|

De top 7 van beste boeken over Willem Holleeder 2024

Willem Holleeder geboren in Amsterdam, 29 mei1958 heeft de bijnaam de neus gekregen door de prominente omvang van zijn neus. In 1983 kreeg hij bekendheid als één van de ontvoerders van Freddy Heineken en diens chauffeurs Ab Doderer. Holleeder is in de loop der jaren uitgegroeid tot Nederlands bekendste Crimineel.

Na het uitzitten van de straf voor de ontvoering werkt Willem Holleeder zich op tot de top van de Amsterdamse misdaadwereld en werd uiteindelijk in 2019 door de Rechtbank in Amsterdam veroordeeld voor een levenslange gevangenisstraf, omdat de rechtbank bewezen achtte dat Holleeder tussen 2002 en 2006 opdracht had gegeven tot zes liquidaties, waarbij ook zes doden zijn gevallen. (Bron: Wikipedia)

Meer over Willem Holleeder lees je in de boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina. Ondanks dat alle 7 boeken over Willem Holleeder gaan zijn ze heel divers. De boekomschrijving en de link van Bol.com geven je een goed beeld van de boeken. Via de link van Bol.com kun je het boek over Willem Holleeder eenvoudig en snel bestellen.

De Holleeder trilogie 1- Judas

Een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. ‘Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.’

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van (RTL Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. In dit unieke boek vertelt Astrid Holleeder op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer.

Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.


Holleeders onderwereld

Een unieke inkijk in Holleeders onderwereld Met exclusief voorwoord van Sander Janssen de advocaat van Holleeder. Misdaadjournalist Wim van de Pol kreeg als enige toegang tot de complete politiedossiers van de strafzaak tegen Willem Holleeder,maar ook van tientallen andere moordzaken die ermee in verband blijken te staan. Dit geeft een heel ander beeld dan de beperkte geschiedenis die tot nu toe in de media is geschetst en ook de waarheidsgetrouwheid van Astrid Holleeders verhaal komt onder druk te staan. In Holleeders onderwereld lezen we de rauwe werkelijkheid direct uit de originele politiedossiers, leesbaar gemaakt en van een toelichting voorzien door de auteur.

Het zijn de oorspronkelijke, persoonlijke verhalen van de criminelen zelf, getuigen en slachtoffers die een nooit eerder vertoond beeld schetsen van de onderwereld waar Holleeder deel van uitmaakte, waarbij gebruik gemaakt wordt van passages uit de processen-verbaal. Het boek bevat onthullingen en feiten over de liquidaties, de conflicten, de rol van Willem Holleeder en andere criminelen in de onderwereldoorlog die Nederland heeft geteisterd. Het biedt een historische en complete inkijk in de Amsterdamse penoze. Want de rechtszaak tegen Holleeder is veel meer dan een schilderachtige Amsterdams-Jordanese familieruzie, het is ook het einde van een tijdperk vol hebzucht en afrekeningen.


Verraad – De misdaadbiografie van Willem Holleeder

Verraad is het criminele levensverhaal van Willem Holleeder (1958) na de misdaad die van hem een bekende Nederlander maakte: de ontvoering van Freddy Heineken. Na zijn celstraf leek het of Holleeder een normaal bestaan op wilde bouwen in de bovenwereld. Maar achter de schermen bleef de positie van de Neus in de Amsterdamse onderwereld sterk. Een simpele optelsom van oude en nieuwe zaken leert dat de naam van Willem Holleeder sinds 1995 in ruim twintig onderzoeksdossiers voorkomt. Hij wordt in verband gebracht met de liquidaties van Heineken-ontvoerder Cor van Hout (2003), vastgoedhandelaar Wim Endstra (2004), beroepscrimineel John Mieremet (2005), hasjhandelaar Kees Houtman (2005) en kroegbaas Thomas van der Bijl (2006).

Dit boek is gebaseerd op het onderzoeksmateriaal van justitie en politie en op diverse getuigenissen van binnen en buiten het criminele milieu. De rechtszaak tegen Willem Holleeder is vermoedelijk de finale akte in een poging de schuldigen in het lange en gewelddadige gevecht om de macht in de onderwereld te berechten. Willem Holleeder is een van de weinige hoofdrolspelers in dit conflict die nog leven. Volgens zijn zussen Sonja en Astrid Holleeder komt dat omdat hij iedereen weet te manipuleren. ‘Hij is een psychopaat en heeft echt iedereen in zijn omgeving verraden.’

Verraad is het eerste boek over de criminele levenswandel van Nederlandse bekendste onderwereldfiguur.


De Holleeder trilogie 2 – Dagboek van een getuige

Een onthullend boek over hoe justitie met ‘gewone’ getuigen omgaat, maar ook het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder.

Na het verpletterende – en megasuccesvolle – boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf?

Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets ‘normaal’ is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren


De Holleeders

Jordaans volkstoneel, trial by media, een familietragedie? Het proces tegen Willem Holleeder lijkt in niets op een gewone rechtszaak. Hendrik Jan Korterink volgde het ‘van binnenuit’. Zijn biografie over Holleeders ‘bloedgabber’ Cor van Hout komt tijdens het proces aan de orde en hij kent vrijwel alle betrokkenen persoonlijk. Alsmede de vele vrienden en vijanden van de hoofdrolspelers.

Zus Astrid Holleeder heeft er in de afgelopen jaren alles aan gedaan broer Wim neer te zetten als een monster, een psychopaat, die er niet voor terugdeinsde zijn eigen familie te bedreigen, maar die ook zijn zwager Cor zou hebben laten vermoorden. In haar boek Judas en de daarop gebaseerde televisieserie, toneelstuk en film ontpopt Astrid zich als een engel der wrake. Háár verhaal is kritiekloos uitgemeten in de media, met een even uitgekiende als ingenieuze campagne. Maar klopt het wat Astrid zegt of heeft ze – zoals Holleeders advocaten vermoeden – een vertekend beeld van de werkelijkheid?

De gestoorde verhouding tussen Astrid en Willem past naadloos in een Griekse tragedie. Het motief voor Astrid om te proberen haar broer de rest van zijn leven achter de tralies te krijgen, is diffuus. Om aandacht en erkenning, of om geld. In het laatste geval de nalatenschap van de in 2003 geliquideerde Cor van Hout: het met losgeld van de Heinekenontvoering verkregen vermogen. In De Holleeders komen alle betrokkenen aan het woord.

Het eerste deel is de handgeschreven verklaring van Holleeder (‘Mijn verhaal’). Daarin beschrijft hij hoe het in 1983 is gegaan met de ontvoering van Freddy Heineken en Ab Doderer, wat er met het losgeld is gebeurd en wat de rol van zijn zussen Sonja en Astrid is geweest. Daarnaast bestaat het boek grotendeels uit de letterlijke weergave van de verhoren van Willem, Astrid en Sonja Holleeder, Sandra den Hartog en Peter R. de Vries, aangevuld met persoonlijke toelichtingen van de schrijver.


Tijdperk Willem Holleeder

Misdaadverslaggever John van den Heuvel en Bert Huisjes geven in Tijdperk Willem Holleeder een intrigerend overzicht van de misdadige carrière van Willem Holleeder vanaf zijn jeugd tot en met heden, en van de ontwikkelingen in de criminele wereld in Amsterdam en Nederland.

Willem Holleeder en Cor van Hout ontvoeren in 1983 Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. Hoewel de daders na een lang juridisch steekspel zijn opgepakt en veroordeeld, is een groot deel van de buit nooit teruggevonden.

Na hun vrijlating in 1992 stappen Holleeder en Van Hout in de drugshandel en vervolgens in de vastgoedwereld. Daar ligt niet alleen het grote geld, maar loert ook gevaar. Want steeds meer mensen uit hun directe omgeving komen om het leven door brutale liquidaties. Als de teller op 25 staat, grijpt justitie eindelijk in.


De Holleeder trilogie 3 – Familiegeheimen

Familiegeheimen – het slot van een trilogie, samen met Judas en Dagboek van een getuige – is een pleidooi voor een bestaan dat niet bepaald wordt door anderen. Een leven waarin Astrid Holleeder het heft in eigen hand neemt, en kiest voor de liefde en niet voor de haat.

In Familiegeheimen vertelt Astrid Holleeder openhartig en meeslepend over het leven dat zij en de andere leden van de familie – moeder Stien, dochter Miljuschka, zus Sonja en haar kinderen Richie en Francis – leiden, voor en tijdens het proces tegen Willem Holleeder. Maar vooral is er ruimte om na te denken over een leven daarna.

Hoe neem je afscheid van een gezinslid? Hoe leef je met gevoelens van schuld, angst en verraad; hoe verhoud je je in een nieuwe gezinsformatie tot elkaar en tot de buitenwereld, en hoe kijk je naar de toekomst?

In gesprekken met haar therapeute geeft Astrid Holleeder volledige openheid over haar diepste zielenroerselen, en zijn we getuige van de hernieuwde band met haar dochter Miljuschka, over wie ze nog niet eerder schreef.

‘Wat ga je nu doen?’
‘Even naar Mil. Ik moet haar een vraag stellen, die ik haar nog niet heb durven stellen. En dan kan ik verder met mijn leven.’


Vergelijkbare berichten