|

De Wolf! De top 6 van beste boeken over de wolven 2023

De wolf houd de mens bezig. Sinds de terug keer van de wolf in Nederland zijn er al vele schapen en andere dieren prooi geworden van de wolf. De wolf moet eten en jaagt op zijn voedsel, maar de schapenhouders en boeren zijn hier alles behalve blij mee. Naast veel tegenstanders heeft de wolf ook veel aanbieders. De wolf speelt een grotere rol in ons leven dan we denken want wist je dat onze trouwe vriend de hond afstamt van de Wolf?

Je merkt het al over de wolf valt ure te vertellen, dit zie je ook wel terug aan het aantal boeken dat over de wolf is geschreven. Voor deze pagina heb ik de 6 beste boeken over de wolf voor je geselecteerd. De boeken zijn ondanks dat ze allemaal over wolven gaan zeer divers.

Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

Wolf

Plotseling gebeurde wat schapenboeren vreesden en natuurliefhebbers hoopten. De terugkeer van de wolf in Nederland en België is nu een feit, maar leidt tot commotie en botsende opvattingen bij natuurliefhebbers, boeren, wetenschappers en recreanten.

In Wolf, de terugkeer van een jager onderzoekt Roelke Posthumus het gedrag en leven van wolven. Hun doorzettingsvermogen bij het jagen op prooi, de tientallen kilometers die ze kunnen afleggen per dag, het contact met familieleden, het ontwijken van vijanden. De feiten uit Wolf geven context aan de onwennigheid waarmee we tegenover een fors roofdier staan.

Roelke Posthumus is bioloog en auteur. Zij woonde in de ‘wolvenzone’ in Noorwegen tijdens de terugkeer van de wolf in Scandinavië. Daar raakte ze gefascineerd door het leven van dit unieke roofdier en de emoties die hij oproept.


De wolf terug

Wat weet je feitelijk van de wolf, anders dan uit sprookjes of de dierentuin? Nu er wolven in Nederland en Vlaanderen gesignaleerd zijn, rijzen er steeds meer vragen: is het niet eng, zo’n wild dier in ons kleine land? Kun je nog wel in de bossen wandelen, en lopen onze huisdieren geen gevaar?

In De wolf terug vind je alles wat je maar over wolven wilt weten. Vijf deskundigen vertellen over het gedrag van wolven, hun geschiedenis in onze contreien, en maken je nieuwsgierig naar wat het kan betekenen als een wolvenpopulatie zich hier zou vestigen. Moeten we bang zijn of juist blij dat wilde dieren hier (weer) willen leven?


De wijsheid van wolven

Wolven voeden hun kinderen liefdevol op, bekommeren zich om ouderen en zieken en zijn in staat om tijdens het spel alles te vergeten en zich volledig te focussen. Ze denken en dromen, maken plannen en communiceren effectief met elkaar – en lijken zo meer op ons dan we denken.

De gerenommeerde wolvenonderzoeker Elli Radinger gaat aan de hand van fascinerende verhalen in op de kenmerkende eigenschappen van wolven, zoals vertrouwen, geduld, familiebanden, leiderschap, omgaan met tegenslagen en de dood. Ze onthult verrassende en veelal onbekende inzichten in het leven van wolven en toont aan dat we heel wat van ze kunnen leren.


In het spoor van de wolf

Niemand had het ooit nog voor mogelijk gehouden, en toch is het zo: de wolf is helemaal terug. Zowel in België als in Nederland groeien er wolvenwelpen op. Maar de wolf van de 21ste eeuw lijkt helemaal niet op die uit het sprookje van Roodkapje. Integendeel, de echte wolf wil niets liever dan ongestoord met ons samenleven. Dit boek scheidt fabel van waarheid en vertelt waarom we het iconische roofdier met open armen (en een beetje schrikdraad) mogen ontvangen.

Ruim honderdvijftig jaar na zijn bijna-uitroeiing heeft de wolf het laatste deel van zijn voormalige leefgebied heroverd: de Lage Landen. Intussen is de regio goed op weg om een heus wolvenkruispunt te worden.

In dit boek dompelt Jan Loos je onder in de fascinerende wereld van de wolven. Wie is de wolf en hoe herken je hem? Hij neemt je mee langs zwerftochten van soms honderden kilometers lang, door velden en bossen, langs zandwegen en over rivieren. Dikwijls loopt het spoor zelfs dwars door dorpscentra en over drukke ringwegen. Hij legt uit hoe wolven leven, zich settelen, daten en een gezin stichten. En hij houdt een vurig pleidooi voor een vreedzame co-existentie tussen mens en roofdier.


Wolven – Jagers Van Het Noorden

Van oudsher zien mensen de wolf als een kwaadaardige rover en een genadeloos moordenaar. Als de rendierkudden van de Canadese toendra in hoog tempo verdwijnen, wordt de wolf dan ook al snel als boosdoener aangemerkt. In opdracht van de overheid laat de jonge bioloog Farley Mowat zich met een vliegtuig midden op de toendra afzetten, om de gewoonten en voedingspatronen van een roedel wolven te onderzoeken. Een onvergetelijke zomer lang beleeft Mowat allerlei avonturen in het domein van de wolven, en doet daarbij geheel nieuwe kennis over deze diersoort op.


Wolven op de Veluwe

Nadat in 1897 de laatste wolf op de Veluwe werd gedood verdween het dier ruim een eeuw uit beeld om in 2018 terug te keren. Er vormde zich een wolvenpaar waarna welpen werden geboren. In totaal leven thans acht wolven in Nederlands grootste natuurgebied. Het leverde discussie en een hausse aan ‘wolvenactiviteiten’ op.

Het jaar 2019 werd met recht ‘Het jaar van de wolf’. Dit boek handelt over de relatie tussen mens en wolf die leidde tot een massale jacht op het dier, zeker toen de Veluwe te maken had met een wolvenplaag (rond 1600). Door allerlei maatregelen werd de wolf uitgeroeid. Slechts in de herinnering bleef de wolf aanwezig, zoals in naamgeving en toponiemen, later in sprookjes en was het dier te bewonderen in de dierentuin.

Vanaf de 20e eeuw zou er meer gediscussieerd worden over de natuur en werd er voorzichtig geopperd dat de wolf terug zou kunnen keren. Dat werd in 2013 waarheid, waarna voor- en tegenstanders over elkaar heen buitelden. Was Nederland niet te druk? De wolf trok zich daar niets van aan en vestigde zich op de Veluwe.

In 2019 was het dier vrijwel dagelijks nieuws en een golf van activiteiten was het gevolg. De auteur schetst de gang van zaken rond de wolvenjacht, de sprookjeswolf, de discussie en de terugkeer van het dier met al zijn activiteiten waarbij de nadruk ligt op de Veluwe al wordt er ook naar de algemene lijn gekeken. Evert de Jonge is historicus en publiceert regelmatig over lokale en regionale (Veluwse) geschiedenis.


De kracht van wolven

De grijze wolf doorkruiste ooit heel Noord-Amerika en grote delen van Eurazië, maar tegenwoordig hebben de meeste mensen nog nooit een wolf in het wild gezien.

In 95 procent van zijn oorspronkelijke leefgebied in de Verenigde Staten en in 25 procent van zijn territorium in Eurazië is hij namelijk uitgeroeid. Waarom werd deze voorouder van onze huishond zo bejegend en hoe komt het dat wij zo’n sterke haat-liefdeverhouding met de wolf hebben ontwikkeld?

Schrijver Shaun Ellis probeert deze vragen te beantwoorden en een aantal algemene misvattingen uit de weg te ruimen. Op basis van zijn jarenlange observaties van wolvenroedels, zowel in het wild als in gevangenschap, schetst hij een beeld van een bijzonder opmerkelijk en intelligent dier.

Ondersteund door Monty Sloan’s schitterende en intieme foto’s, die de complexe werkelijkheid van het leven in een wolvenroedel vastleggen, wil De kracht van wolven onze houding ten opzichte van wolven op een positieve manier veranderen. Het is te hopen dat deze verandering blijvend is en zich zal vertalen in bescherming, in plaats van vervolging, van dit bijzondere dier.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *