De 7 beste spellen over emoties en gevoelens (2023)

Veel mensen zowel kinderen als volwassen hebben moeite met het tonen van hun emoties en gevoelens. Nu heb je vele boeken die er overgaan maar niet iedereen is dol op lezen en het zijn vaak ook niet altijd de meest spannend en interessante boeken. Gelukkig is er ook een andere oplossing om te leren met je emoties en gevoelens om te gaan en ze te kunnen tonen op een goede manier.

Namelijk doormiddel van spelletjes. Dit kan een kaartspel zijn, maar ook een bordspel. De spellen die gaan over emoties zijn heel divers. Op deze pagina vind je de 7 beste spellen die gaan over emoties. De spellen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven.

Naast een uitgebreid spelomschrijving vind je ook een link van Bol.com. Deze link geeft veel extra informatie over het spel, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het spel ook eenvoudig en snel bestellen.

De spellen zijn ook zeer geschikt om samen met je kinderen te spelen maar ook leuk om cadeau te geven. Educatieve spellen zijn altijd leuk!

Het Kleurenmonster

Leer kinderen spelenderwijs met hun emoties om te gaan! In het bordspel wordt Kleurenmonster verward wakker en weet niet waarom. Is hij nu blij, verdrietig, kalm, boos of bang? Zijn emoties zijn in de war, hij moet ze sorteren en een eigen plekje geven.

  • Educatief spel
  • Coöperatief spel
  • Voor 2 tot 5 spelers
  • Speelduur 20 minuten
  • Vanaf 3 jaar oud

Het Kleurenmonster helpt ouders en kinderen elkaar beter te begrijpen. Met behulp van dit spel leren kinderen hun emoties te herkennen en te beheersen. Daarnaast leert het spel hen ook hun emoties in perspectief te plaatsen waarmee het spel ook een hoge pedagogische waarde heeft.

Blauw staat voor verdriet, rood voor boosheid en geel voor geluk, en de andere kleuren representeren andere emoties/gevoelens. Kinderen kunnen het Kleurenmonster helpen zijn emoties te sorteren en leren daarbij hoe hun eigen emoties en gevoelens te uiten. Het Kleurenmonster verplaatst zich over het bord en bij elke kleur kan een verhaal verteld worden, of een herinnering gedeeld worden, dit is aan de verteller. Samen met het meisje zorgen de spelers ervoor dat het Kleurenmonster zijn emoties in de juiste potjes sorteerd en weer rustig kan gaan slapen.

Het spel is gebaseerd pop het boek ‘De kleur van emoties’, geschreven door Anna Llenas. In het boek, en dus ook het spel, leren kinderen emoties herkennen en beheersen.


Eigenwijsjes

Ik kan het, Ik zeg wat ik voel, ik mag anders zijn!

Denk positief! Trek jouw persoonlijk EigenWijsje, jouw motto voor dat speciale moment, die dag of week. De korte krachtige zin geeft je een steuntje in de rug en versterkt je zelfvertrouwen. EigenWijsjes zijn een speelse aanzet tot een beter zelfbeeld, bewustzijn en zelfvertrouwen.

Eigenwiisjes zijn voor alle kinderen van 6 tot 106.

Oorspronkelijk zijn deze kaartjes bedoeld voor thuisgebruik. Maar ook door kindertherapeuten, leerkrachten van de basisschool en remedial teachers worden de EigenWijsjes enthousiast ontvangen.

Je voelt je onzeker?
Je hebt een moeilijk moment?
…Trek dan jouw EigenWijsje voor dat moment.
Je hebt behoefte aan een motto voor de dag?
…Trek dan jouw EigenWijsje speciaal voor die dag.
En… Gebruik ook een kaartje voor één hele week.
Zo neem je er ruim de tijd voor om de kracht van de zin te voelen, te ervaren en eigen te maken.
Met de 52 kaartjes kom je zo het jaar helemaal rond!


Praatprikkels

Het is leuk en belangrijk om met kinderen te praten. Dus stel je vragen als ‘hoe was het op school vandaag?’ of ‘wat heb je dit weekend gedaan?’. Helaas blijken deze lang niet altijd prikkelend genoeg om tot een goed gesprek te komen. Een gesprek dat echt ergens over gaat, diepgang heeft, een filosofisch gesprek bijvoorbeeld. Daarom zijn de Praatprikkels ontwikkeld.

Praatprikkels zijn kaartjes met daarop een filosofische vraag en bieden zo een laagdrempelige manier om met kinderen te filosoferen. Je pakt ze er zo even bij in de kring of thuis aan tafel. Je trekt een kaartje en het gesprek kan beginnen.


Okidootjes

Okidootjes Veerkracht • Positief denken én doen! 51 bouwstenen met helpende gedachten om je veerkracht te versterken.

Okidootjes Veerkracht > 51 bouwstenen voor veerkracht > Wat er ook gebeurt, ik kan het aan! Hoe ga je om met verandering of tegenslag?

Hoe herstel je jezelf en pak je de draad weer op? Okidootjes zijn sterke gedachten die helpen om je veerkracht te vergroten en stevig in je schoenen te staan. Okidootjes zijn breed inzetbaar in alledaagse situaties en zijn individueel, in groepjes van 2 tot 4 spelers, met een grotere groep of hele klas te gebruiken.

Een handzaam en praktische tool voor begeleiders van kinderen vanaf 8 jaar voor privé of professioneel gebruik.

Spelenderwijs ontdek je met deze kaartenset:

  • hoe je een positieve focus ontwikkelt;
  • Hoe je om kunt gaan met verandering, tegenslag en andere stressvolle situaties
  • Hoe je oplossings- en doelgericht denkt zodat je zelfvertrouwen en daadkracht krijgt.

Vier unieke spelvormen in één doosje! 


Emoties beter begrijpen inzichtkaarten

Om goed in je vel te zitten, is het belangrijk om je bewust te zijn van je stemmingen en emoties. Pas als je je gevoelens kent, kun je er op gepaste wijze op leren reageren en je gedachten en gedrag leren controleren.

Met andere woorden: hoe beter je begrijpt wat je voelt, hoe zelfbewuster je wordt en hoe verder je op het pad naar positieve groei komt.
Gestoeld op cognitieve gedragstherapie, mindfulness en positieve psychologie helpen deze kaartjes je om binnen een gestructureerde omgeving vertrouwd te raken met je stemmingen en emoties.

Kies die kaart die je aandacht trekt of neem een willekeurige kaart uit de stapel en ga ermee aan de slag. Probeer de vragen op de achterkant zo eerlijk mogelijk te beantwoorden en gebruik de affirmaties om één te worden met je eigen gevoelswereld.


Helpende gedachten – 55 positieve hulpkaarten

Helpende gedachten zijn gedachten die prettig, gewenst, effectief en positief zijn. Ze staan tegenover gedachten die ongewenst, niet-effectief en vooral niet-helpend zijn.

Als je een niet-helpende gedachte in je hoofd hebt, kun je daarvan afkomen door bewust een andere gedachte daarvoor in de plaats te nemen. Met behulp van de kaartjes Helpende gedachten kom je lekkerder in je vel te zitten en is de kans bovendien groot dat je betere resultaten boekt.

De helpende gedachten kunnen steun bieden in de begeleiding van een kind of jongere bij bijvoorbeeld Teken je gesprek, Kids’ Skills of Mission Possible, maar het kind of de jongere kan ook zelfstandig gebruikmaken van de kaartjes, door ze als hulpkaart bij zich te houden.


Billetjes bloot spel

BILLETJES BLOOT SPEL. Spannende, slome en filosofische vragen, geschikt voor kritische kinderen en andere mensen: Vind je jezelf eerlijk? Denk je dat koeien kunnen denken? Vind je dat je een opvoeding nodig hebt? Zou je beroemd willen zijn? Denk je dat de waarheid bestaat? Ben je een snoepkont? Schaam je je als je een wind laat?

De vragen worden veel gebruikt in het basisonderwijs, maar ook thuis. Het spel is op verschillende manieren te gebruiken: alleen de vraagkaarten, of met antwoordkaarten erbij (‘ja’, ‘nee’, ’tja’ en ‘elk antwoord is goed’).


Vergelijkbare berichten