| |

De top 12 van de beste boeken over een moestuin beginnen 2024

De moestuin is net zoals kippen erg populair geworden sinds de corona pandemie en heeft ook te maken met de duurzaamheid en zelfvoorzienendheid. Tuinverenigingen hebben lange wachtlijsten en zelfs op het balkon tref je tegenwoordig kweekbakken. Ook kinderen hebben steeds meer interesse in kweken en de moestuin. Dit heeft ook te maken met de moestuintjes die je regelmatig gratis krijgt bij de Albert Heijn als je hier voor een x bedrag aan boodschappen koopt.

Een moestuin is niet alleen leuk om mee bezig te zijn, maar het is ook nog eens fijn dat het wat oplevert, je krijgt als je het goed doet er ook iets voor terug. Daarnaast is een moestuin natuurlijk ook nog eens duurzaam, hoe leuk is dat, de moestuin heeft vele voordelen.

Veel informatie over de moestuin kun je vinden op internet op bijvoorbeeld blogs zoals deze. Maar een boek is in veel gevallen veel handiger, je hoeft niet meer te zoeken naar informatie alles wat je moet weten staat in het boek. Niet alleen handig en leuk voor je zelf ook een goed cadeau om tegenwoordig te geven.

Om je een goed beeld te geven van de boeken in de top 10, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Mijn moestuin

Droom je van een eigen moestuin, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wil je graag je eigen groenten kweken, maar heb je helemaal geen met de tuin en moestuin? Of ben je een ervaren moestuinier en op zoek naar de ultieme tips voor nóg betere oogst?

Vijf jaar geleden bundelde Vlaanderens populairste moestuinman Wim Lybaert al zijn kennis, passie en tientallen jaren moestuinervaring tot één compleet boek. Met Mijn Moestuin kan de groenteleek zelfverzekerd aan de slag en de meest doorgewinterde moestuinier krijgt een schat aan informatie.

Hoe zaai je succesvol, hoe begin je aan een teeltplan en met welke (biologische!) middeltjes wapen je je groenten tegen ziekten en plagen? Wim verklapt je zijn trucs om dikke, zoete tomaten te kweken, om de wortelvlieg te verschalken, je eigen aspergebed aan te leggen en de perfecte compost te ‘oogsten’. Je krijgt er een moestuinkalender bij, waardoor je nooit meer achterophinkt, en als extraatje 37 nieuwe, overzichtelijke groentefiches.

Voor nog meer moestuin plezier.


Zaaiagenda – complete gids voor zaaien en oogsten in de moestuin; 90 groentesoorten en 1100 groenterassen

Dit boek is hét standaardwerk voor de moestuin! Het boek biedt alle informatie die iedere moestuinder graag wil weten: de vroegste zaai- en laatste teeltmomenten, in hoeverre ‘herhaling’ nuttig is, of welk groenteras voor welke periode van het jaar het meest geschikt is.

Met veel tips en wetenswaardigheden, aandacht voor biologische en historische zaden, vergeten groenten, kleine moestuinen, pot en bak. – 90 soorten groenten en 1100 groenterassen – Biologische en historische groenten en enkele meerjarige gewassen en veel voorkomende kruiden – In één oogopslag de hele range aan zaai- en oogstmomenten – Teeltplan, teeltwisseling en teeltgroepen – Kiemgegevens, biologische en hybride beschikbaarheid, geschiktheid voor pot en bak, winterhardheid, daglengte- en temperatuurgegevens etc. –

Tips om gespreid kleine hoeveelheden te telen Dit complete naslagwerk vormt samen met de nieuwe zakgids ‘Van Zaaien tot Oogsten’ de ideale informatiebron voor beginners en gevorderden.


Permacultuur in je moestuin

Het eerste permacultuur moestuinboek, geschikt voor het Nederlandse klimaat.

Een praktisch tuinierboek voor beginnende groene vingers en geoefende tuiniers, stap voor stap naar een moestuingeënt op permacultuur principes.

Permacultuur in je moestuin behandelt veel soorten fruit, groentes en kruiden. Het boek wijst je de weg naar een veerkrachtige samenhang in je tuin: Hoe je slimme combinaties van planten maakt die elkaar versterken, hoe je nuttige insecten naar je tuin lokt en hoe je de bodem in een gezonde balans brengt.

Permacultuur is gebaseerd op observatie van natuurlijke processen en hoe je met de natuur mee kunt werken en haar vóór je kunt laten werken. Het is een beproefde ecologische manier van tuinieren die steeds meer navolging vindt. Biodiversiteit is daarbij een belangrijk uitgangspunt.

Permacultuur is een uitstekende manier om slim en in ecologisch evenwicht te tuinieren.


Zeven stappen naar een natuurlijke moestuin

Natuurlijk tuinieren is dé methode van groenten kweken voor de toekomst.

Bij Yggdrasil hebben we de afgelopen 20 jaar gezocht naar de beste manier om op een eenvoudige manier, met de natuur mee, groenten te kweken: zonder spitten, zonder bestrijdingsmiddelen en meststoffen, maar met onze unieke manier van combineren, met veel mulchen en met veel opbrengst!

Tot nu toe is het voor jou misschien een beetje zoeken hoe je best te werk gaat wanneer je samen met de natuur wil tuinieren, in dit boek geef ik je een duidelijke handleiding waarom en wanneer je wat moet doen.

Hierdoor kan ook jij succesvol natuurlijk tuinieren, vermijd je de valkuilen en kan je genieten van je eigen oogst aan heerlijke groenten!


Handboek ecologisch tuinieren

Dit is een grondig bewerkte editie van het klassieke Handboek ecologisch tuinieren – de moestuin, met de nieuwste wetenschappelijke inzichten over onder andere het bodemleven, bodemzorg, bemesting en gewasbescherming.

Het beheer van ongewenste kruidgroei krijgt een apart hoofdstuk.


Wederom met een schat aan informatie per groentesoort: niet zomaar ‘sla’, maar negen verschillende soorten, van kropsla en ijsbergsla tot pluksla en molsla, en bijvoorbeeld een hoofdstuk met een dozijn verschillende kolen.

Voor wie wil tuinieren als de beste.


De Makkelijke Moestuin 2.0 – Het boek dat je écht leert moestuinieren

Het boek dat je écht leert moestuinieren. Wil jij een moestuin maar ben je bang dat het je niet gaat lukken, of dat die niet bij je leven past? Snap ik.

De meeste mensen doen er namelijk veeeel te moeilijk over. Hoi, ik ben Jelle. Ik kreeg al 10.000-den mensen aan de moestuin, en allemaal met succes. Met dit boek nodig ik je uit om je aan te sluiten bij die club: moestuinders die het slim, leuk én makkelijk aanpakken.

Met een moestuin die overal kan, zo groot of klein als jij wilt, die je een paar minuten per dag kost en toch een megaoogst per m2 oplevert. Plus een prachtig stukje natuur. Maar ik ga je niet alleen ‘inspireren’: ik ga het je écht leren.

In dit boek: • hoe het Makkelijke Moestuin systeem werkt • hoe je een moestuin opzet die precies bij jou past – én je planten alles geeft wat ze nodig hebben • stap-voor-stap begeleiding voor 33 basisgroentes – zodat het niet fout kán gaan • en nog veel meer Kortom: alles wat je nodig hebt om succesvol te moestuinieren. Zonder gestress en zonder twijfel. Want vaagheid: daar houd ik niet van.


Het grote makkelijke moestuin kinderboek – leer samen met ons moestuinieren!

Een eigen moestuintje vinden kinderen geweldig. Want wat is nu leuker dan het zaaien en verzorgen van je groenteplantjes? Vooral als je ze daarna kunt opeten!

Roos en Seb wonen in de stad en willen ook een moestuintje. “Dat kan niet hoor,” zegt de opa van Roos, “Daar heb je geen plek voor en tuinieren is héél moeilijk. Veel te moeilijk voor kinderen!” Maar als ze Jelle tegenkomen zegt die iets heel anders: dat je maar weinig ruimte nodig hebt en het makkelijk kan leren. Hij geeft ze zijn tuinboek mee en Seb en Roos gaan aan de slag.

In het boek ontdek je – samen met Roos en Seb – het beproefde concept van de Makkelijke Moestuin. Jelle legt ze alles uit, van de grond tot aan het indelen van de bakken. Ieder onderdeeltje krijgt een eigen, overzichtelijk hoofdstukje: alles vlot geschreven, in eenvoudige taal, en met leuke illustraties. En zo leer je stiekem alles om een eigen moestuin mee te beginnen.

Verder lees je van alles in de groentewijzer, zoals informatie over kropsla, spinazie, radijsjes, worteltjes, uien, snijbiet, sugarsnaps en nog veel, veel meer. In het boek staat een handige zaaikalender, waarop niet alleen staat wanneer je alles moet planten en oogsten, maar ook op welke plek (en hoeveel) je er van moet planten. Zo kan het bijna niet misgaan.

Vanaf een jaar of acht kom je met dit boek al een heel eind met je eigen moestuin.


De moestuinkalender – supermakkelijk zaaien, telen en oogsten – het hele jaar door

Wat heerlijk, een eigen moestuin! Of het nu om een flinke lap grond, een balkonnetje of een piepklein tuintje gaat, er is niets lekkerder dan (uit je eigen tuin oogsten) tuinieren in je eigen tuin.

Voor een flinke opbrengst hoef je alleen maar te weten wat je wanneer moet doen. Daarbij komt deze moestuinkalender goed van pas.

Hierin staat per maand wat je moet doen, kunt doen en niet mag vergeten. Met ruimte om je eigen tuinklusjes op te schrijven. Mislukte oogst komt in jouw woordenboek niet meer voor!


Een jaar in de moestuin – groente en fruit uit eigen tuin

Met ‘Een jaar in de moestuin’ heeft de gebruiker een praktisch en overzichtelijk boekwerk in bezit voor jarenlang moestuinplezier. Voor beginners en gevorderden, voor mensen met een lapje grond, (postzegel)tuintje of balkon. Van A tot Z leer je optimaal moestuinieren.

Teel je eigen groente, fruit en kruiden en leer goed te plannen. Welke gewassen zijn de beste keuze voor de beschikbare ruimte? Hoe bereid je de grond voor en wat is het voordeel van telen in potten en bakken? Hoe voorkom je plagen en ziektes en welke combinaties werken optimaal?

Gemakkelijke gewassen, stap voor stap-schema’s van groente- en fruitsoorten, allerhande rassen met hun specifieke kenmerken, kiemgroenten, kruiden en pluksla.

Uitleg over de biologische aanpak, voorbeelden van luie tuinen, gezinstuinen, postzegeltuintjes of juist fancy-foodietuinen voor de liefhebbers van cavolo nero, tigerellatomaten en bimi. Met ‘Een jaar in de moestuin’ was zaaien, kweken, oogsten en opeten nog nooit zo leuk.


De moestuin – my stressfree zone

De moestuin leert hoe je met weinig inspanning van je eigen groente, fruit en kruiden kunt genieten. Met vooral praktische uitleg. Moestuinieren leidt tot minder stress en meer gezonde eetlust!

Floor Korte laat in De moestuin zien hoe het telen van je eigen groenten leidt tot minder stress en meer gezonde eetlust. Kom tot rust door lekker bezig te zijn in je tuintje. Zelf groente verbouwen is volkomen milieu- en diervriendelijk en het kan gewoon in je eigen tuin of op je balkon.

De moestuin leert hoe je met weinig inspanning van je eigen groente, fruit en kruiden kunt genieten. Het boek bevat vele weetjes, tips, aan- en afraders, verrassende recepten en fraaie illustraties van Floor Kortes eigen hand.

Floor Korte werkte mee aan het tv-programma ‘Eigen Huis en Tuin’ en had een column in VT Wonen. Via haar blog op floorsmoestuin.nl probeert Floor Korte vele mensen te stimuleren om een eigen moestuin te beginnen.


Van zaaien tot oogsten

Een handige zakgids voor de (biologische) moestuin. Lekker overzichtelijk én compact. Ideaal om iedere dag mee naar buiten te nemen. Legt helder uit hoe je bekende soorten groente makkelijk kunt telen, oogsten, bewaren en verwerken.

Met extra informatie over nuttige en minder nuttige kruiden en insecten. Compacte én overzichtelijke informatie per groente: – Zaaiperiode per groente, zaaiafstand en gunstige combinaties – Natuurlijke bemesting en bescherming tegen ziekten en plagen – Oogsten, bewaren en verwerken Met extra informatie over nuttige én minder nuttige kruiden en insecten: combineer planten die goed bij elkaar passen, bestrijd plaaginsecten met nuttige insecten en maak gebruik van kruidenextracten.

Ook geschikt voor een kleine moestuin of balkontuin. Vormt samen met de ‘Zaaiagenda’ de ideale informatiebron voor beginners en gevorderden.


Moestuin planner

Verzamel alle informatie over je groenten, fruit en kruiden om elk jaar weer van een weelderige oogst te kunnen genieten! In dit handige notitieboek kun je alle informatie over je moestuin verzamelen en bewaren. Vul de handige to do-lijsten aan met wat er maand na maand in jouw tuin moet gebeuren en maak een plan van waar je welke groenten, fruit of kruiden wilt zetten. Houd voor alle planten bij welke variëteit je gekozen hebt, waar je ze hebt gekocht en hoeveel je er geplant of gezaaid hebt. Maak ten slotte aantekeningen over de ideale standplaats, verzorging en oogst, en over het snoeien, opbinden en toppen. Zo bereik je keer op keer het beste resultaat!


Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Vergelijkbare berichten