De top 10 van de leukste strategie bordspellen voor 2024

Tegenwoordig zijn er vele bordspellen te koop, het aanbod is al groot en groeit nog steeds. Naast veel nieuwe spellen worden er ook veel nieuwe versie ontwikkeld kijk alleen maar naar Monopoly hoeveel verschillende uitvoeringen er wel niet zijn. Veel spellen hebben te maken met geluk, deze factor is minder van toepassing bij strategie spellen. (ook mijn persoonlijke favoriet).

Strategie spellen zijn er niet alleen voor volwassenen veel van de strategie spellen hebben ook een junior versie uitgebracht zodat de kinderen ook eenvoudig mee kunnen spelen en ook al in aanraking komen met de strategie spellen. Ook goed voor de ontwikkeling.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naast de leukste bordspellen die in je 2024 gespeeld moet hebben. De 10 leukste strategie bordspellen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven. Daarom heb ik er ook een link van Bol.com aan toegevoegd. Deze link geeft extra informatie zoals de waardering en de recensie van de andere spelers. Als het bordspel een junior versie heeft vermeld ik dit ook in de beschrijving.

Ticket to Ride Europe

Reis het hele Europese continent over met bordspel Ticket to Ride Europe! Waag je een reis door de donkere tunnels in Zwitserland of aan boord van een veerboot op de Zwarte Zee? Of bouw je schitterende treinstations in de grote hoofdsteden van oude wereldrijken?

In Ticket to Ride Europe moeten de spelers de routes op hun bestemmingskaarten uitvoeren. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen, die je mag bouwen als je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Heb jij aan het eind van het spel de meeste punten verzameld met je treinnetwerk? Dan ben jij de winnaar van het spel.

Het spel won in 2004 de Titel van spel van het jaar.


Junior versie: Ticket to Ride mijn eerste reis:

Hoewel Ticket to Ride Mijn Eerste Reis in vele opzichten hetzelfde is al Ticket to Ride Europe, is het spel een vereenvoudigde versie van de originele versie. De jonge spelers hebben kortere routes af te leggen en daarnaast is de speelduur van het spel slechts 20 minuten.

Wanneer er twee steden door een speler met elkaar worden verbonden, verdienen zij een treinkaart. Lukt het de speler om twee steden die aan de uiteinden van Europa liggen, dan verdienen zij een Oost-West bonuskaart!

De eerste speler die 6 treinkaarten heeft verzameld, wint!


Risk 

Risk is een strategisch bordspel en is niet voor niets een van de meest gespeelde bordspellen ter wereld. Ga met je leger het strijd aan verover gebieden van je tegenstanders. Bereik je eerder je militaire doelen dan je tegenstander dan mag jij met de overwinning er vandoor. Speel alle 3 de spellen en verover de wereld

Het spel is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar die houd van strategische en tactische spellen je kunt het spel spelen met 2 tot 5 spelers. Het bordspel is met dobbelstenen en kaarten.


Risk Junior

Vecht voor schatten op volle zee! Risk Junior is een geweldige manier om kinderen kennis te laten maken met het iconische merk Risk. Het bordspel is eenvoudig te leren en heeft een boeiend piratenthema met gave kleurrijke illustraties. Je verplaatst je pion in de vorm van een boot over het bord op zoek naar begraven schatten.

Ondertussen moet je zorgen voor controle over de eilanden met als doel de meeste buit te verzamelen om te winnen. Voor dit spel hoeven kinderen niet te kunnen lezen. Het spel is snel in te stellen en kan in minder dan 30 minuten gespeeld worden.


Catan

Dit is de vernieuwde editie van het bordspel de Kolonisten van Catan. Het spel is al even op de markt maar nog steeds populair. In 2000 werd dit populaire handelsspel tot Speelgoed van het Jaar verkozen. Het spel is voor iedereen leuk vanwege de interactie, het vleugje geluk en de tactische en strategische mogelijkheden.

Je begint met 2 dorpen die je zelf mag plaatsen op het speelgoed. Je kunt kiezen voor akkers, weiden, heuvels, bergen en bossen. Als je aan de beurt bent, gooi je met 2 dobbelstenen om te bepalen wie er welke grondstoffen krijgen. Dat is afhankelijk van de positie van je dorpen / steden. Daarna mag je handelen met de bank of met je medespelers. Je kunt nieuwe dorpen, straten en steden bouwen, ook heb je de mogelijkheid om ontwikkelingskaarten te kopen.

De struikrover, rooft de landschappen, pas hiervoor op dat hij jou niet leeg rooft. Op verschilende manieren kun jij punten verdienen door bijvoorbeeld de langste route of de grootste riddermacht etc. Wie het eerste 10 punten heft is de winnaar van het spel. Een echte aanrader voor het hele gezin en s’avonds met vrienden.


Catan Junior

De piratenvariant van Catan is voor kinderen die het basisspel nog iets te moeilijk vinden. Je bent een piraat, die probeert het eiland te veroveren door daar forten en schepen te bouwen. Daar zijn grondstoffen voor nodig, die je met dobbelsteenworpen kunt verdienen. Als je niet de goede grondstoffen hebt, kun je ruilen met andere spelers, havens, de bank en op de markt. De spookpiraat kan echter grondig roet in het eten gooien.

Gelukkig kun je regelmatig de hulp van Coco, de papegaai inroepen! Jij wint het spel als je al jouw forten hebt gebouwd. Deze vereenvoudigde versie van het populairste handelsspel van de laatste jaren biedt ook voldoende uitdagingen om volwassenen te boeien.


Wingspan

Wingspan is een groot bordspel wat erg mooi is vormgegeven. Het spel ziet er misschien lastig uit, maar dit is zeker niet het geval. De spelregels zijn eenvoudig het het spel verloopt logisch en makkelijk.

De 4 belangrijkste acties in het spel die je kan uitvoeren zijn het spelen van een vogel, eieren leggen, voedsel pakken en vogelkaarten trekken. Bij Wingspan bouw je aan je eigen speelbord, waarbij je steeds meer vogels krijgt op één spoor. Door de combinaties zorg je er voor dat je speelbord steeds krachtiger word en je door een ketting reactie meer punten kunt scoren in één beurt.

Het spel kan gespeeld worden van 1 t/m 5 spelers. Het spel is geschikt voor iedereen van 10 jaar en ouder. Het genre van het spel in Engine Builder bordspel. Het spel duurt van 40 tot ongeveer 70 minuten.

Omdat je voornamelijk met je eigen speelbord bezig bent heb je weinig interactie met de andere spelers daarom is het spel ook zeer geschikt voor 1 persoon. Bij het solo spel speel je met een speciale automa-variant voor 1 personen. Dit kun je zien als een systeem wat fungeert voor de medespelers.

Het spel veranderd niet ook speel je met de zelfde aantal speel vogelkaarten en dezelfde regels dit is wel een groot plus punt van het spel. Ook de tegenstand is gebalanceerd zodat het spelen ook leuk blijft.


Carcassonne

In dit bekende leg / bordspel bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met al haar wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van horigen scoren ze punten voor afgebouwde projecten. Elke beurt leg je één landtegel neer en mag je er één horige opzetten. Welke soort dat is, hangt van de tegel af. Zo zijn er tegels met wegdelen, kloosters, stadsdelen en/of stukken weide.

Het spel is afgelopen als alle tegels zijn gelegd. Wie de meeste punten heeft, wint. Carcassonne is zowel bij families als bij veelspelers geliefd, omdat het ondanks de eenvoudige spelregels voldoende diepgang heeft. Het vleugje geluk geeft iedereen de mogelijkheid om tot het einde om de winst mee te doen.


Carcassonne Junior

Carcassonne Junior is een bewerking van het bekende basisspel Carcassonne. Deze vereenvoudigde versie is al geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Je krijgt 8 houten speelstukken, de zogenaamde kinderen van Carcassonne. Je legt landtegels aan elkaar.

Als een weg is afgebouwd, mag je een van je speelstukken op die weg zetten als jouw kleur erbij staat. Als jij als eerste al jouw speelstukken op het landschap hebt gezet, heb je gewonnen. Carcassonne Junior is winnaar van de verkiezing Spel van het Jaar 2012 in de categorie 3-6 jaar!


Peaky Blinders – Under New Management

Peaky Blinders – Under New Management bekend van de serie. Reis terug in de tijd naar het Birmingham van de jaren twintig in het Peaky Blinders bordspel. Speel je eigen rol ineen spannende gangsteroorlog tussen verschillende groepen.

Verhoog je persoonlijke statistieken zoals charisma, kracht en intelligentie om zo je tegenstanders te verslaan en je missie te volbrengen.

Maar dit kan je niet alleen. Creëer een netwerk van vrienden en vijanden, investeer in rum, auto onderdelen, wapens of paardenraces en ga de strijd aan met je grootste rivalen. Word de meest gevreesde gangster van Birmingham!


Stratego

Ben jij dapper genoeg voor eindeloos strategisch speelplezier? Dan is Stratego het juiste bordspel voor jouw!

Stratego is een avontuurlijk bordspel dat in 1946 werd gedacht door 2 ontwerpers en gebaseerd is oorlog. Het spel wordt sinds 1958 uitgebracht door Jumbo. Het is een strategie spel waar bij jij je tegenstander moet verslaan met een leger. Het leger heeft allerlei rangen. Om te winnen moet je de vlag van de tegenstander vangen. Maar de tegenstander wil uiteraard jouw vlag pakken. Dus verstop deze goed op het speelveld.

Je kunt naast je leger in verschillende rangen ook bommen gebruiken, deze kunnen uiteraard wel uitgeschakeld wordt dus bedenk voor alles een zeer goede plek. Het is een leuk spelletje met een combinatie van oorlog spelen en strategie. Het spel kun je spelen met 2 spelers.


Stratego Junior Disney

In Stratego Junior Disney nemen Disney’s meest geliefde helden het op tegen Disney’s meest iconische schurken! Stel in het geheim een superteam samen. Zullen jouw figuurtjes sterk genoeg zijn om de schatkist te vinden en het spel te winnen?

Speel twee verschillende spellen met Stratego Junior Disney:
‘Stratego Quest’ is een spel voor spelers van 4 jaar en ouder.
‘Stratego Triumph’ is geschikt voor spelers van 6 jaar en ouder.


Azul

In het tactische / strategische bordspel Azul moet je voor de Portugese koning Manuel I de muren van zijn koninklijk paleis met kleurige tegels versieren. Tijdens het bezoek van de Portugese koning aan het Alhambra in Zuid-Spanje was de koning namelijk erg gebiologeerd van de prachtige Azulejos (de oorspronkelijke witte en blauwe keramische tegels) waarmee de muren van het paleis waren gedecoreerd. Daarom gaf hij onmiddellijk de opdracht aan jou om zijn paleis met soortgelijke decoratieve tegels te verfraaien.

In het spel vorm je patronen met de tegels om het paleis te versieren. Voor specifieke patronen en completerende sets, scoor je extra punten. Maar heb je materialen verspild? Dan worden er punten in mindering gebracht. De speler met de meeste punten, wint het spel Azul!

Azul is de Winnaar van Nederlandse Spellen Prijs in de categorie familie 2018


De Zoektocht naar El Dorado

Als expeditieleider ga je op zoek naar El Dorado, de mysterieuze stad van goud. Tijdens je reis moet je je een weg banen door de jungle, kolkende rivieren oversteken en onderhandelen met lokale stammen. Wie als eerste het eindpunt bereikt, wint het spel.

Tijdens het spel speel je kaarten, waarmee je je speelfiguur beweegt. Ook kun je met deze kaarten nieuwe, sterkere kaarten kopen, die aan je persoonlijke stapel worden toegevoegd. Met groene kaarten baan je je een weg door het oerwoud, terwijl blauwe kaarten je helpen met reizen over water en gele kaarten meer mogelijkheden geven om de beste kaarten op de markt aan te schaffen.

Door slim je kaarten te kiezen, stel je tijdens het spel zo je eigen kaartenstapel samen. De Zoektocht naar El Dorado is geschikt voor beginnende spelers, maar biedt ook genoeg uitdaging voor gevorderden. Dankzij de verschillende speelborden kan met elk nieuw potje een nieuw pad naar El Dorado worden opgesteld. Voor ervaren spelers bevat het spel extra regels in de vorm van grotfiches.

El Dorado is de Winnaar speelgoed prijs 2020


De Kwakzalvers van Kakelenburg

Eenmaal per jaar komen in Kakelenburg de beste wonderdoktoren en beunhazen samen om drankjes tegen zweetvoeten, heimwee, de hik en liefdesverdriet te brouwen.

Iedere kwakzalver kookt hier echter zijn eigen soep. Iedere speler trekt zolang ingrediënten uit zijn eigen, in de loop van het spel zelf samengestelde, voorraadbuidel totdat hij denkt dat zijn drank perfect is.

Maar pas op: een paar knalerwten en de hele drank ontploft. Het is dus beter om op tijd te stoppen en een kleinere portie te koken om zo met de opbrengst ervan kostbare ingrediënten aan te schaffen.

Zo vult de voorraadbuidel zich met steeds meer nuttige ingrediënten, waardoor de volgende drank wellicht nog beter wordt en meer punten oplevert.

In dit spel met meer dan 2000 combinatiemogelijkheden wordt het beproefde deckbuildingssysteem gecombineerd met het populaire “push your luck”-mechanisme.

De Kwakzalvers is de Winnaar van de prijs Speelgoed van het Jaar 2019.


Vergelijkbare berichten