|

De top 7 van de beste boeken over zuivel / melk 2024

Bij zuivel wordt vaak in eerste instantie aan melk van koe gedacht maar zuivel is veel meer dan alleen melk van de koe. Zuivel is de algemene naam voor producten die bestaan of bereid zijn met (rauwe) melk. Vroeger was er alleen melk afkomstig uit de melkkieren van een zoogdier.

De melk van volgende dieren werden en worden gebruikt voor de consumptie: koeien, schapen, geiten, paarden, kamelen, waterbuffels en jaks. Tegenwoordig heb je ook diverse soorten vegan melk deze zijn niet afkomst van dieren maar uit soja, kokos, amandelen, rijst en haver. Dit zijn de bekendste varianten op melk afkomst van dieren. Producten die bestaan of gemaakt zijn met melk zijn o.a.: Boter, kaas, yoghurt, pudding, ijs, melkdranken, crème fraîche etc.

Voor deze pagina ben ik op opzoek gegaan naar de leukste en beste boeken over zuivel. De boeken worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik een link van Bol.com toegevoegd aan de beschrijven. De link geeft veel extra informatie over het boek waaronder de recensie en waarderingen van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig bestellen.


Zuivel, De Lekkerste Recepten

Stijlvol klein boekje met de lekkerste recepten voor zuivel. Met zowel traditionele als moderne gerechten, van snelle snacks en eenvoudige recepten tot uitgebreide gerechten voor speciale gelegenheden. Veel aandacht voor de kwaliteit van de ingrediënten en de beste bereidingswijze.
Met alle verschillende soorten zuivel kun je oneindig variëren. Dit boekje bevat de heerlijkste recepten, zowel zoete als hartige, van alledaagse gerechten tot exclusieve creaties voor bijzondere gelegenheden.


50 x vegan zuivel

Of je nou 100% vegan bent of gewoon iets vaker plantaardig probeert te eten, het vinden van goede én lekkere zuivelvervangers kan lastig zijn. Maar daar komt nu verandering in. Marleen Visser leert je hoe je alle soorten vegan zuivel makkelijk zelf thuis kunt maken. Denk aan plantaardige drankjes, maar ook aan heerlijke cashewkaasjes, plantaardige chocolademousse of een vegan meringue. Dat is pas smullen geblazen!


Van De Melkboer

Heerlijk en eerlijk: alles over zuivel Alles over melk, kaas, room en boter achtergrondinformatie over bereidingswijzen, de verschillende soorten en waarvoor deze werden en worden gebruikt. Een keur aan recepten, van alledaagse kost tot exclusieve creaties voor bijzondere gelegenheden. En natuurlijk advies voor het samenstellen van een kaasplankje. Weer volop aandacht en waardering voor ambachtelijk bereide producten, helemaal passend bij de huidige slow food-trend.


Land van melk en zuivel

Land van melk en zuivel.
De Nederlandse melkveehouderij is toonaangevend in Europa en behoort tot de wereldtop. Dit boek doet recht aan deze status, die in een eeuwenlang proces van kwaliteitszorg en innoverend ondernemerschap is bereikt.

Het brengt de kwaliteitsaspecten vooral tot uitdrukking in beeld en vorm, met een ondersteunende functie voor de begeleidende tekst. Deze is uiteraard deskundig en actueel, maar beknopt. De geschiedenis wordt niet verzwegen, maar het gaat om het nu en de ontwikkeling naar de toekomst.

Het boek telt zo’n 180 grote foto’s in full colour, waarin alle belangrijke aspecten van de melkveehouderij en de zuivelproductie tot uitdrukking komen.

Het is daarmee een promotionele presentatie van de hele bedrijfskolom zowel binnen Nederland als daarbuiten. Het is tevens een hart onder de riem voor boeren zelf en allen die in de sector werkzaam zijn.


Alles van melk

Het eerste overzichtswerk over een bijna 150 jaar oude bedrijfstak waar miljarden en miljarden euro’s in omgaan. Nederland zuivelland is over de hele wereld een begrip, Edam en Gouda zijn synoniemen voor kaas, terwijl Frau Antje leeft met ruim een half miljoen hits op google.

Niettemin is nog niet eerder beschreven hoe de Nederlandse zuivelindustrie die positie verwierf. het begint omstreeks 1870 met melkinrichtingen in grote steden en kleine boterfabriekjes in de provincie. En met een reeks ondernemende industriëlen, artsen, boeren en onderwijzers die stapje voor stapje van Nederland een grootmacht op zuivelgebied maakten.


Vegan zuivel

Veganisme is niet meer weg te denken anno 2019 en is een keuze die steeds meer mensen maken. Het aanbod in de winkels wordt steeds groter, zo ook de behoefte om zelf de lekkerste veganistische zuivelvervangers te maken. Dit praktische boek laat niet alleen zien hoe, maar geeft ook talloze variaties waardoor zelfgemaakte plantaardige zuivelvervangers nooit vervelen.

‘Boter’ kun je maken van diverse noten en zaden of op basis van kokos: elke variant heeft z’n specifieke eigenschappen. Zo is hazelnotenboter uitermate geschikt om te bakken of voor het aanmaken van dressings terwijl pecannotenboter zich juist goed leent voor het maken van desserts.

Maak diverse soorten melkvervangers, yoghurts en kazen; lekkere roomkaas of de perfecte vervanger van Parmezaanse kaas. ‘Vegan zuivel’ geeft goede uitleg over de diverse basisproducten die nodig zijn om zuivel te vervangen en de benodigde keukenapparatuur. Als bonus geeft het boek recepten voor het maken van koekjes, taarten, ijs, karamelsaus en meer.


Met zonder zuivel

Alexandra Besel geeft je in ‘Met zonder zuivel’ tips hoe je zuivel kunt vervangen en vermijden. Van de lekkerste zuivelvrije ontbijtjes tot lunch, diner en toetjes. Alle recepten in ‘Met zonder zuivel’ zijn makkelijk te maken, met maximaal 8 ingrediënten. Wat dacht je bijvoorbeeld van zuivelvrije bananenbosbessencake, cookiedough-ijs, pesto of gerookte-paprika-wortelhummus? Lactose-intolerantie komt steeds vaker voor. Ook wordt de groep mensen die minder zuivel eten vanwege een bewuste levensstijl steeds groter. Gelukkig is het met de recepten uit ‘Met zonder zuivel’ heel makkelijk om te genieten van heerlijke zuivelvrije recepten. Genieten van heerlijk eten voor iedereen!


Vergelijkbare berichten