De top 10 van beste Vegan kookboeken (2023)
Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het volledig vermijden van het gebruik van dieren. Veganisten zijn tegen elke vorm van wreedheid tegenover dieren. Waar een vegetariër geen dieren eet gaat een veganist nog een stapje verder. Een veganist eet ook geen gerechten en producten die afkomstig zijn van dieren. Denk hierbij aan eieren, zuivel, gelatine etc.
Een veganist maakt ook geen gebruik van artikelen en goederen met grondstoffen afkomst van dieren, goede voorbeelden hier van zijn producten van leer en wol bijvoorbeeld.
De boeken op deze pagina zijn voor iedereen die vegan eet, meer vegan wil gaan eten en uiteraard nieuwsgierig is of het makkelijk is en ook lekkere gerechten gemaakt kan worden zonder bijvoorbeeld zuivel en eieren en andere dierlijke producten.
Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een uitgebreide boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. Deze link geeft veel extra informatie over de auteur en het boek zelf, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.
TLV Vegan

Na zijn prijswinnende kookboek TLV komt Jigal Krant met een verrassend vervolg. Met de geestdrift en humor die we van hem gewend zijn, stort hij zich op de bruisende veganistische scene van Tel Aviv. Want nergens wordt zo verrukkelijk plantaardig gekookt als in het land zonder melk en honing. TLV Vegan is een kookboek, leesboek en een intrigerende poging te achterhalen waarom uitgerekend Tel Aviv is uitgegroeid tot de vegan capital of the world.
In TLV Vegan zijn koningsoesterzwammen koningsoesterzwammen en geen vegan pulled pork en zijn cashewnoten cashewnoten en geen vegan camembert. Groenten, fruit, bonen, granen, noten en zaden komen het best tot hun recht als ze gewoon zichzelf mogen zijn. Ze schitteren in 101 recepten om van te watertanden (die welhaast ongemerkt vegan zijn).
TLV Vegan prikkelt en daagt uit, maar is nooit belerend of dwingend. De sprekende beelden van Vincent van den Hoogen brengen je in vervoering en in gedachten naar de vrolijkste stad op aarde.
Vegan Familie

Met dit boek zit je in één keer gebakken voor verjaardagen, zomerse barbecues, lazy Sundays, pizza nights en feestdagen zoals Pasen en kerst. Eigenlijk voor élk moment dat je viert! Plantaardig(er) gaan leven? Met het hele gezin? Maar hoe dan?! En waarom eigenlijk vegan, in plaats van vegetarisch? Hoe zit het met tekorten? Kan ik als vegan veilig borstvoeding geven? Hoe krijg ik alle neuzen dezelfde kant op en hoe ga ik om met sceptische familie en vrienden? Het is nogal wat, zo’n stap.
De makers van Vegan Familie snappen dat, want: been there, done that! In het eerste deel van dit boek, vertellen ze je alles wat je moet weten om succesvol over te stappen. Alle kennis die ze met je delen is gebaseerd op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek, in samenwerking met een huisarts en een diëtist. Met ruim 125 recepten in Vegan Familie heb je zomaar een enorme berg inspiratie in handen voor alle soorten etentjes en voor elke gelegenheid. De recepten zijn zo samengesteld dat je er alle monden mee kunt voeden, van de allerkleinsten tot de hongerige monden van opgeschoten pubers. Plantaardig(er) leven met familie en vrienden is nog nooit zo makkelijk geweest.
Maik en Jessica Süter zijn de oprichters van Veganrevolutie.nl. Met dit platform, maar ook met hun kookboeken, kookvideo’s, online coaching, blog en nieuwsbrieven, willen ze zoveel mogelijk mensen inspireren om een plantaardig(er) leven te leiden. Een plantaardige leefstijl kent namelijk alleen maar winnaars: gezonde, gelukkige mensen, gelukkige dieren en een leefbaar klimaat. Zelf maakten Maik en Jessica de overstap naar de plantaardige leefstijl in 2015. Inmiddels zijn ze de trotse ouders van twee kerngezonde kinderen: Maas en Noor, die honderd procent veganistisch opgroeien.
Man.Eat.Plant.

In Man.Eat.Plant. laten Lisette Kreischer en Maartje Borst zien hoe stoer groente kan zijn. Vegan voeding is dé culinaire beweging van het moment en het eten van de toekomst. Dit boek biedt een 180 graden groenteswing van al jouw favoriete comfort classics. Denk epic roasts, aubergine dogs, tempehsaté of The Ultimate Mushroom Burger. Eten van groente is nog nooit zo stoer geweest.
Lisette Kreischer is bekend van het platform Be Ecofabulous en heeft meerdere kookboeken op haar naam staan, waaronder het internationaal bekroonde Groente uit zee. Maartje Borst is chef bij Koffie ende Koeck, een bekend vegancafé in Amsterdam en auteur van het bakboek Taart ende Koeck.
“Dikke aanrader als je de vegan keuken wilt leren kennen en al je guilty pleasures wilt eten in een veganistisch jasje.”- De hippe vegetariër
Taart ende Koeck

‘Taart ende Koeck’ is het eerste bakboek van Maartje Borst, het vegan antwoord op Yvette en Nigella. Ouderwets lekkere baksels met simpele, slimme, natuurlijk ingrediënten: 100% vegan, 100% lekker!
Maartje Borst bewijst met ‘Taart ende Koeck’ dat 100% vegan taarten, cakes en koekjes minstens zo lekker zijn als oma’s ouderwetse appeltaart. Al jaren verkoopt Maartje veganistische heerlijkheden in haar vegan lunchspot Koffie ende Koeck. In dit inspirerende bakboek vind je geen rare bakbenodigdheden als kilo’s cashew met kokosolie, maar simpele, slimme en natuurlijke ingrediënten. Denk aan appelmoes of kokend water, voor de allerlekkerste, luchtigste, smeuïgste cakes en chocotaarten. Om je vingers bij af te likken, en goed voor iedereen!
Maartje Borst experimenteert al vanaf haar twaalfde volop met het plantaardig heerlijks wat de natuur te bieden heeft. Ze heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot vegan chef, met patisserie als specialiteit. Koffie ende Koeck is haar vegan lunchspot in Amsterdam.
‘Maartje is de vegan versie van Yvette van Boven en Nigella Lawson, foodie in hart en nieren’. Lisette Kreischer, auteur van o.a. Man.Eat.Plant en Groente uit zee.
Easy Vegan met Julie

Julie Van den Kerchove ontdekte tijdens haar studie de kracht van een plantaardige levensstijl. In Easy Vegan met Julie gaat ze opnieuw creatief aan de slag met groenten, fruit, noten en zaden. Zo toont Julie dat het meer dan ooit perfect mogelijk is om te genieten van pizza, pasta, brood, koekjes, taart en chocolade zonder schuldgevoel. Bovendien zijn alle recepten gluten- en lactosevrij en bevatten ze geen geraffineerde suikers.
Je vindt in dit boek zowel smoothies, snelle ontbijttips en snacks voor onderweg als lichte lunchideeën en guilt-free desserts. Een voor een kleurrijke en inspirerende gerechten die je energie een echte boost geven. De meeste recepten staan in minder dan 30 minuten op tafel, met ingrediënten uit de supermarkt. Ideaal voor als je weinig tijd hebt, maar toch gezond en lekker wilt koken.
Vegan Vibes

Diëtist Lisa Steltenpool laat je zien dat plantaardig eten makkelijk en vooral heel erg lekker is
Plantaardig eten heeft de toekomst en dit boek maakt daar een feestje van! Wereldwijd is het een snelgroeiende trend: vegan eten. Mensen laten vlees en zuivel niet alleen voor hun eigen gezondheid vaker staan, maar ook voor de gezondheid van de aarde met al haar bewoners. Plantaardig eten is immers een van de effectiefste manieren om bij te dragen aan een betere wereld.
Diëtist Lisa Steltenpool laat je op toegankelijke wijze kennismaken met plantaardig eten en geeft je onderbouwde voedingsinformatie, praktische handvatten en een hele lading inspiratie om je eetpatroon op te fleuren. Pas wel op voor de bijwerkingen: het kan je zomaar creatiever en energieker maken!
Vegan soul food

Winnaar Beste Vegan Kookboek 2020! Vegan soul food, beter laat de kleurrijke keuken van Jason Tjon Affo zich niet omschrijven. In dit prachtige kookboek deelt Jason, bekend van The Indigo Kitchen, zijn allerbeste veganistische recepten.
Door de natuurlijke kleurstoffen zijn de gerechten een feest voor het oog en dankzij Jasons multiculturele afkomst hebben ze ook een tropisch tintje. Denk aan traditionele pom, een kruidige cassavesoep of een troostrijke rijstbowl in Japanse stijl. En wat dacht je van een broodje pikante sticky tempeh of een kom verwarmende havermout met blauwe bessen en bakbanaan? Allemaal vegan, gezond en superlekker!
‘Met zijn sprankelende persoonlijkheid en kleurrijke recepten weet Jason als geen ander hoe je van elk diner een feestje maakt. Ik kan niet wachten om uit dit boek te koken!’ – Lisa Stel, Lisa goes vegan
‘Eat a rainbow is a piece of cake met dit werkelijk prachtige én originele kookboek van Jason. Vegan eten is voor mij genieten zonder consessies en het ís de toekomst. Vegan soul food overtuigt zelfs de rascarnivoor of kaasverslaafde vaker voor vegan eten te kiezen (en anders zijn ze gek!). De regenboogmaki, rijstnoedelsalade en gemarmerd bananenbrood zijn mijn favorieten. Een must have om op je keukenplank te hebben staan!’ – Nina Pierson, influencer en eigenaar van saladadebarketen SLA
‘De prachtige, wereldse gerechten van Jason zijn zo kleurrijk! Dit betekent dat je veel variatie in voedingsstoffen binnenkrijgt én het eten ervan een feestje is. Enjoy!’ – Rens Kroes, kookboekenauteur en blogger
Gewoon vegan

Wat als je heus wel betrokken bent bij de wereld, het klimaat, duurzaamheid en de dieren, maar ook moet koken voor een kritische kleuter en een partner die fanatiek sport. Net als jijzelf, trouwens. Je wilt lekker eten, gezond maar niet overdreven groen én er niet voor naar zestien winkels hoeven.
In Gewoon vegan deelt Alexandra ruim 80 vegan recepten voor het hele gezin. Alexandra: ‘Bij het woord vegan denken veel mensen toch nog altijd aan dierenactivisten die zichzelf vastketenen, navelstaarders die alleen maar heel gezond willen eten en hipsters die een pak havermelk meenemen naar een festival.
Intussen lezen we over de gevaren van ons westerse dieet. Onze aderen slibben dicht en onze buikomvang neemt toe. Ook staan de kranten vol van klimaatverandering. We overwegen een dagje minder vlees, misschien meerdere dagen. Misschien wel helemaal vegetarisch, of vegan. Maar waar moet je beginnen?’
Gewoon vegan is een toegankelijk, relaxed, vermakelijk en uitnodigend kookboek. Van een kidsproof pasta pesto met verstopte groente tot de ultieme wortel-pompoensoep. En van een snelle camping-curry tot een geweldig bananenbrood, in één kom te maken.
- Ruim 80 makkelijke recepten
- Getest door peuters, sporters en smulpapen
- Voor iedereen die vaker vegan wil eten
- Voor elk gezin, voor ieder budget
Alexandra Penrhyn Lowe is de schrijver van de boeken bij de televisieserie Het Huis Anubis, waarvan er maar liefst een miljoen exemplaren zijn verkocht. Ook bedacht ze de familieserie Vrolijke Kerst en is ze de auteur van de YA-serie De Laatste Wachter. Alexandra woont in Amsterdam met haar man Klaas, hun dochter Daantje en de tandeloze asielkat Noek. Vegan koken is al jaren haar grote passie.
Every Day Vegan Budget Friendly

Met ‘Every Day Vegan Budget Friendly’ bewijst Lenna Omrani dat je voor minder dan €3,50 per persoon de lekkerste plantaardige gerechten kookt, zelfs ondanks alle prijsstijgingen.
Lenna Omrani’s tweede kookboek Every Day Vegan Budget Friendly bevat plantaardige en grotendeels glutenvrije en sojavrije ontbijtjes, lunches, tussendoortjes en diners voor elk moment van elke weekdag. Het boek is ingedeeld op bereidingstijd, zodat je doordeweeks binnen een mum van tijd een quinoaschotel met paprika en tomaat (€1,45 p.p.) op tafel zet, en je in het weekend uit kunt pakken met een ontbijt van warme broodpudding met appel en rozijnen voor €0,45 p.p.!
Flexi, vega of vegan? Every Day Vegan Budget Friendly is voor iedereen. Met als extraatje vier weekmenu’s, zodat je niet meer hoeft na te denken wanneer je nou dat ene lekkere recept op tafel zet.
“Met haar heerlijke en vrolijke recepten weet ze iedereen om haar vinger te winden. In dit boek bewijst ze dat vegan eten niet alleen lekker en makkelijk is, maar ook nog eens budgetproof.” – Foodies
Vegan East

Van streetfood tot basisreceptuur, van spicy tot lichtvoetige Aziatische salades en zoet: ‘Vegan East’ biedt 80 oosterse vegangerechten, bomvol smaak, die bovendien razendsnel op tafel staan. Van ‘nasi goreng vegan style’ tot en met homemade boemboes, kruidenmengsels en currypasta’s.
Milou van der Will heeft de oosterse kookkunsten afgekeken van haar Indische opa en vader. Met haar keuze voor een plantaardig voedingspatroon ontstond de zoektocht naar de smaken van toen in een plantaardige jas: ‘Als je kiest voor plantaardig eten, betekent dat niet dat je de smaak of textuur van vlees niet mag opzoeken. Ik omarm juist al die smaken van vroeger, speur naar de lekkerste ingrediënten, experimenteer, probeer klassiekers te evenaren, of steek ze juist in een nieuw, groen jasje.’
Kook mee en maak ‘no-ajam opor’, sambal goreng paksoi, ‘meatless tonkatsu’ en op houtskool geroosterde tofu-saté. Van zoetige zaligheden als mango-kokospudding en vegan spekkoek voor bij de koffie tot en met een winterse jackfruitrendang en plantaardige Koreaanse kimchi.