De top 10 van de beste boeken over Palestina 2024
In een wereld die constant verandert, blijft één zaak onveranderlijk: de kracht van literatuur om ons dieper te laten doordringen in complexe kwesties en de diversiteit van de menselijke ervaring. Als het gaat om het begrijpen van Palestina, zijn boeken een onschatbare bron van inzicht en empathie.
Op deze pagina vind je boeken die het Palestijnse verhaal vanuit verschillende perspectieven en met diverse stemmen verteld. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, politiek, de conflicten, cultuur of persoonlijke verhalen, er is ongetwijfeld een boek dat aan je wensen voldoet.
Om je een goed beeld te geven van de boeken over Palestina heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek over Palestina eenvoudig en snel bestellen.
De honderdjarige oorlog tegen Palestina
De Palestijnse geschiedenis in kaart gebracht
In 1899 schreef de burgemeester van Jeruzalem, gealarmeerd door de oproep om een joodse staat in Palestina te vestigen, een bezorgde brief aan Theodor Herzl, grondlegger van het moderne zionisme. De brief eindigde met de woorden: ‘In naam van God, moge Palestina met rust gelaten worden.’ Zo begint Rashid Khalidi, de achter-achterneef van deze burgemeester, dit boek.
Op basis van niet eerder gebruikt archiefmateriaal en verslagen van generaties familieleden, zet Khalidi gangbare interpretaties van het Israëlisch-Palestijnse conflict op hun kop. Hij schetst het patroon van een oorlog tegen de Palestijnen, van de Balfourverklaring in 1917 tot de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948, de Israëlische invasie van Libanon in 1982 en het steeds weer falende vredesproces.
De honderdjarige oorlog tegen Palestina is geen verhaal van slachtofferschap, noch probeert het de fouten van Palestijnse leiders of de opkomst van nationalistische bewegingen aan beide kanten te ontkennen. Maar door de geschiedenis op een heldere manier in kaart te brengen vanuit Palestijns perspectief, geeft dit boek een nieuwe kijk op een conflict dat tot op heden voortduurt.
Israël – Palestina
Sinds 2000 zit de situatie in Israël en Palestina muurvast. Het vooruitzicht op een leefbare Palestijnse staat wordt voortdurend ondermijnd door Israëls nederzettingenbouw en Palestijns geweld. De moedeloosheid die heerst over de creatie van een tweestatenoplossing doet beleidsmakers spreken van een ‘éénstaatrealiteit’.
In dit boek betogen de auteurs dat een tweestatenoplossing geen illusie hoeft te zijn. Het is daarentegen wel zinloos te denken dat een vredesproces zonder druk op Israël haalbaar is. In essentie draait het conflict om land en basisrechten: het is een botsing tussen twee nationale bewegingen die allebei een staat willen. Om een einde aan de ongelijkheid te stellen is een moediger internationaal engagement nodig.
De auteurs willen een kritische benadering voeden bij beleidsmakers en de publieke opinie. Aan de hand van een historisch overzicht leggen ze de pijnpunten bloot. Ze pleiten voor een kritisch engagement, dat zich baseert op feiten – eerder dan emoties – en dat onrecht benoemt. Hoewel het Israëlisch-Palestijns conflict enigszins verdween uit het nieuws, blijkt uit dit boek hoe cruciaal een oplossing blijft voor de stabiliteit in het Midden-Oosten en voor de wereldvrede.
Palestina in doodsnood
In zeventig jaar tijd verloren de bewoners van historisch Palestina de beschikking over veruit het grootste deel van hun land. Dit verlies en de wijze waarop het zich voltrok, had niet plaatsgevonden als Israël zich had gedragen in overeenstemming met het internationaal recht.
Oud-premier Dries van Agt trekt zich het lot van het onderdrukte Palestijnse volk al lange tijd aan en vraagt in een indrukwekkend pleidooi nog eenmaal aandacht voor de flagrante schendingen van elementaire mensenrechten in de bezette gebieden. De staat Israël heeft volop recht van bestaan, in welzijn en in veiligheid, maar het land moet zich wel fatsoenlijk gedragen, jegens allen die er wonen en jegens zijn buren.
De Palestijnse zaak mag niet worden ‘weggesmeten op de vuilnisbelt van de geschiedenis’.
De Nakba
In het boek ‘De Nakba’ vertelt hoogleraar Ilan Pappe hoe na het uitroepen van de staat Israël in 1948 circa een miljoen mensen gedwongen werden Palestina te verlaten.
In 2023 is het 75 jaar geleden dat de staat Israël uitgeroepen werd. Ilan Pappe vertelt in het boek hoe de Arabisch-Israëlische Oorlog, in het Arabisch de Nakba (ramp) genoemd, leidde tot een van de grootste gedwongen migraties uit de moderne geschiedenis. Circa een miljoen mensen werden uit hun huizen verdreven, Palestijnse dorpen werden verwoest, burgers werden vermoord.
Ilan Pappe, een vooraanstaand historicus uit Israël, toont aan hoe de Joden zich in 1948 schuldig maakten aan etnische zuiveringen, en hoe het kon dat de internationale gemeenschap niet ingreep. Het boek werpt nieuw licht op de oorsprong en de ontwikkeling van het Israëlisch-Palestijnse conflict.
150 Palestijnse fabels
U kent ze vast wel, een aantal van de vele slogans van de Palestijnse propaganda zoals: “De Palestijnse terreur is een logisch gevolg van de bezetting”, “Israël is opgericht vanwege het schuldgevoel van het Westen over de Holocaust” en “De nederzettingen maken vrede onmogelijk”. Hebt u daarbij niet soms gedacht: er klopt iets niet, maar wat? En waar komt dit conflict vandaan en waarom lijkt er geen oplossing mogelijk?
Dit boek geeft u daar de antwoorden op. Het blaast de wolk van Palestijnse propaganda weg en geeft de echte, controleerbare feiten. Elke fabel is bovendien voorzien van een foto die in een oogopslag laat zien waarom de Palestijnse bewering een fabel is. De paragrafen zijn alfabetisch op trefwoord gesorteerd, zodat het ook als naslagwerk is te gebruiken.
Honderdvijftig onzinnige en toch steeds maar weer terugkerende beschuldigingen tegen Israël. Het laat zien hoe diep de haat zit. “Op dit prachtige boek heb ik gewacht, het is zo fantastisch geschreven en dit is nu zo nodig. Ik ben er diep van overtuigd, dat Israël niet het probleem is, laat staan de oplossing van het probleem. Golda Meir, de wijze Israëlische premier, die helaas zo actueel is als de dag van vandaag, schreef in haar dagboek: ‘Simpelweg is de kern van het probleem de Arabische houding ten opzichte van het bestaan van Israël. Zij willen ons hier niet. Dit is het waar het nog over gaat! Het is waar dat zij ons niet willen in Nabloes en Jenin. Zij willen ons helemaal nergens’.” – Professor dr. Hans Jansen, auteur van het standaardwerk ‘Christelijke theologie na Auschwitz’ en verbonden aan het Simon Wiesenthal Instituut in Brussel
Een open zenuw
Hoewel Israël als een bondgenoot geldt, is het Palestijnse conflict voor de Nederlandse regering altijd een open zenuw geweest. Dit boek beschrijft de geschiedenis van een soms moeizame verstandhouding. Vanaf de jaren vijftig stond Nederland, mede uit schuldgevoel over de Holocaust, pal achter Israël. Die steun is nooit vanzelfsprekend geweest.
Het feit dat de bevolking van Nederlands-Indië grotendeels islamitisch was, hield Nederland lange tijd af van steun voor de zionisten in hun strijd voor een onafhankelijke staat. Sinds de Israëlische annexatie van de Palestijnse gebieden in 1967 is de kritiek op Israël weer gegroeid. Toch betekent dit niet automatisch dat Nederlanders partij zijn gaan kiezen voor de Palestijnse zaak. Waarom niet? Peter Malcontent legt dit uit aan de hand van nooit eerder gebruikte bronnen. Het antwoord blijkt even simpel als verbluffend.
Israël-Palestina
Dit boek is de unieke neerslag van urenlange gesprekken tussen Ludo Abicht en André Gantman over oorzaak, verloop en mogelijke oplossingen voor het conflict Israël-Palestina.
Israël en Palestina roepen veel associaties op: terreuraanslagen, raketaanvallen, Joodse kolonisten, Palestijnse vluchtelingen, zionisme, antisemitisme, Hamas en Netanyahu. Het conflict sleept al decennia aan en beroert ook in Vlaanderen en Nederland de gemoederen. Ludo Abicht, bekend om zijn pro-Palestijnse standpunten, en André Gantman, een pleitbezorger van het zionisme, staan vaak lijnrecht tegenover elkaar over Israël en Palestina. Toch willen ze allebei een verstandige en humanistische oplossing voor het conflict.
Abicht en Gantman overlopen in dit boek chronologisch de geschiedenis van het conflict in het Midden-Oosten: van de Bijbelse tijden over de opkomst van het antisemitisme en de Zesdaagse Oorlog tot de recente Abraham-akkoorden en de nieuwe, ‘meest extreme Israëlische regering ooit’. Abicht eist het recht op een Palestijnse Staat, al gelooft hij niet langer in een tweestatenoplossing. Gantman gelooft daar nog wel in, maar enkel als de Palestijnen het bestaansrecht van Israël erkennen. Beiden zijn eerder pessimistisch over een snelle en duurzame oplossing.
Dit boek is de unieke neerslag van urenlange gesprekken tussen Ludo Abicht en André Gantman over oorzaak en verloop van en mogelijke oplossingen voor het conflict Israël-Palestina.
De amandelboom
De aangrijpende roman De amandelboom van Michelle Cohen Corasanti vertelt het verhaal van een onverwoestbare Palestijnse jongen die ondanks alles hoop houdt en liefheeft. Voor fans van De vliegeraar.
In de aangrijpende roman De amandelboom van Michelle Cohen Corasanti woont de elfjarige Ichmad Hamid in de Bezette Gebieden in Palestina waar iedereen leeft met de angst huizen, banen en bezittingen kwijt te raken. Of nog afschuwelijker, elkaar. Als zijn vredelievende en inspirerende vader door Ichmads toedoen gevangengenomen wordt, wordt hij overladen door schuldgevoel. Maar hij kan niets zeggen om zijn vader vrij te pleiten. Zijn familie is nu op Ichmad aangewezen om te overleven. Zo wordt de moedige en slimme Ichmad al jong volwassen en moet hij een manier zien te vinden om met zijn pijn en woede om te gaan…
De amandelboom van Michelle Cohen Corasanti is een ontroerend verhaal van een onverwoestbare jongen die ondanks geweld, verlies en verdriet altijd hoop houdt en lief heeft. Voor fans van De vliegeraar van Khaled Hosseini.
‘Een episch verhaal zo mooi als De vliegeraar.’ – Huffington Post
‘Juweel van ontroering. Debuut van een rising star.’ – Zin
Het Paviljoen Van Meneer Mofid
Al decennialang zijn de Palestijnse gebieden voornamelijk in het nieuws als brandhaard. Het geweld in Isral, op de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever onttrekt het gewone leven van de Palestijnen vaak aan het zicht.
In Het paviljoen van meneer Mofid reist Nell Westerlaken door de Palestijnse gebieden om het dagelijks leven onder de Isralische bezetting in kaart te brengen. Ze voert lange, soms emotionele gesprekken met gewone mensen die proberen een bestaan op te bouwen onder uiterst moeilijke omstandigheden. Ze verkent hun steden, dorpen en vluchtelingenkampen, ook in Jordani en Libanon.
In een serie levendige reportages laat ze zien hoe persoonlijke herinneringen van verschillende generaties een collectief geheugen vormen van een volk dat zich klemgezet voelt tussen een hardhandige bezetting en een falend leiderschap.
Palestina
Vertrekkend van Balfour wandelt Lucas Catherine doorheen de geschiedenis van de kolonisatie van Palestina. Geen droge analyse maar de feiten, verhalen en gebeurtenissen die ertoe doen, geïllustreerd met foto’s en kaarten.
Weinig brieven hebben het aanzien van de wereldgeschiedenis zo veranderd als het kattenbelletje dat Lord Balfour op 2 november 1917 aan Lord Rothschild verstuurde. De Eerste Wereldoorlog liep op zijn laatste benen en Groot-Brittannië moest het mandaat over het Arabisch land zelfs nog officieel verwerven. Maar de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken keek vooruit en had een plan voor de kolonisatie van Palestina.
Honderd jaar later is 92 procent van alle grond in Israël ‘onvervreemdbaar eigendom van heel het Joodse volk’. En de ene helft van de Palestijnen leeft onder Israëlisch bestuur of bezetting en de andere helft in ballingschap. Hoe is het zover kunnen komen? Vertrekkend van Balfour wandelt Lucas Catherine doorheen de geschiedenis van de kolonisatie van Palestina. Wat wil het zionisme? Is het de laatste vorm van koloniaal denken? En wat was de Belgische betrokkenheid? Geen droge analyse maar de feiten, verhalen en gebeurtenissen die ertoe doen, geïllustreerd met foto’s en kaarten.
Herziene uitgave van Palestina