De top 5 van de beste boeken over bonen en peulvruchten 2024
Een peulvrucht is een eiwitrijke vrucht die bestaat uit een vruchtblad, die bij rijpheid opengaat aan beide zijden. Over het algemeen wordt de term peulvruchten gebruiken voor planten waarvan de peulen of de zaden uit de peulen gegeten worden. Voorbeelden hiervan zijn de erwt, sperziebonen tuinbonen en linzen.
Peulvruchten en bonen worden veel gegeten als vleesvervanger, de peulvruchten zijn eenvoudig te verwerken en gebruiken in de gerechten en ook zeer voedzaam (eiwitrijk). Maar welke lekkere gerechten kun je nu maken met de peulvruchten en bonen?
Om je daarbij een beetje te helpen heb ik de 5 beste boeken over bonen en peulvruchten voor je op een rij gezet. De boeken geven meer informatie over de peulvruchten maar staan ook bomvol met de lekkerste gerechten.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl
Herman over bonen
Er zijn boeken vol geschreven over paddenstoelen, wild en vergeten groenten. Maar over bonen – waarvan we veel meer eten dan van al deze producten bij elkaar – zijn nauwelijks ‘kookboeken verschenen. Tijd om dit recht zetten!
Vergeten groenten? Alleen de boon mag zich op zo’n predicaat beroepen. vindt Herman. En als leverancier van heilzame voedingsstoffen is de boon gelijkwaardig aan de peperdure superfoods die tegenwoordig overal opduiken. Bonen bewijzen dat gezond eten geen rib uit je lijf hoeft te kosten en ook heel lekker kan zijn.
Dit boek geeft bladzijde na bladzijde een originele draai aan het koken met bonen. Laat je inspireren door de verhalen en recepten. HERMAN DEN BLIJKER stroopt graag zijn mouwen op, zowel in de keuken, op de televisie als in zijn boeken.
Bonen!
Nu steeds meer mensen op zoek zijn naar een milieuvriendelijk en gezond alternatief voor vlees, komt Joke Boon met de oplossing. Bonen, peulvruchten, erwten en linzen zijn eiwitrijk, duurzaam, goedkoop, en bovenal heel erg lekker. In Bonen! laat Joke overtuigend zien dat bonen en peulvruchten zo veelzijdig zijn dat je ze elke dag kunt eten. Met heldere, stapsgewijze instructies en gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten is Bonen!
Hét kookboek voor liefhebbers van bonen en peulvruchten.
Granen, peulvruchten en zaden
Koken met granen, peulvruchten en zaden is hip, hot en happening. Heerlijke rode linzen soep, een moderne salade met boekweit en zalm of met eend en wilde rijst, een verslavende cake van dadels, sinaasappel en chiazaden, een gezonde home made granola of een Indiase stoofpot met pompoen en kikkererwten. In dit schitterend uitgevoerde kookboek vind je wereldse recepten voor ontbijt, soepen, salades, diners en zoete gerechten met quinoa, spelt, linzen, boekweit, rijst, couscous, bulgur, sojabonen, sesam zaad, pompoenpitten, en nog veel meer.
Leer alles over hoe je granen, peulvruchten en zaden kunt gebruiken, moet koken en het beste kunt bewaren. En ontdek de vele mogelijkheden met deze ingrediënten!
‘Bulgur, boekweit of quinoa: robuust koken met hele granen is het nieuwe stoer. Met dit fijne boek kom je goed aan je trekken.’ – Elle Eten
‘De verrassende, fris gefotografeerde gerechten voor elk moment van de dag wil je stuk voor stuk gaan maken. Niet alleen erg lekker, maar ook nog eens heel gezond. Een echte aanwinst!’ – Margriet
‘Van ontbijt tot stoofpotjes en van soep tot cake, dit originele en praktische boek zet granen weer helemaal op de kaart!’ – Foodies
De vega optie
Maak het zelf! Vega worstjes, burgers, ballen, beignets & meer.
Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd. Supermarkten speelden de afgelopen jaren al
handig in op deze trend: het schap vleesvervangers is flink uitgedijd. Maar wat als al dat prefab
voedsel je tegenstaat? Geen probleem, met dit boek maak je die lekkere vegaburger of de ultieme
bal voor bij je stamppot gewoon zelf.
In De vega optie vind je 50 heerlijke, originele burgers, ballen, schnitzels enzovoort die je zelf maakt met peulvruchten, paddenstoelen, noten, kaas, ei, tahoe en zelfs zeewier. Een aantal recepten zijn variaties op bekende vleesfavorieten: satéburgers, Spaanse worstjes of nuggets. Van verstokte vleeseter tot veganist, hier vindt iedereen iets van zijn gading.
Bonen erwten linzen
In het prachtig geillustreerde ‘Bonen erwten linzen’ staan peulvruchten in al hun verschijningsvormen in de hoofdrol. Na een korte introductie over de verschillende soorten bonen en het weken, koken en ontkiemen ervan volgen 60 heerlijke recepten met bonen, erwten en linzen.
Wat dacht je bijvoorbeeld van Braziliaanse bonenballetjes met garnaal-pindavulling, een kikkererwtenstoofpotje met pompoen en dadels of zwarte bonen met bacon? Ook vind je in dit boek recepten om je eigen falafel, hummus en tofu te maken.
Bakken met bonen
Taart, brood, koek, pizza, crackers, cake en brownies – iedereen is er dol op. En door het toevoegen van bonen, erwten en linzen kunnen we deze lekkernijen een stuk gezonder maken!
Peulvruchten zitten namelijk boordevol eiwitten, mineralen en vezels. In sommige recepten zorgen de bonen voor luchtigheid, in andere juist voor knapperigheid. Naast de gezondheidsvoordelen zijn de ovenrecepten in Bakken met bonen ook nog eens ontzettend lekker.
Zo vind je in het boek hartige bakrecepten als rodelinzencrackers met chili en komijnzaad en Italiaans pizzadeeg van witte bonen. Maar ook zoete recepten als black bean brownie met pinda’s en kokosmuffins met limoen gemaakt van kikkererwten.
Linzen!
‘De linze, zo bescheiden, zo quasi-onbekend en zo verrukkelijk, verdient een eigen boek. En krijgt de hoofdprijs: eentje van de ster-peulvruchtenschrijfster van Nederland, Joke Boon! Heerlijke recepten, pakkende informatie… eindelijk gerechtigheid.’ Onno Kleyn
In dit enige echte linzenkookboek voor iedereen vind je meer dan 75 gezonde en veelzijdige recepten met de proteïnerijke linze in de hoofdrol. Niet alleen laten linzen zich makkelijk combineren met groente, vis en vlees, ook in zoete gerechten, zoals koekjes en cakes, doen ze het verrassend goed.
Van chocolinzenspread en fruitige linzenwafels voor het ontbijt tot snacks als bitterballen en bapao met kruidige linzenvulling. Van makkelijke maaltijden als linzen-bietburgers en stamppot met pompoen en pindajus tot linzenpudding met passievrucht en witte-chocoladetruffels. Plus publiekslieveling linzensoep in maar liefst tien variaties.
In Linzen! geeft Joke Boon, dé peulvruchtenexpert van Nederland, de old skool linze een smakelijke en kleurrijke make-over.
Over Joke’s eerdere boek De vega optie:
‘Van verstokte vleeseter tot veganist, in dit boek vindt iedereen iets lekkers.’ Viva
‘Zin in vega? In De vega optie doe je bakken inspiratie op.’ Grazia