De top 10 van de beste boeken over de Eerste wereldoorlog 2024
De spanningen tussen de Europese machten waren een van de belangrijkste gebeurtenissen die leidden tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw was er sprake van een toename van het nationalisme en imperialisme, evenals van de concurrentie om hulpbronnen en territoria. Dit leidde tot een race om bewapening en militaire macht, waarbij elk land zijn dominantie over de anderen probeerde te laten gelden.
Als gevolg hiervan begonnen de grote Europese machten allianties met elkaar te vormen, waarbij Duitsland de Drievoudige Alliantie vormde met Oostenrijk-Hongarije en Italië, en Frankrijk, Rusland en Groot-Brittannië de Drievoudige Entente vormden. Deze allianties vergrootten de spanningen tussen landen verder en creëerden een gevoel van wantrouwen en achterdocht.
De moord op aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk-Hongarije was een belangrijke gebeurtenis die leidde tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Op 28 juni 1914 werden de aartshertog en zijn vrouw in Sarajevo vermoord door een Servische nationalist. De moord zorgde ervoor dat Oostenrijk-Hongarije Servië de oorlog verklaarde, wat vervolgens leidde tot een kettingreactie van oorlogsverklaringen tussen de verschillende allianties.
Duitsland verklaarde de oorlog aan Rusland en Frankrijk, en Groot-Brittannië verklaarde de oorlog aan Duitsland. De moord op aartshertog Franz Ferdinand was de vonk die de al lang sluimerende spanningen tussen de Europese machten deed ontbranden en leidde tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.
Meer over de Eerste wereld Oorlog lees je in de boeken op de pagina. Om je een goed beeld te geven heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.
De Eerste Wereldoorlog
John Keegan, vermaard om een superieure reeks militair-historische boeken, concentreert zich in deze bestseller op het grootste mysterie van het drama: de koppige voortzetting van de loopgravenoorlog.
De Eerste Wereldoorlog is een wereldbrand die in nevelen gehuld blijft. De vaststelling komt ironisch genoeg van John Keegan zelf, de historicus die er volgens velen tot dusver het best in is geslaagd die krankzinnige strijd tussen naties inzichtelijk te maken. Keegan, vermaard om een superieure reeks militair-historische studies, concentreert zich in dit boek met name op het grootste mysterie van het drama: de koppige voortzetting van de loopgravenoorlog. Wat hield de naties en hun legers gaande? Waarom waren de generaals niet vindingrijker in wat achteraf moet worden aangemerkt als een halfcriminele onderneming? Keegan beantwoordt deze vragen en geeft een genuanceerde beschrijving van de verschrikkingen aan het front.
De Eerste Wereldoorlog
Een geheel herziene uitgave met nieuwe inzichten over de schuldvraag van de auteur J.H.J. Andriessen, een nieuw ontwerp en mooi uitgevoerde omslag. Het boek begint in 1870, wanneer de Frans-Pruisische oorlog uitbreekt. Een tijd waarin het verwerven van zoveel mogelijk koloniën en de juiste bondgenoten een grote rol spelen binnen de politiek en economie. Dit machtspel heeft weergaloze gevolgen en resulteert uiteindelijk in de Eerste Wereldoorlog. De plannen en uitvoeringen van aanvallen, overwinningen en terugtrekkingen worden uitvoerig besproken in dit boek. Dat alles wordt visueel gemaakt door middel van foto’s.
Slaapwandelaars
Slaapwandelaars is een adembenemende reconstructie van de gebeurtenissen in de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog. Christopher Clark toont haarscherp hoe de moord op Franz Ferdinand leidde tot de totale catastrofe. De Groote Oorlog was het noodlottige gevolg van politieke ententes en de fouten van beleidsmakers.
‘Een magistrale studie van de Eerste Wereldoorlog.’ ****
Vrij Nederland
‘Het best geschreven verslag ooit van een van de grootste collectieve blunders uit de geschiedenis.’
Niall Ferguson
‘Moeilijk te evenaren qua inzicht, overzicht en eruditie.’ ****
De Standaard
Drie oorlogen
Geschiedenis van de ‘kleine twintigste eeuw’, tussen het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 en het eind van de Koude Oorlog in 1991.
De moord op Franz Ferdinand in Sarajevo leidde in 1914 tot de Eerste Wereldoorlog. De hele bestaande Europese orde werd ontwricht, zowel in politiek, economisch als cultureel opzicht. Duitsland leek de grote verliezer, maar al spoedig werd duidelijk dat de Duitse positie eerder versterkt dan verzwakt was. De Tweede Wereldoorlog brak uit en Duitsland faalde opnieuw, maar daarvoor was wel de militaire kracht van de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten nodig. Een conflict tussen de beide overwinnaars volgde: de Koude Oorlog. Het enorme drama dat op 28 juni 1914 begon, eindigde pas op 25 december 1991.
De afdaling in de hel
Op overtuigende wijze laat Kershaw zien dat vier verschillende onafhankelijke ontwikkelingen samen een catastrofale uitwerking hadden. En ze kwamen in hun meest extreme vorm voor in Duitsland, dat ondanks de nederlaag van 1918 nog altijd groot en machtig genoeg was om de vrede in gevaar te brengen. Vier factoren, plus de wil van één man, leidden ertoe dat Europa zichzelf bijna vernietigde.
‘Voor wie serieus iets wil weten over de geschiedenis van de vorige eeuw is dit een onmisbaar boek.’ Historisch Nieuwsblad
Sprong in het duister
‘Een sprong in het duister’, dat was de verzuchting die de Duitse kanselier Bethmann Hollweg in juli 1914 slaakte toen hij dacht aan de mogelijkheid van een oorlog. Duitsland nam een enorme gok – en verloor. De Eerste Wereldoorlog, die als een orkaan over Europa trok, zou het continent ontredderd achterlaten. Dit boek draait om de vraag hoe de Eerste Wereldoorlog Duitsland heeft veranderd.
Dassen toont aan dat het Duitse Keizerrijk vóór 1914 de potentie had om zich te ontwikkelen in de richting van een moderne, democratische samenleving, waarin bijvoorbeeld de Joden goed geïntegreerd zouden zijn. Tijdens de oorlog echter radicaliseerden de legerleiding en de rechts-nationale krachten en ontaardde de strijd onder leiding van legerleider Erich Ludendorff in een meedogenloze totale oorlog. Duitsland kwam verdeelder dan ooit uit de oorlog tevoorschijn.
De erfenis van de oorlog voor de Weimarrepubliek (1918-1933) was zwaar, maar toch was de eerste democratische republiek op Duitse bodem niet gedoemd om te mislukken. Dassen laat overtuigend zien dat we de Duitse geschiedenis vóór 1933 niet uitsluitend moeten bezien als een voorportaal tot Hitlers Derde Rijk en aanloop tot de Tweede Wereldoorlog.
de Volkskrant: ‘Een indrukwekkend boek’ (*****).
NRC: ‘In zijn imposante boek over WO I rekent historicus Dassen af met de grote clichés rond deze oorlog’. Over
De Weimarrepubliek: ‘Een fantastisch boek. Zeldzaam prettige persoonlijke benadering, de mensen komen naast je te staan.’ Geert Mak
De Eerste Wereldoorlog dag na dag
Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in augustus 1914 werd door vele Europese leiders gezien als een kans om de macht van hun economische en militaire rivalen in te tomen. Velen geloofden dat de oorlog gerechtvaardigd en van korte duur was. In december 1914 verdween de hoop op een korte oorlog, vooral aan het westfront, waar de loopgraven zich van de Noordzee tot Zwitserland uitstrekten. Het aantal slachtoffers was enorm groot en zou alleen maar toenemen in de volgende vier jaar. Tegen het einde van de oorlog in 1918 waren er naar schatting 8 miljoen militaire dodelijke slachtoffers en 21 miljoen soldaten werden gewond.
De Eerste Wereldoorlog van dag tot dag 1914-1918 is een chronologisch overzicht van de oorlog, van de aanleiding in Sarajevo in juni 1914 tot de wapenstilstand in november 1918. Zowel de gevechten op het land, als de lucht- en zeeaanvallen zijn erin opgenomen. In het chronologisch overzicht worden spionage, het thuisfront, politiek en technologie besproken. Daarnaast wordt aandacht besteed aan beslissende wapens, sleutelpersonen en -momenten, strategieën en technieken. Het boek is bovendien geïllustreerd met meer dan 400 unieke foto’s die bewijzen hoe dramatisch de Eerste Wereldoorlog verliep.
Historische route De Slag om Ieper
De strijd om Vlaanderens Westhoek 1914-1918
Bij een bezoek aan de voormalige slagvelden van deWesthoek en vooral in de omgeving van Ieper is de waan van deze oorlog nog steeds beklemmend aanwezig. Het is nauwelijks te bevatten welke gruwelen de jonge mannen van beide strijdende partijen moesten ondergaan op het slagveld, rondkruipend in de modder en de drek onder bijna voortdurende beschietingen, zonder voldoende eten, drinken en beschutting tegen regen en kou, zonder uitzicht en zonder enige houvast. Een ware hel.
Het verhaal van de strijd rond Ieper geeft een beeld van die verschrikkingen en de zinloosheid van de loopgravenoorlog. Het relaas van de schijnbaar zinloze verspilling van mensenlevens zonder dat er ook maar een enigszins strategische rechtvaardiging voor was te bedenken, mag niet worden vergeten.
Het elfde uur
Nooit werd de bloedige laatste dag van de Eerste Wereldoorlog zo minutieus verteld.
Op 11 november 1918, om iets na vijf uur ’s ochtends, besloten de strijdende legers dat de wapens exact om 11 uur zouden zwijgen. Ondanks dat besluit ging op vele fronten – ook in België – de strijd onverminderd door. Die laatste oorlogsochtend vielen nog meer dan 2.700 dodelijke slachtoffers, meer dan het daggemiddelde tijdens de oorlog. Pieter Serrien vertelt de tragische laatste dag van de Eerste Wereldoorlog. Deze geschiedenis ontplooit zich als een politieke thriller van formaat, van dramatische persoonlijke verhalen over oorlogsgeweld tot de laatste seconde voor de wapenstilstand.
Toen het oorlog was, 1914-1918
‘Toen het oorlog was, 1914-1918’ is een prachtig informatief kinderboek over de Eerste Wereldoorlog dat bekroond werd met een Bronzen Griffel. Als je het boek uit hebt, weet je hoe gevaarlijk het werk van een spion was, dat Dikke Bertha geen koe is en dat de Spaanse Griep niet uit Spanje kwam.
De Eerste Wereldoorlog is al meer dan honderd jaar geleden. Toch zie je nog veel sporen van deze Grote Oorlog: in steden, in dorpen, in het landschap, maar ook in onze geschiedenis. Door de Eerste Wereldoorlog ziet de wereld eruit zoals die nu is.
Misschien weet je er al heel veel van. Of juist helemaal niks. In beide gevallen moet je dit boek lezen. Want je leert wat oorlog echt betekende voor soldaten, en voor gewone mannen, vrouwen en kinderen. Je leest hoe naaktslakken en glimwormen de soldaten hielpen, waarom regen gevaarlijk was in de loopgraven en waarom de wolf van Roodkapje een Duitse helm droeg.
‘Toen het oorlog was, 1914-1918’ gaat over jarenlang vechten om een paar honderd meter grond, over een vrede die geen vrede was en over wat de Eerste Wereldoorlog met de Tweede te maken heeft. Je kunt erin bladeren en verdwalen, samen of alleen. Na twee wereldoorlogen blijft het belangrijk om de verhalen door te geven. Als je dit boek gelezen hebt, kun jij daarbij helpen.
‘Toen het oorlog was, 1914-1918’ staat boordevol historische foto’s. Illustrator Irene Goede maakte de sfeervolle illustraties, die de soms indringende tekst verluchtigen en een extra dimensie geven aan de historische beelden. De auteurs van tekstbureau Patsboem! educatief weten de geschiedenis als geen ander op een begrijpelijke manier uit te leggen aan kinderen vanaf 10 jaar. In 2022 won het boek een Bronzen Griffel.