De top 8 van de leukste denksporten voor 2024

Bij sporten wordt vaak aan fysieke activiteiten gedacht, vaak wordt er gedacht dat je fit en sterk moet zijn om te sporten. Maar er zijn ook sporten waarbij conditie en veel kracht hebben minder belangrijk zijn. Denksporten vallen hieronder. Bij een denksport wordt er veel gevraagd van de hersenen, oftewel de mentale kracht en minder van het fysieke.

De term denksport wordt gebruikt sinds 1930 in Vlaanderen en Nederland. Maar welke sporten vallen er onder de term denksporten? Om daar antwoordt op te geven vertel ik eerst over de IMSA (International Mind Sport Association) dit is de officiële sportfederatie voor erkende denksporten. De IMSA werd opgericht op 19 april 2005 in Laussane.

De zeven denksporten die officieel erkend worden zijn:

Persoonlijk mis ik het spel Backgammon die heb ik dan ook toegevoegd aan de leukste denksporten die hieronder uitgebreid worden besproken.

Schaken

Schaken is een van de meest populaire denksporten ter wereld en heeft de laatste jaren een enorme groei gemaakt, ook meer jongeren en vrouwen zijn geïnteresseerd geraakt in het boeiende spelletje.

Het speelbord is geblokt met zwart en witte velden met in toaal 64 velden (8×8). Elke speler heeft 16 stukken in de kleur wit of zwart. De stukken bestaan uit 8 pionnen, 2 lopers, 2 paarden. 2 torens, een koningin en een koning. Elk stuk kan op een andere manier verplaatst worden op het bord.

Het doel van schaken is de koning schaakmat te zetten zodat de koning nergens meer heen kan. Schaken is een strategisch spel, waar de basis snel van te leren is. Je kunt in een uurtje de regels van het spel leren en het doel. Maar om goed te worden in het spel in studeren, veel spelen wel een pre.

Hieronder vind je de beste schaakboeken om schaken te leren en mooie schaakspellen.

Backgammon

Backgammon wordt niet officieël erkend als denksport maar is er zeker wel één. Het bordspel is al duizenden jaren oud de worstel van het oude bordspel liggen in Mesopotamië het huidge Iran en Iran. Backgammon is niet in één keer ontstaan maar is in de loop van de jaren steeds een beetje veranderd.

Het spel Backgammon is voor twee spelers en het is de om je stukken te verplaatsen na de andere kant van het bord zodat je ze van het bord kunt verwijderen. Naast strategie speelt geluk ook een rol. Het spel bestaat uit een backgammon bord, fiches (speelstukken) en dobbelstenen.

Hieronder vind je een boek om backgammon te leren en een aantal backgammon bordspellen

Bridge

Bridge is een kaartspel waarbij je 52 kaarten gebruikt. Dit spel Bridge wordt meestal gespeeld door 4 personen die in twee partnerschappen strijden 2 tegen 2. Bridge is een spel dat veel gespeeld wordt zowel thuis als op clubniveau. Bij het spel bridge wint het team / speler met de hoogste aantal punten. Er wordt gespeeld in 13 slagen. de puntentelling wordt bijgehouden.

Het spel is vrij ingewikkeld om te leren, dit leer je niet in een dag, dit vergt best veel tijd. De strategieën en tactieken zijn daarin tegen wel makkelijk te leren en vergen minder tijd.

Hieronder vind je een aantal Bridge boeken die je kan helpen bij het leren van Bridge.

Pokeren

Pokeren is één van de populairste en meeste gespeelde kaartspellen op de wereld. Het kaartspelen pokeren is een verzamelnaam voor een groep kaartspellen, de bekendste en meeste gespeelde variant is No Limit Texas Hold ‘em. Het doel van het spel is de hoogst mogelijke kaartcombinatie te maken uit 5 kaarten, en de fiches van de tegenstander(s) te winnen.

Texas Hold´em wordt in casino´s, thuis, op het internet en in toernooi vormen gespeeld en valt volgens de overheid onder kans spellen terwijl International Mind Sports Association pokeren erkend als een denksport.

Bij Texas Hold ‘em is het doel om zo hoog mogelijke kaartcombinatie te maken uit de 5 kaarten. Degene met de hoogste kaarten combinatie wint de fiches van de tegenstander. Het spel wordt gespeeld met 52 kaarten. Elke ronde krijgen de spelers 2 kaarten en worden er tijdens het spel 5 kaarten open op tafel gelegd. Bij de hoogste stand tellen de 2 kaarten die je hebt ontvangen en de open kaarten op tafel.

Hieronder vind je een aantal pokerboeken en pokersets.

Dammen

Dammen is ook een oud bordspel dat bestaat uit een bord met 100 vakjes, 10 rijen van 10 velden afwisselend in de kleur wit en zwart. De speelstukken bestaan uit ronde damschijven meestal gemaakt van hout in de kleuren wit en zwart. Elke speler krijgt 20 damschijven in zijn of haar kleur.

Naast de het officiële damspel van 100 velden is er ook een veel gespeelde variant met een dambord dat bestaat uit 64 velden. Dit wordt ook wel het kleine damspel genoemd. De regels zijn wel het zelfde.

Het doel van het spel is om te zorgen dat je tegenstander geen geen reglementaire zetten meer kan zetten. Dit kan bijvoorbeeld wezen dat een tegenstander vast staat of tegen schijven meer heeft. Bij dammen geld de regel als je kan slaan moet je slaan ook als dit niet voordelig is.

Hieronder vind je een goed boek over dammen en een aantal damspellen.

Go

Go is een van origine Oost-Aziatisch, bordspel voor twee spelers. Het spel zou rond het jaar 2000 voor Christus bedacht zijn en wordt nog steeds in nagenoeg ongewijzigde vorm gespeeld. Vooral in China zijn er veel spelers die Go spelen in Europa zijn er ook diverse spelers en zijn Go-clubs.

Go wordt gespeeld op een bord met 19×19 lijnen die samen 361 kruispunten vormen. Het spel begint met een leeg bord, beide spelers hebben de beschikking over een voldoende aantal stenen. De kleuren van de speelstukken zijn net als bij veel andere bordspellen zwart en wit. Om de beurt speelt elke speler een speelstuk op het bord op een onbezet kruispunt. De gezette stenen mogen niet meer verplaatst worden. Wel kan de steen geslagen worden door de tegenstander.

Het spel is afgelopen als geen van beide spelers nog een zet wil doen en passen. Het doel van het spel is gebieden van het bord te veroveren door ze te omsingelen met stenen van de eigen kleur. De rand van het bord vormt een natuurlijke grens.

Hieronder vind je een aantal Go bordspellen en een boek op het bordspel Go.

Mahjong

De meeste mensen kennen Mahjong van het patience spelletje op de computer waar je gelijke mahjong stenen bij elkaar moet zoeken. Dit heeft weinig met het bordspel Mahjong te maken. De enige echte overeenkomst zijn de mahjong stenen.

Mahjong is een gezelschapsspel en tevens een denksport spel. Mahjong wordt niet veel in de westerse wereld gespeeld maar voornamelijk in Aziatische zoals Japan, Taiwan, Filipijnen, Korea en in China. De regels kunnen per land en zelfs per plaats nog wel eens variëren.

Sinds 2004 heb je wel een Nederlandse Mahjong bond en worden er ook regelmatig toernooien gespeeld.

Het doel van het spel is om al je tegels in combinaties te sluiten, wie het eerst daarin slaagt “heeft mahjong” en is de winnaar van het spel. Het spel heeft wel iets weg van Rummikub maar heeft wel veel meer diepgang.

Hieronder vind je een link van Bol.com met 2 Mahjong spellen

Xiangqi

Xiangqi oftewel Chinees schaken is een bordspel voor twee spelers. Het spel wordt gespeeld op een bord dat bestaat uit 9 verticale en 10 horizontale lijnen. De speelstukken worden geplaatst op de snijpunten van de lijnen, niet in de vakken. Chinees schaken wordt veel gespeeld door spel Chinezen, Vietnamezen, Japanners, Koreanen en in andere Oost-Aziatische landen.

Het doel van het spel is de vijandelijke generaal te veroveren. Dit gebeurt evenals in het westerse schaken door hem mat zetten. Dit betekend dat de generaal geen kant meer op kan en niet meer te verdedigen is. In tegenstelling tot bij het westerse schaken is pat geen remise, maar een overwinning voor de partij die de ander pat zet.

Het spel wordt gespeeld met 7 verschillende speelstukken. Van de Generaal heb je maar 1 speelstuk van de andere speelstukken heb je er 2 of 5. De stukken waar mee je speelt zijn naast de Generaal: Raadsheer, Olifant, Soldaat, Strijdwagen, Paard en een Katapult.


Vergelijkbare berichten