De top 7 van de beste boeken over Volodymyr Zelensky 2023

Volodymyr Zelensky, de huidige president van Oekraïne, had een interessant leven en carrière die hem naar de wereld van de politiek leidde. Zelensky, geboren in 1978, groeide op in Oekraïne en deed hier ook zijn opleiding. Hij studeerde aan het Kryvyi Rih Economic Institute, waar hij rechten studeerde. Zelensky’s jeugd en opleiding legden de basis voor zijn toekomstige inspanningen in de entertainmentindustrie en de politiek.

Na het voltooien van zijn opleiding betrad Zelensky de entertainmentindustrie en kreeg al snel erkenning voor zijn komische talent. Hij begon zijn carrière als komiek en acteur en trad op in verschillende televisieshows en films. Zelensky’s succes in de entertainmentindustrie bracht hem ertoe Studio Kvartal 95 mede op te richten, een productiebedrijf dat een van de meest succesvolle en productieve entertainmentstudio’s van Oekraïne werd.

Hij produceerde talloze speelfilms en ontving meer dan 30 onderscheidingen voor zijn werk in de industrie. Zelensky’s prestaties als komiek en tv-producent toonden zijn creativiteit en vermogen om contact te maken met het publiek.

Ondanks zijn succes in de entertainmentindustrie reikten de ambities van Zelensky verder dan komedie en films maken. In 2019 maakte hij een belangrijke carrièreswitch door de wereld van de politiek te betreden. Zelensky stelde zich kandidaat voor het presidentschap van Oekraïne en versloeg de zittende Petro Poroshenko, waarmee hij de zesde president van Oekraïne werd.

Zijn campagne was gericht op het brengen van vrede in het oosten van Oekraïne en het aanpakken van de politieke en economische uitdagingen van het land. Het aanhoudende conflict met Rusland dat escaleerde in een oorlog was helaas ook niet voor Zelensky te voorkomen. Op 24 februari 2022 startte Rusland een militaire invasie in Oekraïne die op dit moment nog steeds voortduurt (op het moment van het schrijven van deze blog).

Meer over Oekraïne maar vol over Volodymyr Zelensky lees je in de boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.

BoekenBoeken

Zelensky

Een portret van de voormalige komiek en televisieproducent, die als president van Oekraïe, die tegen wil en dank, de harten van de wereldbevolking stal.

TIME’s 2022 Person of the Year

Volodymyr Zelensky, de charismatische Oekraïense president die sinds de inval van het Russische leger in Oekraïne op 24 februari 2022 niet weg te denken is van de voorpagina’s en beeldschermen, weet met zijn vastberaden houding de Oekraïners en strijdkrachten te verenigen en motiveren. Zijn nietsontziende videotoespraken tegen staatshoofden en parlementen imponeren de wereld. Wie is deze man, die voorheen werkzaam was als komiek en televisieproducent?

De Oekraïense journalist Serhi Roedenko portretteert Zelensky als een talentvol persoon, die ondanks zijn onmiskenbare showkwaliteiten altijd vol ernst zijn pad heeft gekozen. Op Oudjaarsavond 2018 stelt Zelensky zich kandidaat voor het presidentschap en wint na een bewogen campagne. Roedenko laat zien hoe Zelensky – in weerwil van alle tegenslagen – langzaam maar zeker Oekraïne vooruit probeert te helpen, tot hij door de omstandigheden wordt gedwongen het spel te verleggen naar een ander doel: het voortbestaan van zijn land.


Zelensky

Het indrukwekkende levensverhaal van een acteur die de rol van president speelde, en vervolgens, tegen wil en dank, oorlogspresident werd.

In Moskou dacht men wellicht dat Zelensky op de vlucht zou slaan voor het Russische leger. Maar Zelensky bleef en werd hét gezicht van het Oekraïense verzet tgen de Russische invasie. Het levensverhaal van Volodymyr Zelensky zit vol verrassende wendingen. Op zijn twintigste was de joodse jongen uit provinciestad Kryvy Rih een superster op het toneel, op zijn dertigste stond de komiek en acteur aan het hoofd van een miljoenenbedrijf. Op zijn veertigste speelde Zelensky in de hitserie Dienaar van het volk de Oekraïense president die hij wilde worden: een outsider die ten strijde trekt tegen de corrupte politieke en zakelijke elite van zijn land.

In Zelensky beschrijft Steven Derix met Marina Shelkunova het indrukwekkende levensverhaal van een acteur die met verve de rol van president speelde, en die vervolgens, tegen wil en dank, oorlogspresident werd.


Een bericht uit Oekraïne – Toespraken 2019 – 2022

De woorden van een man. De boodschap van een volk.

De krachtigste toespraken van president Zelensky, door hemzelf geselecteerd en van een inleiding voorzien. In dit boek vertelt hij het verhaal van zijn land, Oekraïne. Het verhaal van een land dat moedig weerstand biedt aan agressie. Het verhaal van een volk dat vooroploopt in de strijd voor democratie. En bovenal is het een oproep aan ons allen om op te staan en te vechten voor die democratie. Want als we dat niet nu doen, wanneer dan wel?

‘Op een dag, en die ligt niet ver in het verschiet, zullen we weer samen zijn met onze geliefden. Dan wappert onze vlag boven de nu bezette steden. Dan is ons land herenigd en heerst er weer vrede. En dan droomt de wereld niet meer in zwart-wit, maar alleen nog in blauw en geel.’

Alle inkomsten van President Zelensky uit dit boek (ten minste 1 euro per exemplaar) gaan naar United24, zijn initiatief om fondsen voor zijn land in te zamelen.


Zelensky

Het eerste Nederlandstalige boek over de oorlog in Oekraïne en zijn hoofdrolspeler Volodymyr Zelensky. Grappig en uiterst kritisch als acteur en comedian, onverzettelijk als staatshoofd van een immens land in nood.

Vrijwel de hele wereld is vol bewondering voor held Volodymyr Zelensky, de Oekraïense president met ‘ballen van staal’. Jarenlang was hij als hilarische komiek op tv en als ‘dienaar van het volk’ altijd bereid om het politieke en zakelijke establishment sarcastisch op de hak te nemen. En als president rees zijn politieke ster aanvankelijk razendsnel: zijn hervormingsagenda en manier van optreden oogstten lof.

Maar zo snel als zijn ster was gerezen, zo snel nam zijn populariteit ook weer af. Geplaagd door schandalen, onhandige uitspraken en weinig resultaat leek hij zich stuk te bijten op zijn missie. En toen kwam Poetin met zijn ‘speciale militaire operatie’. Wat maakt deze zesde president van ex-communistisch Oekraïne zoals hij is? Wie is deze dienaar van het volk?

Een biografische schets van een rechtenstudent die geen jurist wilde worden. Ooit sketchbedenker, grollenbakker en vloekend satiricus. Nu vecht hij als David tegen Goliath tegen een dolgedraaide tsaar.

Geschiedenis van Oekraïne

‘Oekraïne’ betekent letterlijk ‘het land aan de grens’. De boeiende geschiedenis van dit land ligt al vervat in zijn naam, maar Oekraïne is verre van een ‘grensgeval’, aldus de auteurs. Het is een toekomstland met het potentieel om toonaangevend te worden in Europa. Alleen al de oppervlakte is opmerkelijk: Oekraïne heeft een grondgebied dat groter is dan dat van Duitsland of Frankrijk. Het telt meer inwoners dan Spanje en Portugal samen.

Al in de negende eeuw was Oekraïne de bakermat van de eerste, grote Slavische beschaving en de wieg van de Russische staat. Toch kende Oekraïne een trage en moeizame ontwikkeling. Het land is getekend door eeuwenlange bezetting en oorlogen met inhalige tot regelrecht roofzuchtige buren: de Hunnen en Polen, Mongolen en Habsburgers, de Turken van het Ottomaanse rijk, gevolgd door het Derde Rijk en ten slotte de Sovjet-Unie…


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *