|

De top 10 van de beste boeken over het waddeneiland Texel (2023)

Texel is het grootste waddeneiland van Nederland en is gelegen boven Noord-Holland. Via Den Helder kun je Texel bereiken met de boot. Het eiland is zeer geschikt voor vakanties en natuurliefhebbers. Naast stranden, een prachtige natuur en bezienswaardigheden (zelfs een dierentuin) heeft Texel ook een rijke geschiedenis.

In top 10 van boeken over Texel vind je boeken over het leven op Texel, de specialiteiten, de mooiste plekjes maar ook de geschiedenis. De boeken zijn heel divers, om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik de boeken uitgebreid beschreven.

Naast de boekomschrijving vind je ook een link van Bol.com. Deze link geeft veel extra informatie over het boek zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek over Texel ook eenvoudig en snel bestellen.

Een kleine geschiedenis van Texel

In Een kleine geschiedenis van Texel worden de hoogte- en dieptepunten uit de Texelse geschiedenis beschreven. Van het ontstaan van de Hoge Berg tot de grote 19e-eeuwse inpolderingen, van de eeuwenoude schapenhouderij tot de opkomst van de bollenteelt en van de bloei van de Texelse Rede in de Gouden Eeuw tot de bloedige opstand van de Georgiërs in 1945.

Niet alleen lokale aangelegenheden — zoals de bouw van de vuurtoren en de oprichting van TESO — komen aan bod, maar ook internationale gebeurtenissen die invloed hadden op het strategisch gelegen eiland.

Deze boeiende geschiedenis is rijk geïllustreerd met recente foto’s, oude foto’s in zwart-wit en kleur, oude ansichtkaarten, tekeningen en geografische kaarten.

Het boek heeft 198 pagina’s en een zachte kaft. Het is geheel in kleur uitgegeven op A5-formaat.


De smaak van Texel

Meer dan tien jaar na het verschijnen van het boek De smaak van Texel hebben de auteurs, nu samen met Tanja van den Berge een geheel nieuwe versie gemaakt. Dit boek gaat over ondernemers, creatievelingen en vernieuwers. Over bekende en ervaren producenten en nieuwe generaties. Dit zijn de mensen die het eiland levend houden.

Natuurkenners vertellen hoe belangrijk deze plek in het waddengebied is. We tonen de natuur van Texel, die zowel bewoners als gasten inspireert en onthaast. Ervaar het leven op een eiland, met wind, veel zon en lange stranden met eb en vloed. De beschutting van de bossen waarin je kunt dwalen en alles wat leeft in deze waddenwildernis.

In dit boek zien we de vergezichten, de kronkelige fietspaatjes en de duinen met al hun kleuren. We laten zien hoe rijk Texel is aan natuur, producten en alle mogelijkheden die dat biedt. We koken wereldse gerechten met Texelse producten. Zo geven we een kijkje in de keuken van dit beeldschone eiland. Beeld van een eiland en werelds koken van Texelse bodem Peter Klosse: Op Texel smaakt alles intens, is het de zilte smaak, komt het door de trotse Texelaars die zoveel prachtigs creëren, zijn het de elementen van een eiland, wind en veel zon, of de korte lijnen en daardoor de versheid?

In dit boek kunt u alles te weten komen over de smaak van Texel. Jonah Freud: Texel als culinaire schatkamer, opgetekend en prachtig in beeld gebracht door deze drie dames die ons met nimmer aflatend enthousiasme vertellen over de rijke gastronomie van het eiland. Eenmaal aan wal gestapt, hoef je het eiland nooit meer te verlaten en kun je het hele jaar rond genieten van de culinaire rijkdom.


ANWB Extra – Texel

ANWB Extra reisgids Texel – Nederland Beleef Texel met de vernieuwde reisgids ANWB Extra Texel! Texel is het grootste eiland van de Wadden. De 7 dorpjes hebben allemaal een eigen karakter, de natuur is er eindeloos. Hierdoor is Texel de perfecte bestemming voor een leuk weekendje weg.

De ANWB Extra reisgids Texel biedt naast veel praktische tips over campings, vakantiehuizen, hotels en vervoer ook 15 inspirerende bezienswaardigheden die je niet mag missen. Leer alles over de natuur van de Waddeneilanden bij zeehondenopvangcentrum Ecomare, bekijk het werk van eilandkunstenaars in De Cocksdorp, of ga lekker shoppen in het centrum van Den Burg.

Deze kleine reisgids past gemakkelijk in de tas en heeft een handige uitneembare kaart met daarop de beste tips voor overnachten, winkelen, eten en drinken en uitgaan. ANWB Extra is de succesvolste reisgidsenserie van Nederland! Met bijna 130 gidsen biedt deze serie een reisgids voor nagenoeg iedere denkbare bestemming.


De mooiste fotolocaties 3 – Texel

Bij Texel denk je meteen aan de vele vogelsoorten die er broeden of doortrekken, maar Texel heeft nog veel meer te bieden! Landschapsfotografen halen hun hart op in de jonge duinen, op het ruwe strand of bij een van de vele bollenvelden. Strand, duinen, duinvalleien, polders, dijken en wad zorgen voor een ongekende variatie aan planten, die op hun beurt weer garant staan voor een rijk insectenleven.

Het probleem voor elke natuur- en landschapsfotograaf is dat je niet alle gebieden tot in detail kunt kennen. Het gevolg is dat veel fotografen niet de foto’s maken die ze zouden kunnen maken als ze de juiste kennis zouden hebben. Een team van natuur- en landschapsfotografen, afkomstig van Texel, heeft deze encyclopedische uitgave gemaakt met daarin alle fotogenieke natuurgebieden van Texel.

Elk gebied wordt beschreven aan de hand van een aantal exacte gps-coördinaten, variërend van twee tot soms wel tien. Bij elk van deze exacte locaties lees je wat je kunt fotograferen (van een waanzinnig landschap tot een bijzonder insect en van een kleurrijke plant tot grote groepen vogels) en in welke maanden van het jaar je er moet zijn. Maar daar blijft het niet bij, ook de beste weersomstandigheden, het beste moment van de dag en een overzicht van de belangrijkste voorkomende dieren en planten er voor komen vind je in deze uitgave. Op gedetailleerde kaartjes is de exacte ligging van de locaties aangegeven, evenals alle relevante parkeerplaatsen.

Niet eerder verscheen er zo’n compleet overzicht van natuurgebieden op dit prachtige eiland. Daarmee is dit boek niet alleen interessant voor fotografen, maar voor iedere natuurliefhebber die mooie plekjes en bijzondere soorten wil ontdekken.


Duinen en mensen Texel

Een boek over ons grootste en meest uitzonderlijke Waddeneiland. Zeer rijk en full color, vol nimmer gepubliceerde kaarten en foto’s. Van ’t Horntje tot De Cocksdorp De duinen van Texel hebben een fascinerende geschiedenis. Een landschap vol schakeringen. Van de piepjonge Hors in het zuiden tot intieme, middeleeuwse hoekjes cultuurland achter de duinenrij: de Mient. De beroemde Slufter en Muy waren eeuwen geleden weinig meer dan een breed strand. De rijke valleien achter Den Hoorn komen voort uit een deels aangroeiende kust. Eierland was tot 1630 een eiland.

Natuur De Texelse duinen en kwelders zijn van een betoverende schoonheid en hebben Europese allure: uitgestrekte hellingen met duinrozen, heidevelden, duinmeertjes met soms exclusief ‘Texelse’ soorten. Met een zuidpunt waar de kust zich uitbreidt en nieuwe moerassen ruimte bieden aan kiekendieven en blauwborsten. Over het komen en gaan van natuur, in het ruim 100 jaar oude bos en in het open duin: meeuwen, wulpen, lepelaars en vele soorten orchideeën. Over het grondwater dat duinvalleien roze laat oplichten. En hoe de Texelse natuur steeds verandert.

Historie en archeologie Onder de Waddeneilanden neemt Texel – waarvan de oudste delen al sinds de steentijd bewoond zijn – een uitzonderlijke plek in. Hoewel de huidige duinen ‘jong’ zijn en arm aan archeologische sporen, is er toch veel historie in dit landschap te zien. De duinen hadden nooit deze vorm gehad als helmplanters er niet vele stuifdijken hadden aangelegd. Ook duinboeren, konijnenjagers, waterwinners, bosbouwers en sinds een eeuw natuurbeheerders en recreatieondernemers hebben duin en kwelder benut en veranderd.

Voor wie houdt van rijk beeld en een kernachtig verhaal over een landschap in ontwikkeling. Met honderden vaak geheel nieuwe kaarten en foto’s. zie ook www.duinenenmensen.nl


Rondom belicht

Luchtfotografie van de vuurtoren van Texel. Maritiem luchtfotograaf Herman IJsseling van Flying Focus op vliegveld Texel vliegt meerdere keren per week langs de vuurtoren van Texel en is als geen ander in staat deze onder alle omstandigheden het hele jaar door vanuit de lucht te fotograferen.


Texel Natuur-Zakgids voor wandelaars en fietsers.

Een medio maart 2021 uitgegeven natuur-zakgids van Texel.
Deze zakgids is voor wandelaars en fietsers op het schitterende waddeneiland Texel.

Voor aspirant natuurliefhebbers.
Een pientere instapgids voor aspirant natuurliefhebbers die wel eens willen weten wat zij tijdens hun tochten zien vliegen, bloeien, zoemen, lopen en kruipen.

Behandelt de makkelijk herkenbare soorten.
Een gids met eenvoudig herkenbare vogels, planten, bloemen, zoogdieren en insecten op Texel, het grootste eiland in de Waddenzee met zijn vele prachtige natuurgebieden.

Informatie over de natuurgebieden.
Met een handige overzichtskaart van natuurgebieden en uitkijkpunten.

Handig mee te nemen in bijna alle zakken.
138 pagina’s in zakformaat (ca. 11x15cm) met ringband.

Met 100 unieke natuurfoto-composities.


Texel en de VOC

De Verenigde Oost-Indische Compagnie heeft een kleine tweehonderd jaar bestaan. In die tijd gingen duizenden VOC-schepen voor anker op de Rede van Texel, en maakten honderden Texelaars een reis naar de Oost in dienst van de Compagnie. Hoewel op Texel ogenschijnlijk weinig sporen naar de VOC verwijzen, is er over de relatie tussen het eiland en de Compagnie veel te zeggen.

Dit boek bevat verhalen over bekende onderwerpen (de Wezenputten, de terechtstelling van de muiters van de ‘Nijenburg’), actuele onderwerpen (scheepsarcheologie op de Rede van Texel, de vondst van de brieven van Aagje Luijtsen) en de persoonlijke geschiedenissen van Texelaars die voor de VOC voeren. Bijzonder waardevol zijn bovendien de gegevens van meer dan honderd Texelse VOC-dienaren.

Deze bundel is het resultaat van. een vruchtbare samenwerking tussen VOC-historici en lokale historici, die ieder op hun eigen terrein nieuw onderzoek verrichtten. Het leverde een veelzijdig boek op, dat allerlei onbekende aspecten van de Texelse VOC-geschiedenis invult en tegelijkertijd veel mogelijkheden biedt voor verder onderzoek naar Texelaars bij de VOC.


Reisdagboek Texel

exel, grootste Waddeneiland van Nederland. Bekend om zijn schapen, wadden, bos, natuur, De Krim én bijzondere bewoners. Met dit reisdagboek Texel met leuke weetjes over het eiland maak je, vanuit je vakantiehuisje of camping, een bijzondere herinnering aan je reis. Je creëert met dit dagboek je eigen reisverhaal. Volop ruimte om lekker te schrijven en te tekenen. Veel vragen om je op weg te helpen en interviews met Texelaars. Je kunt er ook een bullet journal van maken. Een must have voor iedere Texel-fan!


Texel. Verhalen over Texelse vogelgebieden

Natuur en landschap zijn voor de duizenden bezoekers van Texel één van de belangrijkste redenen om voor ons eiland te kiezen als vakantiebestemming. Dat zijn niet allemaal vogelaars maar velen raken wel onder de indruk van de enorme vogelrijkdom. Ze willen er dan ook graag meer van weten.

Natuurlijk zijn er op de ene plaats meer vogels dan op de andere. En er zijn zoveel natuurgebiedjes dat je bijna niet weet waar te beginnen. Als het over natuur gaat weten Adriaan en Sytske Dijksen van geen ophouden met vertellen en fotograferen. Zij zijn daarom als geen ander geschikt om deze ‘verhalen’ samen te stellen.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *