|

De top 5 van de beste boeken over Banksy

Banksy is het pseudoniem van een beroemde Britse graffitikunstenaar, wiens identiteit onbekend blijft. Banksy ging niet naar de kunstacademie en ontwikkelde zijn vaardigheden door te oefenen en te experimenteren. Hij kreeg begin jaren 2000 erkenning voor zijn unieke stijl en tot nadenken stemmende straatkunst, die vaak sociaal en politiek commentaar bevat. Ondanks zijn anonimiteit is Banksy een van de meest gevierde hedendaagse kunstenaars van onze tijd geworden.

Banksy’s unieke stijl en technieken hebben hem tot een herkenbare figuur in de wereld van straatkunst gemaakt. Hij combineert graffiti met een voor hem kenmerkende sjabloontechniek. Banksy’s kunstwerken bestaan ​​vaak uit een mix van iconische beelden en sociaal-politieke humor. Door zijn gebruik van sjabloneren kan hij snel en efficiënt gedetailleerde en ingewikkelde ontwerpen maken. Banksy’s werk heeft een nieuwe generatie straatartiesten geïnspireerd en heeft de manier veranderd waarop graffiti wordt waargenomen.

Op deze pagina vind je boeken met meer informatie en het werk van Banksy. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek.

BoekenBoeken

Banksy – Unofficial

Een reis rond de wereld op zoek naar Banksy’s kunst, ideeën en persoonlijkheid. Een fascinerend portret van deze bijzondere hedendaagse kunstenaar, die zo ongrijpbaar is en toch zo veel deel uitmaakt van de collectieve verbeelding.

Wie is Banksy?, vragen veel mensen zich af. ‘Wat is Banksy?’ is echter een veel belangrijkere vraag, want zijn werk is zijn statement. Waar Banksy voor staat is zonneklaar en niet voor tweeërlei uitleg vatbaar. De Banksy-kenners Alessandra Mattanza en John Brandler laten in dit boek zien wat Banksy is.


Banksy

Banksy. Deze Britse kunstenaar is een van de meest populaire grafisch artiesten van dit moment, maar hult zich al tientallen jaren in nevelen. In dit luxe boek dompelen we onszelf onder in de mythe van Banksy. Een man die al decennialang ongrijpbaar is kunnen we niet vangen in een boek, maar we volgen zijn voetspoor en bekijken veel van zijn kunst om ons te verwonderen over de wereld die Banksy creëert. We beginnen in Bristol in de jaren ’80.

In de smeltkroes van culturen in de Engelse havenstad ontstond een subcultuur die met een eigen muziekstijl – triphop – en de graffitikunst manieren vond om op een vreugdevolle, melancholische manier uiting te geven aan politiek activisme. Een van de artiesten die in die golf van ideologische, artistieke dadendrang opstond is Banksy. We zijn erbij als Banksy samen met vrienden uit Bristol zijn eerste graffititekening op de muur spuit, waarna hij moet rennen om niet door de politie opgepakt te worden. We zien Banksy langzaam uitgroeien tot een wereldberoemd artiest, die mensen overal ter wereld aan het denken zet met zijn werk.

Banksy choqueert, schuurt en laat je lachen, maar tegelijkertijd is geen centimeter van zijn werk zonder doel. Achter alles wat hij op muren, deuren, ramen en canvas maakt zit een idee. Een gedachte. Een boodschap. We gaan op zoek naar het verhaal achter zijn werk en we onthullen zijn bijzonder geraffineerde manier van werken.

Stapje voor stapje komen we dichter bij hetgeen er achter de artiestennaam Banksy verscholen zit. Wie is/ zijn het? Wat beweegt hem/hen? In dit uitgebreide boek vol kunstwerken van Banksy maken we uiteraard kennis met zijn meest beroemde werken: Het meisje met de ballon, de Britse parlementariërs als apen, de Queen als lesbienne. Werken die wereldwijd het nieuws haalden, werken die duizenden jongeren over de hele wereld inspireerden. Werken die diepe indruk maken en grote invloed hebben op moderne kunst, cultuur en ideologie.


Banksy – de man achter de muur

Banksy schuwt de publiciteit en verschuilt zich achter een alias. Toch is hij buitengewoon bekend. De kunstwerken die hij in zijn beginperiode als graffitikunstenaar in Bristol maakte, worden nu verkocht voor bedragen met zeven cijfers en hangen aan de muren van beroemdheden. Wanneer er ergens een nieuwe ‘Banksy’ verschijnt is dat wereldnieuws. Zijn documentaire Exit Through the Gift Shop werd genomineerd voor een Oscar en mensen staan uren in de rij om zijn nieuwste tentoonstelling te zien. Inmiddels is hij meer een gekoesterd kunstenaar dan een brutale outsider, dus hoogste tijd voor een nadere kennismaking. Wie is Banksy eigenlijk en hoe hij is geworden wat hij tegenwoordig is? In dit actuele, rijk geïllustreerde boek over Banksy’s leven en carrière beschrijft Will Ellsworth-Jones zijn wereld en ontrafelt de contradicties. Of zijn werk nu kunst of vandalisme is, tegen het establishment is gericht of dat hij met zijn succes juist zijn graffiti-achtergrond verraadt; de persoon Banksy en zijn werk zijn een cultureel fenomeen geworden.


Blockbusters – Banksy ontmaskerd

De moeder van Storm restaureert de muurschildering Snowfall van de wereldberoemde en mysterieuze streetartist Banksy. Als de Blockbusters ontdekken dat de muurschildering verkocht zal worden in een galerie, willen ze Banksy waarschuwen. Straatkunst is van iedereen! Ze proberen contact te leggen met Banksy, maar er volgt geen reactie. Tot ze een protestschildering in hun eigen dorp vinden. Ze zijn echter niet de enigen die Banksy willen ontmoeten. Een opdringerige journalist probeert de kunstenaar te ontmaskeren en achtervolgt en bedreigt de Blockbusters. Ondertussen houdt de politie de Blockbusters nauwlettend in de gaten in verband met hun illegale graffitiactiviteiten. Lukt het Storm en zijn vrienden om met Banksy in contact te komen en zelf uit handen van de politie te blijven?


Banksy

Dit nieuwste boek van Marc Pairon – “Banksy, de Walled Off kunstedities zijn uitverkocht” is een boeiend kunstboek over Banksy en onthult de geheimen van zijn Walled Off-kunstedities die nooit eerder aan het publiek vertoont zijn. Leer Banksy begrijpen en ontdek de prachtie kunstedities uit de ‘Walled off kunststukken”.

Banksy liet tussen 2017 en 2020 in Palestina een aantal opmerkelijke kunstobjecten uitgeven, om de aandacht te vestigen op de benarde levensomstandigheden van het Palestijnse volk. Top op heden wist niemand hoeveel verschillende van deze met de hand beschilderde multipels vervaardigd werden. Vlaams auteur Marc Pairon ging op onderzoek uit en onthult nu de geheimen van Banksy’s ondertussen felbegeerde Walled Off-kunstedities. Het fenomeen Banksy hoeft niet meer voorgesteld te worden.

Banksy is momenteel wereldwijd de beeldende kunstenaar die de meeste persaandacht krijgt en op aller lippen ligt. Over zijn mogelijke levensloop zijn al talrijke boeken verschenen en de meeste van zijn graffiti werden al vaak gepubliceerd. In 2017 opende Banksy zijn The Walled Off Hotel te Bethlehem, een levende kunstinstallatie waarmee hij de Palestijnse onderdrukking ter discussie stelt. Als Maatschappelijk Kunstenaar is hij immers altijd begaan met het lot van de mensheid en handelt hij er – in eer en geweten – naar.

Tussen 2017 en 2020 gaf Banksy gelimiteerde miniatuur-multipels van de scheidingsmuur te Palestina uit, die exclusief voor de logés van zijn The Walled Off Hotel bestemd waren. Het opzettelijk creëren van schaarste is immers één van Banksy’s handelsmerken. De diverse vormen van die in polymeerhars uitgevoerde ‘souvenirs’ werden door Banksy zelf gecreëerd en onder zijn auspiciën door Palestijnse kunstenaars gedecoreerd met graffiti die op de Israëlische Westoeverbarrière terug te vinden is, waaronder een aantal iconische voorstellingen van de grootmeester zelf. Over de oplagen en de diversiteit van de Walled Off-kunstedities is nog maar weinig of niets geweten. Die geheimzinnigheid hoort nu eenmaal bij de Banksy-mythe en wordt door de behoeders ervan gecultiveerd.

Vlaams auteur en kunstkenner Marc Pairon (°1959, onder meer bekend van zijn wereldwijde bestseller ART DECO CERAMICS – Made in Belgium) heeft die uitzonderlijke reeks multipels toch in kaart kunnen brengen. Hij startte zijn onderzoek in Palestina en inventariseerde talrijke internationale verzamelingen en archieven, wat leidde tot het ontbloten van de geheimen van deze reeks zeldzame en ondertussen felbegeerde verzamelobjecten. Dit leverde een uitermate boeiend én handig referentiewerk op met zowat 200 nog nooit gepubliceerde foto’s en uitgebreide achtergrondinformatie over deze historische artistieke nalatenschap.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten