|

De top 7 van de beste basketbal boeken 2023

Basketbal is een sport dat mij altijd wel heeft gelegen en bij huis ook veel gespeeld heb. Met een lengte van ruim 2 meter heb ik altijd een voordeel gehad. Het basketbal was in de jaren 90 ook erg populair voor door de NBA met Micheal Jordan en o.a. de Chicago Bulls. Maar ook tegenwoordig leeft het basketbal weer. Op ESPN zijn veel wedstrijden te volgen ook ik kijk weer regelmatig.

Op deze pagina vind je geen programma´s over basketbal maar de 7 beste boeken. De boeken zijn heel divers en worden daarom ook uitgebreid beschreven. Naast een boekomschrijving vind je ook een link van Bol.com. De link geeft extra informatie over het boek waaronder de waarderingen en de recensies van de lezers. Via de link kun je eenvoudig het boek bestellen.

sneakers

Game Changers – De geschiedenis van basketball in Nederland

De geschiedenis van basketball in Nederland In het jaar dat de Nederlandse Basketball Bond 75 jaar bestaat, verschijnt het boek Game Changers – De geschiedenis van basketball in Nederland. Samengesteld en grotendeels geschreven door Jacob Bergsma, Frits van Rijn en Mart Smeets en mogelijk gemaakt door Arko Sports Media en Bob van Oosterhout. Alexander Wolff van het toonaangevende Amerikaanse sportmagazine Sports Illustrated schreef over de drie samenstellers:

“De drie Nederlanders die in mijn ogen het meest geven om basketball. Het is een Dream Team.” Zelden is een bondsjubileum in de sport gevierd met de publicatie van zo’n fraai en veelomvattend standaardwerk. Dankzij Game Changers is duidelijk dat basketball in Nederland al veel langer bestaat dan de 75ste verjaardag van de nationale bond doet vermoeden. Al in 1896 werd er voor het eerst in een Nederlandse krant over de sport bericht.

Het boek maakt vanaf dat moment een reis door Nederland langs de plekken waar de sport op uitgesproken momenten in de tijd populair was en tot de verbeelding sprak. Per locatie worden in chronologische volgorde onthullende verhalen verteld. Van Amsterdam via Utrecht, Delft, Haarlem, Rotterdam, Leiden, Den Bosch en Groningen naar Den Helder en Weert. Ook de buitenlandse invloeden op het Nederlands basketball komen uitvoerig aan bod. De wisselwerking met Amerika, waar Rik Smits en Francisco Elson tot iconen van de sport uitgroeiden, zo goed als de invloed van Surinaamse spelers op de Nederlandse competitie.

In totaal figureren bijna 2.000 mensen in ‘Game Changers’, onder hen alle grote namen, zoals Kees Akerboom en Ton Boot. Zij delen de spotlights met bijvoorbeeld Gertjan van der Linden (in 1990 uitgeroepen tot de beste rolstoelbasketballer ter wereld) en de nieuwe sterren van de urban variant 3×3.


Basketbal legenden

Basketbal legenden is een blik vol actie op de oogst aan nieuw talent in de NBA (en natuurlijk enkele dominante veteranen). Spelers als Shaquille O’Neal, Grant Hill en Jason Kidd hebben de belofte in zich voor het meest fantastische spel dat ooit gespeeld werd en zullen hun teams regelmatig in de winnaarsranglijsten doen belanden. Dit boek, dat geschreven werd door een zeer ervaren sportverslaggever, bevat veel bijgewerkte statistieken en deskundige analyses. In Basketbal Legenden wordt alles onthuld wat je altijd hebt willen weten over deze supersterren, van hun verrichtingen op basketbalgebied tot aan hun schoenmaat en favoriete maaltijden.


50 Seizoenen Nederlands Basketball

In dit boek staan ruim 380 portretten van de meeste internationals en coaches vanaf het eerste Eredivisie seizoen 1960-1961. Er zijn veel spelers en coaches die te gemakkelijk vergeten worden, daarom werd het hoog tijd dat er eens een poging ondernomen werd om dit zo goed mogelijk vast te leggen voordat ze in de vergetelheid ondergedoken zouden worden. Van de jaren zestig spelers als Frans de Haan tot en met het nieuwe talent Jessey Voorn en oud coaches als Jaap Jansen tot de nieuwe generatie coaches als Hakim Salem. Dit naslagwerk is rijkelijk voorzien van foto’s van bijna alle spelers en coaches die in dit boek voorkome


Basketbal

Ontdek hoe je je vaardigheden, tactisch inzicht en theorie kunt verbeteren – van beginnerniveau tot de officiële regels. Mooie kleurenfotos illustreren praktische strategieën om vaardigheden op te pikken. Gedetailleerde instructies geven een grondig inzicht in technieken en training. Met advies en informatie over training, kleding, materialen, voedsel en samenspelen. Breng je spel op een hoger niveau met Beter in sport! Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.


Vervlogen tijden

Vervlogen Tijden bevat een verzameling verhalen met spelers en coaches uit het Nederlandse basketball, die in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw tot de Nederlandse basketball top behoorden. Terwijl in het buitenland allerlei ontwikkelingen aan de gang waren op het gebied van sponsoring en trainingsmethodes, gebeurde er in Nederland vrijwel niets. Tegen het einde van de jaren zestig begon er langzaam een kentering te komen.

Deze spelers en coaches hebben dit alles meegemaakt. Kampioenschappen, vele winstpartijen maar ook natuurlijk teleurstellingen, want zo zit de sport
nu eenmaal in elkaar. Het kan natuurlijk niet altijd hosanna zijn.
Mensen hebben de gewoonte vlug te vergeten en tegenwoordig kent niemand van de huidige generatie de namen van deze spelers en coaches meer, terwijl juist zij de fundamenten hebben gelegd voor de latere bloeiperiode van het Nederlandse basketball.

Fred Roggen, laat deze spelers en coaches spreken over hun basketball loopbaan. In een deel van de verhalen is bewust gekozen voor de monoloog-vorm zodat de verhalen rustig leesbaar zijn en een schat aan informatie geven.

Een fragment uit het verhaal van Karel Vrolijk:
“Ik speelde met het Nederlands team tegen België, na de wedstrijd kwam de manager van België (Pierre Hierge) naar me toe of ik er wat voor voelde om in Charleroi te komen spelen. Er was één maar, ook Peter Rijsewijk (Landlust) was gevraagd. We moesten meedoen met een toernooi in België, daarna zou er één speler overblijven die een contract zou krijgen …. En dat was ik! Ik kreeg een mooie flat, een nieuwe auto en 20.000 cash + premies, dat was dus niet slecht in de zestiger jaren”.

Fred Roggen (1957) is auteur van Een bundel interviews (2010) en van het naslagwerk 50 Seizoenen Nederlands Basketball (2011). Vervlogen Tijden is het derde boek van zijn hand. Hij werkt als redacteur voor de Nederlandse basketballsite Ibasketball.nl.


Praktisch Handboek Basketbal

Regels – technieken – tips
Droom jij ervan met slamdunks en hookshots te scoren? Kun jij vanaf de drie-puntenlijn scoren? Weet jij het verschil tussen een jumpshot en een jumpball?

Maak kennis met Chris Mullin van de Golden State Warriors, die met zijn enorme ervaring in de National Basketball Association-competitie beginnende spelers laat kennismaken met alle aspecten van het spel: van de basisvaardigheden tot de meer gevorderde technieken en teamtactiek. Doe met hem mee en ontdek hoe spannend het hedendaagse basketbal is.

Leer hoe je moet:

  • Dribbelen en scoren
  • Pivoteren en de drive
  • Passen en aannemen
  • Aanvallen en verdedigen
  • Schieten om te scoren
  • Ontdek alles over:
  • Veldindeling en spelposities
  • Tijdregels en strafpunten
  • Blokkeren en rebounden
  • Screenen en give and go

Mijn sport – Basketbal

Basketbal is een leuke sport. Je rent, dribbelt, passt en gooit met de bal. Houd jij ook van basketbal? Je leert het op een basketbalclub. En door goed te kijken naar de echte profs! In dit boekje kom je meer te weten over basketbal.


sneakers

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *