De top 10 van de leukste bordspellen voor 2 spelers 2023

De spellen voor 2 personen bestaan al jaren, denk maar aan de oude sporten schaken en dammen bijvoorbeeld. Daarnaast kun je ook veel spellen die voor meerdere spelers zijn, spelen met 2 personen. In sommige gevallen kun je deze met de normale regels spelers soms met een kleine aanpassing.

Dit bekent niet meteen dat elk spel voor meerdere spelers ook echt leuk is met 2 personen, sommige spelen zijn leukere met meerdere tegenstanders zoals Catan. Niet dat het niet leuk is maar het is een heel andere spelervaring en dynamiek

Naast de competitieve spellen komen er ook steeds meer coöperatieve spellen waarbij je samen moet werken om het spel winnend af te sluiten. Vaak zijn de 2 persoonsspellen korter van spelduur. Dit heeft een groot voordeel dan kun je bij verlies je tegenstander nog een keer uitdagen zonder dat je weer uren aan het spelen bent.

Voor de pagina ben ik op zoek gegaan naar de 10 leukste bordspellen voor 2 personen. De spellen zijn heel divers voor spellen die je samen met kinderen kunt spelen, coöperatieve spellen, duel spellen en nog veel meer.

Om je een goed beeld te geven heb ik de spellen uitgebreid beschreven, ook heb ik een link van Bol.com aan de beschrijving toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie zoals de waardering en de recensies van de spelers. Via de link kun je het spel ook eenvoudig bestellen.


Patchwork

Toegankelijk, tactisch tweepersoonsspel en gemaakt voor 2 spelers. Probeer zoveel mogelijk lapjes op je dekentableau te leggen. Zorg er niet alleen dat het lapje past, maar houd ook rekening met de tijd die het inpassen kost en de inkomsten die het in knopen genereert.

Uiteindelijk krijg je namelijk zoveel punten als het aantal knopen dat je hebt minus tweemaal de onbebouwde velden op je speelbord. Bouw jij als eerste een deken van 7 x 7, dan scoor je extra bonuspunten!

In Patchwork zijn jullie niet persé afwisselend aan de beurt. Wie in tijd achterloopt, is zolang aan de beurt tot zijn tijdsteen de ander heeft ingehaald. Dit kan leiden tot interessante dilemma”s.

Omdat de lapjes altijd in een andere volgorde om het speelbord liggen, is geen spel gelijk. Door de eenvoudige spelregels in combinatie met tactische uitdaging en het puzzelen is Patchwork leuk voor iedereen en blijft het bordspel ook leuk hoe vaak je het ook speelt!


Pandemic

Strijd tegen ziektes die de wereld bedreigen! In Pandemic zijn er verschillende zeer gevaarlijke ziektes uitgebroken over de hele wereld. Je bent lid van een eliteteam ziektebestrijders wiens missie het is om de ziektes op hotspots te behandelen en onderzoek te doen naar genezingen tegen deze enge ziektes voordat de situatie uit de hand loopt. Heb jij de juiste motivatie en eigenschappen om de mensheid te redden?

Op het bord van het spel zijn verschillende wereldsteden met grote bevolkingen uitgelicht waar de ziektes wild om zich heen grijpen, de hotspots. Tijdens elke beurt heeft een speler vier acties tot zijn beschikking, waarbij er tussen de steden gereisd kan worden, geïnfecteerde gebieden behandeld kunnen worden, een genezing ontdekt kan worden of een nieuw onderzoeksstation kan worden opgezet.

Deze acties kunnen worden uitgevoerd met behulp van de kaarten die zich in een van de decks bevinden. In deze decks zitten naast deze kaarten ook epidemie-kaarten verworven die ertoe leiden dat de ziektes zich sneller kunnen verspreiden. In het andere deck vindt men kaarten die de “normale” verspreiding van de ziektes leidt.

Elke speler heeft binnen het eliteteam van ziektebestrijders een unieke rol , dus de spelers moeten samenwerken om een strategie op te stellen waarbij ieders unieke kennis het best tot zijn recht komt.

Zo kan de Projectleider nieuwe onderzoeksstations bouwen en heeft de Wetenschapper slechts vier kaarten van een van de ziektes nodig om deze te genezen in plaats van de vijf kaarten die de anderen nodig hebben.

Speel het spel slim, want de ziektes verspreiden zich snel en er is maar weinig tijd! Als een van de ziektes niet langer in bedwang kan worden gehouden, of het behandelen van de ziektes duurt te lang, verliezen alle spelers.

Weten de spelers die vier ziektes te overwinnen, winnen ze allemaal!

Het spel is maximaal voor 4 personen maar ook zeer geschikt om met z´n tweeën te spelen. De spanning en de spel vreugde wordt er zeker niet minder van.


Stratego Original

Ben jij dapper genoeg voor eindeloos strategisch speelplezier? Dan is Stratego het juiste bordspel voor jouw!

Stratego is een avontuurlijk bordspel dat in 1946 werd gedacht door 2 ontwerpers en gebaseerd is oorlog. Het spel wordt sinds 1958 uitgebracht door Jumbo. Het is een strategie spel waar bij jij je tegenstander moet verslaan met een leger. Het leger heeft allerlei rangen. Om te winnen moet je de vlag van de tegenstander vangen. Maar de tegenstander wil uiteraard jouw vlag pakken. Dus verstop deze goed op het speelveld.

Je kunt naast je leger in verschillende rangen ook bommen gebruiken, deze kunnen uiteraard wel uitgeschakeld wordt dus bedenk voor alles een zeer goede plek. Het is een leuk spelletje met een combinatie van oorlog spelen en strategie. Het spel kun je spelen met 2 spelers.

Naast de originele versie en de junior versie heeft stratego nog veel meer varianten uitgebracht. Ik heb hier al eens een blog over geschreven met de tips om te winnen en de leukste varianten van stratego.


Carcassonne

In dit bekende leg / bordspel bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met al haar wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van horigen scoren ze punten voor afgebouwde projecten. Elke beurt leg je één landtegel neer en mag je er één horige opzetten. Welke soort dat is, hangt van de tegel af. Zo zijn er tegels met wegdelen, kloosters, stadsdelen en/of stukken weide.

Het spel is afgelopen als alle tegels zijn gelegd. Wie de meeste punten heeft, wint. Carcassonne is zowel bij families als bij veelspelers geliefd, omdat het ondanks de eenvoudige spelregels voldoende diepgang heeft. Het vleugje geluk geeft iedereen de mogelijkheid om tot het einde om de winst mee te doen.

Dit spel kun je ook met 3 en 4 spelers spelen. De regels blijven het zelfde, de spel ervaring wordt wel anders maar het is niet minder leuk met 2 spelers. Naast het basis bordspel zijn er ook nog vele uitbreidingen uitgeven voor Carcassonne.


7 Wonders Duel

7 Wonders Duel, een strategisch spel voor 2 spelers. Leid jouw beschaving naar weelde en bouw prestigieuze gebouwen en wonderen!

Het spel 7 Wonders Duel speelt zich af in drie tijdperken. In elk tijdperk kun je wetenschappelijke ontwikkelingen doen, je leger versterken en muntstukken winnen om een beschaving te creëren en wonderen te verrichten. Je kunt op 3 manier het spel winnen: militaire overheersing, wetenschappelijke overheersing en burgerlijke overwinning. Militaire en wetenschappelijke overwinningen kunnen gedurende het hele spel plaatsvinden. Als je het doel bereikt hebt zal het spel ook direct eindigen.

Om het spel te starten, kiezen jij en je tegenstander een set Wonderkaarten, deze geven inzicht in welke doelstelling jouw tegenstander gedurende het spel moet behalen. Dan is het tijd om je strategie-skills te testen! Misschien gebruik jij een Militaire kaart om een pion steeds dichter bij je tegenstander te brengen! Bewaar jij je Productie en Economie kaarten zodat je ze later kunt gebruiken om Wonderen of Gebouwen te bouwen?

Je kritische brein zal constant getest worden terwijl je voor de overwinning gaat op één van de drie manieren… Gebruik je elke keer een Militaire kaart voor het verplaatsen van een pion en bereik je de hoofdstad van tegenstander, win je meteen het spel! Je kan ook voor de wetenschappelijke overwinning gaan.

Verzamel de 6 kaarten met 6 verschillende wetenschappelijke symbolen en je bent de winnaar. Als niemand erin slaagt om als Militair de hoofdstad van de tegenstander te bereiken of als Wetenschapper de 6 kaarten te bemachtigen, dan wint de speler die aan het einde van het derde Tijdperk de meeste punten heeft.


Het Verboden Eiland

Het verboden eiland, het populaire familiespel waarin je moet samenwerken ( een coöperatief spel). Dit spel kun je maximaal met 4 spelers spelen maar is ook zeer geschikt voor 2 personen.

Het Verboden Eiland was de verborgen schuilplaats van de Archeërs, een oude mystieke beschaving. De mythe wil dat de Archeërs de vier elementen van de Aarde beheersten – vuur, wind, water en aarde – met vier heilige schatten: het Kristal van Vuur, het Standbeeld der Wind, de Kelk der Oceaan en de Steen der Aarde.

Omdat de schatten in kwade handen catastrofale schade zouden aanrichten, verborgen de Archeërs ze in het geheim op het Verboden Eiland en ontwierpen dat zo dat het zou zinken als indringers ze ooit probeerden te roven. Na de mysterieuze ondergang van hun rijk bleef het Verboden Eiland eeuwenlang verborgen…tot nu.

De spelers moeten samenwerken om te voorkomen dat het Verboden Eiland zinkt, zorg dat jullie genoeg tijd hebben om de vier schatten te pakken te krijgen. Als jullie de schatten eenmaal hebben moet jullie bij de Dwazenlandplaats zien te komen en met de helikopter ontsnappen om te winnen.

Maar als het eiland zinkt voor de missie is volbracht hebben jullie verloren! Weten jullie als team als het eiland te betreden, de schatten te vinden en het er levend van af te brengen?


Ticket to Ride Europe

Reis het hele Europese continent over met bordspel Ticket to Ride Europe! Waag je een reis door de donkere tunnels in Zwitserland of aan boord van een veerboot op de Zwarte Zee? Of bouw je schitterende treinstations in de grote hoofdsteden van oude wereldrijken?

In Ticket to Ride Europe moeten de spelers de routes op hun bestemmingskaarten uitvoeren. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen, die je mag bouwen als je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Heb jij aan het eind van het spel de meeste punten verzameld met je treinnetwerk? Dan ben jij de winnaar van het spel.

Het spel won in 2004 de Titel van spel van het jaar.

Het spel is voor maximaal 5 spelers, maar met 2 spelers is het spel ook zeer goed te spelen. Je hebt naast een volwassen versie en uitbreidingsmogelijkheden ook een junior versie.


Aqualin

Voordat je een duik in het diepe neemt bepaal je samen met je medespeler wie er dieren per soort en wie per kleur zal gaan sorteren. Je groep is compleet wanneer deze uit zes dezelfde dieren of kleuren bestaat. Hoe groter je samengestelde groepen aan het einde van het spel zijn hoe meer punten je scoort. Aan het begin van het spel worden alle stenen omgedraaid en gemengd. Zes willekeurige stenen worden vervolgens open naast het speelbord gelegd.

Elke beurt kies je als actieve speler een van de zes opengelegde stenen en legt deze in een leeg speelveld op het speelbord. Voordat je een nieuwe steen plaatst, mag je eerst een steen horizontaal of verticaal verplaatsen om ruimte te maken in je groep, of om de groep van je tegenspeler op te breken. Na het plaatsen van een steen op het bord wordt er weer een nieuwe steen naast het speelbord geopend om uit te kiezen. Heb jij aan het eind van het spel de grootste groepen samengesteld? Dan is het rif van jou en heb je gewonnen!

Het spel is gemaakt voor 2 spelers en is ook zeer leuk familiespel. Als je jongere kinderen hebt kun je ook voor de Aqualin gokspel versie gaan.


Paleo

In het stenen tijdperk is het eten of gegeten worden en Paleo speelt zich af in deze tijd. In het spel proberen jullie samen als volksstam te overleven en voortdurend te streven naar vooruitgang. Maar dit gaat niet zonder slag op stoot, en het is altijd maar weer opletten, overal dreigt gevaar. Zoals wilde dieren, stormen en andere volksstammen etc. Lukt het jullie te overleven?

In Paleo speelt elke speler met een groep mensen uit de stam. Denk hierbij aan sterke vrouwelijke krijgers, handige uitvindsters en oplettende verkenners. De spelers vormen samen een volksstam en proberen de omgeving te verkennen. Dat leidt elke keer tot nieuwe avonturen. De avonturen kunnen goed volbracht wordt door samen te werken.

Elke speler krijgt een eigen stapel kaarten, die zowel de te verkennen omgeving als de daarvoor beschikbare tijd voorstellen. In Paleo draait alles om het ontdekken van nieuwe dingen en er komen voortdurend nieuwe uitdagingen!

Met tien verschillende modules die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden, is elk spel weer een nieuw verhaal en een nieuwe uitdaging. Zullen jullie er in slagen om te overleven en hiermee een stempel op de geschiedenis drukken?

Het spel is niet gemaakt voor 2 personen maar het speelt verrassend goed en leuk. Om samen te werken hoef je niet met 3 of 4 personen te zijn.

Het spel is niet zomaar de winnaar geworden van Speelgoed van het Jaar Nederland 2021 en Gouden Publieksprijs gewonnen.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *