|

De top 10 van de beste boeken over zeilen (zeilsport) 2024

Zeilen is een techniek van bewegingen over het water door windkracht. Hoewel zeilen veel oefenen is, heb je ook basiskennis nodig. Dit kan uiteraard met een cursus zeilen vaak ook aanbevolen maar ook veel informatie en technieken zijn uit boeken te halen.

Op deze pagina vind je nuttige boeken over zeilen, boeken voor beginners, logboeken, maar ook mooie verhalen die met zeilen te maken heeft. Kortom een mooie bonte mix van zeilboeken.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

Zeilschool de Veenhoop: Veilig en vertrouwd leren zeilen in het mooie Friesland bij misschien wel de beste zeilschool van Nederland. Bekijk ons aanbod >>

Het Zeilboek – De leidraad voor zeilers

Het Zeilboek is sinds jaar en dag het meest gebruikte zeilcursusboek in Nederland en is bedoeld voor zowel zeilscholen als individuele zeilers.

Van de basisvaardigheden van het zeilen en de eerste kennismaking met een zeilboot tot alle ins en outs voor de gevorderde zeiler, zoals het zelfstandig ondernemen van een dagtocht; je vindt het allemaal hierin terug.

Naast praktische hoofdstukken bevat het boek ook theoretische hoofdstukken: over de verkeersregels op het water, de theorie van het zeilen, onderdelen en onderhoud van de boot, en de verschillen tussen de diverse zeilboten.

De handige illustraties helpen de inhoud verder te verhelderen.

Het Zeilboek is een toegankelijk overzicht voor zowel de beginnende als de gevorderde zeiler, onmisbaar tijdens de zeilopleiding.

Dit is alweer de zevende, herziene druk van deze zeil-everseller. Met in deze editie extra aandacht voor moderne materialen en technieken, zodat ook een nieuwe generatie zeilers weer goed voorbereid het water op kan.


Handig aan boord – Van zeilers voor zeilers

Wil jij ook dat je lijnen en vallen ’s nachts niet meer klingelen tegen de mast? Of het perfect zeevaste kinderzitje aan boord?

Dan is er nu het ideale boek: Handig aan boord.

Dit boek brengt de 700 slimste tips en trucs van zeilers bijeen. Hierdoor komt deze complete verzameling van kennis, ervaring en zeemanschap rechtstreeks uit de praktijk van het zeilen.

Alle tips zijn bedacht en uitgewerkt door medezeilers en inzichtelijk geïllustreerd, zodat ze makkelijk kunnen worden toegepast.

In deze herziene versie staan twee keer zoveel tips en trucs!


Zeilen zonder zorgen – tips en technieken voor short-handed zeilen

Zeilen zonder zorgen is een uitkomst voor zeilers op jachten met een kleine bemanning (een of twee personen).

Het behandelt stap voor stap alle manoeuvres en handelingen aan boord van een jacht.

Het boek geeft uiterst bruikbare tips en oplossingen om alles makkelijk, overzichtelijk en zonder stress te laten verlopen – zonder dat je een extra handje aan boord nodig hebt.

Van zeilen hijsen, reven, in de haven manoeuvreren tot ankeren, en alles daartussenin.

Met de handige tips uit dit zeer uitgebreide naslagwerk blijft het voor iedereen aan boord leuk, veilig en ontspannen!

Een ideaal boek met een schat aan informatie voor zowel stellen die samen varen als solozeilers en opstappers.


Het kleine Zeilboek – Leidraad voor beginnende zeilers

Het kleine Zeilboek beperkt zich tot de grondbeginselen van het zeilen: benamingen, basistechnieken en eenvoudige theorie.

Na het lezen van dit boek en het opdoen van de bijbehorende praktische ervaring kun je bij redelijke weersomstandigheden zelfstandig op een meer of plas zeilen.

In de frisse nieuwe vormgeving en met de immer praktische inhoud zal ook deze nieuwe editie voor de beginnende zeiler van de toekomst weer dé leidraad zijn.

Het kleine Zeilboek is een cursusboek voor beginnende zeilers (geschikt voor CWO I en II)


Zeilen logboek

Sinds 1989 is het een begrip aan boord: het Zeilen logboek.

Samen met Uitgeverij Hollandia is het logboek nu in een nieuw jasje gestoken en geheel herzien.

Door het grote formaat en de handige ringband is het logboek makkelijk in gebruik, ook voor al je volgende zeiltochten.

En daarnaast is er voldoende ruimte om het logboek naar eigen wens in te vullen. Kortom, dit is het ideale logboek voor iedere zeiler.


Het Regelschrift 2021-2024 – De belangrijkste wedstrijdregels in één oogopslag

Het Regelschrift 2021-2024 brengt de belangrijkste internationale regels voor het wedstrijdzeilen duidelijk in beeld.

Henk Plaatje legt elke regel helder uit aan de hand van overzichtelijke voorbeeldsituaties. Zo krijgt iedere zeiler in tekst en beeld inzicht in de nieuwste wedstrijdregels.

Het Regelschrift heeft stevig papier en een ringband, zodat de verschillende regels snel en ter plekke kunnen worden opgezocht.

Henk Plaatje is internationaal jurylid bij zeilwedstrijden en werkte de afgelopen twintig jaar voor het Watersportverbond op het gebied van wedstrijdzeilen.

Zijn Regelschrift verschijnt elke vier jaar in bijgewerkte vorm en is een begrip onder wedstrijdzeilers


Leidraad voor kajuitjachtzeilers

De ‘Leidraad voor kajuitjachtzeilers’ is een onmisbaar naslagwerk voor alle kajuitjachtzeilers die op groot, open water gaan varen.

De Leidraad voor kajuitjachtzeilers is het vervolg op Het Zeilboek en is onmisbaar voor alle kajuitjachtzeilers die op groot, open water gaan varen.

Alles wat een zeiler moet weten wordt behandeld, van havenmanoeuvres tot elektronische navigatie.

Dit cursusboek voor de beginnende kajuitjachtzeiler is ook een onmisbaar naslagwerk voor de gevorderde zeiler.

Deze herziene editie wordt aanbevolen door de ANWB, CWO en Watersportverbond.


Zwaar weer zeilen

Zwaarweerzeilen is een onschatbare bron van kennis over alle aspecten van zwaar weer op zee, vol ervaringen uit de eerste hand en adviezen van experts.

De ontwikkelingen staan niet stil – niet omdat de zee veranderd is, maar omdat de nieuwe generatie jachten aanzienlijk verschilt van die uit de tijd van Adlard Coles, de oorspronkelijke auteur van Zwaarweerzeilen.

Verbeterde uitrusting, geavanceerde apparatuur, moderne materialen en nieuwe inzichten vragen om een eigentijdse benadering. Deze nieuwe editie is daarom ingrijpend herzien. Zwaarweerzeilen wordt gelezen en herlezen door elke serieuze zeezeiler. Het boek heeft niet alleen een vaste plaats in menige boordbibliotheek, maar wordt ook erg gewaardeerd als boeiend leesboek voor de lange zomeravonden.

Peter Bruce maakt scherpe analyses en koppelt de zwaarweerervaringen van meerdere schippers aan de theorie, aangedragen door deskundigen op het gebied van stormoverleving.

De jachtschipper kan zich met de informatie uit dit boek voorbereiden op beslissingen die misschien eens nodig zijn om schip en bemanning veilig in de haven terug te laten keren.


Vier zomers zeilen

Behalve een boeiend verslag van een ongelooflijk avontuur op zee is Vier zomers zeilen ook een onmisbare kennisbron met betrekking tot zeemanschap en navigatietechniek.

Dit boek is een heruitgave van de zeilklassieker waarin Henk Bezemer zijn beroemde expedities op het jacht Zeilen beschrijft.

Wat maakt een jacht zeewaardig, en wat kun je doen als al je navigatieapparatuur uitvalt? Hoe navigeer je zonder kompas, en wat doe je als je je mast verliest of aan de grond loopt?

Henk Bezemer neemt de lezer mee op avontuur en beantwoordt deze vragen vanuit de praktijk.

De essentie van goed zeemanschap, inzichtelijk gemaakt in een rijk geïllustreerd en pakkend geschreven boek.


Een meisje, een droom – Solo rond de wereld

‘Als je graag de andere kant van de wereld wilt zien, kun je twee dingen doen. Je kunt de wereld op zijn kop zetten of zelf naar de andere kant gaan.’

Zo begint het boek van Laura Dekker, zeilster in hart en nieren. Als achtjarige droomt Laura al van een reis om de wereld. Na een bijna een jaar durende strijd met de overheid wordt Laura eindelijk vrijgesproken en kan ze weg.

Op veertienjarige leeftijd hijst de dappere Laura in Gibraltar de zeilen van haar twaalf meter lange zeiljacht Guppy.

Ze begint aan het machtigste avontuur van haar leven. In haar eentje wil ze proberen rond de wereld te zeilen, een uitdaging die nog nooit door een meisje van die leeftijd is aangedurfd.

In Een meisje een droom lees je over haar ongelofelijke tocht vol met verrassende en bijzondere ontmoetingen. Niet alleen met dieren zoals dolfijnen die haar vaak uit haar isolement verlossen, maar ook met kleurrijke mensen, variërend van oorspronkelijke eilandbewoners tot stoere zeelui die haar tot haar eigen verbazing als een van hen beschouwen.

Hoe zal ze reageren op de eenzaamheid, op hevige stormen of ongelukken? Geeft de overheid zich gewonnen na Laura’s vrijspraak?

Als Laura tenslotte anderhalf jaar later ongedeerd de hele wereld is rondgevaren, heeft ze met Guppy meer dan 27.000 zeemijl afgelegd, alle grote oceanen bedwongen, maar vooral zichzelf overwonnen.

Een hartverwarmend verslag van een moedige, waargebeurde expeditie die Laura door haar vechtlust en doorzettingsvermogen heeft neergezet.


Zeilen trimgids

De ‘Zeilen trimgids’ van Geert Folkertsma leert je alles over trimmen. Ontdek de krachten die je zeilboot in beweging brengen en wat je allemaal kunt doen om deze maximaal in je voordeel te laten werken op het water. Deze handige gids bevat allerlei praktische tips over mast- en zeiltrim en brengt de theorie erachter tot leven, zodat je inzicht over trimmen wordt vergroot en je snel kunt inspelen op veranderende omstandigheden. Zo wordt trimmen een fluitje van een cent. Met de ‘Zeilen trimgids’ leer je hoe je de boot bij elke windrichting en windkracht kunt laten doen wat jij wilt.


Knopenbox

Doosje met een boekje met handleidingen en tips, twee sterke lijnen en een stevige ring als knoopbasis. De paalsteek, de platte knoop, de trompetsteek – iedere zeiler, surfer, visser, kampeerder en klimmer doet er goed aan de belangrijkste knopen te beheersen. Welke knoop kun je snel losgooien als het moet, welke houdt het eeuwig? Hoe knoop je je tent vast tegen een storm en je boot veilig aan de steiger? De Knopenbox biedt het antwoord op deze en nog vele andere vragen rond de 24 meestgebruikte knopen en steken. En je kunt de knopen meteen zelf oefenen, door de bijgevoegde ring en twee lijnen. De ideale oefenset om je tot een knopenexpert te maken!


Zeilschool de Veenhoop: Veilig en vertrouwd leren zeilen in het mooie Friesland bij misschien wel de beste zeilschool van Nederland. Bekijk ons aanbod >>

Vergelijkbare berichten