|

De top 10 van de beste boeken over Haarlem 2023

Haarlem de hoofdstad van Noord-Holland is een zeer geliefd onderwerp voor romans, verhalen maar ook de geschiedenis is zeer interessant om over te schrijven. Dit heeft er voor gezorgd dat er vele boeken met Haarlem in de hoofdrol zijn uitgebracht en dan heb ik het nog niet eens over de reisgids gehad.

De 10 beste en mooiste boeken over Haarlem heb ik voor deze pagina voor je op een rij gezet. Naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, en via de link kun je het boek over Haarlem snel en eenvoudig bestellen.

De canon van Haarlem

De bloemenstad, Spaarnestad, hofjesstad, stripstad en orgelstad. Zomaar enkele van de vele benamingen van een van de oudste steden van Nederland: Haarlem. Met de Hout (waar in vervlogen tijden de graven van Holland jaagden) als riant stadspark en de duinen en landgoed Elswout op een steenworp afstand is Haarlem een populaire bestemming voor een weekendje weg. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat Haarlem de meeste eet- en drinkgelegenheden per hoofd van de bevolking heeft.

Deze canon van Haarlem bevat 50 geschiedenisverhalen die de stad en haar historie nóg meer doen leven. Ideaal voor in je koffer voor het weekendje weg, in je tas (of in je hand) tijdens een stadswandeling of om lekker thuis te lezen als je al een echte ‘mug’ bent.

 • 723 Eerste vermelding van ‘Haarlem’
 • 1395 Stichting van Hofje van Bakenes
 • 1572 Kenau begiet Spaanse belegeraars met gesmolten pek
 • 1616 Frans Hals schildert zijn eerste schuttersstuk
 • 1696 Firma de Koning Tilly verkoopt eerste flesje Haarlemmerolie
 • 1784 Teylers museum opent de deuren voor publiek
 • 1839 Eerste spoorlijn van Nederland : van Haarlem naar Amsterdam
 • 1897 Droste vestigt zich aan het Spaarne
 • 1911 Anthonie Fokker vliegt met de Spin een rondje rond de toren van de Bavo
 • 1945 Hannie Schaft gefusilleerd in de duinen bij Bloemendaal
 • 1988 Yvonne van Gennip gehuldigd op de Grote Markt
 • 2003 Drie brandweerlieden komen om bij brand in Koningskerk
 • 2012 Onthulling joods monument op Philip Frankplein

111 plekken in Haarlem die je gezien moet hebben

Achter het rimpelloze vernis van de brave museumstad verbergt Haarlem een compleet ander gezicht. Dat van een levendige stad vol verrassingen. Ontmoet exotische schepselen in de kleinste dierentuin van Nederland. Ga naar een afgelegen café waar de koeien het eten van je bord kijken. Struin door wilde bloementuinen of ontdek een onzichtbare atoombunker. Huur een fluisterboot en vaar geruisloos over de Haarlemse grachten of overnacht in de Beachbus bij Bloemendaal.

De 111 PLEKKEN-boeken zijn de ideale gidsen om een specifieke stad of streek te ont-dekken. Ze beschrijven steden en regio’s vanuit een eigenzinnig en persoonlijk perspectief, bieden goede insidertips en slaan andere wegen in, weg van de toeristenpaden. Met charme vertellen deskundige schrijvers spannende verhalen. De mengeling van onderhoudende verhalen, eigenwijze wetenswaardigheden en sfeerrijke foto’s nodigt zowel stads- en streekbewoners als toeristen uit om plekken te bezoeken die ze eerder niet kenden.

Andrew Groeneveld biedt de beste insidertips en neemt je mee op een tocht langs 111 bijzondere en onvermoede plekken in Haarlem en haar buitengebied.


Beleg en verdediging van Haarlem in 1572 en 1573

Het Beleg van Haarlem begon 3 december 1572 met een brief van stadhouder Bossu en Fadrique Álvarez de Toledo, zoon van hertog van Alva. De bevolking zou zich moeten overgeven. Er volgde een zeven maanden durende belegering die eindigde op 13 juli 1573. De stad gaf zich over, waarna duizenden soldaten en burgers werden geëxecuteerd.


Foto’s uit het geheugen van Haarlem

De ruim 150 afbeeldingen in Foto’s uit het geheugen van Haarlem zijn stuk voor stuk momentopnamen uit de relatief recente historie van de stad en het leven van de Haarlemmers. Verandering is daarbij een doorlopend thema.

De foto’s illustreren hoe anders alledaagse dingen als werken, winkelen, onderwijs en ontspanning er enkele decennia geleden uitzagen. De plaatsen waar dat alles zich afspeelde veranderden vaak ook, of ze bestaan helemaal niet meer. In veel gevallen is volkomen duidelijk waarom of wanneer dat gebeurde. Maar soms verdwenen ze zó geleidelijk en geruisloos uit het straatbeeld, dat je je pas bij het zien van een filmopname of foto realiseert dat je ze was vergeten.

Hopelijk zorgt dat weerzien voor mooie herinneringen en verhalen bij degenen die het meemaakten. Aan jongere stadsgenoten biedt dit boek een mooie gelegenheid eens naar zulke verhalen te vragen, of al kijkend kennis te maken met het Haarlem van een halve eeuw geleden.


De kleine Geschiedenis van Haarlem voor Dummies

Deze gids biedt een beknopt overzicht van de rijke geschiedenis van Haarlem. Van kleine nederzetting aan het Spaarne en verdedigingspost van de Graven van Holland groeide Haarlem uit tot een van de belangrijkste middeleeuwse steden van Holland. Het Beleg van Haarlem, geleid door de zoon van Alva, was het keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog.

Haarlem heeft ook lange perioden van armoede gekend. Tegenwoordig zijn het middeleeuwse stratenplan, de karakteristieke gevels en de vele cafés, restaurants en winkels een feest voor de bezoeker. Wandelend door de binnenstad met dit boekje in de hand, kom je onder meer langs de St.-Bavo, de 17e-eeuwse Vleeshal, de Waag, het Teylers Museum en het Frans Hals Museum.

De Historische Vereniging Haerlem is opgericht in 1901 en wil met een kritische blik de geschiedenis van Haarlem voor een groot publiek toegankelijk maken.


Nieuwsgierig naar Haarlem

Of je nu een dagje of enkele dagen in Haarlem bent, dit boek laat je Haarlem beleven alsof het je eigen stad is. Welkom in Haarlem, een bijzondere stad waar iedereen zich thuis voelt! Stadgids Paula Zuidhof vertelt over haar stad en geeft tips waardoor je Haarlem door andere ogen ziet.

Het boek toont Haarlem op zo’n manier, dat je zin krijgt de stad zelf te ontdekken. Waarom? Omdat Haarlem zo veel mooie, rare, unieke, historische, mystieke, kunstzinnige, kortom bijzondere plekken heeft die voor iedereen toegankelijk zijn. Maar je moet wél weten wáár je moet zijn. Dat vertelt dit boekje. En voor wie meer wil – zoals een stadwandeling met een deskundige gids, een rondleiding door de kerk, een rondvaart door grachten en Spaarne – verwijzen we naar de betreffende organisatie of website.


Haarlem Kleurboek voor grote mensen

Er zijn veel kleurboeken voor volwassenen, er is maar één HAARLEM KLEURBOEK VOOR GROTE MENSEN. De 30 kleurplaten met Haarlemse taferelen geven je momenten voor jezelf terwijl je heerlijk aan het kleuren bent. Zo beleef je in alle rust de vormen, kleuren en beelden van die mooie stad aan het Spaarne. Geen stress, kleuren is het doel. En leuk meegenomen: bij elke kleurplaat geeft een korte tekst je nog wat informatie mee over Haarlem.


Haarlem – Stad van m’n leven – Geschiedenis

Ruud Spruit schreef een uniek boek over Haarlem met veel afbeeldingen, onbekende verhalen en weetjes, zelfs als je in Haarlem geboren bent. Het is een rijke grabbelton vol verrassingen geworden.

Haarlem is een mooie stad met vergezichten over de weilanden, duinen en de zee. Een stad met kerken en kroegen. Monumenten en musea. Winkels en theaters. Een stad met een rijke geschiedenis en kleurrijke figuren zoals Kenau Simons Hasselaar en Frans Hals. Een stad vol bedrijvigheid vanaf de linnenwevers in het verleden tot de gezellig markten op vrijdag en zaterdag nu. Een stad vol verborgen wonderen zoals de enorme electriseermachine in het Teylers Museum of de slinger van Foucault in de St. Bavokerk.

Een stad met levendige winkelstraten en verstilde plekjes op de talrijke hofjes, het Proveniershuis of het Prinsenhof. Een stad met de Grote Markt, een plein van on-Hollandse allure. De eerste stad in Nederland waar een voetbalclub werd opgericht. Een stad met de fietsen van Viets en de kousen van Hin. Haarlem is kortom een stad vol verhalen.


Haarlem!

Fotograaf Michel Campfens (1960) woont en werkt al het grootste deel van zijn leven in zijn geboortestad Haarlem. Het portretteren van mensen op locatie vormt een geliefde specialiteit, maar Michel onderscheidde zich ook als een bekwaam en eigenzinnig architectuur-, landschaps- en stedelijke fotograaf. Zijn stijl laat zich wel beschrijven als ‘gecomponeerd maar niet in scene gezet. De werkelijkheid dus, maar dan zoals hij die ziet’. Door de jaren heen is zijn werk gepubliceerd in vele tijdschriften en gebruikt in media campagnes, brochures en jaarverslagen.

De foto’s in ‘Haarlem!’ tonen niet alleen zijn fotografische kijk op de wereld., maar verraden ook zijn voorliefde en waardering voor de architectuur en geschiedenis van Haarlem. Vrijwel alle foto’s in het boek ‘Haarlem!’ zijn voorzien van beknopte, deels historisch verklarende bijschriften in zowel Nederlands als Engels.


Literaire Wandelgids Van Haarlem

Behalve op schilders heeft Haarlem ook op schrijvers altijd een grote aantrekkingskracht uitgeoefend. Door Van Deyssel, Van Looy, Verwey, Van Eeden en Gorter is Haarlem de stad van de Tachtigers. Negentiende-eeuwers als Bilderdijk, Beets en Huet, neo-romantici als Van Schendel en Jacob Israel de Haan.. woonden er, liepen er rond of situeerden hier hun werk.

Bomans, Mulisch en Perron mythologiseren de stad, Doeschka en Geerten Meijsing beeleefden er hun jeugd, Nelleke Noordervliet, Hans Keller en Cherry Duyns kennen de stad door en door: zij maken Haarlem ook in de moderne literatuur tot een belangrijke literaire stad.

In .dertien literaire wandelingen voert samensteller Wim Vogel u door het oude centrum, de Haarlemmerhout en door de zoveel minder bekende noordelijke buitenwijken. “Welke schrijver woonde waar, en wanneer? Welk beeld geeft hij van de stad? Hoe typeert hij de Haarlemmers?

Zo schrijft de auteur een boek waarin zevenhonderdvijftig jaar Haarlemse literatuur is samengepakt, vol onverwachte ontmoetingen, verrassende observaties en soms ook venijnige karakteristieken.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *