|

De 15 beste Nederlandstalige boeken over whisky 2024

Whisky je kunt er een boek over schrijven en aan het aanbod te zien wel meer dan één. Een niet whisky kenner of liefhebber zou zich afvragen waarover je moet schrijven. Maar als je de boeken bekijkt blijkt dat je bijna overal over kan schrijven wat ook maar iets met Whisky te maken heeft.

Naast Nederlandse boeken zijn er ook heel veel boeken in het Engels geschreven over whisky. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar leukste, mooiste en beste boeken die te maken hebben met whisky.

De boeken zijn heel divers die je in de top 15 vind .Van het roken van Whisky tot de Japanse whisky. Van de geschiedenis tot aan Jazz. Kortom te veel om op te noemen.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

TIP: De boeken zijn ook erg geschikt om cadeau te geven.


Het kleine boek whisky – cadeauboek

Scotch of Irish? Bourbon of Rye? Hoe je je whisky ook drinkt, dit boek is een meesterlijke mix van geschiedenis, terminologie, tips en grapjes.

Daarbij een heleboel recepten passend bij elk denkbare whiskyliefhebber – van klassieke cocktails tot fudge gemaakt met Scotch en zelfs glazuur met rokerige Bourbon.

Dit kleine boekje is zo divers dat je alleen maar meer waardering voor die geweldige whisky zult krijgen.

Klein maar fijn en geschikt voor de grote liefhebber van whiskey.


Whisky Leren proeven


Proef je weg naar whiskywijsheid, de beste manier om whisky te ontdekken is om het te drinken. Dit praktische handboek is bijzonder geschikt voor iedereen die nieuwsgierig is naar whisky.

Het helpt je om je persoonlijke whiskyvoorkeuren te ontdekken en leidt naar een hele nieuwe wereld van whisky’s.

Speciale proefrondes sturen je door het volle spectrum van de aroma’s en smaken die je in whisky tegenkomt – van de rokerige Islay variant tot de geurige Japanse eik.

Kies een van de 20 beschreven proefrondes en vergelijk whisky’s gemaakt door ’s werelds beste producenten, waaronder iconische Schotse distilleerderijen maar ook hard aan de weg timmerende craft distillers.

Haal het beste uit je whisky, met tips van een insider over slim inkopen, het combineren van whisky met eten en het mixen van killer cocktails.

Whisky Leren Proeven staat bovendien boordevol heldere illustraties en foto’s. Het is een prachtig cadeau voor elke whiskyliefhebber, beginner of connaisseur.


Whisky – meer dan 700 whisky’s – whiskyreizen – geschiedenis van distilleerderijen

Whisky – een drank die beter wordt terwijl hij ‘slaapt’.

Ervaar aan de hand van deze unieke gids de geweldige diepte, diversiteit en complexiteit van whisky en proef de klassieke en spannende nieuwe soorten.

Beschrijvingen van meer dan 700 whiskysoorten, met gedetailleerde proefnotities van blends, graanwhisky’s en andere whiskysoorten uit de hele wereld.

Bezoek de beste distilleerderijen en ontdek de geheimen van hun vakmanschap. Maak een rondreis door belangrijke whiskyregio’s om het landschap te ervaren, de mensen te ontmoeten en te genieten van de pubs.

Dit boek leidt u door alle belangrijke whiskyproducerende landen en is een onmisbare metgezel bij het ontdekken en genieten van de beste glaasjes van deze niet te evenaren, veel geprezen drank.


Whiskykenner word je zo

Moet je om whisky te drinken ouder zijn dan 50, directeur van een onderneming of gepensioneerd zijn, op de golfbaan staan of een kilt dragen?

Whiskykenner word je zo is een hedendaags whiskyboek voor iedereen die meer wil weten over de wondere wereld van whisky. Ontdek je favoriete whisky: je kunt namelijk niet niét van whisky houden, je hebt alleen de whisky die bij jou past nog niet gevonden.

Leer alles over single malt, bourbon, rye en scotch. Hoe ontcijfer je een whisky-etiket en hoe pak je een whiskyproeverij aan zonder er de volgende dag een kater aan over te houden?

Met Whiskykenner word je zo leer je ook de geschiedenis van whisky, het productieproces en producerende landen kennen.

Bovendien leer je alles over aroma’s, whisky-spijscombinaties en als toegift fantastische cocktails op basis van whisky.


Wat je als whiskyliefhebber moet weten – 350 essentiële feiten, tips en whiskywetenswaardigheden

Deze update heeft 350 essentiële feiten, tips en whisky wetenswaardigheden.

Hoewel whisky slechts uit drie ingrediënten bestaat, water, graan en gist, is het toch de meest complexe en mysterieuze drank ter wereld die op veel verschillende manieren geproduceerd, geproefd en gedronken kan worden.

In Wat je als whiskyliefhebber moet weten neemt Hans Offringa je mee in de wereld van de whisky. Met 350 wetenswaardigheden geeft hij zeer complete en nuttige informatie over whisky voor zowel de beginnende whiskydrinker als de ervaren liefhebber.

Van het productieproces en het proeven van whisky tot het kopen van en beleggen in whisky. Bovendien bevat het een uitgebreid overzicht van distilleerderijen, belangenverenigingen en whiskyorganisaties.


Het whisky boek – Alles wat je nog niet wist over the water of life

Whisky is een verhaal. Whisky is vele verhalen. Dit unieke boek bundelt de meest verrassende anekdotes uit de whiskywereld en vormt zo de perfecte aanvulling op andere boeken over distilleren, proeven en reizen.

Geniet van hartverwarmende verhalen over geheime recepten, spookkastelen, verborgen distilleerderijen, royale drankorgels en de eerste whiskytoerist, en ontdek aspecten over whisky die je in geen enkel ander boek zult vinden.

Al bijna veertig jaar reist whisky devotee Fernand Dacquin door deze wondere whiskywereld, op zoek naar de meest markante vertellingen en beelden.

Nu distilleert hij die ervaringen in 111 verhalen, in zijn eigen tongue in cheek stijl. Het resultaat is een heerlijk apart boek – in een handzaam formaat, zodat je de andere hand vrij hebt voor een goed glas whisky.


Whisky – geschiedenis, productie, merken

Whisky – gewaardeerd, vereerd, geliefd en onvergelijkelijk van smaak. Dit compacte handboek is fotoboek en naslagwerk in een.

Het biedt u een unieke ontdekkingsreis door de wereld van de whisky. Lees alles over de geschiedenis, traditie en vervaardiging van whisky en maak kennis met meer dan zeventig van de beste, geliefdste en bijzonderste whisky’s ter wereld.

Het boek sluit af met een aantal heerlijke recepten voor whiskycocktails – voor beginners en whiskykenners.


Whisky. Waar te beginnen?Een introductie voor beginners

Dit boek biedt een tour aan door de bijzondere wereld van whisky. Als kennismaking voor de absolute starter, om de eigen smaak te ontdekken en te ontwikkelen.

Betaalbare en overal verkrijgbare basiswhisky’s uit verschillende landen vormen de kapstok van deze handleiding. Er is geen enkele voorkennis vereist.

Bij elk deel van de tour krijgt de lezer essentiële informatie die het proeven wat kleur en inzicht geeft.

De geboden materie vermijdt details die voor de beginnende whiskydrinker niet van belang zijn en wordt afgewisseld met leuke verhalen en anekdotes.

Door deze opzet leest het geheel als een bourgondisch reisboek over gedistilleerd levenswater.


Van wijnrank tot sterkedrank en van mout roken tot whisky

Over drank is hét handboek over bier, wijn en gedestilleerd.

Na Over worst, Over rook en Over rot is dit het vierde standaardwerk van Meneer Wateetons. In dit lijvige handboek leert hij je alles over het maken van je eigen speciaalbier, cider of colaprosecco.

Natuurlijk is er ook ruim aandacht voor het zelf stoken van sterke drank als whisky, jenever en beerenburg.

Dit boek over drank is diepgravend en compleet, maar ook luchtig en glashelder geschreven, zoals alleen Meneer dat kan.


Whisky van de lage landen – Whisky in Nederland en België

Wie denkt dat whisky alleen uit Schotland en Ierland komt, heeft het mis.

Whisky is ‘booming’ en overal in de wereld wagen kleine distilleerderijen zich aan deze ingewikkelde, arbeidsintensieve en kostbare drank.

Ook in Nederland en België maken verschillende distillateurs en bierbrouwers tegenwoordig de stap naar malt whisky.

In Whisky van De Lage Landen vertelt Wieger Favier over de vaak nog jonge whisky uit Nederland en Vlaanderen en over de distillateurs, hun passie voor drank en graan en voor hun regio.

Naast een kennismaking met de whisky en de stokers biedt het boek smaaknotities van een proefpanel en een schat aan informatie over het productieproces.


Whisky Japan – Sensationele whisky’s uit het land van rijzende zon

Japanse whisky behoort tot de beste whisky’s ter wereld maar bleef relatief onbekend totdat deze drank aan het begin van deze eeuw aan een duizelingwekkende opmars begon.

In dit boek wordt de ontstaansgeschiedenis belicht door whisky-expert Dominic Roskrow, van de eerste distilleerderij via de barcultuur van de jaren vijftig tot aan de highballs en cocktails die nu overal ter wereld in bars worden geserveerd.

Met gedetailleerde proefnotities voor uiteenlopende expressies, beschrijvingen van distilleertechnieken, portretten van belangrijke distilleerderijen, interviews met sleutelfiguren en besprekingen van exclusieve whiskybars in Japan.


Whisky & Jazz

Je zult vreemd opkijken als de ober aan je vraagt: welke muziek wilt u bij deze whisky horen? Whisky & Jazz geeft het antwoord.

Tien excellente single malts krijgen een heel nieuwe dimensie wanneer zij gematcht worden met tien legendarische jazzmuzikanten. Lees over de levensloop van onder meer Charlie Parker, Miles Davis en Stan Getz.

Maar ook de geschiedenis van distilleerderijen als Bowmore, Glenrothes en Jura komen uitgebreid aan bod.

The Institute of Jazz Studies leverde unieke foto’s van jazzlegendes en kunstenaar Gijs Dragt maakte prachtige foto’s van de gedistilleerdrijen.

Deze historische context geeft een extra dimensie aan Whisky & Jazz. Daarmee spreekt het zowel liefhebbers van whisky als die van de geschiedenis en (jazz) muziek aan.


De Keuken in met Whisky – in samenwerking met De Librije

The Whisky Couple Hans en Becky Offringa selecteerden ruim twintig excellente whisky’s.

Daarmee daagden zij The Gastronomy Couple Jonnie en Thérèse Boer uit om er evenzovele passende gerechten bij te vinden. Dit boek is het geslaagde resultaat van hun gezamenlijke tour de force.

Naast ruim 20 heerlijke en goed te bereiden recepten is er ook aandacht voor de ‘receptuur’ van de geselecteerde whisky’s en de herkomst ervan.

Het boek is fraai vormgegeven en bevat prachtige foto’s die zowel de gerechten als de whisky’s optimaal tot hun recht laten komen.

Dit luxueus uitgevoerde boek is een must zijn voor elke whisky- en foodliefhebber!


Malt whisky wetenswaardigheden – Alles wat je wilt weten over Schotse malt whisky

n dit boek wordt op een persoonlijke wijze het complete verhaal verteld over het maken van Schotse single malt whisky, Het behandelt niet alleen alle productiestappen, maar belicht ook ontbrekende stukjes in het verhaal die niet altijd de aandacht krijgen die ze verdienen.

De smaak van malt whisky wordt voor 60 tot 80% bepaald door het vat of de vaten waarin de malt whisky heeft liggen rijpen.

Dus het soort vat en wat er in al die vaten heeft gezeten, voordat de spirit in het vat voor vele jaren wordt opgeslagen, krijgt veel aandacht in dit boek.

Natuurlijk komt het bottelen en het proeven van de whisky ook aan bod en een beschrijving van alle 122 Schotse malt distilleerderijen die anno 2018 operationeel zijn.

Het verhaal bevat veel unieke foto’s en persoonlijke verhalen van de schrijver.

Een onmisbaar boek voor iedere whiskyliefhebber, die niet alleen geniet van malt whisky, maar er ook alles van wilt weten.


Vergelijkbare berichten