| |

De 8 beste boeken over (sport)vissen / de hengelsport 2023

Vissen wordt gezien als een sport voor mannen maar vergis je niet vissen wint ook aan populariteit bij vrouwen. Voor onze blog vakantietop7.nl heb ik al eens aandacht besteed aan de 7 mooiste en beste visplekken van Nederland. Uiteraard zijn er nog veel meer goede en leuke plekken om te vissen.

Informatie over de te vangen vissen, de hengels, azen, de technieken en nog veel meer kun je zeer goed uit boeken halen. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 8 allerbeste, leukste en handigste boeken over (sport)vissen en de hengelsport.

De 8 boeken worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik een link van Bol.com aan de beschrijving toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie, zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig bestellen.

Hengelsport

Hengelsport – Het complete handboek is behalve een praktische handleiding ook een waardevol naslagwerk voor iedere sportvisser. Je vindt in dit boek namelijk alles wat je moet weten over vissen in zoet en zout water, van materiaal en toebehoren tot vistechnieken en vissoorten. In het eerste deel komen de verschillende vistechnieken voor zoetwatervisserij aan bod: bodem- en penvissen, spin- en vliegvissen en slepend vissen.

Heel overzichtelijk wordt steeds aangegeven welke speciale materialen je nodig hebt, wat de geschikte soorten aas zijn en hoe je die op de beste manier kunt aanbieden. In het hoofdstuk over de verschillende zoetwatervissen lees je waar je de vissoorten kunt aantreffen en hoe je de vistechnieken optimaal kunt afstemmen op een bepaalde vissoort. Het tweede deel gaat dieper in op de belangrijkste vistechnieken voor zeevisserij, van kottervissen via boot- en strandvissen tot het steeds populairder wordende vissen op zeeforel.

Een apart hoofdstuk is gewijd aan het zeevissen in Noorwegen en ook in dit deel krijg je een overzicht van de afzonderlijke vissoorten en de speciaal op de soort afgestemde vismethoden.


Denken als een vis

Denken als een vis is het ultieme handboek voor iedereen die meer en grotere vissen wil vangen. Juul Steyn maakt je wegwijs in de fascinerende onderwaterwereld van Nederland en België en leert je denken als de zes grote roofvissen die daar leven: baars, snoekbaars, snoek, roofblei, zeebaars en meerval.

Na de biologieles leer je welke technieken en materialen je nodig hebt om deze rovers te vangen. De auteur put hierbij uit zijn jarenlange ervaring als visgids en journalist, maar leert ook van andere experts die hun kennis delen in een unieke reeks masterclasses. Hier komen ook de nieuwste vistechnieken uitgebreid aan bod, wat meer ervaren sportvissers de nodige verdieping aan hun hobby geeft.

Tegelijkertijd is het boek zo geschreven dat ook de beginnende roofvisser er goed mee uit de voeten kan. Steyn geeft niet alleen praktische informatie, maar bekijkt de hengelsport ook vanuit een breder perspectief.

Hij duikt in de geschiedenis van de vissende mens – een boeiende tocht die honderdduizend jaar geleden begon – en blikt vooruit op de toekomst. Interviews met onder meer een huisarts, psycholoog en een bioloog geven inzage in het maatschappelijke belang van een van de grootste vrijetijdsbestedingen van de Lage Landen.

Juul Steyn (1977) deed mee aan de wereldkampioenschappen Sportvissen voor Junioren, was redacteur bij sportvissersmagazine Beet, hoofdredacteur van Hét VISblad en was een van de eerste visgidsen in Nederland.


Beet!

Nederland = waterland. Niet alleen worden we van Zeeland tot het Wad bespoeld door de zoute zee, achter de dijken en duinen stroomt in ontelbare meren, plassen, kanalen en slootjes het zoete water. We zijn een land van (beroeps)vissers en hengelaars, de twee miljoen mensen die ter ontspanning langs de waterkant een hengeltje uitgooien.

Beet! voert de lezer langs de mooiste visplekken van het land. Van de Mooie Nel bij Haarlem tot de zeedijk van Walcheren, van de oesterbedden in de Waddenzee tot een krib in de IJssel en van de pier van IJmuiden tot een sloot in Friesland. Jacques Hermus hengelt daar naar vis en verhalen.

Het boek leert je de basistechnieken van het vissen, maar daar blijft het niet bij: er zwemt zowel op zee als in het zoetwater veel smakelijks en daarom zijn ook de beste visrecepten van bevriende chefs en uit de eigen keuken van Hermus in Beet! opgenomen. Daarnaast geeft Hermus adressen waar je het beste vis kunt eten en kopen (mocht je niks hebben gevangen). Dit alles vormgegeven in een hip en stijlvol boek, geïllustreerd met prachtige fotografie en illustraties.


Vissen mijn passie, mijn leven – Jan van Schendel – Witvisser

Voor witvislegende Jan van Schendel gaat vissen verder dan passie. Zijn rijk geillustreerde boek ‘VISSEN mijn passie, mijn leven’ geeft je een kijkje in zijn leven. Lees de prachtige verhalen en profiteer van talrijke tips van Jan!

Een bomaanslag tijdens een visfestival in Noord-Ierland, sportvissen in een heel andere tijd, ontmoetingen en vriendschappen met iconen als Bob Nudd, Marcel van den Eynde, Alan Scotthorne en Walter Tamás en heuse titanenslagen tijdens tal van prestigieuze internationale viswedstrijden.

Furore
Jan van Schendel is een begrip in de hengelsport en dat houdt niet op bij de landsgrenzen. Zowel in het binnenen buitenland heeft hij furore geschreven en wordt er met respect over hem gesproken. Geen wonder: Jan heeft gevist op het allerhoogste niveau. Dat niet alleen; thans is hij bondscoach van de Nederlandse witvisteams en heeft hij ook hier grote successen op zijn naam geschreven.

Geheimhoudingen
In het boek aandacht voor vroeger en nu. Prachtig om te zien hoe in Nederland het wedstrijdvissen tot ontwikkeling kwam met destijds compleet andere regels. Het vissen met deeg, pas later de omslag naar maden en casters. De wanhopige geheimhoudingen van allerlei lokvoersamenstellingen. Die eerste sessies in Engeland, waar ze mijlen voor lagen. Jan weet het als geen ander te beschrijven.

51 Praktijktips
Heel erg welkom is de blik op het heden. Jan heeft vrijwel alle vistechnieken vanaf het begin meegemaakt en weet zo uitstekend uit te leggen hoe je vandaag de dag optimaal resultaat kunt halen uit het feedervissen, casters, voeren, matchen, haken, etc. Tot besluit een geweldige reeks van maar liefst 51 praktijktips van Jan.

Hoe peil je een stek goed uit? Hoe belangrijk is het weer? Alles over dobbers! Wat is er zo mooi aan drijvende maden? Uitleg over het gebruik van elastiek. Hij beschrijft het allemaal op een zeer toegankelijke manier.

‘VISSEN mijn passie, mijn leven’ is een boek voor iedere geïnteresseerde sportvisser, en in het bijzonder voor diegene die verder wil in zijn visserij!


Visatlas van Nederland

Met schitterende foto’s van de verborgen wereld onder de waterspiegel Deze nieuwe visatlas toont de veranderingen sinds 1900 en de laatste stand van zaken voor alle zoetwatervissen in ons land. Betrouwbare informatie die gebruikt wordt voor natuurbeheer en actuele vraagstukken zoals klimaatverandering, waterkwaliteitsverbeteringen en levende rivieren.

Een schitterend naslagwerk met fraaie foto’s en kaartjes en grafieken, waardoor je inzicht krijgt in de actuele stand van zaken en alle veranderingen daarin. Een belangrijk standaardwerk voor natuurbeheerders, (sport)vissers, de algemene natuurliefhebber en professioneel geïnteresseerden.

Deze prestigieuze atlas over de zoetwatervissen van Nederland is samengesteld door RAVON, het kenniscentrum in Nederland voor de ontwikkeling van de visstand in het zoete water.


De Beste aassoorten

De beste aassoorten voor witvis en roofvis. Als je gaat vissen, wil je natuurlijk wel wat vangen. Naast het kiezen van het juiste materiaal en de juiste omstandigheden is het van het grootste belang om ook goed aas te gebruiken. Welk aas gebruik je voor welke vis? Hoe monteer je een plug voor snoek? Hoe bereid je smakelijk voer voor karpers en brasems? Van welke geuren houdt een paling? Met welke kleuren verleid je een roofvis? De beste aassoorten is een praktische gids met alles wat je moet weten over aanschaf, bereiding en gerichte inzet van het beste natuurlijke aas en kunstaas voor de meest voorkomende vissoorten. Een must voor de echte sportvisser!


Zo leer je vissen

‘Zo leer je vissen’ is het hengelsportboek voor jonge sportvissers.
In combinatie met de duidelijke illustraties biedt ‘Zo leer je vissen’ de perfecte basiskennis voor iedere jonge sportvisser.

  • vissen, vangen, fotograferen terugzetten
  • soorten hengels
  • techniek
  • De Vis, over vinnen, schubben, baarddraden etc, etc
  • Meest voorkomende vissoorten worden behandeld
  • Hoe aas aanbieden, welke hengels zijn er, haakjes aanknopen, dobbers …
  • En meer..

Het Complete Handboek Van De Hengelsport

Een compleet naslagwerk over alle aspecten van het vissen: van coarse fishing en zeevisserij tot game fishing

Een overzicht van de belangrijkste soorten – hoe ze te herkennen, de habitat, waar ze voorkomen, afmetingen, gedrag en voedingsgewoonten

Gedetailleerde beschrijvingen van het beste natuurlijke aas en kunstaas en hoe het te gebruiken

Duidelijk advies over de noodzakelijke uitrusting en hoe u de beste hengels, molens, kleding en allerhande toebehoren kunt herkennen

Stap-voor-stap-advies over vliegen binden

Nuttige tips en raadgevingen over het `lezen’ van alle types van water


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *