|

De 10 beste boeken over EHBO (Eerst hulp bij ongevallen) 2024

Herman Finkers zong ooit een nummer over EHBO “Mijn lust en mijn leven”, hier moet ik altijd aan terug denk op het moment dat EHBO te sprake komt. In Nederland is een EHBO cursus niet verplicht. Als het aan mij ligt zou dit een basis moeten zijn. Je kunt hier niet alleen mensen mee helpen maar ook levens redden.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 10 beste boeken over EHBO. De boeken zijn heel divers EHBO voor iedereen, voor kinderen, maar ook zelfs één boek EHBO voor honden.

De boeken worden uitgebreid besproken en om je en goed beeld te geven heb ik er een link van Bol.com aan toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie, zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

Autumn 2- 728 x 90

Eerste hulp aan kinderen

Bij een ongeval of ziekte van kinderen voelen ouders, verzorgers en omstanders zich extra verantwoordelijk om de juiste eerste hulp te verlenen. In dit boekje vind je een beschrijving van de handelingen die daarvoor nodig zijn. Met deze lesstof kun je je voorbereiden op de toets voor het certificaat Eerste Hulp aan kinderen van Het Oranje Kruis.

De nieuwe druk is gebaseerd op de in 2016 vastgestelde Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp, die met instemming van het NIBHV zijn vastgesteld door het College van Deskundigen van Het Oranje Kruis en het Medisch Comité van het Nederlandse Rode Kruis.


De kleine EHBO voor Dummies

Ben je ooit gestoken door een wesp of heb je je vinger weleens aan de
oven verbrand? En had je geen idee hoe je die wond moest verzorgen?
Dat hoeft je niet meer te overkomen!

De kleine EHBO voor Dummies vertelt je
alles over het te lijf gaan van alledaagse probleempjes als blaren en een
simpele verkoudheid. Bovendien lees je alles over het verlenen van hulp bij
levensbedreigende situaties, breuken en spierletsel.

Met dit naslagwerkje
bouw je aan een gedegen EHBO-kennis waarmee je in geval van nood goed
beslagen ten ijs komt.

Pam Smits is een ervaren massagetherapeut, geeft workshops en is redacteur
en auteur van Voor Dummies-boeken. In dit boekje deelt ze graag haar
EHBO-kennis met je.


Gevorderde eerste hulp

Gevorderde Eerste Hulp is een moderne uitgave die voorziet in de vraag van veel eerstehulpverleners naar een actueel verdiepingsboek. De basiscursus Eerste Hulp is in de loop der jaren beknopter geworden en richt zich op passantenhulpverlening. Deze uitgave biedt verdieping in bestaande thema’s en verbreding met nieuwe onderwerpen.

Het boek is gebaseerd op de ABCDE-methodiek en geeft daarmee de eerstehulpverlener en bedrijfshulpverlener een gestructureerde methode voor de benadering van (ongeval)slachtoffers. Er is ruimschoots aandacht voor onwel wordingen en ongevallen.

Voor de evenementenhulpverlener zijn er vele waardevolle tips over de inzet op evenementen en omgang met slachtoffers die alcohol en drugs gebruikt hebben. De Eerste Hulp sluit met dit boek nog beter aan op de professionele hulpverlening.


EHBO leren en doen

EHBO Leren & Doen is het complete praktijkboek voor docenten, instructeurs en (toekomstig) gediplomeerden Eerste Hulp. De uitgave biedt meer dan voor het behalen van het diploma Eerste Hulp nodig is.Met eerste hulp aan kinderen, bij zwangerschap, bij overmatig gebruik van alcohol en drugs, tijdens (grootschalige) evenementen en eerste hulp aan senioren komen verschillende levensfasen en situaties aan bod.

Aan het boek is meegewerkt door praktijkdeskundigen en medici. EHBO Leren & Doen wordt gebruikt door vrijwilligers in de eerste hulp, in het onderwijs, de kinderopvang en bedrijven en instellingen. Gebruikers kunnen hun kennis toetsen op www.ehbolerenendoen.nl


EHBK* (*Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen)

Kinderen hebben een extra gave om hun (groot)ouder, oppas of juf te slim af te zijn. Een buil, een schaafwonde, een wespensteek… komen in elk gezin voor. Tijd voor een cursus Eerste Hulp Bij Kleine Kinderen, een uniek boek over eerste hulp bij kinderen van 0 tot 8.

Van banale kwaaltjes of kleine ongelukjes tot levensbedreigende situaties: wanneer moet je een arts inschakelen, hoe plak je een pleister op die moeilijke plek, hoe reanimeer je een baby, enz.

  • Duidelijke illustraties
  • Handige icoontjes
  • Herkenbare mama-verhalen

Het Oranje kruisboekje

Wil je weten hoe je in noodgevallen eerste hulp kunt verlenen? Het Oranje Kruis boekje bevat de officiële lesstof voor het Diploma Eerste Hulp. Handzaam, praktisch en voor iedereen leesbaar. Stapsgewijs en aan de hand van duidelijke illustraties leer je wat je moet doen en waarom. Handig zijn de instructievideo’s, die je kunt bekijken via een QR-code. Dit helder geschreven boek is geschikt als lesmateriaal en als naslagwerk.

Deze 28e druk van Het Oranje Kruis boekje is geheel herzien in verband met nieuwe inzichten en ontwikkelingen en voldoet aan de actuele Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp (2021). De Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp zijn vastgesteld door een onafhankelijke medische commissie en worden onderschreven door Het Oranje Kruis, de Nederlandse Reanimatie Raad, het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening en het Nederlandse Rode Kruis.


EHBO Snelgids

Hoe voorzichtig je ook bent, een ongelukje is snel gebeurd. Het is dan belangrijk dat je snel kunt handelen, ondanks de schrik. Die eerste handelingen kunnen erger leed voorkomen, als je maar weet wat je moet doen.

In deze praktische EHBO gids vindt je overzichtelijk alle handelingen voor het verlenen van eerste hulp terug. Van hondenbeet tot zonnesteek en van botbreuk tot verstikking, per situatie zie je hoe je stap voor stap eerste hulp moet verlenen. Je weet in een oogopslag wat u wel en vooral niet moet doen en in welke situaties je direct een arts moet raadplegen.

Dokter Nijland heeft sinds januari 1992 een huisartsenpraktijk in Hardenberg en komt in zijn praktijk dagelijks in aanraking met ongelukken waarbij het leed beperkt had kunnen worden als er goede eerste hulp zou zijn toegepast.

Dit boek is een must voor elk huishouden.


Levensreddend Handelen

Wil je weten hoe uje bij levensgevaar eerste hulp kunt verlenen? Het boekje Levensreddend Handelen bevat de lesstof voor het diploma of het certificaat Levensreddend Handelen en laat je de handelingen zien om in dergelijke situaties adequaat op te treden.

Stapsgewijs worden de theorie en de praktische handelingen met begeleidende kleurenfoto’s en illustraties uiteengezet zodat je goed leert wat je moet doen en wanneer. De helder geschreven handleiding is daarmee geschikt als lesmateriaal, maar ook als naslagwerk. Deze uitgave Levensreddend Handelen voldoet aan de actuele Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp.

De Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp zijn ontwikkeld met medewerking en goedkeuring van het College van Deskundigen van Het Oranje Kruis, het Medisch Comité van Het Nederlandse Rode Kruis en het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV). Deze uitgave is ondersteunend voor het onderwijs dat leidt tot het Diploma of Certificaat Levensreddend Handelen.


Pas op, kijk uit!

Voorkom ongelukken in en om het huis

In Pas op, kijk uit! wijzen de auteurs ouders en verzorgers op de meest voorkomende ongelukken met kinderen, in en om het huis. Het zijn juist deze ongelukken uit onverwachte hoek die elk jaar vele levens van kinderen eisen, terwijl ze relatief eenvoudig te vermijden zijn.

De auteurs, beiden arts en moeder, weten uit eigen ervaring hoe gemakkelijk bepaalde situaties zich kunnen voordoen. Door de inbreng van waargebeurde verhalen hopen zij dat andere ouders en verzorgers zich met de diverse scenario’s kunnen identificeren. Want de normale gedachte is toch: zoiets overkomt mij niet.

  • Bevat twee uitneembare pagina’s met belangrijke eerstehulpadviezen
  • Heldere illustraties met uitleg bij te verrichten handelingen
  • Boek is onderdeel van internationaal project Prevention Comes First

Fieke Slee-Wijffels is kinder-intensivist; zij was jarenlang werkzaam op kinder-intensive care-units in Nederland en Engeland. Zij is moeder van 3 kinderen en woont in Groot-Brittannië.

Mariëlle Vehmeijer-Heeman is chirurg en moeder van 3 dochters. Zij is gepromoveerd op de behandeling van brandwondenpatiënten.


De kleine EHBO voor honden voor Dummies

Honden kunnen zichzelf blesseren, verwonden of op een andere manier in gevaar brengen. Met ‘De kleine EHBO voor honden voor Dummies’ bepaal je snel zelf wat een noodsituatie is en wat niet. Je leert de basis van het verzorgen van wonden, handelen bij vergiftiging en allergische reacties, het voorkomen van blessures en allerlei veelvoorkomende gezondheidsklachten.

Met dit boek bij de hand weet je wat je moet doen om jouw trouwe viervoeter gezond aan je zijde te houden. Janine Verschure werkt voor dierenmagazines en is uitgever van het blad ‘Kattenmanieren’. Ze schreef verschillende boeken over het verzorgen en trainen van dieren.


Autumn 2- 728 x 90

Vergelijkbare berichten