|

De top 7 van de beste boeken over Michelangelo 2023

Michelangelo werd geboren in 1475 in Caprese, Italië, en toonde al vroeg interesse in kunst. Hij volgde een opleiding in Florence en ging in de leer bij de schilder Domenico Ghirlandaio. Michelangelo’s vroege werken omvatten het beeldhouwwerk “David” in Florence, dat hij voltooide toen hij nog maar 29 jaar oud was. Ondanks zijn succes als beeldhouwer was Michelangelo een veelzijdig kunstenaar die ook uitblonk in schilderkunst, architectuur en poëzie. Zijn vroege leven en opleiding legden de basis voor zijn latere werken en prestaties, die een grote impact zouden hebben op de kunstwereld.

Meer over Michelangelo zoals zijn beste werken en zijn biografie lees je in de boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina. De boeken worden uitgebreid beschreven, naast een boekomschrijving heb ik ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek over Michelangelo eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Michelangelo (Go)

Nog voordat hij de leeftijd van dertig jaar had bereikt, had Michelangelo Buonarroti (1475-1564) al een beeld gemaakt van David en Pi‘ta, twee van de beroemdste beeldhouwwerken uit de gehele kunstgeschiedenis.

Net zoals zijn Florentijnse collega Leonardo da Vinci, was Michelangelo een genie en grote ster van de Renaissance. Beeldhouwer, schilder, architect en dichter, hij bracht zo’n niet te evenaren passie en unieke stijl aan in zijn werk dat zijn imitators de beweging Mani‘risme oprichtten in hun poging om zijn special touch te kopi‘ren.

Het eerste deel van dit boek concentreert zich op het leven en werk van Michelangelo met tekst en beelden, daarna presenteert het belangrijkste deel van het boek al zijn schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en architectonische plannen.


De hemel van de paus

Na zijn adembenemende vertelling over de dom in Florence in De koepel van Brunelleschi biedt Ross King in De hemel van de paus een fascinerende kijk op Michelangelo s meesterwerk in de Sixtijnse kapel. Toen Michelangelo in 1508 van Paus Julius II de opdracht kreeg het gewelf van de Sixtijnse kapel te beschilderen, had hij weinig ervaring met het maken van fresco s. Toch nam hij de opdracht aan.

Er volgde een vier jaar lange worsteling met financiële tegenslag, ziekte en de moeilijke frescotechniek. Maar toen het resultaat werd tentoongesteld, waren de toeschouwers sprakeloos van bewondering. De hemel van de paus biedt een fascinerende kijk op de ontstaansgeschiedenis van het beroemdste plafond ter wereld en schetst bovendien een magnifiek portret van het dagelijkse leven van het vroegmoderne zestiende-eeuwse Rome.


Michelangelo

Als ‘Wieg van de Renaissance’ vormt de stad Florence met haar buitengewoon grote rijkdom aan kunstschatten uit de wereld van de architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst de kiem voor Michelangelo’s artistieke ontwikkeling.

Hier schoolt de jonge Michelangelo Buonarroti zich al vroeg aan de hand van de werken van de oude meesters, zoals de fresco’s van Masaccio of Giotto. Tijdens zijn omzwervingen door de stad aan de rivier de Arno tekent hij hun werken na – een van de belangrijkste praktische oefeningen voor een aankomende kunstenaar.

Nadat hij zijn schoolopleiding voortijdig heeft afgebroken, weet Michelangelo de wil van zijn vader te trotseren en gaat hij in de leer bij het atelier van de frescoschilder Domenico Ghirlandaio. Maar al een jaar later keert hij zijn eerste meester de rug toe om zich op de beeldhouwkunst te concentreren. In de sculpturentuin van de Medici bestudeert hij klassieke beelden.

Al gauw onderkent Lorenzo de’ Medici de talenten van Michelangelo; hij neemt hem in zijn huis op “als zijn eigen zoon” en wordt zo een van Michelangelo’s eerste belangrijke mecenassen


De belofte van Michelangelo

Rome, herfst 1542. Michelangelo moet een veertig jaar oude belofte inlossen: het voltooien van het grafmonument van paus Julius ii. Dat neemt de zittende paus hem niet in dank af. Intussen is de kunstenaar ook in het vizier gekomen van de Romeinse Inquisitie. Zij hopen via Michelangelo meer informatie te verkrijgen over een verboden genootschap waar zijn goede vriendin Vittoria Colonna deel van uitmaakt.

In het rauwe maar prachtige decor van Rome, waar de aflatenhandel welig tiert en waar landsknechten en courtisanes het voor het zeggen lijken te hebben, ontvouwt zich een spannend kat-en-muisspel. De levens van Michelangelo, Vittoria en de leden van de Inquisitie raken op levensgevaarlijke manier met elkaar verstrengeld. Want in het zestiende-eeuwse Rome is de brandstapel altijd nabij…

In de pers

  • ‘Liefhebbers van historische romans mogen deze niet laten liggen: meeslepend, intrigerend en spannend, van de eerste tot de laatste bladzijde.’ Italië Magazine
  • ‘In Strukuls handen verandert elke tijdsperiode in het meest adembenemende en fascinerende verhaal ooit.’ Vanity Fair
  • ‘Strukul is de Alexandre Dumas van de eenentwintigste eeuw: zijn altijd weer fascinerende historische romans doorstaan makkelijk de tand des tijds.’ La Stampa

Michelangelo – Het complete geschilderde werk

Een van de beroemdste kunstenaars ter wereld is Michelangelo Buonarroti (1475- 1564). Hij was niet alleen schilder, maar ook beeldhouwer, architect en dichter. Michelangelo wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars uit de Italiaanse renaissance.


De huid van Michelangelo

Na zijn vijftigste verjaardag, als er een eind is gekomen aan de jarenlange relatie met zijn vriend, vertrekt Zeger van Vuren, kunsthistoricus, naar Italië. Vrienden en Amsterdam laat hij achter zich. Hij installeert zich in een oude boerderij op een heuvel in Toscane. Zeger is klaar voor een nieuw leven. Zijn dagen vult hij met het schrijven van een studie over Michelangelo. Onderwerp is het halfjaar uit het leven van de zevenenvijftigjarige kunstenaar waarover niets bekend is. Michelangelo heeft dan kennisgemaakt met een adellijke jongen uit Rome, wiens uitzonderlijke schoonheid hem inspireert tot zijn mooiste sonnetten.

In het begin van zijn verblijf ontmoet Zeger bij een vervallen Romeinse bron de twintigjarige Elio. De vriendschap met deze bediende, bijrijder en bouwvakker zet zijn leven in een nieuw Licht. De afstand tussen Amsterdam en de arcadische omgeving van de heuvel krijgt voor Zeger mythische proporties.

Het evenwicht waar Zeger naar op zoek is, wordt op de proef gesteld door Elio, de dionysische danser die hem lijkt te verlossen van zijn leeftijd en zijn verleden.
In Michelangelo herkent Zeger de passie voor de schoonheid die van goddelijke oorsprong is en haar hoogste uitdrukking vindt in de gestalte van een jongeman. Voor deze schoonheid zet Zeger alles op het spel.


Het geheim van Michelangelo

Jacob is in de leer bij de grote meesterschilder Michelangelo Buonarroti in de Sixtijnse kapel. Michelangelo blijkt aangesloten bij een mysterieuze broederschap. Is Michelangelo wel wie hij lijkt?

Historische jeugdthriller

Het is het jaar 1534. Jacob van Pistoia wil niets liever dan kunstschilder worden, maar zijn vader wil dat hij wolhandelaar wordt, net als hij. Jacob loopt weg naar de grote stad Rome, om daar zijn geluk te beproeven. En geluk heeft hij. Hij mag in de leer bij de meesterschilder Michelangelo Buonarroti!

Die is op dat moment bezig met zijn schilderingen voor de paus in de Sixtijnse Kapel. Al snel blijkt dat Jacobs leermeester verwikkeld is in allerlei geheime zaken. Zaken die iets te maken hebben met de plotselinge, mysterieuze dood van de paus? Jacob weet het niet, maar hij is vastbesloten het tot op de bodem uit te zoeken.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *