst: Undercover bij de PVV. Zij studeerde eerder Europees Beleid en Journalistiek en Nieuwe Media. Boudewijn Geels (1970) is sinds 2003 redacteur bij HP/De Tijd. Eerder werkte hij onder meer voor de Volkskrant en het AD.


Kies Voor Vrijheid

Geert Wilders, Kamp Zeist, april 2005: “In september 2004 begon voor mij een reis waar ik niet op was voorbereid. Mijn breuk met de VVD was niet verwacht en niet begeerd. Op dat moment kwam mijn leven in een stroomversnelling. Niet alleen werd ik het onderwerp van een publiciteitsgolf, maar ik kreeg ook te maken met toenemende bedreigingen en vergaande bewaking.

In 2005 presenteerde Groep Wilders de Onafhankelijksheidsverklaring, een pleidooi voor een vrij, welvarend en onafhankelijk Nederland. Dat leidde tot enorm veel reacties: vierhonderdduizend hits op een site en vele tienduizenden e-mailtjes. Heel veel van die mensen hadden vragen: wanneer wordt u een partij, hoe is het nou om bewaakt te worden?

Op al die vragen levert Kies voor Vrijheid een eerlijk antwoord.”


Geert Wilders ontmaskerd

Wat was ik er trots op toen ik twee jaar geleden Kamerlid werd! Als militair had ik 16 jaar lang mijn land gediend en nu wilde ik dat doen op het hoogste politieke niveau in de Tweede Kamer. Gaandeweg mijn Kamerlidmaatschap kwam ik erachter dat het bij de PVV helemaal niet de bedoeling was dat je de belangen van Nederland diende, maar de belangen van Geert Wilders.

Om ervoor te zorgen dat de PVV-Kamerleden in de maat bleven lopen, bestuurde Wilders de partij op een manier waarvan de gemiddelde Noord-Koreaanse dictator nog een lesje kon leren. Er heerste een intimiderende en verstikkende cultuur en om zich heen had hij een groep trouwe ‘knikeenden’ verzameld, die hem nooit in de steek zou laten.

Hij manipuleerde fractievergaderingen waardoor hij altijd verzekerd was van ‘democratische’ meerderheden. Hierdoor kon hij naar de buitenwereld toe zeggen dat zijn partij democratisch was. De portefeuilles en voorzitterschappen waren op zo’n manier verdeeld dat er altijd wel één van de ‘oude negen’ bij betrokken was. Hierdoor kon Wilders altijd direct zijn invloed uitoefenen op wat er gebeurde. Visie aangaande maatschappelijke vraagstukken was er niet en discussie werd zorgvuldig vermeden.

Op het moment dat Wilders de greep dreigde te verliezen, speelde hij zijn Kamerleden op geraffineerde wijze tegen elkaar uit en nam hij uiteindelijk draconische maatregelen. In dit boek gaat de auteur uitvoerig in op de wijze waarop door Wilders politiek wordt bedreven, waarbij hij tot de conclusie komt dat het leiderschap van ons land bij Wilders in verkeerde handen zou zijn.


Zo gek is het geworden

Geert Wilders en zijn Partij voor de Vrijheid zijn niet meer weg te denken van het politieke toneel. Al ruim een decennium is hij de meest spraakmakende politicus van Nederland. Zijn bekendheid reikt inmiddels tot ver over onze grenzen. Zo gek is het geworden – een knipoog naar Wilders’ uitspraak ‘veel gekker moet het niet worden’ – bevat veel nieuw feitenmateriaal over de politicus uit Venlo.

Wilders vertelt uitgebreid over zijn jeugd, zijn turbulente politieke loopbaan, de beide rechtszaken tegen hem, de anti-islamfilm Fitna, zijn nieuwe filmplannen en over zijn banden met neoconservatieve partijen in de VS. Ook het jarenlange gerommel binnen de PVV-gelederen en de brede opkomst van het populisme worden uitgebreid besproken. Auteur Arthur Blok sprak ook met diverse huidige en voormalige fractieleden van de PVV en met personen die lange(re) tijd met Geert Wilders samenwerkten, in zowel Nederland als de Verenigde Staten.

Zij spreken zich openlijk over hem uit. Dit boek tekent een scherp beeld van de persoon én de politicus Wilders: de man die zijn eenmansfractie uitbouwde tot een gevestigde partij in het Nederlands politiek bestel; de man die vanwege zijn controversiële uitspraken dag en nacht bewaakt moet worden. ‘Mijn missie is knokken voor de vrijheid en strijden tegen de islam. Zolang ik het gevoel heb dat ik daaraan nog iets kan bijdragen en dat nog niet voor elkaar heb, ga ik gewoon door. Tenzij ik denk dat het geen zin meer heeft’ – Geert Wilders.

Politicoloog Arthur Blok (1976) werkte o.a. voor Novum Nieuws en als docent aan de Hogeschool Utrecht. Nu levert Blok bijdragen voor Het Parool en publiceert hij in uiteenlopende Engelstalige media. Hij is mede-eigenaar van The Levant News (www.the-levant.com).


Rondom Wilders

De Partij voor de Vrijheid is niet meer weg te denken uit de Nederlandse politiek. Tegelijk is het een mysterieuze groepering, waarop talloze journalisten en onderzoekers tot nu toe geen vat konden krijgen. Als eerste is Koen Vossen erin geslaagd de mechanismen van en achter de PVV bloot te leggen.

In 2006 kwam de PVV met negen zetels in de Tweede Kamer. Het was een begin van een opmars die vooralsnog een hoogtepunt kende in 2010, toen de partij met 24 zetels de derde partij van Nederland werd, waarna zij als gedoogpartij van een minderheidskabinet grote invloed kreeg op het regeringsbeleid. Na de val van het kabinet namen zowel de macht als de aanhang van de PVV af, maar de partij is allerminst uit beeld geraakt.

Met de snel groeiende invloed van de PVV rezen ook steeds meer vragen over de partij. Door welke ideeën laat de partij zich leiden? Is de PVV populistisch of zelfs extreem rechts of is zij gewoon rechts op een manier die we in Nederland niet kennen? En hoe ziet de organisatie van de ‘ledenloze’ PVV er uit? Heeft Geert Wilders echt alle touwtjes in handen? Hoeveel mensen zijn op één of andere manier actief voor de partij? En, nauwelijks minder relevant, hoe zit het met de financiering van de PVV? Dankzij Koen Vossen worden deze en andere vragen voor het eerst ondubbelzinnig beantwoord.


Achter de PVV

Er is geen politieke partij in Nederland die de politieke agenda zo zeer bepaalt als de Partij voor de Vrijheid. Bijna elke week is er rumoer over voorstellen en uitspraken van Geert Wilders. Vanaf haar oprichting daagt de PVV de gevestigde politieke orde uit en wint de partij aan invloed. Niet alleen vanwege de gedoogsteun aan het kabinet Rutte 1, maar ook omdat andere partijen worden gedwongen hardere standpunten in te nemen.

De PVV is niet meer weg te denken uit het politieke landschap. Ruim anderhalf miljoen mensen hebben al eens op de PVV gestemd en een nog groter aantal kiezers heeft dit overwogen. Het gaat niet om een obscure minderheid van de bevolking. Toch is er weinig aandacht voor de ideeën en opinies van deze PVV-sympathisanten. Wie zijn zij en wat houdt hen bezig? Waar maken ze zich zorgen over? Zijn zij het eens met de voorstellen van Wilders? Of hebben zij andere redenen om op de PVV te stemmen? In dit boek komen deze burgers aan het woord.

PVV-aanhangers blijken geen makke schapen te zijn die kritiekloos achter Geert Wilders aanlopen. Zij komen met eigen visies en ideeën hoe de politiek moet veranderen en hoe de PVV daar een rol in kan spelen. PVV-kiezers staan ver van andere politieke partijen af, maar hebben deze partijen niet definitief de rug toe gekeerd. Wat kunnen andere partijen doen om deze kiezers terug te winnen? Chris Aalberts is publicist.

Hij doceert politieke communicatie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eerder verschenen van zijn hand onder andere ‘Veel gekwetter, weinig wol: de inzet van sociale media door burgers, politiek en overheid’ en ‘Aantrekkelijke politiek? Een onderzoek naar jongeren en popularisering van politiek’.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *