|

De top 7 van beste boeken over koeien 2023

Koeien ze zijn niet weg te denken in onze landschappen. Hoewel de koeien misschien voor velen op elkaar lijken zitten er veel verschillen tussen de koeien rassen. In Nederland vind je ongeveer 32 verschillende rassen. Om meer te weten te komen over de rassen kun je kiezen om boeken over koeien te gaan lezen.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de beste en leukste boeken over koeien. De boeken worden uitgebreid besproken en om je een goed beeld te geven heb ik er een link van Bol.com aan toegevoegd. De link geeft naast extra informatie over het boeken en de auteur ook de waardering en de recensies van de lezers weer. Via de link kun je boeken ook eenvoudig bestellen.

Koeien

Koeien zijn net tropische vissen: je kunt uren naar ze staren en ze hebben altijd een kalmerend effect. Dit boek haalt die magische kwaliteit in koeien goed naar boven. Een grote hypnotiserende kudde van ‘sterren-in-spe’ staat te trappelen om u tot rust te brengen en uw gevoel voor schoonheid te bevredigen met hun trotse houding en unieke voorkomen.

Dit boek omvat: – schitterende kleurenfoto’s van fraaie rassen uit de hele wereld – opsomming van de belangrijkste rasgegevens – achter-de-schermen-foto’s van koeienshows – beknopte geschiedenis van de koe. Drijf jouw vrienden bij elkaar, bekijk samen dit unieke geschenkboek en ontdek de fraaie verzameling van koeienfoto’s die iedere lezer gegarandeerd in een cowboy of cowgirl zal veranderen.


Ode aan boeren en koeien

Dit boek brengt de wereld van de koe en de melkveehouder in beeld. Een wereld die in het teken staat van vaste werkzaamheden, zoals voeren, melken, maaien en gras oogsten, maar waar geen dag hetzelfde is.

Een wereld van boeren en boerinnen die te maken hebben met de pracht en kracht van de natuur, maar ook met de kritische blik van de samenleving en de grillen van de markt. De melkveehouder bestaat niet, want iedere boer probeert op zijn of haar eigen manier het bedrijf zo goed mogelijk te runnen.

Met focus, passie en plezier.

Dit boek is een ode aan de melkveehouders, die met oog voor hun dieren, de natuur, het milieu en hun omgeving zorgen voor een breed scala aan gezonde zuivelproducten die Nederland wereldfaam bezorgen.

Het is een boek om in te bladeren, te lezen en te ontdekken en de tweede productie van fotograaf Hanneke de Boer, journalist Ida Hylkema en vormgeefster Wendy van der Bel. Eerder verscheen ‘Ode aan akkerbouwers, tuinders en telers’ in deze serie.


Koe.nl

Koe.nl presenteert dit fascinerende dier in al zijn schoonheid. Wat is er zo bijzonder aan ons nationale knuffeldier? Waarom spreekt het zo tot de verbeelding en wat is de geschiedenis van de koe in Nederland? Naast omschrijvingen van veel voorkomende rassen, komen de koe zelf en haar gedrag aan bod.

Dit alles wordt op een luchtige manier beschreven aan de hand van prachtige illustraties en foto’s. Ook de koe in de kunst blijft niet onderbelicht. Wist je bijvoorbeeld dat de beroemde “stier” van Paulus Potter anatomisch helemaal niet klopt, maar toch jarenlang schilders tot voorbeeld was? Koe.nl is een must voor iedereen met een passie voor koeien.


Koeien

Koeien is een ongewoon verhaal over doodgewone beesten. Over koeien van nu en van toen, koeien van hier en van verre. Met unieke foto’s van heilige, sportende en zelfs dansende koeien. En met schitterende aquarellen van de bouw en anatomie van het rund.

Koeien bestaan bij de gratie van de mens. Duizenden jaren hebben runderen onze akkers geploegd, onze karren getrokken, ons gevoed, gelaafd en gekleed en is de koe vereerd en aanbeden.

De aarde telt maar liefst 1500 miljoen runderen en die voorzien de wereldbevolking jaarlijks van zo’n 650 miljard liter melk en 60 miljard kilo vlees. Koeien zijn overal. Iedereen kent ze, iedereen houdt van ze en toch weten de meesten van ons heel weinig van deze beesten. Dit boek voorziet in deze leemte en verschaft een schat aan informatie over dit zo alledaagse, maar beminnelijke dier.


Ode aan de koe

Boer Gert Jan dicht over zijn koeien in de wei, boer Giel geniet van zijn blonde kudde en boer Ronald heeft altijd weer moeite met het afscheid van een koe. Ode aan de koe vertelt het verhaal van de Achterhoekse boer en de liefde voor zijn vee, van het ambacht van de slager, van de chef-koks die zoeken naar dat mooie stukje rundvlees van Achterhoekse bodem en hun lekkerste gerechten met ons delen.

De koe is het dier waar wij zo achteloos aan voorbij rijden, maar dat ons zoveel geeft. Melk, kaas, vlees, leer en, niet het minste, het mooie Hollandse landschap. Schrijfster Ellen Willems en fotograaf Jan van den Brink struinden in de zomer over boerenerven en door weilanden. Ook bezochten ze een ambachtelijke slachterij, restaurants en keukens op zoek naar alles over de koe. Want het gerecht smaakt zoveel lekkerder als het verhaal achter het gerecht klopt!

O ja, Ode aan de koe staat ook boordevol feitjes over de koe. Over dat ze maar twintig minuten per dag slaapt bijvoorbeeld. En dat ze vriendinnen heeft voor het leven.

  • Zelf koken: 30 streekgerechten van chef-koks
  • 101 koeienweetjes
  • De passie van Achterhoekse boeren
  • Op bezoek bij de bierbrouwer, de wijnbouwer, aardappelteler en jammakerij

Ellen Willems voelt haar hele leven al liefde voor de natuur en is nieuwsgierig naar de herkomst van voedsel. Als redacteur voor Lekker Achterhoek/De Gelderlander zoekt ze de verhalen van Achterhoekse boeren en koks. Meer Lekker Achterhoek beleven? www.lekker-achterhoek.nl


Het koeienparadijs

Prachtige portretten van de bewoners van koeienrusthuis De Leemweg, voor dierenvrienden van alle leeftijden.

Claartje is 24 jaar en misschien wel de oudste koe ter wereld.
Sjoukje 214 kreeg op haar zestiende haar laatste kalfje en gaf meer dan 100.000 liter melk.
Bikkel werd veel te groot voor de kinderboerderij waar hij opgroeide.
Deci was er zo slecht aan toe dat het slachthuis haar niet wilde hebben.
Viktoria werd achtervolgd door een cameraploeg van CNN.

Al die bijzondere koeien en ossen zijn terechtgekomen in koeienrusthuis De Leemweg. Allemaal vertellen ze in dit boek het verhaal van hun leven.


De Koe

Goede Nederlandse melkkoeien gaven rond 1900 zo’n 2500 liter melk. Tegenwoordig halen ze gemakkelijk meer dan 8000 liter. Achter deze spectaculaire vooruitgang in productie gaat een eeuw van discussie tussen boeren en wetenschappers schuil. Hoe moest de ideale melkkoe eruitzien? Was een mooie koe een goede koe? Was productie of een sterk gestel het belangrijkst? Wat was de beste fokmethode?

In De koe belicht Bert Theunissen de fokkerscultuur van de boeren, waarbij alles draaide om stamboeken, stierenkeuringen en kampioenkoeien, en de onderzoekerscultuur van de wetenschappers, voor wie het ging om wegen, meten en rekenen. Als derde partij was de politiek van belang, met Europees Landbouwcommissaris Sicco Mansholt in een hoofdrol.

Dat koeien in de afgelopen honderd jaar steeds meer melk zijn gaan geven, wordt algemeen gezien als het resultaat van toegenomen wetenschappelijke kennis. Maar Theunissen laat zien dat het samenspel van fokkerscultuur, onderzoek cultuur en economie veel belangrijker was dan nieuwe kennis.

Bert Theunissen studeerde biologie en wetenschapsgeschiedenis. Hij is hoogleraar geschiedenis van de natuurwetenschappen aan het Instituut voor Geschiedenis en Grondslagen van de Natuurwetenschappen van de Universiteit Utrecht. Zijn interesse gaat vooral uit naar geschiedenis van de biologische wetenschappen en hun toepassingen in de negentiende en de twintigste eeuw.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *