De top 7 van de beste boeken over de Bende van Nijvel 2024
De Bende van Nijvel, ook wel de Bende van de Borinage genoemd, was een criminele organisatie die verantwoordelijk was voor een reeks gewelddadige overvallen in België in de jaren 1980. De naam “Bende van Nijvel” is afgeleid van de Belgische stad Nijvel, waar de bende enkele van zijn beruchte misdaden heeft gepleegd.
De Bende van Nijvel pleegde een reeks brutale overvallen op warenhuizen, supermarkten en geldtransporten, waarbij ze buitengewoon gewelddadig te werk gingen. Een van de bekendste en meest beruchte aanvallen vond plaats op 9 november 1985 in de Delhaize-supermarkt in Aalst, waarbij acht mensen werden gedood.
Ondanks uitgebreide onderzoeken en pogingen om de daders te achterhalen, zijn de identiteit en motieven van de Bende van Nijvel nooit volledig opgehelderd. Er zijn verschillende theorieën en speculaties over wie er achter de misdaden zaten en wat hun motieven waren, maar er zijn nooit concrete bewijzen gevonden die tot de arrestatie en veroordeling van de daders hebben geleid.
De Bende van Nijvel blijft een van de grootste onopgeloste misdaden in de Belgische geschiedenis en heeft geleid tot veel speculatie, samenzweringstheorieën en maatschappelijke onrust. Het onderzoek naar de Bende van Nijvel is door de jaren heen verschillende keren heropend, maar tot op heden zijn er geen definitieve antwoorden gevonden.
De boeken dragen bij aan speculaties, theorieën maar geven je ook veel informatie die je nog niet wist over de Bende van Nijvel. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
De Bende van Nijvel Ontmaskerd
Wie waren de leden van de Bende van Nijvel? Er zijn vele samenzweringstheorieën die vragen oproepen over de betrokkenheid op een hoger niveau door de NAVO, terroristische fracties, de Belgische Rijkswacht, een netwerk van kinderpornografie waar machtige personen bij betrokken waren en een gevaarlijke splintergroep van neonazi’s. Dit boek zal lezers helpen om eindelijk de waarheid over deze krankzinnige moordenaars te reconstrueren.
Het Rattenkwartier: Een Blik in het Nest van de Bende van Nijvel
Begin jaren tachtig bewoont de clan Bogaert enkele woonwagens in het zogenaamde Rattenkwartier in Negenmanneke, Sint-Pieters-Leeuw. Een lid van die clan was ooit de hoofdverdachte in het dossier van de vuilniszakmoorden van Bergen. Familielid Anna Bogaert was tot begin jaren tachtig gehuwd met Philippe De Staerke, de enige in verdenking gestelde crimineel voor de aanslag van de Bende in Aalst. De clan De Staerke is afkomstig uit het Rattenkwartier.
Beide families zijn verwant met de clan Becker. Robert Becker woonde begin jaren tachtig in een woonwagen in het Rattenkwartier. Hij werd genoemd als leider van de Bende van de Borinage, de enige criminelen die voor het assisenhof verschenen inzake de in 1983 gepleegde aanslagen en moorden van de Bende van Nijvel.
Het Rattenkwartier is het nest van de Bende van Nijvel.
En dan leren de bewoners van dat nest, – vechtersbazen, inbrekers en overvallers, – via de verzamelde criminele activiteiten een echte psychopaat kennen. Een onverbeterlijke seriemoordenaar. Een meedogenloze massamoordenaar. Charlie Hedo toont in dit boek aan dat hij betrokken is bij de twee grootste misdaaddossiers van ons land die bovendien beide onopgelost zijn.
Charlie Hedo was in 1985 op de dag van de bloedigste aanval aanwezig in Aalst. De Bende liet de stad in trauma achter. Charlie volgde sindsdien alle verwikkelingen in de zaak op de voet. Toen de daders na 20 jaar nog steeds vrij rond liepen besloot hij zich te verdiepen in de zaak en kwam tot verrassende ontdekkingen. Hij werkte tien jaar aan dit boek waarin hij de daders bij naam noemt.
Niet Schieten, Dat Is Mijn Papa!
‘Niet schieten, dat is mijn papa!’ zijn de laatste woorden van Rebecca, het veertienjarige zusje van David Van de Steen.
Op 9 november 1985 worden de vader, de moeder en de zus van David voor zijn ogen vermoord op de parkeerplaats van de Delhaize in Aalst door de Bende van Nijvel. David, op dat moment negen jaar, staat oog in oog met de ‘reus’ van de Bende en wordt twee keer beschoten. Hij is zwaargewond maar overleeft de aanslag. De moordenaars van zijn familie en van de andere slachtoffers zijn nog steeds niet gepakt.
Vijfentwintig jaar later doet David voor het eerst zijn verhaal. Over zijn leven dat begon als dat van een doodgewoon jongetje in Aalst, en dat in tien minuten veranderde in een nachtmerrie, als slachtoffer van het grootste misdaadmysterie uit de Belgische geschiedenis. Een verhaal over verlies, verdriet, onmacht en woede, maar ook over herwonnen levenslust en de hoop om ooit een normaal leven te kunnen leiden. Niet schieten, dat is mijn papa! is het verhaal van een overlever.
Beetgenomen
17 raids tussen 1982 en 1985, 28 doden, ruim 40 gewonden, amper 175.000 euro buit en niemand veroordeeld.
De bende van Nijvel is het grootste onopgeloste gerechtelijk dossier van België. Welke motieven had de bende? Waren het beroepscriminelen die geld wilden roven? Extreemrechts dat terreur wou zaaien? Rancune tegen de rijkswacht? En wat was de rol van Madani Bouhouche en Robert Beijer?
Journaliste Hilde Geens onthult hoe het onderzoek decennialang werd gemanipuleerd.
De bende van Nijvel
België in de jaren 1970 en 1980: het land is in de ban van een blinde terreur. Uiterst linkse en extreem rechtse terroristen gaan ongestoord hun gang met de hulp van geheim agenten en met
medeweten van politiemensen en hoge militairen. De Bende van Nijvel was de top van de ijsberg. Tijdens de moordende raids van de Bende, vooral op Delhaize-warenhuizen, vielen er 28 doden. Het dossier werd nooit opgehelderd – we zijn nu meer dan twintig jaar na de feiten. Het onderzoek werd een symbool voor alles wat fout loopt bij politie en justitie.
Guy Bouten heeft zich vijf jaar lang vastgebeten in het dossier, dit boek vertelt zijn zoektocht in de Brusselse criminele onderwereld. Hij ging belangrijke getuigen en betrokkenen opzoeken en legde zo een uitgekiend netwerk bloot waarin leden van de militaire inlichtingendienst SDRA en de Staatsveiligheid een obscure rol speelden en criminelen en extreem rechtse groeperingen manipuleerden. In Bangkok ontmoet hij Bob Beijer, in Palermo gaat hij op de koffie bij de maffia, in Brussel trekt hij op met de clan-De Staerke.
Stap voor stap verzamelt hij de puzzelstukken die hem naar het mogelijke brein van de Bende leiden… Het boek leest als een thriller, de realiteit is bloedstollend.
Overlever van de Bende van Nijvel
9 november 1985. De negenjarige David ziet hoe zijn ouders en zusje worden vermoord door de Bende van Nijvel in het Belgische Aalst. Zelf raakt hij zwaargewond. Het weeskind van toen is intussen zelf vader. In navolging van zijn overleden grootvader probeert hij zich een weg te graven naar de waarheid.
Hij praat in dit boek, vaak voor het eerst, met andere slachtoffers en nabestaanden, politiemensen en rijkswachters, ex-speurders en ex-gangsters. Het levert een reeks exclusieve getuigenissen op. Zelf getekend door het trauma, helpt David ook andere mensen in het verdriet om hun geliefden. Dit boek brengt daarom niet alleen Davids levensverhaal van de aanslag tot nu. Meer dan ooit wil het ook aandacht vragen voor het lot van slachtoffers.
Bouhouche, Beijer, Beuckels en de anderen
De jaren met de moordpartijen van de Bende van Nijvel liggen alweer bijna vier decennia achter ons. Net toen de publieke opinie op het punt stond die gruwelijke feiten op de afvalhoop van de geschiedenis te gooien, presenteerden Stijn Coninx en David Van de Steen ons de film ‘Niet Schieten’, die de harten van alle kijkers beroerde en ons allemaal opnieuw klaarwakker schudde. Het feit dat de moordenaars nooit zijn opgepakt spreekt op zich al boekdelen.
Wie of wat kon een doofpotoperatie van een dergelijke, nooit eerder geziene dimensie verklaren? In dit boek worden spijkers met koppen geslagen, worden namen genoemd. Auteur Guy Bouten is niet over één nacht ijs gegaan. Hij wordt alom erkend en geprezen als een van de topexperten op dit terrein. Speurders en magistraten kwamen en gingen, maar Bouten bleef. De waarheden die hij vandaag aan het licht brengt zijn schokkend.
De moorddadige overvallen van de Bende van Nijvel waren het werk van een bende geleid door ex-rijkswachter Madani Bouhouche. Hij werd beschermd en gemanipuleerd door hogere rijkswacht- en legerofficieren, terwijl agenten van de Staatsveiligheid voor de nodige rugdekking zorgden.
De killers gingen schuil achter de façade van het ondergrondse NATO ‘Stay Behind’-netwerk, ‘Gladio’ genoemd. Deze ‘gestructureerde organisatie’ – de uitdrukking is van Bouhouche zelf – had tot doel de publieke opinie angstig te maken. In deze periode van Koude Oorlog, met een communistische vijand aan onze grenzen en de 25 bomaanslagen van de CCC in ons land, was het de betrachting van enkele toppolitici de strijdkrachten te versterken en tegelijk een ‘sterke staat’ te installeren in België. Maar deze beschermde ‘gestructureerde organisatie’ werd tegelijk misbruikt door extreemrechts en door een maffianetwerk dat actief was in de drugs- en wapenhandel. Een ‘onzichtbare hand’ deed daarbij een beroep op huurlingen en allerlei criminelen.
De auteur beschrijft in dit boek zijn zoektocht – doorheen een kluwen van geweld, chantage en valse sporen – aar de ware toedracht. Hij ontrafelt het mollenwerk van een aantal speurders en slaagt erin om de zogenaamde ‘Killer’ te identificeren, verantwoordelijk voor het doden van verscheidene Bendeslachtoffers. Het betreft een meedogenloze huurling, die in 1965 in Congo actief was en van wie de naam recent opdook in het dossier over de mysterieuze dood van de VN secretaris-generaal Dag Hammarskjöld.
Guy Bouten maakt ook de memoires van gewezen rijkswachter Madani Bouhouche bekend…