|

De top 7 van de beste boeken om gitaar te leren spelen 2023

Gitaar spelen is weer helemaal hot. Maar het leren gitaar spelen kan nog wel eens tegenvallen. Vooral als je niet weet hoe het moet. Op het internet staat veel informatie, maar waar wij achter kwamen is dat de informatie niet altijd helemaal compleet is en dat het een zoekplaatje wordt.

Naast gitaarboeken kan Gitaartabs een goed alternatief zijn een online gitaarcursus. één van de boeken is ook van de makers van gitaartabs en besteed hier ook aandacht aan. Na de 5 beste gitaarboeken heb ik nog een review geplaatst en extra informatie over Gitaartabs.

De 7 beste boeken heb ik uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik een . link van Bol.com toegevoegd aan de beschrijving. Als je op de link klikt vind je meer informatie over het boek en hier kun je uiteraard ook het boek eenvoudig en snel bestellen.

Naast de 7 boeken heb ik ook het programma Gitaartabs uitgebreid beschreven, het programma om eenvoudig en snel gitaar te leren spelen of om nog beter te worden.

Gitaar boek voor beginners – Leer stap voor stap gitaar spelen – inclusief Online Videos & Samples

In de inleiding had ik het al over Gitaartabs, dit fysieke boek is ook gemaakt door Gitaartabs. Het handboek voor de beginner, je leert stap voor stap gitaarspelen, en je krijgt toegang tot de online video’s, samples en Gitaartabs.

Het unieke aan deze gitaargids is dat je niet alleen gitaar leert spelen, maar dat er ook aandacht besteed wordt aan de basishouding, techniek, stemmen, tokkelen, akkoorden, slagritmes, oefeningen, liefjes en meer.

Het voordeel van dit boek is dat je geen noten hoeft te kunnen lezen. Met de techniek die achter het boek zit heb je dit namelijk niet gelijk nodig. Uiteraard word je wel geleerd hoe je muzieknoten kunt lezen en de (gitaar)tabs. Naast de noten zijn er ook akkoorden, geen angst je leert deze stap voor stap net zoals vele andere vaardigheden.

Met de lesstof die je leert kun je al na een paar dagen oefenen je eerst gitaar liedje spelen en na een aantal maanden melodieën en songs van bekende artiesten. Met dit boek ben je niet meer maanden bezig voordat het op gitaar spelen lijkt.

Bij aankoop van het boek ontvang je een persoonlijke code die je toegang geeft tot alle online oefeningen en video voorbeelden. Deze kun je snel en eenvoudig terug vinden via je eigen lesomgeving op Gitaartabs.nl

P.s. Gitaartabs werkt als enige in Nederland met een unieke streaming media player en heeft het grootste online aanbod gitaarlessen en ProTabs. Met ProTabs kun je elk liedje direct meespelen. De muziek kan je lezen vanaf interactieve bladmuziek, tabs en akkoorden met vingerzetting.

P.s. Als bonus ontvang je twee maanden een Alles-in-één abonnement cadeau bij het bestellen van dit handboek, waarmee je gratis extra toegang krijgt tot alle content zoals hierboven beknopt omschreven.

Wacht niet langer en bestel je persoonlijke gitaarles cursus.


Voor Dummies – Gitaarspelen voor dummies

De nieuwe editie van gitaarspelen voor Dummies is weer helemaal up-to-date. Dit boek is zowel geschikt voor de beginnende als de ervaren gitaarspeler. Het behandeld naast het gitaarspelen ook waar je op moet letten bij het aanschaffen van een gitaar, het verzorgen, het stemmen enzovoort. Ook dit boek geeft je een online bonus. Je kunt hier tientallen audioclips en video’s bekijken die jouw gitaarskills kunnen vergroten.

Het boek bied je simpele akkoorden en melodieën, maar ook grotere uitdagingen als het om gitaar spelen gaat. Het boek is geschikt voor alle niveau’s en heeft daarom wel minder aandacht voor de beginnende gitaarspeler ten opzichte van het boek van Gitaartabs en leer gitaar spelen. Die zich echt richten op de beginner. Maar het boek hoort zeker in deze top 5, want het kan je vaardigheden en kennis een enorme boost geven.


Leer gitaar spelen – Beginners gitaarboek (e-book)

Leer Gitaar Spelen is een e-book. Het voordeel is dat je gelijk na het kopen kunt beginnen met lezen en oefenen. Het e-book is een compleet gitaarlesboek voor beginners. Zowel geschikt voor de akoestische als de elektrische gitaar.

Het voordeel van dit e-book is dat je snel en effectief gitaar leert spelen. Alles wordt makkelijk en eenvoudig uitgelegd en de afbeeldingen in het boek maakt het alleen maar makkelijker en duidelijker. Dit boek vermoeid je niet met veel theorie waar je niets aan hebt. Het draait om gitaarspelen, en daarbij wordt alleen de broodnodige en waardevolle informatie met jou gedeeld. Naast de informatie vind je ook diverse tips om je gitaar skills te verbeteren.

Het boek geeft ook nuttige informatie als je nog een gitaar nodig hebt of een nieuwe gitaar zoekt. Ook is er aandacht voor handige hulpmiddelen die jou kunnen helpen, zodat je beter en sneller gitaar kunt spelen.

Het voordeel van dit leerzame gitaarboek is dat je eenvoudig en in je eigen tempo gitaar leert spelen. Het boek kan ook gezien worden als gitaarnaslagwerk met meer dan 100 akkoorden en uitleg hoe je deze kunt gebruiken.

Wil jij gitaarspelen maar niet te veel geld uitgeven aan dure goede gitaarboeken en vind jij een e-book prettig dan is dit de juiste koop voor jou. Dit boek leert je in een paar weken hoe je jouw eerste liedje kan spelen voor iedereen die het maar wil horen.


Praktisch handboek gitaar

Met het praktische handboek gitaar leer je op een visuele manier akkoorden en technieken zonder enige kennis van muziektheorie. Het praktische handboek toont je de grondbeginselen van gitaarspelen. Foto voor Foto – Noot voor Noot. Stapsgewijs leer je de basisakkoorden, de technieken, als je dit onder de knie hebt kun je verder gaan leren met de akkoorden, baslijnen, hammer-ons etc. Met behulp van dit boek kun jij over een tijdje allerlei songs spelen van country tot folk.

In de bijlage van het boek vind je handige akkoordtabellen en schema’s. Het is een andere manier van gitaar leren spelen, maar zeker geen slechte methode. Stap voor stap met de vele foto’s en de beknopte en duidelijke instructies is het gitaarspelen voor iedereen mogelijk. Een aanrader om in je kast te hebben dit boek. Omdat je snel even terug kunt kijken of de handige tabellen / schema’s erbij kan pakken.


Gids voor gitaarspelen

Leer op een gemakkelijke, snelle manier gitaarspelen met eenvoudige, duidelijk geïllustreerde lessen over het kiezen van een gitaar, het lezen van tabulatuur, vele tokkels en powerchords, en veel meer.

Akkoordenschema’s en riffs zijn geïllustreerd met behulp van duidelijke tabs. Extra foto’s tonen de juiste vingerzetting
Omvat een overzichtelijke lijst van geïllustreerde akkoorden en toonladders met tips om alles te spelen, van funky rockriffs tot blueslicks en jazzritmes
Het perfecte formaat voor je gitaarkoffer of -hoes

Leren gitaar spelen

Het leukste gitaarboek van de Lage Landen

Iedereen die (nog beter) gitaar wil spelen ontdekt in dit unieke lees-, kijk- en doeboek praktische tips en gitaargeheimen van de grootste muzikale helden van de Lage Landen, zoals Raymond van het Groenewoud, Thé Lau, Wannes Cappelle, Douwe Bob, Luc De Vos, Henny Vrienten en natuurlijk Bart Peeters zelf.

Laagdrempelige akkoordenschema’s tonen hoe je snel en makkelijk meer dan dertig populaire liedjes in de vingers krijgt. Dit boek bevat hits van Gorki, The Scene, Noordkaap, Novastar, Bløf, Admiral Freebee, Bart Peeters, Doe Maar, Meskerem Mees en vele anderen. Een onmisbare handleiding voor alle jonge en oudere jongeren.


e-boek 500 tips voor gitaristen

-Dit e-book bevat meer dan 500 tips voor gitaristen. Zowel voor de beginners als voor de semi- gevorderden. Alle tips worden in kleine stapjes uitgelegd zodat je ook begrijpt wat er bedoeld wordt en het gelijk in de praktijk kan brengen. Het prettig aan dit e-book is dat je ook verteld wordt wat niet werkt en waarom niet. Je het boek ook gebruiken als je totaal geen kennis hebt van gitaar spelen, akkoorden en noten.

Dit boek is uniek en eigenlijk overcompleet, er wordt meer verteld dan je in eerste instantie moet weten, daarom is het boek ook geschikt als je al een tijdje aan het spelen bent of juist je vaardigheden wilt bijspijkeren. In het e-book staan ook foto’s met details omdat je van een foto doorgaans meer leert dan alleen van de tekst. Het voordeel is dat je het e-book overal mee kunt nemen in je telefoon, tablet, smartphone etc.

Hieronder vind je nog een aantal voordelen van het boek.

 • Met verhelderende tips, trucs en handigheidjes waarvan je zou willen dat je ze eerder had geweten.
 • Met inzichten en strategieën die je helpen je gitaar optimaal te gebruiken.
 • Stap-voor-stap in begrijpbare taal uitgelegd.
 • Leer over houding, techniek, songwriting, theorie, aanschaf, onderhoud, akkoorden, strummen, tokkelen, plectrumtechniek, barré, effectief oefenen, motivatie, oefeningen, toonladders, slides, samenspelen, opnemen en meer… veel meer…
 • Raadpleeg keuzehulpen, oefentips, overzichten.
 • Bonus-video’s in de Gitaarstarters ledenomgeving
 • Bonus-cursus “Wegwijs op je gitaar”
 • Toegang tot de Gitaarstarters community
 • Levenslange updates op nieuwe versies

Gitaartabs

Gitaartabs is één van de grootste community’s en website als het gaat om online gitaar te leren spelen. Voor Gitaartabs is er speciaal software ontwikkeld waardoor je makkelijk de liedjes kunt na spelen. Dit houdt in dat je geen noten of bladmuziek hoeft te kunnen lezen om de leukste liedjes te spelen.

Gitaartabs bied 250 online gitaarlessen waarmee je als beginner gitaar leert spelen. Deze lessen kun je bekijken in de online media speler van Gitaartabs. Deze lessen worden gegeven door professionele gitaarspelers / gitaarleraren.

In de lessen worden alle elementen behandeld die belangrijk zijn voor de beginnende gitarist, zoals je houding met gitaarspelen, waarom stemmen belangrijk is en hoe je jouw gitaar stemt, de akkoorden en de technieken die je gebruikt bij het gitaar spelen. Je komt alles te weten wat belangrijk is om gitaar te spelen.

De online media werkt zeer eenvoudig en heeft meerdere functies zoals pauzeren, loopen, transponeren en het vertragen van de lessen. Dit zorgt ervaar het gitaarspelen makkelijker wordt voor jou.

Naast de gitaarlessen heeft Gitaartabs je nog veel meer te bieden. Namelijk Protabs, Protabs is interactieve bladmuziek van liedjes met akkoorden, tabs, speeltips en de songteksten. De database met verschillende nummers is al erg groot en wordt nog steeds wekelijks aangevuld. Het aanbod is zeer divers van kinderliedjes, tot de top 40. Van Nederlandstalig tot blues. Voor iedereen zijn er wel geschikte nummers te vinden.

Ook bij de Protabs kun je de online media player eenvoudig pauzeren, versnellen, vertragen, diverse weergaven aanzetten etc. Dit maakt Protabs interessant voor zowel de beginners als voor de ervaren gitarist. Het wordt nu zeer eenvoudig om nieuwe nummers aan te leren in je eigen tempo.

Gitaartabs heeft ook een eigen forum, hier kun je in contact komen met gelijk gestemden, maar je vind je er ook veel informatie en je kunt er vragen stellen. Ook de leraars zijn actief op het forum.

Voor wie is Gitaartabs geschikt?

Volgens de website van Gitaartabs hebben al ruim 80.000 gitaristen gebruik gemaakt van hun diensten. De beginnende en onervaren gitarist heeft in eerste instantie erg veel aan de 250 gitaarlessen. Als ze eenmaal de basis onder de knie hebben kunnen ze ook gebruik maken van de Protabs. De Protabs is ook zeer geschikt voor gevorderden en ervaren gitaristen. Je kunt op een zeer eenvoudige manier nieuwe liedjes aanleren.

Qua leeftijd maakt het ook niet uit. De lessen zijn goed te volgen, ook voor kinderen en de jeugd. Ook in de Protabs is er een aanbod van kinderliedjes, waaronder sinterklaas liedjes. Dit is natuurlijk ook leuk voor de ouders of opa en oma om deze op 5 december te spelen.

Het grote aanbod in de Protabs maakt het voor iedereen interessant en leuk. Eigenlijk ontbreekt er geen genre in de database. Er zitten zelfs liedjes bij die je perfect bij een kampvuurtje kan spelen.

Wie is de maker van Gitaartabs?

De oprichter van Gitaartabs is Jan van der Heide. In 1992 is Jan vanuit zijn hobby gitaar spelen begonnen met het digtiaal verzamelen van gitaar muziek via het internet. Jan heeft hiervoor vele lesboeken doorgelezen en de informatie gedigitaliseerd. Toen Jan eenmaal bezig was volgenden er al snel meerdere gitaristen en samen hebben ze Gitaartabs groot gemaakt tot wat het nu is.

De review en onze ervaring!

Voor dat ik begin met de review wil ik je eerst wat ervaringen van andere gebruikers laten lezen.

Zoals je kunt lezen in de ervaringen staat Gitaartabs vooral voor het eenvoudig aanleren van je gitaarskills en leren spelen van liedjes. Het enige wat je hier zelf voor hoeft te doen is het programma aanschaffen en oefenen. Dan komen de skills vanzelf.

Als je gebruik wil maken van de lessen, Protabs of wil kijken in het forum moet je inloggen. Na het aanmelden bij Gitaartabs, krijg jij je inloggegevens en je wachtwoord en kun je gelijk aan de slag.

De website is zeer overzichtelijk en de inhoud, zowel de gitaartabs als de online gitaarlessen zijn duidelijk en eenvoudig te volgen en toe te passen. Dit komt mede door de verschillende mogelijkheden met de media player. Deze interactieve mediaplayer is wel een aanwinst voor het programma. Je kunt zo eenvoudig op je eigen tempo alles leren normaal gesproken kan iets te snel of te langzaam gaan, maar dat is niet mogelijk bij gitaartabs.

Je hebt een groot aanbod in lessen, maar liefs 250 lessen. Gegeven door verschillende leraren die vond ik zelf wel prettig, omdat iedere leraar het toch op zijn eigen manier geeft, zo blijven de lessen ook leuk en ga je er meerdere volgen.

Ook de keuze qua Protabs is overweldigend. Alle Genres die je maar kunt bedenken zijn aanwezig. Mijn vrouw maakt het meeste gebruik van de country en de top 40. Wel is niet elke opname even hoog van kwaliteit, als jij je hier aan stoort kun je gelukkig kiezen uit vele andere nummers die wel beter zijn van kwaliteit.

Een ander puntje waar wij tegen aan liepen was dat je niet precies kunt zien hoe een noot of akkoord is. Dit was even puzzelen de ene gitarist heeft daar ook meer gevoel bij dan de ander. Maar door vertragen en terug spoelen in de media speler is er wel uit te komen. En naarmate je vaker oefenend en speelt wordt dit ook makkelijker.

Over het algemeen zijn wij erg positief over Gitaartabs en zijn de vaardigheden in korte tijd enorm verbeterd.

Daarnaast is Gitaartabs een must-have, omdat ProTabs het een stuk makkelijker maakt om nieuwe nummers op de gitaar te leren.

Naar mijn mening is Gitaartabs een erg goed product voor zowel beginnende gitaristen als ervaren gitaristen. Als laatste wil ik nog even vertellen dat je Gitaartabs bijna gratis (voor € 1,-) een maand lang kunt proberen. Zo kun je zelf goed uitproberen of het ook voor jou geschikt is.

Wat zijn de kosten van Gitaartabs?

Gitaartabs is te verkrijgen als abonnementsvorm. Je hebt 3 soorten abonnementen. De abonnementen zijn maandelijks opzegbaar.

Hieronder leg ik 3 abonnementsvormen uit:

Protabs Abonnement

Dit is het goedkoopste abonnement € 5,95 per maand.

Met het Protabs abbonement kun je:

 •  ProTabs en liedjes spelen
 • ProTabs en liedjes printen
 • Favoriete liedjes opslaan
 • Muzieklijsten samenstellen
 • Online gebruik maken van de Media Player

Gitaarles Abonnement

Dit abonnement is gericht op het gitaar leren spelen. De kosten zijn € 9,95 per maand.

 •  Video gitaarlessen
 •  Liedjes spelen
 •  Muzieklijsten samenstellen
 •  Favoriete liedjes opslaan
 •  Favoriete lessen opslaan
 •  Gebruik online Media Player
 •  Akkoordschema’

Alles-in-één Abonnement

Dit is het pakket met zowel de Protabs als het gitaarles gedeelte. Dit abonnement is het meest complete pakket en kost € 15,95 per maand

 •  ProTabs en liedjes spelen
 •  ProTabs en liedjes printen
 •  Muzieklijsten samenstellen
 •  Favoriete liedjes opslaan
 •  Favoriete lessen opslaan
 •  Video gitaarlessen
 •  Gebruik online Media Player
 •  Akkoordschema’s

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

 1. Beste.

  ‘k Wil graag ook even mijn boek even onder de aandacht brengen:

  De Molenwiek-Methode

  Een groot inzicht op basis van het CAGED-systeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *