|

De top 5 van beste kookboeken over stamppot 2024

Stamppot is echt een gerecht uit Nederland, Vlaanderen en Duitsland (Het Rijnland). Stamppot wordt op verschillende plekken ook wel ¨Stoemp¨ Genoemd. De traditionele stamppot bestaat uit aardappelen en groenten, eventueel aangevuld met jus en vlees zoals spek, rookworst, etc.

De traditionele stamppoten zijn met Zuurkool, Wortels en uien, Boerenkool en Andijvie. Tegenwoordig worden er met steeds meer soorten groenten stamppotten gemaakt. Zelf maken bij de laatste tijd veel stamppoten klaar in de slowcooker en experimenteren veel als het om stamppoten gaat. Wil jij ook graag nieuwe recepten voor stamppotten? Bekijk dan eens de 5 kookboeken met stamppot in de hoofdrol.

De 5 boeken met stamppot gerechten worden uitgebreid beschreven en er is een link van Bol.com toegevoegd om je een goed beeld te geven. De link geeft veel extra informatie over het boek zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

Autumn 2- 728 x 90

Stamppot

De traditionele stamppot is aan vernieuwing toe. Dit oer-Hollandse gerecht is van oudsher nogal zware kost: stevige aardappelpuree met een flinke klont boter en volle melk, opgediend met vet spek of rookworst en jus in een kuiltje. Lekker op zijn tijd, maar niet echt aan te raden als dagelijkse maaltijd. Dat kan anders. Vervang de aardappels (deels) door groenten, de melk en boter door plantaardige producten en de worst door mager gevogelte, vis, kaas of vegetarisch vlees. Dan heb je ineens een heerlijke en verantwoorde stamppot op je bord.

Het hele gezin eet zo met gemak de aanbevolen hoeveelheid dagelijkse groenten. Meer zelfs. Zo’n gerecht zet je met plezier wat vaker op tafel. Stamppot gat zo nooit vervelen. De combinaties met natuurlijke en pure ingrediënten zijn eindeloos. Met een basis van bijvoorbeeld knolselderij, pompoen, zoete aardappel of pastinaak bereid je verrassende stamppotjes met een behoorlijke dosis vitamines, vezels en mineralen. Niet oer-Hollands misschien, maar wel oer-gezond.

In Stamppot vind je naast de klassiekers -met extra veel groeten- vooral veel vernieuwende recepten. Wat te denken van groentestamp versierd met feta, roodbaars, Parmezaanse koekjes of oesterzwammen? Of geen worst maar geitenkaasmedaillons, geen hachee maar paddenstoelenragout. Of verstop de stamppot in een kroket, wrap of filodeeg.

Om het stamppen nog eenvoudiger te maken zijn de 99 recepten ingedeeld volgens een groenten-ABC. Van Andijvie tot Zuurkool, met daar tussenin alles wat er maar in de stamppot te husselen valt. Dat wordt smakelijk stampen!


Stamppotbijbel

STAMPPOTBIJBEL IS HÉT NASLAGWERK VOOR DE STAMPPOTLIEFHEBBER

Met meer dan 200 recepten, handige tips en aanwijzingen laat Werner Drent in Stamppotbijbel de oneindige mogelijkheden van stamppot zien. Aan de hand van heldere instructies en stap-voor-stapfotografie leer je alles over het maken van de lekkerste stamppotten.

Van klassiekers als hutspot en boerenkool tot ‘moderne stamppotten’ als komkommer-muntstamppot met frambozen en stamppot met zeekraal en gamba’s. Maar je kunt nog meer met stamppot: wat dacht je van een stamppotkroket of -wafel?

Kortom, Stamppotbijbel is voor zowel de beginnende als de ervaren kok een verrassend en leerzaam naslagwerk.


Vier seizoenen stamppot

‘Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er stamppot van maken!”

Vier seizoenen stamppot
Wie denkt dat stamppot typische winterkost is, zal zich verwonderen. De stamppot – op grootmoeders wijze of juist in een hedendaags jasje – kan en mag in ieder seizoen. Dit stamppottenkookboek is het hele jaar door een inspiratiebron voor koks thuis en in de professionele keuken – juist door de eenvoud en originaliteit van de gerechten. Laat je verrassen door deze smaakvolle bundeling van oer-Hollandse stamppotten.

Werner Drent, meervoudig wereldkampioen stamppot koken, behaagt genoegzaam iedere smaakpapil. In de tijd dat hij bij de Koninklijke Marine voer en in de kombuis werkte, ontwikkelde hij een groot gevoel voor diversiteit. Zoveel monden, zoveel wensen. Zijn werk bij Nieuw Woelwijck, een dorpsgemeenschap waar vierhonderd verstandelijk gehandicapten wonen, brengt hem de specialisatie in de oud-Hollandse keuken. Bij deze instelling kookt hij iedere week een andere, verse stamppot. Louter ambachtelijk.

Fotografe Kim Been vertaalt de gerechten van Werner in prachtige beelden. Zij combineert haar jarenlange ervaring in de culinaire wereld met aanlokkelijke foto’s. Kim laat sfeer en smaak elkaar omhelzen en weet zo iedereen te enthousiasmeren voor stamppot.

Werner en Kim nemen je mee op een culinaire reis waarbij de stamper het belangrijkste bagagestuk is. Onderweg bezoeken ze onder andere de kombuis van een mijnenjager en de kookstudio van de chef-kok van het Nederlands voetbalelftal. Ga mee, laat je inspireren.
Geniet van de (h)eerlijkheid van de stamppot van vroeger en nu.


Heel Holland prakt

Geheel herziene editie. Op groter formaat én met extra katern aan nieuwe prakrecepten! Denkend aan Holland zie ik pannen vol stamppot zwaar op winterse tafels staan…? Het is een traditioneel beeld, maar het klopt maar half. Want ook andere landen kennen het gerecht, in vele smakelijke en kleurrijke variaties. Hutspot of boerenkool met worst, Hollandser bestaat niet natuurlijk.

Maar er bestaat daarnaast ook Italiaanse stamppot, Ierse stamppot, Schotse stamppot, Vlaamse stamppot ofwel stoemp, en zelfs mediterrane stamppot! In ‘Heel Holland prakt’ worden de oerhollandse stamppotten afgewisseld met prakgerechten uit heel Europa, en zelfs een variant uit Marokko met spinazie en geitenkaas.

Stof uw stamper af en stamp de aardappelen met allerlei lekkers fijn: verzaligde gezichten aan tafel verzekerd! Of uw gasten nu van hier of elders komen


Stamppot!

Zodra het buiten kouder wordt, verlangt menigeen naar een ouderwets bord met stamppot boerenkool, hutspot of zuurkool. Met dit oer-Hollandse gerecht valt volop te variëren en een stamppot is al lang niet meer voorbehouden aan de koude seizoenen.

Stamppot! bevat originele en veelzijdige gerechten die de Hollandse klassiekers doen verbleken. Wat te denken van portobello’s met knolselderij-paprikastamppot? Of een lentestamppot met alfalfa en blauwe kaas? Durf te variëren en wees creatief!


Autumn 2- 728 x 90

Vergelijkbare berichten