|

De 10 beste kookboeken uit de Arabische keuken (midden oosten) 2024

De Arabische keuken / de keuken uit het midden oosten is een zeer geliefde keuken, zowel de gerechten als de baksels zijn erg populair en worden ook in Nederland veelvuldig gemaakt en gegeten. Maar wat zijn de nu lekkerste recepten en hoe kun je deze gerechten het beste maken?

Een kookboek kan je hier het beste bij helpen. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar kookboeken met de Arabische keuken en gerechten uit het midden oosten. De kookboeken zijn heel divers.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

BoekenBoeken

Chef Toub: Lekker Arabisch

Chef Toub: Lekker Arabisch van Mounir Toub: het kookboek vol moderne Arabische gerechten voor iedereen. Kook elke dag gezond!

De Arabische keuken is veelzijdig, verrukkelijk en verrassend! En wie kan al dit lekkers beter brengen dan Mounir Toub? In zijn nieuwe boek Chef Toub: Lekker Arabisch neemt Mounir je mee naar de rijke Arabische keuken, van Marokko tot Libanon en van Syrië tot Tunesië.

Het boek bevat makkelijke gerechten voor doordeweeks, maar ook gerechten om in het weekend mee uit te pakken. Geniet op een dinsdag van een Marokkaanse couscoussalade of een Turkse linzensoep en trakteer de hele familie op zaterdag op een mezze-lunch.


Mijn Arabische keuken

Mounirs liefde voor de Arabische keuken is hem letterlijk met de paplepel ingegoten. Hoewel hij van diverse meesterchefs veel heeft geleerd, blijft zijn moeder zijn allergrootste kookidool: ‘Ik zag door haar al vroeg in dat je met eenvoudige, goed bereide gerechten mensen gelukkig maakt.’

Aan de hand van klassiek en modern Arabische recepten laat Mounir in Mijn Arabische keuken met aanstekelijk enthousiasme zien hoe lekker, gezond en veelzijdig deze keuken is. Van ingelegde sinaasappels tot saffraanmayonaise, van lamstajine met doperwten en artisjok tot brick met ei en tonijn, van een salade van gort met granaatappels tot gepocheerde vijgen met vanille-rozenwaterroom.

Mounir Toub (1978) weet zijn weg in de professionele keuken feilloos te vinden. Inmiddels is hij al jaren een van de bekende gezichten van 24Kitchen waar hij de kijkers van ‘Grenzeloos Koken’ inspireert de Arabische keuken te ontdekken. Met al je liefde, genegenheid en passie koken voor een dierbare is volgens Mounir het mooiste ter wereld.

‘Zijn fundament is de keuken van Marokko, groenten en vruchten zijn daarin onmisbaar. Een concentratie van een gevarieerd bouquet dat zich mengt met smaken als zoet en zout, friszuur en specerijen. Dit is de levensloop van Mounir. Met familierecepten verbindt hij traditie en eigentijdse keuken, onvervalst en oprecht, een vriend en een leermeester.’ – Robert Kranenborg


Persiana

De Midden-Oosterse keuken – de keuken van ‘duizend-en-een-nacht’ – is een culinaire smeltkroes van vele culturen en volken die door de eeuwen heen hun stempel hebben gedrukt. Exotische kruiden- en specerijenmengsels gaan hand in hand met de eenvoud van verrassende combinaties van slechts enkele ingrediënten, zoals kip die met citroen en harissa al hemels smaakt.

‘Persiana’ biedt een scala aan heerlijke gerechten; van voorgerechten, soepen, stoofschotels en salades tot en met desserts en zoete lekkernijen. Gebruik de typische ingrediënten uit de keuken van het Midden-Oosten: oranjebloesemwater, za’atar (kruidenmengsel), granaatappelpitten, pistachenoten en bulgur.

Met ‘Persiana’ haal je de rijkdom en gastvrijheid van de Midden-Oosterse keuken in huis.


Uit de keuken van Fatima

Dat lekker koken en bakken niet moeilijk hoeft te zijn, bewijst foodblogger Fatima al meer dan vier jaar op haar succesvolle site uitdekeukenvanfatima.nl. Zowel kookgekken als beginnende koks genieten dagelijks van haar smaakvolle recepten, die vaak zijn voorzien van handige stap-voor-stap-foto’s en slimme keukentips en -tricks.

Van heerlijke Marokkaanse klassiekers als harira, visbastilla’s, hele kip uit de oven en diverse deegwaren tot zoete zaligheden als rolcake met aardbeienmousse, griesmeel-sinaasappelcakejes en Kinder-Bueno-toetjes: met de gerechten uit dit fijne boek zul jij vele harten veroveren.


Vegarabia

‘Vegarabia’ is hét nieuwste kookboek van het duo Greg en Lucy Malouf, inmiddels al jaren bekend als de experts van de moderne keuken van het Midden-Oosten. Met ‘Vegarabia’ laten zij zien dat deze keuken, met al z’n specerijen en kruiden, zich prima leent voor louter vegetarische recepten: een waar feest op het bord.

De rijkdom van de Midden-Oosterse vegetarische keuken zie je terug in gerechten als langzaam gegaarde aubergines met een saffraan-limoencrème of borlottibonen met tomaat en een granaatappel- dressing. Van ontbijt tot en met dessert kook je verrukkelijk vegetarisch.

Bovendien geeft ‘Vegarabia’ praktische menuplanners: voortaan draai je je hand niet meer om voor een vegetarisch barbecuefestijn, een uitgebreide zondagslunch, een overvloedig en feestelijk vijfgangen-diner of diverse snacks bij een cocktailparty. Kortom, ‘Vegarabia’ mag op de kook- boekenplank van de liefhebber van de Midden- Oosterse keuken niet ontbreken.


Honey en Co – Ons bakboek

Honey & Co: Ons bakboek is het nieuwste kookboek van het restaurant Honey&Co. Sarit Packer en Itamar Srulovich hebben hun voortreffelijke bakrecepten verzameld: heerlijks met soul en een vleugje Midden-Oosten. De auteurs werkten jarenlang in de keuken van Yotam Ottolenghi, en schreven eerder het succesvolle Honey & Co: ons eten uit het Midden-Oosten.


TLV

Eten we nou in een discotheek, of dansen we in een restaurant?!’ vroeg mijn Nederlandse tafelgenoot zich verwonderd af, terwijl een in minirok gestoken schone stond te swingen boven zijn dampende lamsshoarma. Het was zijn eerste kennismaking met het nachtleven van Tel Aviv, waar alle vormen van vermaak naadloos in elkaar overvloeien.
Nergens wordt het leven uitbundiger gevierd dan in Tel Aviv, de vrolijkste en tolerantste stad van het Midden-Oosten. De kuststad is het paradijs op aarde: het hele jaar door geweldig weer, prachtige stranden, toonaangevende musea, unieke architectuur en een florerende economie. De inwoners zijn knap, jong, creatief, en stralen een tomeloze levenslust uit.

Nergens eet je beter dan in Tel Aviv. Dat begint al op straat, met onovertroffen fastfood als choemoes, falafel, sjaksjoeka en sabich. In de laagdrempelige restaurants maken chefs dankbaar gebruik van de rijke eettradities van de immigrantenbevolking en de Arabische buren. Het resultaat is een inventieve fusion-keuken zonder regels en taboes.

TLV is een culinaire liefdesverklaring van Jigal Krant aan zijn tweede thuis in meer dan 100 recepten en verhalen. Geschreven met vlotte pen en een gezonde dosis humor. De toegankelijke gerechten zijn dankzij hun originele bereidingen en onalledaagse ingrediënten allemaal nét even anders. Denk: paarse tabouleh, visshoarma, ratatouille in een pita, bietencarpaccio, gegrilde avocado en risotto van freekeh. TLV is een kookboek, leesboek en reisboek ineen. Dankzij de aanstekelijke foto’s wil de lezer nog maar één ding: zo snel mogelijk een ticket boeken naar TLV.


Arabisch Kookboek

Ooit weleens mezze gegeten, een groot aantal kleine voorgerechtjes? Of daed pasja, spannend gekruide vleesballetjes? Of kent u het lekkere Arabische brood, choebz arabi? Deze en vele andere verrassende recepten vindt u in dit unieke Nederlandse kookboek over de hele Arabische keuken, van Marokko tot Oman.

De Arabische keuken is een traditionele, gezonde en natuurlijke keuken waarin veel groenten, granen, kruiden en specerijen worden gebruikt. Treed binnen in deze culinaire wereld van Duizend-en-een-nacht en laat u verleiden door de vele, gevarieerde en smakelijke gerechten.


Makkelijk Midden-Oosters

Hoe kunnen we ons op een positieve manier verbinden met nieuwe culturen in Nederland? Dat vroegen de makers van dit boek zich af toen de ernst van de vluchtelingencrisis hun duidelijk werd. ‘Samen genieten van lekker eten!’ werd het eensgezinde antwoord op hun vraag.

Zes nieuwe buren uit het Midden-Oosten vormden de inspiratie voor dit boek. Bijvoorbeeld Ahmad, de ondernemende bakker met zijn goddelijke baklava. Of de jonge Yoones, die dol is op de auberginestoof van zijn moeder, maar ook enorm kan genieten van een cheeseburger. Hun smaken en verhalen vormen de basis voor de recepten, aangevuld met de creatieve inbreng van een culinair team.

Het resultaat is om te watertanden: meer dan vijftig moderne Midden-Oosterse gerechten mét een Nederlandse twist, zoals een verrassende tuinbonenhummus of tabouleh met boerenkool. Al deze lekkere recepten heb je snel op tafel staan, met ingrediënten die ook gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Alle inkomsten van dit boek schenken de makers aan stichting Movement on the Ground, een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen.


Simpel

Eenvoud? Het lijkt onwaarschijnlijk bij een kookboek van Yotam Ottolenghi, maar zijn nieuwe kookboek SIMPEL staat vol met eenvoudig te bereiden gerechten, zonder af te doen aan de typische Ottolenghi-smaak of verrassing. Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum of een bevroren munt-en-pistache-chocoladecake.

SIMPEL bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken. Met handige iconen zie je in een oogopslag welke kenmerken betrekking hebben op het betreffende recept


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten