De top 7 van de beste (kook)boeken over granen 2024
Graan is een verzamelnaam voor vruchten (zaden) van grassen die wereldwijd die belangrijkste voedingsbron vorm voor de mens. Graan wordt geteeld om de eetbare bestanddelen. Enkele voorbeelden van granen zijn: Rijst, tarwe, gerst en rogge.
De 7 boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina gaan over graan en bevatten vele heerlijk gerechten en bereidingen. De boeken zijn ondanks hetzelfde onderwerp erg divers en worden uitgebreid besproken.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl
Granen, peulvruchten en zaden
Koken met granen, peulvruchten en zaden is hip, hot en happening. Heerlijke rode linzen soep, een moderne salade met boekweit en zalm of met eend en wilde rijst, een verslavende cake van dadels, sinaasappel en chiazaden, een gezonde home made granola of een Indiase stoofpot met pompoen en kikkererwten.
In dit schitterend uitgevoerde kookboek vind je wereldse recepten voor ontbijt, soepen, salades, diners en zoete gerechten met quinoa, spelt, linzen, boekweit, rijst, couscous, bulgur, sojabonen, sesam zaad, pompoenpitten, en nog veel meer.
Leer alles over hoe je granen, peulvruchten en zaden kunt gebruiken, moet koken en het beste kunt bewaren. En ontdek de vele mogelijkheden met deze ingrediënten!
‘Bulgur, boekweit of quinoa: robuust koken met hele granen is het nieuwe stoer. Met dit fijne boek kom je goed aan je trekken.’ – Elle Eten
‘De verrassende, fris gefotografeerde gerechten voor elk moment van de dag wil je stuk voor stuk gaan maken. Niet alleen erg lekker, maar ook nog eens heel gezond. Een echte aanwinst!’ – Margriet
‘Van ontbijt tot stoofpotjes en van soep tot cake, dit originele en praktische boek zet granen weer helemaal op de kaart!’ – Foodies
Koken met granen
Ontdek de kracht van granen in meer dan 150 makkelijke, gezonde en heerlijke recepten! Graan is de verzamelnaam voor het zaad van diverse grassen. Het is voedzaam, zit boordevol vitaminen, proteïnen en mineralen en is ook nog eens een bron van vezels.
Rijst, tarwe, spelt en haver zijn bij iedereen bekend, maar in Koken met granen komen ook de minder bekende soorten, zoals freekeh, farro, sorghum, kamut en vele andere granen aan bod. ‘Probeer ook eens’ geeft bij een aantal recepten een goed alternatief. Van elke graan informatie waar het gezond voor is. Veel van de recepten zijn glutenvrij.
De gerechten maak je met de stap-voor-stap beschrijving Van voedzame soepen, vrolijke roerbakschotels tot zoet, zoeter, zoetst, deze recepten van Laura Agar Wilson maken graan gewoon lekker.
Het grote granenboek
Van haver tot gort: alles over granen – Hét naslagwerk voor alles wat met granen te maken heeft, van amarant tot wilde rijst – Meer dan 120 toegankelijke recepten van over de hele wereld – Van klassieke gerechten als paella en risotto tot originele ontbijtideeën en suggesties voor desserts –
Met oog voor het historische, culturele én culinaire belang van granen Ghillie James hielp haar moeder al op jonge leeftijd in de keuken van hun drukbezochte pub in Kent. Ze heeft gewerkt als food editor voor Sainsbury’s Magazine en als freelance redacteur voor delicious. magazine. Tegenwoordig runt ze het bedrijfje The Lazy Larder, dat onder meer soep, jam en pudding verkoopt aan kleine boerderijwinkels en particulieren
Supergranen en zaden
Granen en zaden zijn inmiddels meer dan een trend; ze zijn niet meer weg te denken uit onze voeding! In dit boek staan supergranen en zaden centraal – met en zonder gluten. Amy Ruth Finegold legt uit welke verschillende soorten granen en zaden er bestaan en voor welke gerechten ze geschikt zijn. Overal ter wereld worden granen en zaden weer anders gebruikt, wat allerlei spannende internationale recepten oplevert: van boekweitpannenkoeken tot spinaziesmoothies met hennep en van pompoen met gierst tot kokoschiazaadpudding.
Bowls of goodness 2 – Groenten & Granen
eef je helemaal uit met de beste vegetarische recepten van Nina Olsson. Groenten & granen is een onweerstaanbaar kookboek waarmee iedereen aan de bak… of kom kan!
Groenten en granen vormen de basis van de gezondste recepten die er zijn. Dit vegetarische kookboek in de reeks van Bowls of Goodness staat daarom geheel in het teken van deze voedzame en heerlijke combinatie. Nina Olsson doet er weer een smakelijk schepje bovenop met frisse salades, verrassende soepen en stomende stoofpotjes – zolang ze maar in een kom passen.
Welk van de ruim 100 gerechten je ook bereidt, je weet zeker dat je bij elke maaltijd gevarieerd én lekker eet. Maak bijvoorbeeld een powerontbijt voor een energierijke start van de dag, bereid heerlijke hapjes om te delen of voed je humeur met comfortfood. Dankzij de gecombineerde voedingswaarden van groenten en granen haal je alles uit de kast om zo goed mogelijk in je vel te zitten.
Het glutengevaar
De sluipmoordenaars van je brein: de onthutsende waarheid over granen, koolhydraten en suiker Je brein, dat ben je zelf. Hoe houd je je hersenen gezond? Hoe houd je je denkvermogen en je emotionele stabiliteit in stand? Het glutengevaar gaat over het baanbrekend hersenonderzoek van de Amerikaanse neuroloog dr. David Perlmutter.
Hij heeft het wetenschappelijk bewijs gevonden dat granen, koolhydraten en suiker gevaarlijk zijn. Eigenlijk alle voedsel dat gluten bevat. Gluten zetten namelijk bepaalde hersencellen in werking die daardoor ontstoken raken en zo het eigen brein aanvallen: een soort auto-immuunreactie. Zijn advies is daarom: eet geen brood, pasta of suiker meer. Binnen dertig dagen zijn dan je hersenen gezond. Iedereen met een breingerelateerd probleem (bijvoorbeeld slapeloosheid, ADHD, vergeetachtigheid, migraine, depressie) heeft baat bij een glutenvrij leven.
In dit boek lees je niet alleen Perlmutters theorie, maar ook patiëntenverhalen en recepten. Het is zonder meer interessant voor alle lezers van Wij zijn ons brein van Dick Swaab. `Gedegen advies, ondersteund door medisch onderzoek.’ Russell B. Roth, American Medical Association `Dr. Perlmutter houdt een overtuigend pleidooi voor het gezond maken én houden van het brein.’ William Davis, auteur van Broodbuik
Graan
Een thriller met graan in de hoofdrol!
Wanneer in Amerika, Europa en Azië de graanoogsten massaal en op mysterieuze wijze mislukken, dreigt er wereldwijd een acuut voedseltekort te ontstaan. In Nederland wordt in allerijl een nationaal coördinatieteam gevormd, dat de voedselcrisis in goede banen moet gaan leiden. Er worden in het hele land opslagplaatsen en distributiekantoren ingericht. Alle voedsel gaat op de bon. Nederland lijdt opeens honger.
Peter Vink, een jonge en ambitieuze politicus, wordt gevraagd woordvoerder te worden van het crisisteam. Hij ontdekt dat geheime transporten worden overvallen en pakhuizen worden leeg geroofd. Waar zit het lek? En waarom duurt het zo lang voordat de wetenschap de oorzaak vindt voor het fatale graanvirus? Wanneer Peter vervolgens bewijzen in handen krijgt dat een internationaal misdaadsyndicaat tegen enorme winsten de voedselcrisis kunstmatig in stand houdt, wordt een van zijn andere teamleden bruut vermoord.
Peter komt terecht in een dodelijk spel van internationale spionage en contraterrorisme en ontdekt de verbijsterende waarheid achter de vergiftigde graanoogsten
Ruben van Dijk is werkzaam in de wereld van politiek en milieu. Hij heeft zowel in bedrijfsleven als bij de overheid gewerkt en is direct betrokken geweest bij diverse initiatieven ter beperking van het broeikaseffect. Uit eigen ervaring kan hij getuigen van de enorme invloed die multinationals op het klimaatbeleid hebben. Deels achter de schermen en buiten het zicht van de media is hun gezag altijd en onmiskenbaar aanwezig.
De pers over Graan :
`In dit vakkundig uitgewerkte doemscenario laat schrijver Ruben van Dijk een geheimzinnig virus de wereldgraanvoorraad vernietigen. NRC Handelsblad
‘Graan van Ruben van Dijk is een ecothriller van formaat die je niet zomaar weglegt.’