|

De top 7 van de beste boeken over libellen 2023

Libellen zijn gevleugelde insecten en kunnen worden onderverdeeld worden in echte libellen en de juffers. De libellen zijn in de meeste gevallen goed te herkennen aan hun lange achterlijf en de brede vleugels, waarmee behendig gevlogen kan worden.

De ogen van de libellen zijn opvallend en vormen een groot deel van de kop van de insect. Het lichaam van de libellen hebben vaak verschillende kleuren. In totaal zijn er ruim 6000 soorten waarvan er ongeveer 70 leven in Nederland en België

In de boeken op deze pagina speciaal over libellen, wordt nog veel meer verteld over de libellen en welke soorten je in Nederland en België kan spotten. Om je een goed beeld te geven van de boeken, is er naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft niet alleen veel extra informatie, via de link kun je het boek ook eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Libellen van Nederland

Het boek bevat een determinatiesleutel op basis van foto’s om de waargenomen soorten op naam te brengen. Er zijn 72 soorten opgenomen, waaronder ook de zeer zeldzame en enkele soorten die binnen niet al te lange tijd (weer) in ons land verwacht worden. Na een korte inleiding over libellen wordt van elke soort op twee pagina’s korte informatie gegeven over het voorkomen in Europa en Nederland, leefwijze, leefgebied en verschillen met gelijkende soorten. Er wordt ook aandacht besteed aan libellenlarven en hun huidjes.

Voor de fotografen worden er enkele aandachtspunten gegeven voor het maken van goede foto’s. De foto’s in het boek spelen de hoofdrol en laten onder andere mannetje, vrouwtje, paringswiel, eiafzet en leefgebied zien. De meeste foto’s in het boek zijn door mij gemaakt, aangevuld met foto’s van enkele andere fotografen.

De tweede druk is twaalf pagina’s dikker geworden, diverse foto’s zijn vervangen, de lay-out is verbeterd en er zijn enkele paginagrote foto’s toegevoegd. Hetzelfde handzame formaat is gehandhaafd, zodat het in een rugzak past. Door de harde kaft blijft het ook lang mooi.

De schema’s van de vliegtijd van libellen en de duur van het ei- en larvestadium zijn nu in het boek opgenomen.


Fotogids larvenhuidjes van libellen

De eerste Nederlandstalige gids die alle libellenlarvenhuidjes van Noordwest-Europa beschrijft. 84 soorten libellen en waterjuffers komen aan bod. Geillustreerd met meer dan 2000 spectaculaire foto’s. Met extra informatie over ecologie, verspreiding, het zoeken, verzamelen en conserveren.

  • Meer dan 2000 unieke foto’s van de larvenhuidjes, de larven, de volwassen libellen en de biotoop
  • Beschrijft de huidjes van 84 soorten libellen (Anisoptera) en waterjuffers (Zygoptera)
  • Compleet voor Noordwest Europa
  • Uitgebreide soortbeschrijvingen en determinatiesleutel voor de huidjes
  • Vergelijkende platen van larvenhuidjes en details zoals vangmaskers
  • Foto’s van de volwassen libel en biotoop met daarin de uitsluipplaatsen aangegeven
  • Inleiding over de ecologie van libellen en libellenlarven
  • Zoeken, verzamelen, prepareren voor een eigen collectie

Veldgids libellen


Voor iedereen die alle libellen van Noordwest-Europa, juffers en echte libellen, wil leren herkennen. Combineert duidelijke beschrijvingen met handige achtergrondinformatie, waarnemingstips en goede foto’s.

De beste fotogids op dit gebied. In deze libellengids zijn 100 Noord- en Midden- Europese soorten opgenomen met foto’s van zowel het mannetje als het vrouwtje. Zuid-Europese soorten worden korter behandeld. Bij herkenning en voorkomen wordt uitgebreid stilgestaan en bij meerdere soorten tonen extra foto’s de variatie in tekening en kleur. Voor detailkenmerken zijn er zwart-wit tekeningen.

Daarnaast zijn er verspreidingskaarten van Europa en stippenkaarten voor de soorten van de Benelux. Met behulp van deze gids kan zowel de geïnteresseerde leek als de meer ervaren libellenwaarnemer alle libellen op naam brengen.


Op zoek naar vlinders en libellen

Op zoek naar vlinders en libellen verschijnt ter ere van het de veertigste verjaardag van De Vlinderstichting. Het boek neemt je mee naar mooie vlinder- en libellengebieden in Nederland. Van de duinen in het westen tot de veengebieden in het oosten en van de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg tot het Lauwersmeer in het noorden: alle provincies komen aan bod.

Elk gebied wordt kort beschreven naast de dagvlinders, nachtvlinders en libellen die er voorkomen. Je ontdekt zowel de zeldzame, bedreigde en beschermde soorten, als de algemene soorten die je er tijdens een wandeling kunt tegenkomen.

Het boek bevat ook praktische informatie over de bereikbaarheid en de voorzieningen van de gebieden. Een ideaal uitgangspunt voor een mooie wandeling.


Libellen in Overijssel

Een schitterend lees- en kijkboek voor iedere natuurliefhebber die al wandelend de libellen en het landschap van Overijssel wil ontdekken. Met briljante natuurfoto’s en mooie libellenroutes.

Een must-have voor elke natuurliefhebber! In Overijssel liggen de beste libellengebieden van Europa. Niet voor niets trekt Overijssel jaarlijks een groot publiek. In deze met briljante foto’s geïllustreerde uitgave worden alle in de ‘tuin van Nederland’ voorkomende libellensoorten in beeld gebracht en beschreven.

Een schitterend lees- en kijkboek dat je verleidt om naar buiten te gaan, de libellen op te zoeken in de prachtige natuurgebieden en ervan te genieten. Aan de hand van kaarten is te zien waar deze ‘vliegende juwelen’ voorkomen. Speciale libellenroutes helpen al dat moois te vinden. Mooi geïllustreerd met schitterende natuurfoto’s van Alex Huizinga.


Libellen van Europa

Met Klaas-Douwe B. Dijkstra’s Libellen van Europa heb je de veldgids in handen waarmee je deze bijzondere insectensoort beter leert kennen. Libellen zijn de juweeltjes die je langs de waterkant, maar ook in je tuin kunt vinden. Het herkennen van de libellen is gemakkelijk door de combinatie van prachtige foto’s en tekeningen en heldere beschrijvingen. Een even compleet als handzaam naslagwerk voor kenners, watermensen en natuurliefhebbers. Onmisbaar op excursie of vakantie, maar ook rond het huis.


Verrassend vlakbij 1 – Vlinders en libellen

Ideaal voor beginners! Deze natuurgids staat boordevol verrassende weetjes, (kijk)tips en inspiratie om naar buiten te gaan.

Van citroenvlinder tot nachtpauwoog en van blauwe juffer tot gewone oeverlibel. Vlinders en libellen versieren de natuur en je tuin! Hoe herken je ze, waar houden ze van en wat kun jij voor ze doen? Welke vlinders en libellen kun je in welke maand zien? Ideaal voor beginners! Een natuurgids boordevol verrassende weetjes, (kijk)tips en inspiratie om naar buiten te gaan. Ook verschenen: Tuindieren, Vogels, Bijen & Hommels, Zoogdieren natuurgids, vlindergids, libellengids, insectengids, zakgids, dagvlinders, libellen, nachtvlinders


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *