|

De top 7 van de beste boeken over de muziekgeschiedenis 2025

Duik dieper in de betoverende symfonie van menselijke creativiteit en ontdek de fascinerende wereld van de muziekgeschiedenis. Van de prachtige composities van Beethoven tot de revolutionaire beats van hip-hop, de muzikale reis van de mensheid heeft een verhaal dat net zo rijk is als de noten die het heeft voortgebracht. Voor de nieuwsgierige geesten die verlangen naar een dieper begrip van deze harmonieuze evolutie, hebben we een lijst samengesteld van de meest boeiende en informatieve boeken over muziekgeschiedenis.

Om je een goed beeld te geven van de beste boeken over de muziekgeschiedenis heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

MuziekMuziek

Plaat voor je kop

Journalist en muziekkenner Wouter Bessels schreef tussen 2009 en 2015 meer dan 150 muziekcolumns, waarin hij de lezer onderdompelt in de fascinerende wereld van de pop, rock, soul, blues, jazz en elektronische muziek. Met zijn scherpe pen en grenzeloze passie neemt hij je mee op reis door zestig jaar muziekgeschiedenis: van voetnoten tot wereldberoemde hits en van eendagsvliegen tot bekende namen uiteenlopend van Glenn Campbell, Miles Davis, Elton John, Daniël Lohues en Joni Mitchell tot DJ Shadow, Grace Jones, Michael Stearns, Nadieh en Gerry Rafferty.

Met een scherp oog voor detail en een onmiskenbaar gevoel voor humor analyseert Bessels de evolutie van de populaire muziek en de culturele invloeden die haar hebben gevormd. Hij werpt een kritische blik op de grootste sterren van de industrie, onthult verborgen juweeltjes en ontmaskert muzikale trends die komen en gaan.

Plaat voor je Kop is meer dan alleen een keuze uit zijn columns; het is een ode aan de rijkdom en veelzijdigheid van de muziekgeschiedenis. Bessels deelt zijn persoonlijke ervaringen, herinneringen en inzichten, en weet op de lezer te raken met zijn levendige schrijfstijl.

Bij elke column is een korte discografie toegevoegd, met steeds drie albums, tien liedjes en compilatiealbums als richtingaanwijzer om je uit te dagen, op ontdekkingstocht te gaan en je eigen muzikale horizon te verbreden. Of je nu een doorgewinterde muziekfanaat bent, een beginnend liefhebber die graag dieper in de materie wilt duiken of je gewoon wilt genieten van meeslepende verhalen, dit boek biedt voor elk wat wils.

Plaat voor je Kop is een must-have voor iedereen die houdt van de kracht van muziek en het verhaal achter de plaat. Wouter Bessels (1977) studeerde achtereenvolgens technische bedrijfskunde en journalistiek en legde zich eind jaren 90 na zijn afstuderen volledig toe op de journalistiek, waarvoor hij bij diverse uitgeverijen en kranten/media werkzaam was. Tegenwoordig is hij journalist bij Dagblad van het Noorden. Van zijn hand verschenen eerder boeken over Pink Floyd en Porcupine Tree/Steven Wilson.

Hij is inmiddels ruim 20 jaar biograaf en archivaris van gitarist Jan Akkerman, artistiek adviseur bij Pink Floyd Project en betrokken als auteur, mastering engineer en samensteller bij heruitgaven van artiesten als Golden Earring, Shocking Blue, Kayak, Earth & Fire, Solution en Tangerine Dream.


Een geschiedenis van de Europese muziek tot 1900

Het vakgebied van de muziekgeschiedenis maakte recent een ingrijpende evolutie door. Het is de hoogste tijd dat de verrassende nieuwe inzichten van specialisten een ruimer publiek bereiken. Dit boek geeft een update van de kennis over de Europese muziek vanuit een cultuurhistorisch perspectief. De leidende gedachte is dat muziek zich altijd heeft bewogen op het snijvlak tussen filosofie en muzikale praktijk en aan die wisselwerking haar culturele betekenis dankt.

Francis Maes gidst de lezer doorheen de veelzijdige muzikale geschiedenis van het Europese continent en wijst onderweg op de onmiskenbare schoonheid van bekende en minder bekende composities. Omdat het boek focust op de cultureel-historische aspecten van muziek en muzieknotatie bewust achterwege laat, is het toegankelijk voor iedereen.


Geschiedenis Van De Westerse Muziek

Geschiedenis van de westerse muziek is nog steeds het standaardwerk op het gebied van de muziekgeschiedenis van Europa en de Verenigde Staten. In dit handboek zijn meer dan twintig eeuwen op een begrijpelijke en overzichtelijke manier in kaart gebracht, van de theo­rieën van de oude Grieken tot de minimal music van Philip Glass. De auteurs plaatsen stromingen en componisten in een bredere cultuurhistorische context.
Een onmisbaar boek voor iedereen die zich, als student of als liefhebber, wil verdiepen in de ontwikkeling van de westerse muziek door de eeuwen heen.


Berlijn – Muzikale revolutie

De kweekplaats van een vernieuwende muzikale cultuur

In 2013 verraste David Bowie de wereld, na tien jaar stilte, met de single ‘Where Are We Now?’ Daarin greep hij terug op zijn jaren in Berlijn: een tijd waarin hij zichzelf als artiest hervond, en met ‘Heroes’ een van zijn allergrootste hits schreef. Wat maakt Berlijn tot zo’n bijzondere muziekstad? Leo Blokhuis neemt de lezer mee naar de jaren twintig van de vorige eeuw – de jaren van Marlene Dietrich, Kurt Weill en Bertolt Brecht, maar ook de tijd van de eerste experimenten met elektronische muziek.

Het naziregime maakt hier in de jaren dertig rigoureus een einde aan. Duitsland wordt het land van de schlagers. In de jaren zestig ontstaat, onder invloed van de moderne klassieke muziek, de kosmische Musik, ook wel Krautrock genoemd. De succesvolste band is Kraftwerk, en het is hun werk dat Bowie verleidt om naar Berlijn te gaan. En Bowie zet een nieuwe generatie artiesten – zoals Nick Cave, Depeche Mode en U2 – ertoe aan om hun artistieke inspiratie ook in Berlijn te zoeken. In Berlijn laat Blokhuis op zeer onderhoudende wijze zien hoe, tegen de achtergrond van politiek en geschiedenis, Berlijn een bakermat wordt van een bijzondere muzikale revolutie.


En Venus was haar naam

In En Venus was haar naam behandelen Paul Onkenhout en John Schoorl de verhalen achter 134 beroemde namenliedjes, van Angie, Flappie, Jolene en Suzanne tot Nikita en Margootje.

Het verrassende En Venus was haar naam van journalisten Paul Onkenhout en John Schoorl is gebaseerd op de wekelijkse rubriek over ‘namenliedjes’ in de popmuziek die zij met liefde en enthousiasme in de Volkskrant verzorgen. Namenliedjes: liedjes uit de popmuziek waarvan de titel bestaat uit een voornaam. Elk liedje heeft een bijzonder verhaal, of dat nu over de ontstaansgeschiedenis, de artiest of de bezongen persoon gaat. In En Venus was haar naam worden de verhalen over onder meer Angie, Jolene, Suzanne, Nikita en Margootje gebundeld in een wervelende muziekgeschiedenis. Welke saxofonist schreef een ode aan Audrey Hepburn? Hoe komt een onopvallende grafsteen in New Jersey terug in het repertoire van Lady Gaga? En wie liet zich inspireren door Roald Dahl?

Bijna terloops vatten John Schoorl en Paul Onkenhout tachtig jaar popmuziek samen in alle denkbare genres, van bebop, blues en rock-’n-roll tot soul, punk en hiphop. Ze verkennen de wereld van uiteenlopende artiesten en bands als The Beatles, Jay-Z, Youp van ‘t Hek, Dolly Parton, Harry Styles, Doe Maar, The Rolling Stones, Eminem, Al Green, Boudewijn de Groot, Roy Orbison, Goldband en vele anderen. Een onmisbaar boek voor elke muziekliefhebber!

‘Onkenhout en Schoorl zijn lenige schrijvers die ervoor zorgen dat je hun boek ademloos uitleest.’ ‒ Soundz

‘Een vrolijk boek.’ ‒ NRC Handelsblad


Het geheim van Bowie

  • Woody Guthrie en Pete Seeger stonden op de watch list van de FBI
  • De bedenker van White Christmas haatte Kerstmis
  • Iron Maiden sust baby’s in slaap
  • Malcolm X bestelde een protestsong bij Sam Cooke
  • Een Congolees onafhankelijkheidslied veroverde de wereld
  • De ultieme gospelsong is door een bleke Brit gecomponeerd
  • Op een didgeridoo blazen is een prima remedie tegen snurken
  • Björk is creatief met kattenbakvulling
  • Jimi Hendrix was te ‘wit’ voor Amerika
  • Billie Eilish verfoeit de regels van songwriting
  • Kinderen worden slimmer van muzieklessen

Muziekchroniqueur Peter Van Dyck verzamelde 400 weetjes en lijstjes uit een eeuw popmuziek. Van de blues tot Beyoncé en van The Beatles tot Balkan Beats: dit boek is een grabbelton vol verrassende anekdotes, interessante inzichten en muzikale ontdekkingen. Dankzij de handige Spotify- en YouTube-codes kun je bovendien meteen de muziek beluisteren.


Van moment naar muziek

Een melig moment in de studio, een toevallige ontmoeting op het treinstation, een spontane samenzang tijdens een huisfeest, een handgeschreven briefje op het prikbord van een middelbare school. Op zich niets bijzonders. Maar achteraf gezien hebben juist deze gebeurtenissen het leven van een artiest of band compleet veranderd en hebben ze vervolgens een grote impact gehad op miljoenen luisteraars wereldwijd. In dit boek is zoveel mogelijk informatie van deze allesbepalende momenten verzameld, aangevuld met historische luistertips, waardoor de lezer het gevoel krijgt er ‘bij te zijn geweest’.

Vijftien cruciale momenten en andere interessante anekdotes passeren de revue. Een ontdekkingsreis door de geschiedenis van de popmuziek: van een hotelkamer in het San Antonio van de jaren dertig (Robert Johnson) tot een grunge-club in het Seattle van de jaren negentig (Pearl Jam). Voor de echte muziekliefhebber!


MuziekMuziek

Vergelijkbare berichten