| |

De 10 beste boeken over tekenen voor kinderen en volwassenen 2023

De ene tekenaar heeft meer aanleg om te tekenen als een ander, dit betekend niet dat je niet kunt tekenen. Tegenwoordig zijn er heel veel boeken uitgebracht die met tekenen te maken hebben en iedereen kan helpen met tekenen. In de meeste boeken leren je doormiddel van stappen de mooiste figuren en tekeningen maken.

En voor een tekening geldt oefening baart kust, hoe meer je ermee bezig bent, hoe makkelijker en beter het gaat. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 10 beste boeken over tekenen. Boeken voor de beginner, kinderen maar ook voor de gevorderde tekenaar. De boeken die geselecteerd zijn voor de top 10 zijn heel divers. Van de basis tot handlettering en nog veel meer.

De boeken worden uitgebreid beschreven. Om je en goed beeld te geven heb ik een link van Bol.com aan de beschrijving toegevoegd. De link geeft veel extra informatie zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het goed ook eenvoudig bestellen.

Winter1- 728 x 90

Portretten schilderen

Methoden van de oude meesters.

De kunst van portretschilderen kent haar oorsprong in de 16e eeuw in Europa, toen schilders voor het eerst in aanraking kwamen met olieverf. Aan de hand van methoden van oude meesters zoals Van Gogh en Millet, laat dit boek stapsgewijs zien hoe je een portret realistisch weergeeft.

Van het bestuderen van gezichten tot het schilderen ervan, en van de compositie tot het kiezen van kleurtonen om de huid realistisch weer te geven.

Een rijk geïllustreerde uitgave die onmisbaar is bij het portretschilderen.


Het stap voor stap tekenboek

Iedereen kan tekenen! 150 tekenideeën Hoe teken je een kat, een kasteel, een hond, een paard, een olifant, een meneertje of een kameel? Nooit was tekenen eenvoudiger. Volg de stappen en in een mum van tijd leer je tekenen wat je nooit eerder kon.

Een heruitgave van de klassieker waarmee Walt Disney leerde tekenen. Leuk voor kinderen: steek je vriendjes de loef af met je tekenkunsten! En voor volwassenen: eindelijk kun je tekenen wat je kind je vraagt!


Dare to doodle XXL

Dit boek van Karin Luttenberg staat bol van de doodles in allerlei soorten en maten. Van vliegende draken tot pratende kreeften, van stationery tot de feestdagen, je vindt ze hier allemaal!

Doodles zijn van die heerlijke tekeningetjes die je, zonder erbij na te denken op papier zet. Tijdens een telefoongesprek, een hele saaie les of vergadering. Maar je kunt er natuurlijk ook gewoon voor gaan zitten, omdat het zo leuk is! Dit boekje staat bol van de doodles in allerlei soorten en maten. Er staan ‘cute’ doodles in. Je weet wel, met van die superschattige gezichtjes.

Het mooiste is dat je ook meteen leert hoe je ze zelf kunt tekenen. Daarnaast leer je ‘fun’ doodles tekenen die realistischer zijn en die heel tof in een bullet journal, op een kaartje of gifttag passen. Karin neemt je stap voor stap aan de hand en laat je nét die extra’s zien waardoor je in deze doodle-missie slaagt.

Kortom, inspiratie in overvloed! Kriebelen je handen al? 😀


De basis van het tekenen

In dit boek van Angela Schultheiss leer je alles over tekenen met potlood. Dit mooi vormgegeven handboek is ingedeeld op tekentechniek; aan de hand van 50 alledaagse voorbeelden kan iedereen stapsgewijs technieken aanleren of verbeteren. Voor de beginnende tekenaar een onmisbare handleiding om te leren tekenen.


De kunst van – Landschappen tekenen

Leer de diversiteit aan landschappen tekenen. Van een klein dorpsstraatje tot berglandschap, Civardi toont in dit boek werkelijk alle facetten van het tekenen van landschappen. Met verschillende tekenmaterialen- en technieken worden alle stappen getoond.

De vele instructiefoto’s zorgen ervoor dat er geen stap wordt overgeslagen. Alle belangrijke elementen, zoals lucht, bodem, bomen, water en bergen mogen hierbij niet ontbreken.


Cartoons tekenen

Deltas Cartoons tekenen Ultieme handboek

Het boek leert je hoe ook jij zeer eenvoudig de leuke cartoons kan tekenen. De voorbeelden zorgen ervoor dat ook jij na paar keer oefenen de mooiste cartoons kan ontwerpen. Hier voor hoeft je niet te kunnen tekenen het boek leert je het!


Huisportretjes tekenen

Architect Carla Kamphuis laat je in Huisportretjes tekenen zien hoe je de leukste huisportretjes tekent met je potlood, fineliner of brushpen.

Laat je inspireren door de (oud-)Hollandse architectuur en teken de leukste huisportretjes! Als architect tekent Carla Kamphuis al jaren strakke plattegronden en realistische gevels. Maar in je vrije tijd is het des te leuker om de teugels te laten vieren en huizen te tekenen die niet perfect in verhouding zijn – en die juist hun charme ontlenen aan een scheve lijn.

In dit boek laat ze zien hoe ook jij de leukste huisportretjes tekent. Kun je een rechthoek en een cirkel tekenen? Dan kan je ook een huis tekenen! Pak je potlood, fineliner of brushpen en ga aan de slag. De (oud-)Hollandse architectuur – maar ook jouw eigen huis – vormt een bron van inspiratie! Teken mee als een echte architect.


Tekenen voor Dummies

Ben je bang dat je niet genoeg talent hebt om een kunstenaar te zijn? Dat hoeft niet! Met de tips en technieken in dit Dummies boek kom je een heel eind. Je begint bij de basis: lijnen, vorm, arceringen, composities en perspectief. Vervolgens laat dit boek je zien hoe je bijna alles kunt tekenen, van bloemblaadjes tot de ogen van een kind.

Laat dit boek je helpen op de weg naar ontdekkingen en zelfexpressie! Jamie Combs is kunstenaar en docent. Ze geeft op verschillende scholen tekenles gegeven maar ook schilderen, kleurentheorie en design. Brenda Hoddinott is portrettekenaar, grafisch ontwerper en professioneel illustrator.


Handlettering doe je zo!

Handlettering is hot! Geen simpele notitie op een stukje papier, maar een echt ambacht. Met dit handboek van illustratrice en graficus Karin Luttenberg kan iedereen snel zelf aan de slag. Ben je fan van al die mooie plaatjes op instagram en pinterest maar weet je niet hoe je moet beginnen? Met dit boek lukt het wel! Duidelijke stap-voor-stap handleidingen, tips, trucjes, heel veel inspiratie en kleine projecten om direct mee te beginnen.


Portretten tekenen in 15 minuten

Jazeker, ook u kunt goede portretten tekenen! En deze gids laat u zien hoe dat moet. Wanneer u dit boek doorwerkt, leert u alle vaardigheden die u nodig heeft om verbluffend gelijkende portretten te schetsen.

Kunstenaar en tekenexpert Jake Spicer leidt u door een reeks zorgvuldig opgezette lessen, van hoe u een basisportret opzet tot hoe u portretten uitwerkt en ze nóg mooier maakt. Van het begrijpen en opbouwen van het hoofd en het vormen van het haar tot aan het controleren van de onderlinge relaties tussen belangrijke kenmerken, zodat u een levensecht, gelijkend portret kunt maken: elk aspect van het portret tekenen wordt onderzocht.

Daarnaast krijgt u advies over materiaalgebruik en tips om modellen te vinden.

  • Een beproefde methode van een professioneel tekenaar
  • Prachtig geïllustreerde hoofdstukken met stap-voor-stapinstructies maken het gemakkelijk om een gelijkend portret te tekenen
  • Geschikt voor beginnende én gevorderderde tekenaars

Winter1- 728 x 90

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *