De top 10 van de beste boeken over de Japanse Keuken 2024
Bij de Japanse keuken wordt gelijk aan sushi & sashimi gedacht. Maar de Japanse keuken is zoveel meer. Van simpele tot zeer culinaire recepten. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 8 beste kookboeken die met de Japanse keuken te maken hebben.
De boeken worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik een link van Bol.com aan de beschrijving toegevoegd. De link geeft veel extra informatie over het kookboek zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het kookboek van de Japanse keuken eenvoudig en snel bestelen.
Basisboek Japan – Aya Nishumura
Het Basisboek Japan is geschreven door Aya Nishumura. In dit boek maak je kennis met de Japanse keuken en leer je de verschillende toepassingen van miso en leer je natuurlijk de heerlijkste en bekende sushi rolletjes te bereiden. Daarbij staan er in het boek ook minder bekende, maar zeker niet minder lekkere, recepten zoals Japanse pilav en ganmodoki.
Pluspunten:
- Toegankelijke recepten
- De ingrediënten zijn goed verkrijgbaar
- Met handige menu-planner
- Stap voor stap omschrijving
Minpunt:
- Zodra je deze technieken beheerst, wil je alleen nog maar Japans eten!
Whisky Japan
Japanse whisky behoort tot de beste whisky’s ter wereld maar bleef relatief onbekend totdat deze drank aan het begin van deze eeuw aan een duizelingwekkende opmars begon.
In dit boek wordt de ontstaansgeschiedenis belicht door whisky-expert Dominic Roskrow, van de eerste distilleerderij via de barcultuur van de jaren vijftig tot aan de highballs en cocktails die nu overal ter wereld in bars worden geserveerd.
Met gedetailleerde proefnotities voor uiteenlopende expressies, beschrijvingen van distilleertechnieken, portretten van belangrijke distilleerderijen, interviews met sleutelfiguren en besprekingen van exclusieve whiskybars in Japan.
De bijbel van de Japanse keuken
De Japanse keuken staat bekend om het gebruik van bijzondere en verse ingrediënten. In de meeste toko’s vind je tegenwoordig een Japanse afdeling en ook de beter gesorteerde supermarkt heeft het een en ander staan. De Japanse keuken is over het algemeen licht en gezond en Japans koken is minder moeilijk dan vaak wordt gedacht; de ruim 126 miljoen Japanners koken wanneer ze uit hun werk komen eveneens de gerechten die in dit boek staan.
Mijn Japanse keuken – Stevan Paul
Het kookboek Mijn Japanse keuken is geschreven door Stevan Paul en bevat 80 geweldige recepten uit de Japanse keuken.
Stevan laat in dit boek graag zien hoe veelzijdig de Japanse keuken is. In dit boek staan heerlijke recepten waarmee Stevan laat zien dat de Japanse keuken veel verder gaat dan sushi en sashimi met veel basisrecepten met als hoofdingrediënt voornamelijk rijst en/of vis, aangevuld met veelzijdige groentegerechten.
Pluspunten:
- Bij elk recept worden alternatieven gegeven
- Praktische winkeltips
- Dit boek bevat vegetarische gerechten
Minpunt:
- Je kunt na het bereiden van deze gerechten niet meer stoppen met eten!
JapanEasy
Een kom verwarmende misosoep, spicy tuna sushi-rolls, knapperige tempura en een bord vol klassieke ramen. Geef het maar toe: je bent dol op Japans eten. Maar je denkt dat het te moeilijk is om het thuis zelf klaar te maken.
JapanEasy laat je juist de eenvoud van Japans koken zien. Geen ingewikkelde kooktechnieken, zeldzame ingrediënten (het meeste haal je gewoon bij de supermarkt) of urenlang gepruttel. Je begint met een aantal basissauzen en marinades, die vrijwel elk gerecht al een Japans tintje geven. Daarna ga je verder met geliefde Japanse gerechten: van sushi tot ramen en van yakitori tot tempura. De recepten worden duidelijk uitgelegd en zijn nooit moeilijk, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.
Als je op zoek bent naar leuke, simpele en overheerlijk Japanse gerechten, dan is JapanEasy jouw boek!
De Amerikaan Tim Anderson won MasterChef UK in 2011, woont in Londen met zijn Britse vrouw, woonde in Japan en studeerde Japanse voedingscultuur. Hij werkt als freelance chef-kok, culinair schrijver en adviseur. Hij presenteert de radioshow The Kitchen Cabinet en Jamie Olivers Food- and Drinks Tube en treedt op bij verschillende foodfestivals en podia. Tim is daarnaast succesauteur en eigenaar van het Londense restaurant Nanban.
De Japanse keuken
De Japanse keuken biedt een unieke kijk op het dagelijks leven op een Japanse boerderij aan de hand van heerlijke seizoensgerechten. De persoonlijke verhalen van Nancy Singleton Hachisu over eten, liefde, familie en haar leven op het Japanse platteland maken het voor elke Japanliefhebber tot een fantastisch boek.
Singleton Hachisu ontrafelt het mysterie van de Japanse keuken door haar kennis van ingrediënten, benodigdheden en de essentiële technieken met elke thuiskok te delen. Met verse producten die te verkrijgen zijn op de markt en in de toko, maar ook vaak bij de supermarkt, bereid je eenvoudig de lekkerste gerechten.
Met de Olympische Spelen in Tokio in het vooruitzicht verschijnt De Japanse keuken, enkele jaren geleden genomineerd voor Kookboek van het jaar, dit najaar als handzame paperback.
Japan, de authentieke keuken
Van familiekoks tot chefs van toprestaurants: Japans beste lokale koks delen in dit boek hun passie voor eten en de klassieke recepten uit de regio. Van inktviskroketjes en groentebolletjes tot glasnoedels met siroop en hartige pannenkoekjes: de Japanse keuken heeft het allemaal!
Tienlon Ho backpackte in 2001 voor het eerst door Japan. Sindsdien is ze veelvuldig naar het land teruggekeerd, om te schrijven over eten en reizen voor Lonely Planet en andere media. Rebecca Milner groeide op in Californië, maar is sinds 2002 verliefd op Tokio. Ze schrijft voor Lonely Planet en was culinair columnist voor de Japan Times. Journalist Ippo Nakahara werd in 1977 in de Saga Prefectuur geboren. Na zijn afstuderen begon hij over voedsel te schrijven, terwijl hij werkte in een eetstalletje in Fukuoka.
Ramen
Ramen: het Japanse comfort food
Het kookboek Ramen presenteert: de lichtvoetige Japanse maaltijdsoepen met noedels. Ramen is immens populair: de ramenbars schieten als paddenstoelen uit de grond. Logisch: de licht verteerbare en vele variaties in ramen zijn overheerlijk en gezond.
Maak zelf ramen en begin bij de basis: leer de diverse bouillons maken zoals dashibouillon. Kies voor de typische smaakmakers, bijvoorbeeld sichuan-chilipasta of bonitozout en gebruik de mooiste ingrediënten voor de toppings. Maak ramen met vlees of vis, en kies eens voor een vegetarische variant.
Varieer eindeloos en maak pittige miso ramen, kimchi ramen, ramen met wontons of ramen met tofu en paddenstoelen. Maak zelf de diverse noedels als udon- en sobanoedels. Met als toegift populaire kleine Japanse gerechten als gyoza en tempura.
Japan in je pan
Dit boek is gebaseerd op de authentieke Japanse keuken met zijn verschillende bereidingswijzen in laagdrempelige recepten. Het geeft informatie over speciale ingrediënten en legt in het kort de achtergrond uit van Washoku, de Japanse keuken.
Met voorbeeldmenu’s gebaseerd op de traditionele Japanse keuken kun je meteen aan de slag. Leer deze kleurrijke, gezonde en smaakvolle keuken beter kennen. Alle gerechten zijn in de Nederlandse keuken en/of tijdens Japanse Kookworkshops in Nederland uitgeprobeerd. Als het daar niet kon, kwam het niet in het boek. Bij alle gerechten staan foto’s van de presentatie van de gerechten. Laat dit vooral ter inspiratie zijn.
Met informatie over hoe de recepten eenvoudigweg zijn in te passen in een vegetarische, glutenvrije en lactosevrije kookstijl.
Vegan JapanEasy
Bij de Japanse keuken denkt men al snel aan tonijn, vlees van het Wagyu-rund, yakitori en sushi met zalm of andere vis. Tim Anderson, dé kenner van de Japanse keuken, laat zien dat de Japanse keuken in de basis veel plantaardige gerechten kent en dat vegetarische recepten makkelijk te transformeren zijn naar plantaardig door één of twee ingrediënten te vervangen.
Ontdek de veelzijdigheid van de veganistische Japanse keuken met ‘Vegan JapanEasy’: een bord bomvol umami! Begin bij de basis en leg een goede voorraadkast aan en maak zelf veganistische Japanse mayonaise. Gebruik essentiële smaakmakers als paddenstoelen, miso, dashi, tofu en meer voor de overheerlijkste lichte snacks, ramen, noedel- en rijstgerechten. Maak gyoza met een vulling van kimchi en tofu of van paddenstoelen met bamboescheuten.
Serveer ramen met dashi, groenten, paddenstoelen en gebakken tofu of maak je eigen Japanse pickles. Proost met een mojito van sake met watermeloen en geniet van de veganistische Japanse keuken.